Nieuwe Barclays-chairman belooft beterschap

2 Connecties

Organisaties

Barclays

Werkvelden

Banken
0 Bijdragen

Sir David Walker, de nieuwe president-commissaris van Barclays, presenteert zich als dé hervormer bij de spil in het Libor-schandaal. Barclays wordt versneld opgesplitst en het salarisbeleid gaat op de schop.

Barclays moet hervormen op alle fronten als het ligt aan David Walker, de nieuwe president-commissaris van de Britse grootbank. Met dit publicitaire charme-offensief _ breed uitgemeten in verschillende Britse kranten afgelopen weekeinde - heeft Walker wel wat weg van Gorbatsjov die ooit met zijn Glasnost vol goede moed aankondigde de Sovjet-Unie te  hervormen.

 

Walker wil de manier waarop Barclays opereert grondig onder de loep nemen, zo is de strekking van zijn charme-offensief in de Britse media. Tegenover The Sunday Telegraph verklaarde hij het salarisbeleid _ inclusief de veel bekritiseerde bonussen -  op de schop te willen nemen. Daarmee lijkt de specialist corporate governance echt werk te maken van zijn kritiek op de hoge bankiersalarissen.Daarnaast is Walker van plan om Barclays in een versneld tempo op te splitsen in een zakelijke bank en een retailbank. De Britse regering heeft 2019 als deadline gesteld maar Walker vindt het geen probleem als deze scheiding eerder wordt gerealiseerd. Tegelijkertijd haastte de 72-jarige topbankier zich te zeggen dat Barclays niet moet worden afgeslankt tot een pure zakenbank of een ouderwetse spaarbank. 'Ik vind dat Barclays een universele bank moet blijven', tekende The Sunday Times op uit de mond van Walker.

 

Sinds het uitbreken van het Libor-renteschandaal zijn drie topmannen van Barclays opgestapt. De Britse zakenbank wordt verdacht van het manipuleren van de rentetarieven op de interbancaire markt. David Walker moet de opgestapte president-commissaris Marcus Agius doen vergeten. Per 1 november is Walker de officiële opvolger van Agius. In juli kondigde Agius zijn vertrek aan nadat bekend was geworden dat Barclays gefraudeerd had met de vaststelling van de Libor­rente. Het fraudeschandaal heeft ook de kop gekost van bestuursvoorzitter Bob Diamond bij Barclays.

 

Verkeerde verzekeringsproducten aangesmeerd

Bijna twee maanden geleden werd bekend dat Barclays een boete ter waarde van 370 miljoen euro kreeg uitgereikt door Britse en Amerikaanse toezichthouders wegens betrokkenheid van Barclays-handelaren bij sjoemelpraktijken met de Libor-bankrente. Daarnaast heeft Barclays 1,9 miljard euro opzijgezet ter compensatie van klanten die verkeerde verzekeringsproducten kregen aangesmeerd.

 

Dit soort misstanden wil Walker in de toekomst door klanten geld te laten betalen voor het gebruik van een bankrekening, zo valt te lezen in The Guardian. Aangezien banken deze en soortgelijke diensten kostenloos aanbieden, moeten ze wel op zoek naar andere manieren om inkomsten te genereren volgens Walker. En daarmee kan de bank op een hellend vlak terechtkomen in zijn ogen.

 

(L)