
Lodewijk Asscher in de Tweede Kamer. © HH/Peter Hilz
Documenten werpen nieuw licht op Asschers vergeetachtigheid in toeslagenaffaire
De Belastingdienst waarschuwde meermaals voor de manier waarop de kinderopvangtoeslag van ouders werd teruggevorderd. Dat gebeurde zo hardvochtig, dat nu tienduizenden gezinnen compensatie moeten krijgen. De verantwoordelijke minister was Lodewijk Asscher, tegenwoordig fractievoorzitter van de PvdA. Hij ontkent de waarschuwingen indertijd te hebben gezien. Onlangs vrijgegeven documenten van het ministerie van Sociale Zaken werpen een nieuw licht op Asschers ontkenning.
500 miljoen euro – zoveel geld is opzij gezet om ouders te compenseren voor het hardvochtig terugvorderen van kinderopvangtoeslag. Achter de schermen wordt – ondanks corona – gewerkt aan een grote operatie om het aan de gedupeerden uit te keren. Daarbij komt Alexandra Van Huffelen (staatssecretaris van Financiën) veelvuldig in beeld. Maar de minister die, van november 2012 tot oktober 2017, verantwoordelijk was voor het terugvorderingsbeleid weet buiten beeld te blijven. Lodewijk Asscher – nu fractievoorzitter van de PvdA – zwijgt over de affaire.
Behalve op één moment, half maart, toen Asscher inging op vragen van GeenStijl. Hij ontkende waarschuwingen van de Belastingdienst te hebben gezien over de gevolgen van het ‘disproportionele’ terugvorderingsbeleid. En hij stelde ook dat voormalig staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes zich niet kon herinneren dat hij destijds, in 2014, met hem over die waarschuwingen zou hebben gesproken.
Maar nieuwe stukken, die het ministerie van Sociale Zaken op verzoek van de Tweede Kamer vorige week vrijgaf, doen twijfelen aan de ontkenning. Die documenten wijzen in de richting van overleg op topniveau in 2014, tussen het ministerie van Financiën – verantwoordelijk voor de Belastingdienst – en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Een verslag van dat topoverleg is aan Asscher gestuurd. Bovendien noteerde een ambtenaar in 2014 dat Eric Wiebes bij collega Asscher aandacht had gevraagd voor het probleem van de terugvorderingen.
Kleine bom
Maar eerst: waarom wil de Kamer de gebeurtenissen in 2014 reconstrueren en is zij een zoektocht gestart naar de documenten van toen?
De aanleiding daarvoor is een kleine bom, die afging op 8 maart.
Op die dag publiceerde Follow the Money vertrouwelijke nota’s waaruit blijkt dat de Belastingdienst vanaf eind 2014 herhaaldelijk bij staatssecretaris Eric Wiebes de alarmbel had geluid: stop met het terugvorderen van de toeslagen van ouders die de zogeheten ‘eigen bijdrage’ niet – of niet helemaal – hebben betaald. Deze ouders moesten vaak tienduizenden euro’s zien neer te tellen, als ‘straf’ voor een vergissing of een licht vergrijp. De Belastingdienst adviseerde daarom een ‘proportionele terugvordering’ van de toeslag te introduceren. Uit een krabbel in de zijlijn van een vrijgegeven document wordt duidelijk dat Wiebes al in 2014 het probleem begreep én de oplossing die de Belastingdienst voorstelde.
Uit een krabbel blijkt dat Wiebes al in 2014 het probleem én de oplossing begrijpt
Eveneens in 2014 maakten de ambtelijke toppen van de ministeries van Financiën en Sociale Zaken de afspraak om het toeslagenprobleem – samen met de geadviseerde oplossing – voor te leggen aan minister Asscher, ‘beleidsverantwoordelijk’ voor de kinderopvangtoeslag. Voor de zekerheid vroegen ambtenaren van Financiën aan staatssecretaris Wiebes om het probleem op politiek niveau te regelen – onderling met Asscher – mocht ambtelijk overleg tussen de departementen tot niets leiden.
