
Wat betekent de opmars van China voor Nederland en Europa? Lees meer
China neemt nadrukkelijk zijn plaats op het wereldtoneel in. Naar verwachting streeft het de Verenigde Staten binnenkort voorbij als de grootste economie. Op allerlei manieren is China bezig kennis en hoogwaardige technologie in handen te krijgen; het wil in 2025 een onafhankelijke technologische grootmacht zijn. Wat betekent dit voor Nederland, dat al innig met China is verbonden?
Defensie wist niet dat pantserwagens werden ingericht door ‘Chinees’ bedrijf
Defensie zet Oeigoers-Nederlandse luchtmachtofficier op non-actief uit vrees voor Chinese spionage
Sinologe Ingrid d’Hooghe: ‘Samenwerking met China moet, het biedt ook voordelen’
Chinees bedrijf betrokken bij bouw Nederlandse militaire voertuigen
Universiteit Leiden nam in stilte afscheid van haar omstreden Confucius Instituut
Chinese techreus Tencent gebruikt Nederland voor sluiproutes langs belasting en wetten
China zit al in de haarvaten van logistiek Nederland
‘Chinese politiebureaus in Nederland moeten per direct dicht’
Podcast | Universiteiten profiteren van Chinese promovendi
Door Chinese investeringen in de Europese havens groeit het gevaar van spionage
© JanJaap Rijpkema
Chinese staat sluipt het Nederlandse klaslokaal in
De Chinese overheid heeft Confucius Instituten in het leven geroepen om via taal- en cultuurlessen invloed uit te oefenen op scholen in het buitenland. Terwijl deze instituten overal ter wereld worden gesloten vanwege hun directe relatie met de Chinese overheid, worden in Nederland op middelbare scholen nog steeds banden met China aangehaald. Waarom doen de scholen dit? En welke risico’s zijn eraan verbonden? ‘De contactpersonen gingen een beetje drukken, deden steeds meer verzoekjes.’
Handen in de lucht en de heupen los. Een delegatie van zeven bestuursleden en directeuren van Nederlandse middelbare scholen amuseert zich in 2015 kostelijk met een avondje karaoke tijdens een werkbezoek in China. Ze worden tijdens deze reis geïnterviewd door de Chinese staatstelevisie, en later komt nog een vrolijke video online van een aan de Chinese staat gelieerd taalinstituut. Voor sommigen is het bezoek aan China ‘amazing’, voor anderen ‘wonderful’. Maar het meest enthousiast is directeur Bert Oosting van scholengemeenschap CS Vincent van Gogh (Assen en Beilen): ‘China has been a kind of flower opening up to me’.
In de video zien we ook hoe de delegatie van Beijing via de Verboden Stad naar het hoofdkwartier van de wereldwijde Confucius Instituten reist, eveneens in de Chinese hoofdstad.

Confucius Instituten
Confucius Instituten zijn door de Chinese overheid gesponsorde taalinstituten die over de hele wereld samenwerken met buitenlandse kennisinstellingen. Ze zijn officieel in het leven geroepen om de Chinese taal en cultuur te verspreiden. De instituten worden daarom wel vergeleken met de Alliance Francaises of Duitse Goethe-instituten, maar kennen belangrijke verschillen. Ze worden aangestuurd door de Chinese overheid, verzorgen onderwijsprogramma’s in het Nederlands voortgezet onderwijs en kunnen op die manier Chinese denkbeelden en beleid propageren. In de landen waar ze zitten, neemt de kritiek op de instituten toe. Ze zijn gelinkt aan spionage en het organiseren van protestmarsen.
In de landen waar ze zitten, neemt de kritiek op de instituten toe
In Nederland pleit het ministerie van onderwijs voor meer Chinees op school, door de opkomst van China als economische grootmacht. Een stuk of veertig scholen bieden al Chinese lessen aan. Sommige scholen doen dat in samenwerking met de Confucius Instituten. De scholen krijgen 10.000 dollar per jaar als ze een Confucius Classroom oprichten: een leslokaal voor Chinese lessen met wat extraatjes om de lessen op te leuken. De school kan het geld besteden aan de openingsceremonie, lesmateriaal uit China, leuke versieringen of aan een docent Chinees. Enkele scholen hebben een samenwerking in de vorm van een Teaching Point, waarbij ze een variabel bedrag ontvangen.
In Nederland zijn er op dit moment 13 van zulke Confucius Classrooms en Teaching Points; een veertiende is in de opstartfase. FTM zocht uit hoe die samenwerkingen verlopen, nu de kritiek op China ook in Nederland toeneemt.
Groningen
Om een Confucius Classroom of Teaching point op te zetten, moeten scholen altijd een samenwerking aangaan met een Confucius Instituut.
