'Nieuwe Ajax-baas gaat niet snel opzij'

3 Connecties

Relaties

Cruijff Steven ten Have

Organisaties

Ajax

Topadviseur, ondernemer, hoogleraar en voormalig Berenschot-topper: Steven ten Have (43) heeft een uiterst keurig cv. Nu is hij ineens RvC-voorzitter bij de beursgenoteerde slangenkuil Ajax. Tijd voor een portret.

Steven ten Have zei niet meteen 'ja' toen Ajax zich bij hem meldde met de vraag of hij de nieuwe president-commissaris wilde worden, vertelt zijn broer Wouter aan Follow The Money. “Toen hij benaderd werd heeft hij eerst gekeken: waarom willen ze mij? Past het in mijn profiel? Hij was niet alsof hij meteen vroeg: Waar kan ik tekenen?”
 
Nadat de benoemingscommissie van de club hem omstandig uitlegde dat hij gevraagd werd vanwege zijn uitgebreide kennis op het gebied van verandermanagement – bij Ajax valt bestuurlijk nogal wat te veranderen op het moment – stemde hij toch in met de nieuwe functie. 
 
Hyperintelligent
Tot vreugde van Rob Been junior, die in de benoemingscommissie zat en inmiddels zelf in de race is om algemeen directeur te worden: “Steven is beter dan we ons konden wensen. Hij heeft de kwaliteiten en de achtergrond om als commissaris een controlerende en stimulerende rol te spelen. Het is een hyperintelligente en sympathieke vent, een Ajax-dier en bovendien een echte sportman.” Want hoewel geen actief voetballer, heeft de afgetrainde Ten Have een zwarte band in zowel karate als jiu-jitsu.
 
Op 25 juli werd Ten Have door de aandeelhouders definitief gekozen als nieuwe RvC-voorzitter. In de eerste weken liet hij zich voornamelijk kennen als ontspannen bestuurder, die bovendien niet bang is om de strijd aan te gaan met de collega-commissaris wiens schaduw bij Ajax altijd en overal boven hangt: Johan Cruijff.
 
Orde op zaken
Dapper, maar kenmerkend voor Ten Have, vindt zijn omgeving. “Hij stelt orde op zaken zonder het luid rond te toeteren”, zegt voormalig Berenschot-CEO Leo Markensteyn. En oud-collega Bart Drenth: “Hij staat voor wat hij vindt. Hij gaat niet gemakkelijk opzij.” 
 
Het hele portret van Ten Have door FTM is te lezen in NUsport week 33, die deze week in de winkel ligt en online voor 1 euro te bestellen is.