De onthulling leidde tot rumoer en een waslijst van Kamervragen, want met de waarschuwingen aan Wiebes’ adres bleek niets te zijn gebeurd. Hij en minister Asscher hielden ook na 2014 vast aan het harde beleid. Bovendien ontspoorde de gelijktijdig ingezette jacht op toeslagfraudeurs in 2019 in ‘de toeslagenaffaire’ – het grootste politieke spektakel in jaren. Maar tot voor kort bleef onderbelicht dat het harde terugvorderingsbeleid veel meer ouders trof dan de jacht op fraudeurs, en tot een veel grotere compensatie zal leiden.
De toeslagenaffaire draaide in eerste instantie om een uit de hand gelopen fraudejacht (2014 - 2016) van het Combiteam Aanpak Facilitators (CAF) van de Belastingdienst. Dat richtte zijn pijlen op gesjoemel door instellingen voor kinderopvang en ‘gastouderbureaus’. Als het opvangbedrijf werd verdacht van fraude, dan werd bij de ouders de toeslag ten onrechte stopgezet. De ‘te veel ontvangen’ toeslagen moesten ze terugbetalen. Honderden ouders zijn hiervan de dupe.
Pas veel later – begin 2020 – wordt duidelijk dat veel meer ouders dan aanvankelijk gedacht het slachtoffer zijn geworden van terugvorderingsoperaties van de Belastingdienst. Die hadden meestal niets met fraude te maken maar met het harde ‘alles-of-niets-karakter’ van de regelgeving, die voorschreef dat uitbetaalde toeslagen in zijn geheel moesten worden teruggevorderd – zelfs als ouders buiten hun schuld om geen, of te weinig, eigen bijdrage hadden betaald. De problemen begonnen al in 2006, toen het stelsel van toeslagen in combinatie met eigen bijdragen werd ingevoerd, en duurden voort tot oktober 2019 toen de Raad van State oordeelde dat de wet jarenlang verkeerd is toegepast.
De vertrouwelijk nota’s die Follow the Money in handen kreeg, ontsluiten een groot deel van de puzzel. Maar een aantal cruciale stukjes over de gang van zaken in 2014 en 2015 ontbreekt nog. Daarom vroegen we in maart bij Sociale Zaken naar de rol van voormalig minister Asscher. Hierop kwam geen antwoord.
‘Aangereikt’ verslag
Vorige week stuurde staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) een ‘set gevonden stukken’ naar de Kamer. Daaruit blijkt dat er destijds op het hoogste ambtelijke niveau overleg was over het probleem van de disproportionele terugvorderingen en over oplossing die op tafel lag. De directeur-generaal ‘Werk’ van Sociale Zaken had hierover in november 2014 een gesprek met de directeur-generaal van de Belastingdienst, ter voorbereiding op een geplande expertmeeting van ambtenaren van beide departementen.
Via een ‘rapportage ministerstaf’ kreeg Asscher een verslag ‘aangereikt’ van dat gesprek tussen de topambtenaren van Sociale Zaken en Financiën, schrijft de staatssecretaris op 12 maart aan de Kamer. Maar: ‘Dat zijn berichten [..] waarvan niet kan worden vastgesteld of de bewindspersoon destijds hiervan kennis genomen heeft,’ luidt de formule van Van Ark. Daarmee verwijst ze naar ambtelijke systemen waarmee – bijvoorbeeld met een paraafje – wordt vastgelegd of stukken daadwerkelijk zijn gelezen. In dit geval ontbreekt dus zo’n ‘leesbewijs’.
De rapportage ministerstaf is ondubbelzinnig en wijst erop dat de expertmeeting in november 2014 het startpunt was van een ambtelijk traject, waarin de top van het ministerie is betrokken. Er staat ook in dat de Belastingdienst (eind 2014) alarm sloeg omdat ‘vele tientallen ouders grote bedragen dienen terug te betalen’. Met die waarschuwing gaan ambtenaren van SZW vervolgens aan de slag: ‘Deze en andere argumentaties worden de komende tijd getoetst op effectiviteit, houdbaarheid en noodzakelijkheid. Gestreefd wordt u nog voor het kerstreces [van 2014, red.] te informeren over de diverse oplossingsrichtingen.’