In Nederland zijn thans nog twee Confucius Instituten actief: een in Maastricht en een in Groningen. Aan het Groningse instituut zijn 11 van de 12 Confucius Classrooms en Teaching Points verbonden. Dat bereikte daarmee in 2018 nog 2872 Nederlandse scholieren, en kreeg in datzelfde jaar in China de Advanced Confucius Institute Award ‘voor de vele en breed georiënteerde activiteiten die het ontwikkeld heeft’.
Ook de reizen van de Nederlandse schooldirecteuren naar China worden om de paar jaar – voor het laatst in 2018 – georganiseerd door het Confucius Instituut in Groningen. Dat instituut organiseert deze reizen, naar eigen zeggen, zodat de directeuren meer inzicht krijgen in de Chinese taal en cultuur. ‘Zo helpen [de reizen] hopelijk bij het verder opzetten en ontwikkelen van Chinese taal- en cultuurcursussen op middelbare scholen.’

Confucius Instituten worden wereldwijd aangestuurd en betaald door Hanban (inmiddels onder een andere naam: Education Centre for Language Education and Cooperation). Deze organisatie is deel van de Chinese Communistische Partij (CCP) en onderdeel van het Chinese ministerie van onderwijs. De instituten vallen onder de zogeheten soft power van China. Dat is een strategie om via charme-offensieven politieke doelen te bereiken (in tegenstelling tot hard power, wanneer het echt gaat om militaire/economische invloed).
In hun onderwijsmateriaal wordt soms lovend gesproken over oud-dictator Mao Zedong (1893-1976). Pijnlijke onderdelen van de Chinese geschiedenis en politiek worden als het even kan gemeden. Doel van de Confucius Instituten is om de reputatie van China in het buitenland te verbeteren. Internationaal raakten de instituten evenwel in opspraak door het schenden van de academische vrijheid en (pogingen tot) spionage.
Meer lezen: https://www.ftm.nl/artikelen/universiteit-groningen-confuciusinstituut
Stopzetten samenwerking
Rector Joris Bovy van het Kandinsky College Nijmegen ging in 2018 mee met zo’n groepsreis naar China. Voor die reizen hoeven de scholen alleen het vliegtuigticket en een visum te betalen, de rest van de reis betaalt het Confucius Instituut.
Bovy was tijdens de reis vooral op zoek naar Chinese scholen om mee samen te werken voor uitwisselingen. ‘Het is belangrijk om de blik van onze leerlingen op de wereld te verruimen,’ zegt hij tegen FTM. ‘Veel onderwijs is angelsaksisch georiënteerd. Ik vind het heel belangrijk dat kinderen eveneens over landen als China leren, ook door er zelf heen te gaan en een beeld te krijgen.’
Zijn school heeft al sinds 2013 een Confucius Classroom, waar Chinese lampionnen de ruimte versieren. Met de 10.000 dollar van de Chinese overheid kocht het Kandinsky College lesmateriaal van het Confucius Instituut in, onder toeziend oog van hun docent Chinees. Ook organiseerde de school extraatjes voor het leren van de Chinese taal en cultuur, zoals een kalligrafie- en tai chi-workshop.
Met de jaren kwam er evenwel meer kritiek op de Confucius Classrooms en de Confucius Instituten. De documentaire ‘Xi Xi wat jij niet ziet’ uit 2018 van het televisieprogramma Medialogica liet voor het eerst in Nederland zien wat de risico’s kunnen zijn van geïmporteerd Chinees lesmateriaal. In de documentaire zegt Willem Gebuis, de toenmalige directeur van het Stedelijk College Eindhoven, terwijl hij het boek Grootmoeders’ China voor de camera houdt: ‘We hebben niet gekeken wat voor materiaal er werd opgestuurd, met het idee: het zal wel goed gaan.’
Het lesmateriaal op het Eindhovense college bleek niet zo onschuldig
Maar het lesmateriaal op het Eindhovense college bleek niet zo onschuldig. Zo vertelt Grootmoeders’ China, een reis van een oude vrouw door de tijd, niet het feitelijke verhaal over de studentenprotesten van 1989 op het Tiananmen-plein. Evenmin staat vermeld dat de demonstranten protesteerden tegen onderdrukking door de overheid, noch dat het leger hardhandig ingreep en er voor langere tijd zware repressies volgden.
Naar aanleiding van de documentaire van Medialogica stelde CDA-Kamerlid Harry van der Molen Kamervragen, onder meer over hoe de relatie tussen Nederlandse kennisinstellingen en China eruit zou moeten zien.
