De Dreamliner lekt!

2 Connecties

Relaties

Airbus Boeing
0 Bijdragen

Even opletten in welk toestel u stapt. De fonkelnieuwe en ultrazuinige Boeing 787 lekt kerosine.

De Boeing 787 Dreamliner is de belangrijkste troef van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing in de strijd met het Europese Airbus. Het toestel heeft niet alleen grote vensters, het kan ook non-stop van het ene continent naar het andere vliegen. Passagiers zijn lyrisch over het gevoel van ruimte en de toiletten. Onder meer dankzij lichte composiet-materialen is de Dreamliner het zuinigste passagiersvliegtuig voor de commerciële luchtvaart, hoewel ook concurrent Airbus die claims maakt voor zijn reusachtige A-380.
 
Maar die zuinigheid viel in de praktijk nogal tegen, zo ervoeren de eerste Dreamliner piloten tot hun schrik. Er zijn enkele tientallen toestellen afgeleverd, onder meer aan Japanse airlines, maar daarvan blijken er een aantal kerosine te lekken. Het zou gaan om een niet correct geïnstalleerde koppeling in een van de brandstofleidingen. De Amerikaanse inspectie voor de luchtvaart FAA eist nu dat alle Dreamliners worden onderzocht. Terug naar de hangar dus.
 
Het defect is een nieuwe tegenslag voor Boeing. Het project-Dreamliner was een zware bevalling. Tijdens de ontwikkeling waren er voortdurend tegenvallers en kostenoverschrijdingen. Het toestel kwam drieënhalf jaar later op de markt dan gepland. Dreamliners kampen nogal met kinderziektes. Ze zijn relatief vaak gedwongen om noodlandingen te maken.