Op het ministerie van Sociale Zaken buigt een groepje specialisten zich over deze taak. Voor het kerstreces moeten er ‘diverse oplossingsrichtingen’ zijn uitgewerkt, en er moet een voorstel liggen om de Wet Kinderopvang aan te passen. Lukt dat ook?
Spreekschets
Daar lijkt het niet op: pas in april 2015 ziet een ‘conceptnota’ het levenslicht, waarin nieuw beleid is uitgewerkt: ‘Het beeld ontstaat dat bij een aantal fraudezaken die nu spelen burgers onevenredig hard getroffen worden in vergelijking tot de gemaakte overtreding en de hoogte van het terugvorderingsbedrag.’ Het groepje specialisten neemt de oplossing van de Belastingdienst over: vorder alleen de niet-betaalde eigen bijdrage terug, niet de gehele toeslag over een jaar.
Is deze nota op het bureau van Asscher beland? Ook dat zegt Van Ark niet te weten: ‘Van een gevonden conceptnota [..] kan uit de systemen niet worden herleid dat deze de bewindspersoon [Asscher, red.] heeft bereikt.’
Hoe geloofwaardig is het dat Wiebes en Asscher nooit over de noodkreten van de Belastingdienst zouden hebben gesproken, terwijl de toeslagperikelen voortdurend om afstemming vroegen? Er werden nota’s geproduceerd, een ‘expertmeeting’ en interdepartementaal topoverleg georganiseerd. De Kamer vroeg in 2015 opnieuw aandacht voor problemen met de eigen bijdrage aan de kinderopvang. En toch kan Wiebes zich – volgens Asscher – geen gesprek over die noodkreten herinneren?
Ten minste één ambtenaar van Sociale Zaken weet dat hierover tussen de bewindslieden een gesprek moet hebben plaatsgevonden. In de vrijgegeven stukken bevindt zich een ‘ambtelijke spreekschets’ voor Asscher, ter voorbereiding op een algemeen overleg over kinderopvang in de Tweede Kamer, op 5 februari 2015.
In de spreekschets staat: ‘De staatsecretaris van Financiën [Wiebes, red.] heeft bij mij [Asscher, red.] aandacht gevraagd voor het thema van de eigen bijdrage voor ouders in de Wet kinderopvang. Dit in verband met een aantal recente zaken waarin ontvangers van de kinderopvangtoeslag (ouders) grote bedragen aan ten onrechte ontvangen toeslag dienen terug te betalen, omdat ze geen eigen bijdrage hadden betaald.’
De ambtenaar noteert dat Asscher met Wiebes heeft gesproken, én dat dit gesprek een vervolg kreeg
De ambtenaar noteert hier dat zijn minister, Lodewijk Asscher, met Wiebes over de toeslag heeft gesproken én dat dit gesprek een vervolg kreeg: ‘Ik [Asscher, red.] ben wel met de staatssecretaris van Financiën in overleg, of en zo ja op welke wijze de scherpe kantjes van het systeem van de eigen bijdrage afgehaald kunnen worden, als daarmee grote terugvorderingen aan onwetende ouders voorkomen kunnen worden. Daarbij kijk ik onder meer naar het proportionaliteitsbeginsel. Is de mate van inbreuk op het individuele geval niet groter dan het beoogde doel?’
Scherpe kantjes
Onderaan het document staat dat de spreekschets niet is opgenomen in het dossier ter voorbereiding op het Kamerdebat. Hiermee is het – ook nu weer – onduidelijk of Asscher de schets onder ogen heeft gehad. Maar het is onwaarschijnlijk dat de ambtenaar heeft verzonnen dat Asscher, op verzoek van de top van Financiën, politiek overleg had met Wiebes. Een woordvoerder van Sociale Zaken laat desgevraagd weten dat niet vastgesteld kan worden of het overleg indertijd daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.
Wél zit in het dossier voor het Kamerdebat een tekst waarin het toeslagenbeleid helemaal niet van zijn ‘scherpe kantjes’ wordt ontdaan: ‘Het niet volledig betalen van alle kosten die een ouder maakt voor de opvang van zijn kinderen in een geregistreerde opvanginstelling, leidt ertoe dat de ouder geen recht heeft op de kinderopvangtoeslag en de kinderopvangtoeslag in zijn geheel moet worden terugbetaald.’