Ook internationaal kwamen de instituten en classrooms steeds meer in opspraak. De in Canada opgenomen documentaire ‘In the name of Confucius’ uit 2017 liet zien dat het op Canadese scholen gebruikte lesmateriaal uit China propagandamateriaal bevat over de liefde voor Beijing en voor oud-dictator Mao Zedong.
In 2019 werden diverse instituten en classrooms in onder andere Australië, Zweden en Amerika gesloten door zorgen over spionage, en omdat het voor de landen steeds duidelijker werd dat de instituten fungeren als propagandamiddel. In Nederland sloot de Universiteit Leiden datzelfde jaar het plaatselijke Confucius Instituut, ‘omdat het niet meer aansluit bij de Chinastrategie van de universiteit’.
Als je kinderen onderwijst met als doel wereldburgerschap, dan horen uitwisselingen tussen Chinese en Nederlandse kinderen erbij
Twijfel
In Nijmegen beginnen in 2019 rector Joris Bovy en zijn collega’s ook te twijfelen over de Confucius Classroom op hun school. ‘Niet omdat we enige beïnvloeding uit China voelden, maar we wilden iedere schijn van afhankelijkheid vermijden,’ zegt Bovy. Het Kandinsky College besloot daarom vorig jaar om de 10.000 dollar vanuit China niet meer aan te nemen. ‘We houden wel nog de samenwerking aan,’ zegt Bovy. ‘Voor het netwerk.’
De samenwerking daarbij met de Chinese staat, neemt de rector bewust voor lief. ‘Als je kinderen onderwijst met als doel wereldburgerschap, dan horen uitwisselingen tussen Chinese en Nederlandse kinderen erbij. Dat kan je niet doen zonder contact met een Chinese school. Dat zijn overheidsscholen, dus ook dat kan je zien als een samenwerking met de Chinese staat.’
Uitwisselingen organiseren gaat nu eenmaal gemakkelijker via de Confucius Classroom, rechtvaardigt Bovy zijn beslissing. ‘Je moet op zoek gaan naar een goede balans, waarbij onafhankelijkheid voorop staat.’
Een ander college, het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag, heeft als enige zijn Confucius Classroom volledig opgezegd, in mei 2021. Om praktische redenen, zegt de directeur. Het geld wilde hij op zich wel, maar heeft hij nooit gekregen omdat hij ‘er te weinig tijd en energie in kon steken’.
Nieuwe opening
Als de scholen buiten het Confucius-netwerk om toch behoefte hebben aan een netwerk Chinees, biedt Nuffic, een overheidsorganisatie die zich bezighoudt met internationalisering van het onderwijs, een alternatief. ‘We zijn een soort helpdesk voor de scholen die Chinees als vak aanbieden,’ zegt coördinator Jessica Paardekooper.
Toch houden genoeg scholen hun samenwerking – en het geld dat ze ervoor krijgen – wel aan. In Alkmaar opende bijvoorbeeld PCC Het Lyceum in 2016 een Confucius Classroom. Op de muur in de klas is een grote Chinese muur geschilderd, en er hangen overal lampionnen.
Een leerling die Chinese les volgde, stoort zich evenwel aan het gebrek aan transparantie van zijn school over de samenwerking met China. Hij noch een andere leerling van het PCC die FTM sprak, wisten dat er geld mee kwam met de Classrooms. ‘Ze mogen daar opener over zijn tegen de leerlingen en de ouders. Je zou denken dat ze er trots op zijn als ze de classroom nog hebben.’
Wat vindt de school daar eigenlijk zelf van? De verantwoordelijk afdelingsleider geeft aan ‘geen belangstelling te hebben’ om FTM van reactie te voorzien.

Eén school haalde recent nog nieuwe banden met China aan. Op 1 juni 2021 krijgt de directeur van het Haarlemmermeer Lyceum via e-mail te horen dat de aanvraag van de school voor een Confucius Classroom is goedgekeurd.
De docent Chinees en de aftredende directeur deden de aanvraag en waren heel enthousiast over de goedkeuring, vertelt huidig directeur Bart Roth. Hij moet zelf nog beslissen of en hoe de classroom vorm krijgt. ‘Op de begroting is het bedrag een schijntje. Het geld teruggeven zou je dan enkel doen om gedoe te voorkomen. Maar als daarvoor iets extra leuks gedaan kan worden: waarom niet?’
Toch twijfelt Roth nog. ‘Nu jij belt merk ik weer: blijkbaar ligt het toch gevoeliger dan ik zou denken. Aan de andere kant: de docent Chinees en mijn voorganger hebben er veel moeite voor gedaan.’
De opening van een Confucius Classroom gaat regelmatig gepaard met een grootse en officiële ceremonie. Daar zijn ‘belangrijke mensen’ aanwezig, iets wat in de Chinese cultuur belangrijk wordt geacht.