Opvallend genoeg beroept Asscher zich alleen op ‘stukken’ om vast te stellen wat politiek verantwoordelijken wisten
Vervolgens spreekt Asscher dit ook uit in de Kamer, in de wetenschap dat het terugbetalen van tienduizenden euro voor veel ouders de financiële nekslag is. Tijdens een algemeen overleg op 24 september 2014 zegt hij: ‘Daarmee [door directe financiering van kinderopvanginstelling in te voeren, red.] pakken we bovendien het soms – ik zou haast zeggen vaak – pijnlijke probleem van de terugvorderingen aan, waarbij mensen soms zeer forse bedragen moeten terugbetalen op een moment dat ze daartoe nauwelijks in staat zijn.’
Kortom, Asscher wist hoezeer het beleid ouders trof, maar zag – op de een of andere manier – geen enkel stuk daarover: geen nota’s van Financiën, geen ‘rapportage ministerstaf’ en geen nota van zijn eigen ministerie. Hij kan zich ook niet herinneren destijds met Wiebes over het pijnlijke terugvorderingsbeleid te hebben gesproken, terwijl beiden in die jaren intensief samenwerkten in het dossier van de kinderopvangtoeslag.
Harde lijn
Een nieuwe serie vragen die Follow the Money aan Asscher voorlegde, beantwoordt hij zo: ‘In reactie op een eerder artikel liet ik weten dat ik – voor zover ik kon nagaan – de stukken waarnaar werd verwezen niet heb ontvangen. Verder moet ik u verwijzen naar het ministerie van SZW, dat uit kan zoeken hoe dit precies is gegaan.’
Opvallend genoeg beroepen zowel Asscher en Sociale Zaken als Financiën zich alleen op ‘stukken’ om vast te stellen wat de politiek verantwoordelijken wisten. Dit suggereert dat er alleen een papieren realiteit is, terwijl veel overleg ook mondeling plaatsvindt. Er zijn meerdere ambtenaren – zoals de voormalig directeur kinderopvang van Sociale Zaken, Martin Flier – die vermoedelijk precies weten hoe de discussies zijn verlopen, en waarom is gekozen voor het handhaven van de harde lijn.
Over de besluitvorming bij Sociale Zaken in 2015 is geen enkel document naar de Kamer gestuurd, terwijl er beleidsmatig van alles gebeurd is. ‘Het vermoeden bestaat,’ schreef Van Ark eind april, ‘dat het signaal over de gevolgen van het niet volledig betalen van de eigen bijdrage voor de kinderopvang niet verwerkt werd in de aanpassing van toen geldende regelgeving, maar is meegewogen in de uitwerking van de nieuwe financieringsvorm.’
‘Bovendien lag onmiddellijk de vraag op tafel [bij SZW, red.] wie dan wel voor dat soepeler beleid zou gaan betalen,’ schreef de Adviescommissie Uitvoering Toeslagen van oud-minister Donner in haar eindrapport.
Oud-minister van Justitite Piet Hein Donner was voorzitter van de ‘Adviescommissie Uitvoering Toeslagen’ die 12 maart haar eindrapport uitbracht. Daarin staat niets over de politiek verantwoordelijken. Volgens Donner hadden ‘heel weinigen’ binnen SZW ‘werkelijk zicht op de sociale gevolgen van de strikte handhaving’. Maar toen die informatie wel voorhanden was, is er evenmin iets van ander beleid terechtgekomen, ‘omdat de politieke en maatschappelijke roep om fraudebestrijding steeds luider werd door nieuwe gevallen van fraude’. Daardoor kreeg de ‘vrees om te “soft” op het fraudedossier te lijken’ de overhand.
Er komt nu een ‘geauditeerde zoektocht’ naar meer documenten uit de periode 2014-2015 waarin Asscher de politieke leiding had, zo kondigde staatssecretaris Van Ark half maart al aan. Wellicht krijgt de Kamer daarmee de antwoorden die ze nodig heeft om de gebeurtenissen van toen te reconstrueren. Wanneer de zoektocht naar documenten van start gaat en hoeveel tijd die in beslag neemt, dat weet de woordvoerder van Sociale Zaken niet. Het kan nog wel even duren. ‘Vanwege corona.’
83 Bijdragen
siep hoeksma 2
Martijn van den Enden 7
siep hoeksmasiep hoeksma 2
Martijn van den EndenMartijn van den Enden 7
siep hoeksmasiep hoeksma 2
Martijn van den EndenMartijn van den Enden 7
siep hoeksmasiep hoeksma 2
Martijn van den EndenMarc Fahrner 7
siep hoeksmaMini
siep hoeksmaEen integere bestuurder trekt daar zijn consequenties uit en vertrekt.
mattie scheijven
Martijn van den EndenBauke Aalbers
Martijn van den EndenMartijn van den Enden 7
Bauke AalbersRoland Horvath 7
siep hoeksmaWat Asscher jarenlang gedaan heeft, is zeer ernstig.
Die kwalijke praktijken hebben jaren geduurd.
En nu beweert de toen verantwoordelijke minister, Asscher, dat hem daarover nooit iets is meegedeeld.
Dat zeer onwaarschijnlijk gezien de moeite, die de belastingdienst gedaan heeft om die praktijk
te veranderen, en zelfs Wiebes heeft het daarover gehad.
Het is redelijk te stellen dat Asscher liegt. En als dat niet zo is, wat nogmaals zeer onwaarschijnlijk is,
dan is hij onbekwaam als minister op welke post dan ook, of als fractie voorzitter in de Tweede Kamer.
Nog iets, mogen we duizenden ouders beschadigd noemen door de beschreven praktijken.
Nico Janssen 7
Roland Horvathsiep hoeksma 2
Roland HorvathMarc Fahrner 7
siep hoeksmaMaarten Brons 7
Roland HorvathAdriaan Weststrate
siep hoeksmaJan-Hein Strop 5
siep hoeksmasiep hoeksma 2
Jan-Hein StropHH Manders 4
siep hoeksmaOok indirect bewijs is bewijs. Misschien niet in de rechtbank (soms helaas), waardoor er vele zware criminelen en witte boorden weg komen met misdaad en parasiteren op de maatschappij.
De nieuw opgedoken documenten zijn zeker indirect bewijs die wijzen op een aantal mogelijkheden:
- Al die ambtenaren hebben documenten vervalst die betrekking hebben de overleggen mbt de afhandeling van terugvorderingen.
- "Overleg tussen de ambtelijke top" en "overleg op het hoogste niveau" en "door de politieke leiding" zijn verworden tot zulke willekeurige en inhoudsloze begrippen (of zo rekkelijk of beperkt) dat het niet bruikbaar zijn.
- Ambtenaren liegen in de documenten over wat ze aan betrokkenen (Wiebes en Asscher) hebben verteld of doorgegeven.
- Ambtenaren liegen in de documenten over afspraken die Wiebes en Asscher met elkaar hadden.
- Ambtenaren liegen over wat daar besproken is of had moeten worden.
- Wiebes heeft NIET besproken met Asscher wat hij volgens de ambtelijke documenten wel had moeten bespreken.
- Asscher heeft het WEL vernomen / met Wiebes besproken maar er niets mee gedaan.
- Wiebes en/of Asscher zijn leugenaars.
En om uw manier van denken te gebruiken: NOOIT iets vast leggen op papier, want dan is er geen bewijs, en kan je NOOIT verantwoordelijk worden gehouden voor je daden (of nalatigheid).
Ik weet dat dat de norm is in grote delen van het bedrijfsleven (zeker in de top), en helaas ook steeds meer de norm lijkt te worden in de politiek. Want dan kunnen we, zoals Teflon Mark, altijd zeggen dat men er niet van wist, of dat het geheugen je in de steek heeft gelaten. Anderen mogen dan lekker onze puinhopen opruimen, en die kunnen we dan ook lekker belerend toespreken over het nemen van "eigen verantwoordelijkheid", zoals Rutte dat zo graag doet.