Bij PCC Het Lyceum in Alkmaar geeft Yiwei Wang van de onderwijstak van de Chinese ambassade een speech bij de opening, net als de Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge en de directeur van het Groningse Confucius Instituut Jingyi Liu (de foto’s).
In Tilburg opent het Theresialyceum in 2014 de Confucius Classroom met een leeuwendans, een Chinees lied en een gongslag door burgemeester Peter Noordanus.
In Wassenaar laat de Chinese ambassadeur WU Ken de leerlingen een film zien over de twee reuzenpanda’s die naar Nederland zijn gekomen, in het gezelschap van directeur van het Confucius Instituut Jingyi Liu en burgemeester Charlie Aptroot.
Basisschool
De Nederlandse scholen met een Confucius Classroom zijn allemaal middelbare scholen. Maar ook een basisschool ging de samenwerking aan. In de schoolgids 2016-2017 van basisschool Polygoon uit Almere staat dat ze in schooljaar 2014-2015 een samenwerking met het Confucius Instituut in Leiden – inmiddels gesloten – zijn aangegaan. ‘Deze samenwerkingsovereenkomst zullen we in de komende jaren verder gaan uitbreiden om zo mogelijk meer Chinese lessen op Polygoon aan te kunnen bieden en een echte Confucius Classroom te worden,’ schrijft de school in de schoolgids.
Het initiatief voor het programma Chinees kwam vanuit een aantal ouders, vertelt de woordvoerder van Polygoon. Bij een brainstorm over wat ze de hoogbegaafde kinderen op school extra konden aanbieden, werden lessen Chinees geopperd. De school kon het ‘Chinees Leercentrum’ in Amsterdam niet betalen, aldus de woordvoerder. Zo kwam Polygoon uit bij het Confucius Instituut Leiden, en van dat instituut zou de school zelfs geld toe krijgen voor Chinese lessen.
Bij een brainstorm over wat ze de hoogbegaafde kinderen op school extra konden aanbieden, werden lessen Chinees geopperd
Polygoon kreeg uiteindelijk een Chinese subsidie van 8.000 euro en koos bewust van meet af aan voor een docent van het Chinees Leercentrum in plaats van een van het Confucius Instituut zelf. Maar steeds vaker merkte de school de aanwezigheid van het Confucius Instituut. ‘Het instituut zocht al snel meer contact met de school,’ zegt de woordvoerder. ‘De contactpersonen gingen een beetje drukken, deden steeds meer verzoekjes. Bijvoorbeeld of de school bepaalde excursies kon organiseren. Of dat een leraar vanuit het Confucius Instituut toch niet af en toe les mocht geven. Daar ging de school niet op in.’
Uiteindelijk bood de sluiting van het Confucius Instituut Leiden in 2019 een makkelijke uitweg. Polygoon zocht geen nieuwe financiering van de Confucius Instituten en stopte met de lessen Chinees. ‘Ook door de negatieve publiciteit over de instituten,’ erkent de woordvoerder.
Had de school bij aanvang dan geen vragen bij de samenwerking? ‘Toen is daar denk ik niet echt over nagedacht,’ aldus de woordvoerder. ‘Er werd anders aangekeken tegen China in die periode. De bewustwording was nog niet zo sterk. Pas later kwam de samenwerking tussen universiteiten en Confucius Instituten meer in de publiciteit. Het vak Chinees aanbieden was ook iets waarop de school trots was.’

Voordelen
Waarom kiezen sommige scholen dan toch nog steeds voor zo’n samenwerking? ‘In de eerste plaats vanwege een leuker aanbod voor leerlingen,’ zegt Danny Nobel, die vanuit trainings- en adviesorganisatie Globi betrokken is bij het opzetten van uitwisselingen tussen Nederlandse en Chinese scholen, en een goed zicht heeft op de lessen Chinees op de scholen. Daarnaast geeft Chinees volgen via een Confucius Classroom volgens hem ook een zeker prestige. Een onderscheidend kwaliteitslabel, en daar ‘zoeken scholen’ volgens Nobel naar.
Vanaf het moment dat de samenwerking staat, zal een school die niet snel opzeggen. Dat ziet Nobel bij zo’n vier scholen die niet langer geld ontvangen, maar de samenwerking toch niet volledig hebben opgezegd. ‘Rectoren vinden het soms gênant. Ook om hoe ze aanvankelijk over de samenwerking naar buiten zijn getreden. Bij de opening van classrooms trommelden ze vaak veel media op. Daarnaast is met het Confucius Instituut ook op persoonlijk niveau een vriendschappelijke relatie opgebouwd, juist ook tijdens en door de reizen. Het is moeilijk dat enkele jaren later dan ineens te verbreken.’