Lang leve "Wir haben
Jan Ooms 10
HH MandersNico Janssen 7
Jan OomsJan-Hein Strop 5
siep hoeksmasiep hoeksma 2
Jan-Hein StropPeter Tetteroo 2
Jan-Hein StropMarc Fahrner 7
Jan-Hein StropBram de Vries
Jan-Hein StropTheo van Beuningen 4
siep hoeksmaMartha van Loo 3
Theo van BeuningenPeter Tetteroo 2
Martha van LooMarc Fahrner 7
Martha van LooMartha van Loo 3
Marc Fahrnerhttps://youtu.be/MWaraa5LLF8
Marc Fahrner 7
Martha van LooMartha van Loo 3
Marc FahrnerDe Belastingdienst geeft toe dat tussen 2012 en 2014 ruim elfduizend mensen met een dubbele nationaliteit strenger zijn gecontroleerd dan anderen, zo blijkt maandag uit onderzoek van RTL Nieuws en Trouw. De afdeling Toeslagen heeft altijd ontkend etnisch geprofileerd te hebben.
https://www.nu.nl/economie/6050385/belastingdienst-controleerde-mensen-met-dubbele-nationaliteit-strenger.html?redirect=1
Gerarda Margaritha 1
Marc FahrnerMieke Rep
siep hoeksmasiep hoeksma 2
Mieke RepMarc Fahrner 7
siep hoeksmaNico Janssen 7
Mieke RepWillem van Gogh 2
siep hoeksmaRoland Horvath 7
Er zijn meerdere opvallende zaken.
- De PvdA heeft zich weer eens opgezadeld in een belangrijke functie met een neoliberaal met propere, -extreem- rechtse manieren namelijk met Lodewijk Frans Asscher LA , fractie voorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer.
- De heksen jacht op fraudeurs in de financiering van kinderopvang en gastouderbureaus is typisch voor de denkwijze van de naar het extreem rechts neigende neoliberale regeringen Rutte+.
Volgens die houding zit de Sociale Zekerheid SZ vol van de fraudeurs die hard moeten aangepakt worden en het liefst straatarm gemaakt worden. Dat verdienen ze.
In tegenstelling daarmee zijn superrijken die voor miljarden aan belasting ontduiking gedaan hebben nog steeds neoliberale helden. In BE bijvoorbeeld kan dat soort gevangenisstraf daarvoor afkopen voor een schijntje.
In Nl is er de praktijk dat winsten uit arme Afrikaanse landen doorgesluisd worden naar o.a. NL om belastingen te vermijden want in feite neerkomt op grootschalige fraude waaraan ook NL schuldig is.
- In veel staten wordt iemand met de praktijk van LA uit het openbare leven en uit overheidsambten verwijderd. Dat is men in NL blijkbaar niet van plan.
- De rol van media als FTM is essentieel voor het behoorlijk functioneren van de maatschappij.
Martijn van den Enden 7
Roland HorvathRoland Horvath 7
Martijn van den EndenEn de vijandigheid van zulk een overheid tegen de 99¨% wordt steeds groter.
Een rechtse overheid heeft altijd de superrijken als doelgroep en ze is vijandig tegen de 99%.
Dat laatste is in de kinderopvang ontaard in een terreur van de overheid.
De beschreven praktijk van de jacht op fraudeurs bij de kinderopvang komt niet uit de lucht vallen.
Integendeel dat is de houding van de regeringen Rutte+.
Het afglijden naar steeds meer neoliberalisme en dergelijke gaat de hele NL maatschappij in een jaren durende economische depressie en armoede storten. Zoals de geschiedeis leert.
Mike Vis 3
Roland HorvathVerder ben ik t met Martijn eens dat begrippen als extreem rechts niets te maken heeft met het beleid wat nu gevoerd wordt. Extreem in uw visie misschien wat meteen verraad uit welke hoek u komt, maar gemeette tegen de wil van de samenleving en gespiegeld tegen welke types er écht bij extreem rechts horen zeer onterrecht.
Co Pater 7
Mike VisMensen zijn niet links of rechts, maar worden zo door ideologische propaganda en via taal. Je hebt er dus zelf amper besef van dat je bijvoorbeeld neoliberale taal uitkraamt. Zo ver kan beinvloeding gaan. Ook spelen uiteraard belangen een rol. Die bepalen ook je denken, maar dat hoeft niet.