Vanaf het moment dat de samenwerking staat, zal een school die niet snel opzeggen
Als het aan Nobel ligt, hoeven de scholen niet per se te stoppen met de samenwerking met Confucius Instituten. ‘Op de meeste scholen is er geen sprake van directe beïnvloeding. Maar een docent moet niet te zwaar leunen op het materiaal van het Confucius Instituut. Dat is makkelijker als een docent stevig in de schoenen staat en kritisch denkt. Sommige docenten zijn misschien opgegroeid in China, en niet echt met politiek bezig, die zullen dus makkelijker dat materiaal gebruiken zonder er kritische noten bij te plaatsen.’
In een blogpost biedt hij een checklist aan om een goede samenwerking mee te rechtvaardigheden. ‘Scholen moeten wel steeds blijven nadenken,’ benadrukt hij. ‘Niet alleen: hoe kunnen we samen verder? Maar ook of je het wel moet willen. Want je blijft als school meetellen als een ‘invloedpunt’ in de beleidsstatistieken die China jaarlijks publiceert.’
Loskoppelen
In antwoord op Kamervragen naar aanleiding van het FTM-artikel over Confucius Instituten van mei dit jaar, en in het verlengde van onderzoek van Clingendael, gaf minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) het advies om Confucius Instituten op afstand te zetten (‘te ontkoppelen’) van de Nederlandse universiteiten en hogescholen.
Hoe dat er in de praktijk uitziet? ‘Dat mogen de instellingen zelf bepalen,’ zegt het ministerie van OCW. ‘We vragen de instellingen om de uitkomsten van hun gedachtebepaling over dit onderwerp met OCW te delen.’
Ook de middelbare scholen met Confucius Classrooms mogen van het ministerie zelf beslissen hoe ze de samenwerking invullen: ‘Het behoort bij de professionaliteit van leraren hoe invulling te geven aan lessen Chinese Taal en Cultuur. Aangezien het hier gaat om bevoegde leraren Chinees, hebben we er vertrouwen in dat zij meerdere kanten van China kunnen belichten.’
De middelbare scholen met Confucius Classrooms mogen van het ministerie zelf beslissen hoe ze de samenwerking invullen
Het ministerie ziet op dit moment ‘geen aanleiding of signalen op basis waarvan we zouden moeten concluderen dat er sprake is van ongewenste vormen van samenwerking met Confucius Instituten’.
Die signalen waren er wel bij de samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Groningse Confucius Instituut. De inspectie van het onderwijs heeft in juni 2021 naar aanleiding van de mediaberichten over het Confucius Instituut Groningen een verkenning gedaan bij de RUG, in het kader van wetenschappelijke onafhankelijkheid. De RUG had tot augustus 2021 een contract met de Chinese organisatie boven de Confucius Instituten, die onder voorwaarden de helft van de leerstoel van een Groningse hoogleraar financierde. Daar zag de inspectie een risico. De RUG gaf aan het contract niet te verlengen.
Sindsdien zijn in het academisch onderwijs en onderzoek alle banden verbroken met het Confucius Instituut. Zo voldoet de RUG volgens de inspectie aan alle wettelijke vereisten rond onafhankelijkheid. De Groningse universiteit kijkt intussen – mede door het advies van de minister – wel of ze het Confucius Instituut fysiek (in een ander gebouw) en bestuurlijk op afstand kan zetten, zegt de woordvoerder tegen FTM.
18 Bijdragen
Jelle van der Meer
Met het onderwerp over China ben je wel ver van de Nederlandse Bodem en Milieu-Wetgeving (je specialisatie) af gekomen. Maar siert het je dat je dit belangrijke Onderwerp te lijf bent gegaan! Want China is een belangrijke factor in de ontwikkeling naar de toekomst in de Wereld. Waarin we allen als burgers steeds meer inwoner van het GLOBAL VILLAGE worden.
In mijn 20-er jaren - alweer lang geleden - was ik in feite Kapitalist, Socialist en Communist tegelijk, want alle 3 stromingen hadden/hebben iets goeds in zich. Alleen was het idee van Karl Marx nog steeds niet goed vorm gegeven. En werd het geloof na WW2 vanuit het 'Westen' - de democratie - waar mogelijk gepromoot. Met vaak ook goede resultaten, zoals in het huidige Japan en in andere Aziatische landen.
Echter dienen de laatste decennia ook de nadelen van democratie zich in steeds meer westerse landen aan omdat die enerzijds niet goed worden uitgevoerd en anderzijds deze zich steeds meer ontwikkelen tot vormen van 'anti-democratie' op basis van 51 % en meer.