Ik heb jaren lang een bedrijf gehad, maar dit heeft me nooit beinvloed in mijn politieke stem. Wie of wat je wilt zijn, kun je toch ook zelf bepalen. Maar dan moet je eerst uit de dominante conditoneringen stappen van de samenleving.
Mike Vis 3
Co PaterWat iemand stemt is volstrekt persoonlijk en hoe iemand tot die afweging komt onbelangrijk. Waar het om gaat is dat wij als samenleving nou eenmaal kiezen en dat vervolgens links of rechts wordt ingedeeld. Dat betekend dat, in al haar onvolkomendheden, de meerderheid van de mensen de richting aangeeft die ze graag met het land uit willen.
Maar waar ik het mee eens ben is dat er wel voor moet worden gewaakt dat extremen extremen moeten blijven en niet te pas en onpas gebruikt moeten worden door mensen om hun politieke afgunst kenbaar te maken.
j.a. karman 5
Martijn van den EndenDaar tussendoor speelt de liberale wens van invoering van horizontaal toezicht. De controle op ingewikkelde constructies mag niet te veel kosten. Allerlei rulings met buitenlandse grote ondernemingen lijkt lucratief te zijn binnen een kleine groep. Het geeft NL de naam van belastingparadijs. Het is niet allemaal zo eenduidig als het wel eens gebracht wordt.
Adriaan Weststrate
Martijn van den EndenRutte rechts te noemen, ach dit gebeuren laat zien dat hij uit is op een failliet Nederland, om ons bankroet land uit te leveren aan de lemen reus de E U.
samenleving polariseert hevig nu. Speelt in z'n kaart. De triple A status van Nederland zal zo verspeeld blijken te zijn, past allemaal
Martijn van den Enden 7
Adriaan WeststrateMarco Fredriks 4
Adriaan WeststrateEveline Bernard 6
Roland HorvathPrecies.
De kamer ging mee in een heksenjacht. Daar zit de oorzaak.
Marc Fahrner 7
Roland HorvathMark Huntelaar
Nu moet een paraaf op een stuk aantonen of iemand iets wel of niet gezien heeft. Maar hoevaak heb ik zelf iets gezien en weet ik daar later niets meer van. Idealiter onthoud ik (je) alles wat voorbij komt, maar de praktijk laat zien dat dat bij mij in vedergeval niet zo is. Is het nog redelijk en billijk omdat van mensen te verlangen ?
Vooralsnog hoort het bij de bedrijfscultuur van de politiek dat je alles behoort te weten en ook alles hebt te onthouden. Maar vanuit menselijk en praktisch oogpunt is dat lijkt mij onmogelijk. Een ander punt is dat het maken van fouten elders in de samenleving mondjesmaat steeds meer mag, maar in de politiek niet. Toegeven van fouten staat zo ongeveer gelijk aan (politieke) zelfmoord.
Voor mij maakt dit artikel duidelijk dat naast de enorme consequenties die besluiten hebben dat het daar tot op heden ook niet echt over mag gaan in de politiek en in de commentaren. De afrekencultuur is hoog en het behalen van politiekewinst lijkt vaak nog groter dan de maatschappelijke verontwaardiging die het fout gaan van zaken met zich meebrengt.
Ik wacht met smart op de eerste politicus die ruiterlijk toegeeft dat er iets niet goed is gegaan zonder ingewikkelde gekleurde bezweringen, om de achterban niet te vervreemden of standrechtelijk executie te voorkomen. Door het niet openlijk kunnen toegeven van zaken kan er uiteindelijk niet geleerd worden. Moeten fouten vermeden worden en gecorrigeerd met meer regelgeving waardoor het steeds complexer wordt.
Mike Vis 3
Mark HuntelaarAlhoewel, het is en blijft een politicus natuurlijk...
[Verwijderd]
Mark HuntelaarHet valt me wel op dat dhr.Wiebes weer bij een verlieslatende en discutabel project betrokken is ....
-Mislukte geldverslindende reorganisatie belastingdienst
-Groningen
-Dit onderwerp, de toeslagen affaire
Kan dit niet ander?
Wij accepteren het ....