Kennis over China voor de Nederlandse Kinderen is belangrijk voor hun toekomstig Wereld-burgerschap, dat we nu al hebben bereikt, echter nog zonder de Instituties, die daar bij horen. De Global Village is nog altijd zonder 'burgemeester en wethouders' En zelfs de G7, G10 of G20 hebben nog steeds niet een Centraal SECRETARIAAT en de UN is nu nog te zwak om die rollen te gaan vervullen.
Terugkomend op China en zijn eerdere Godsdiensten van Confucius en Tao zijn deze met name gebaseerd op het belang van het Collectief en minder op die van het Individu, zoals bij ons in het Westen. Op dat gebied moeten zij nog veel leren! En denken zij ook in Generaties om iets te bereiken! En wij in het Westen willen alles altijd 'met goed management' in 5 Jaar bereiken! De Chinezen zijn ook veel suptieler en werken aan een 'Wereldplan' - het liefst zonder Oorlogen en Conflicten extern - naar die Positie, die in feite alleen de UN toekomt! Wordt verv
Vincent Huijbers 9
Jelle van der MeerIs democratie niet meer een ontwikkeling? Dus een proces dat zich specifiek hier in het westen in deze vorm heeft kunnen ontwikkelen? Humanisme, wetenschappelijke revolutie, industriële revolutie, kapitalisme, vakbonden, emancipatie van de vrouw, kiesrecht, etc hebben allemaal iets bijgedragen. Maar ook nieuwe krachten als big tech en individualisme dwingen ons in steeds weer de democratie opnieuw uit te vinden.
Het verbaasd me altijd dat we denken dat we deze ontwikkeling als een 'format' aan landen kunnen verkopen die vaak een heel andere geschiedenis hebben doorgemaakt. Het resultaat is onbegrip: 'wat heb ik er aan?' Of een soort pick en mix waarbij selectief wordt geshopt in de democratische gereedschapskist. Het is dan ook niet vreemd dat China in hun ogen gebruik maken van onze vrije markt maar ondertussen wel een gesloten en gecontroleerde samenleving hebben. Maar ook Putin gebruikt 'verkiezingen' om vervolgens zijn regime te kunnen legitimeren. Of de ontwikkelingen in Polen en Hongarije botsen met ons idee van democratie.
Niek Jansen 9
Vincent HuijbersDe propaganda die van Confuciusinstituten zou uitgaan is helemaal niets vergeleken met de pro-Amerikaanse propaganda die sinds WO2 ‘het Nederlandse klaslokaal is binnen geslopen’ en niet alleen daar.
Het zal tijd worden dat daar een ander geluid te horen is, hopelijk vreedzamer als wat wij gewend waren ter rechtvaardiging van verwoestende oorlogen in Korea, Vietnam, Laos,Cambodja, Irak, Syrië, Afghanistan, Lybië, Servië, Palestina enz. en regiemsveranderingen in landen in Latijns-Amerika en elders in de wereld die niet naar de pijpen van Uncle Sam dansten.
De invloed vanuit de rijke cultuur van China zal een verademing kunnen zijn van wat wij gewend waren, waarbij wij ons uiteraard moeten realiseren dat China een andere politieke structuur heeft waarin de macht van de partij centraal staat.
Vincent Huijbers 9
Niek JansenWaar je op doelt is juist niet democratisch. De elende die is aangericht heeft weinig met democratie te maken maar eerder machtspolitiek die onder het mom van het beschermen en uitdragen van democratie is verkocht aan het publiek. Democratie is denk ik ook een continu proces waarbij er tegenkracht gevormd wordt tegen nieuwe macht. Zie het 'gevecht' met big tech dat nu gaande is.
Wat denk ik een gemis is dat we door onze ontwikkeling en geschiedenis bepaalde waarden zijn verloren. Ik denk zelf aan het economisch waarderen van het leven waarbij zelfs menselijk contact terug is gebracht tot een transactie. De 'wijsheden' die we uit andere culturen oppikken en die we hier omarmen zijn een echo van hoe het hier ook ooit was. Ook wij leefden ooit dichter bij en met de natuur: zie de oorsprong van onze religies. Seizoenen zijn teruggebracht tot een decor.
Interessant is de rol van geschiedenis. Lezend en kijkend over Afghanistan is het toch ondenkbaar dat een maatschappij met talloze stammen zomaar ons democratisch systeem over zal nemen? Die stammen hadden wij hier in westen in de tijd van de Romeinen en verder terug ook met hun eigen wetten en omgangsvormen. Daarbij hebben wij ons landschap aangepas en naar onze hand gezet en is ons deel van de wereld verstedelijkt. Het is interessant om te kijken wat maakt dat in andere delen van de wereld een ander systeem dominant is geworden.
Democratie probeert aan onderdrukking een tegenkracht te bieden maar is daarmee soms zelfs de onderdrukker geworden.
Niek Jansen 9
Vincent HuijbersHet land is nl. erg rijk aan mineralen, beschikt over belangrijke oliepijpleidingen en heeft een strategische en centrale ligging in de regio grenzend aan o.a. China en Iran.
Vincent Huijbers 9
Niek JansenHet viel me op dat steeds werd volgehouden dat de 20 jaar aanwezigheid nut heeft gehad. Daarbij is het tekenend dat het prille begin van een 'democratie' zo snel uitgewist kon worden. Ik hoop dat er in de jonge generaties wat is veranderd zodat zij als ze dat nodig achten veranderingen teweeg kunnen brengen.
Gerard Goos 1
Jelle van der MeerUit alle informatie die mede dankzij onderzoeksjournalisten van FTM naar buiten komt blijkt dat China er een zeer dubieuze agenda op nahoudt.
Daarnaast schrijf je over democratische meerderheid van 51%. Door schaalvergroting van gemeentes en partijbesturen hebben onze politieke leiders met veel minder mensen te schaften. Het gevaar is dat al snel dat onwelgevallige meningen niet meer worden geuit omwille van de positie. Posities zijn immers schaars. Dat is een systeemfout in ons democratisch bestel. Het antwoord hierop is dan ook meer democratie. Dan is de kans aanzienlijk groter dat de 51% meerderheid ook echt 51% meerderheid is.
Elmar Otter 6
Gerard GoosNiek Jansen 9
Jelle van der MeerZeker sinds Tilburg het eindpunt van een van de nieuwe Zijderoutes is van de Chinese uitbreidende economie.
Daarbij moeten we er van uitgaan, dat veel van wat China onderneemt een directe relatie heeft met de centrale Communistische partij in Peking. Zo is nu eenmaal hun politieke staatsvorm.
En ik heb genoeg vertrouwen in onze democratie dat wij weerstand kunnen bieden aan eventuele Chinese dominantie in onze samenleving en beïnvloeding van onze politiek.
Een vertrouwen dat ik niet heb als het gaat om onze onafhankelijkheid tav de Amerikaanse belangen en politiek, die ons maar al te graag een vijandbeeld van China willen opleggen uit angst verdrongen te worden van hun eerste plaats in de wereldeconomie, waar FTM overigens enthousiast aan meedoet.
Militair blijft de VS echter oppermachtig met zijn 1000 militaire bases overal in de wereld, terwijl China er maar één heeft, nl. in Djibouti in O.Afrika.
Een van de resultaten van de door de VS georkestreerde vijandigheid jegens China is het onlangs gesloten kernwapenverdrag met Australië gericht tegen China.
https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2021/10/04/australie-tekende-kernwapenverdrag-met-vs-tegen-china-zo-eenvoudig-is-dat/
Onlangs berichtte de Australische premier met trots dat hij nu beschikt over intercontinentale raketten, die Peking kunnen treffen.
Ook de militaire aanwezigheid van de VS in en rondom de Z. en O.Chinese zee moet erg bedreigend aanvoelen voor China.
En dat is allemaal andere koek als het gevaar van de invloed van Confucius instituten, waar FTM en het instituut Clingendael zich zo druk over maken.
Zij zouden meer recht van spreken hebben als de Chinese marinevloot rond zou kruisen in de Noordzee of Caribische zee en er in de nabijheid Chinese militaire bases gelegen zouden zijn.
Alice Tromm 1
Niek JansenDe diamantmijn, ontdekt in 2000, wordt bewaakt door Chinese soldaten. Als Zimbabweans daar gaan graven (zij hebben de diamanten ontdekt) worden ze doodgeschoten door Chinezen. Angola is ook al in bezit van China (Olie) en de DRP Congo, ook. China geeft "ontwikkelingshulp", niet gratis en als er geen geld is om terug te betalen dan pakken ze het gewoon. Ook in Addis Abba, op het vliegveld, alleen maar Chinezen. Afrika wordt dus gerekoloniaseerd en dit keer niet door blanke mensen die het Geloof willen verspreiden, maar door rigoureuze Chinezen.
empire of dust trailer uk subtitles
https://www.youtube.com/watch?v=mzyaa2tfwBk
De hele documentaire is 1:17.22 lang. Chinezen begrijpen Afrika niet en verwijten de Africans, dat ze alles hebben verwaarloost, (o.a. de infrastructuur, overal gebeurd, ook in Zuid-Afrika) ondanks ze alles gratis gekregen hebben van de kolonisten. Terwijl de slappe Europeanen met "ontwikkelingshulp" beginnen. De Chinezen hebben hier gelijk.
Empire of Dust. Katanga, Congo.
https://www.youtube.com/watch?v=kOkrYW3vF0o
Niek Jansen 9
Alice TrommGeen wonder dat de Chinezen bij de Afrikaanse regeringen meer welkom zijn met wier samenwerking zoveel belangrijke infrastrucutele projecten oplevert, waar ook de bevolking van profiteert.
En de Amerikanen denken alleen maar militair, die hun belastinggeld liever besteden aan een voortdurende uitbreiding van militaire bases.
Afrika buigt niet meer meer voor het neokoloniale Europa en de imperialistische oorlogszuchtige VS en Alice Tromm, bespaar ons die bevooroordeelde video’s uit Vlaanderen, een regio die een gruwelijke reputatie heeft met hun uitbuiting en eindeloze moordpartijen in Belgische Congo en hun medeplichtigheid in de recente geschiedenis aan de genocide in Ruanda.
Er is gelukkig een nieuwe tijd aangebroken voor de ontwikkeling van het Afrikaanse continent waarbij de Chinezen uiteraard geen charitatieve rol vervullen, maar ook daarvan willen profiteren en daar moeten de Afrikaanse leiders een evenwicht in zien te vinden.
Intussen hebben westerlingen geen recht van kritiek, die zo’n vreselijke ravage en zoveel menselijk lijden hebben veroorzaakt in het Afrikaans continent door de eeuwen heen en tot heden toe, alleen geïnteresseerd in hun eigen voordelen.
Alice Tromm 1
Niek JansenDe Chinezen plunderen Afrika leeg door pangolins te doden https://en.wikipedia.org/wiki/Pangolin_trade. Ook de neushoorns zijn bijna uitgeroeid door stropers want Chinezen denken dat de hoorns een soort afrodiet bevat. De olifanten worden bedreigd en tonnen ivoor wordt gesmokkeld naar China. De Afrikaanse leiders, zijn stuk voor stuk, multimiljonairs en als ze afgezet worden, dan staat de volgende leider klaar om zijn zakken te vullen. Ik heb er gewoond en weet dat de gewone man en vrouw daar niet gek zijn op Chinezen. Trouwens die ik gezien heb in Addis Ababa, in Lusaka en Luanda, waren allemaal gastarbeiders dus de gewone Afrikaan krijgt geen baan.
Novib, Hivos en de SNV en Coraid kunnen dus opgedoekt worden.
Niek Jansen 9
Alice TrommHet einde van de westerse (de)kolonisatie was tevens het einde van de vele genocides, massale moordpartijen, onderdrukking, uitbuiting en hongersnoden veroorzaakt door de Europese koloniale machten en in die zin totaal onvergelijkbaar met de uitbreiding van de Chinese economische macht met weliswaar de nadelen die jij terecht noemt en die ook gelden voor landen als Sri Lanka, Cambodja enz., kortom overal waar de nieuwe Chinese zijderoutes ( Belt and Road, a Chinese world order) ontwikkeld worden.
De koloniale macht van de westerse landen is niet gestopt na de dekolonisatie. Veel grote bedrijven bleven in het bezit van de oude koloniale machten en ook de politieke invloed is nog lang bepalend geweest voor de ontwikkeling van diverse regio's in Afrika. Frankrijk en het VK zijn altijd een belangrijke machtsfactor gebleven, die zelfs de grenzen van de landen in het MO hebben vastgelegd.
En hoewel de VS nooit een Afrikaanse kolonie hebben gehad hebben zij altijd sinds de Koude Oorlog een sterke invloed uitgeoefend om regiems in hun voordeel te ondersteunen en zelfs omver te werpen, als het hun uitkwam.
Zo werd de eerste democratisch verkozen president van de Congo Lumumba vermoord door de Belgen op instigatie van de CIA en dat is slechts een van de vele voorbeelden.
Bovendien heeft de VS veel militaire bases ook in Afrika.
De kolonisatie van het Afrikaans continent begon veel eerder dan vanaf 1890; de slavenhandel had toe al een hele ontwikkeling doorgemaakt, hoewel officieel de slavernij medio 1850 in de meeste landen was afgeschaft waarbij Nederland het laatst kwam.
Over dit onderwerp kun je eindeloos doorpraten, maar beide periodes van westerse (de)kolonisatie en de Chinese economische machtsuitbreiding in de wereld zijn totaal onvergelijkbaar.
Karel Eigenraam 1
Martine Groenendijk 5
Karel EigenraamA Teeuwen
Alice Tromm 1
A TeeuwenNiek Jansen 9
Alice TrommOverigens bedoelt ATeeuwen in zijn bijdrage commandant Westerling ipv Wesseling.