[Verwijderd]
Mark HuntelaarOm tijdig op de hoogte te zijn van bepaalde ontwikkelingen, heb ik een accound bij "over uw buurt". Onvoorstelbaar wat er weklijks aan nieuwe regelgeving voorbij komt.
Peter Tetteroo 2
Mark HuntelaarMarc Fahrner 7
Mark HuntelaarPetrus Harts 3
Mark HuntelaarHet klopt dat de complexiteit van de regelgeving in Nederland al decennialang uit de bocht vliegt, maar dat is híer niet het kernprobleem.
squarejaw 5
Roland Horvath 7
squarejawMike Vis 3
squarejawWil Post 2
Niek Jansen 9
Compliment voor de auteur Jan-Hein Strop!
Marc Fahrner 7
Niek JansenJan-Hein Strop 5
Niek JansenJan-Hein Strop 5
Niek JansenJan Ooms 10
Ze hadden het KUNNEN en bovendien MOETEN weten. Zoveel is toch écht wel duidelijk geworden uit het onderzoek van FTM en de 'set gevonden stukken' die naar de 2e kamer gestuurd is.
Ze zijn beide zo fout als ze maar fout kunnen zijn. Maar u zult zien; de afwezigheid van een paar paraafjes en het niet reageren op ambtelijke stukken geeft beiden weer het 'voordeel van de twijfel'.
Nederland blijft voorlopig nog wel even opgezadeld met deze 2 ambtenaren waarvoor de grond voor ontslag, nl. 'ernstig plichtsverzuim' méér dan aanwezig is.
Een 'gewone' gemeente-, provincie- of rijksambtenaar komt niet zomaar weg met zoveel bewijs tegen zich en van hem/haar wordt onmiddellijk afscheid genomen.
Pieter db 1
Peter Tetteroo 2
Pieter dbJan-Hein Strop 5
Pieter dbEveline Bernard 6
Begrijp ik het goed, hier heeft een ambtenaar met een geweten een poging gedaan om de minister op het goede spoor te zetten.
"Onderaan het document staat dat de spreekschets niet is opgenomen in het dossier ter voorbereiding op het Kamerdebat. "
Blijkbaar heeft een andere ambtenaar die spreekschets verwijderd..?
"Wél zit in het dossier voor het Kamerdebat een tekst waarin het toeslagenbeleid helemaal niet van zijn ‘scherpe kantjes’ wordt ontdaan: ‘Het niet volledig betalen van alle kosten die een ouder maakt voor de opvang van zijn kinderen in een geregistreerde opvanginstelling, leidt ertoe dat de ouder geen recht heeft op de kinderopvangtoeslag en de kinderopvangtoeslag in zijn geheel moet worden terugbetaald.’ "
De andere ambtenaar, van het type bloedhond, heeft de strijd om de politieke koers gewonnen?
Waar zijn we als onderlinge strijd tussen ambtenaren in achterkamertjes de politieke koers bepaalt..!
Aan de schandpaal, die bloedhonden van het CAF!
Marc Fahrner 7
Eveline BernardPetrus Harts 3
De problemen rondom de toeslagen zijn voor tienduizenden heel gewone Nederlanders verschrikkelijk geweest. De Raad van State sliep, en ook nu wachten deze gedupeerden nog steeds op compensatie.
Nog steeds...
Gert-Jan van der Struys
Gerarda Margaritha 1
Eveline Bernard 6
Gerarda MargarithaGerarda Margaritha 1
Eveline Bernardwilag kater 5
Overheden waarvan burgers enerzijds in de handhaving redelijkheid en billijkheid mag verwachten, desnoods via de rechter. Overheden waarvan anderzijds verwacht mag worden dat zij toegankelijk, begrijpelijk en transparant zijn voor burgers. Dat was en is nooit een vanzelfsprekendheid bij hoog ontwikkelde overheidsapparaten met alle bijbehorende bestuurlijke complexiteit van onze samenleving.
De commissie die dit onderwerp eerder bestudeerde kwam tot de conclusie dat er mbt het onderwerp veel misgegaan is. O.m. ook dat er op een technocratische manier met burgers is omgegaan. Dat kan al snel in onmenselijkheid omslaan waarbij redelijkheid, billijkheid en proportionaliteit uit het oog zijn verloren, hetgeen inderdaad is gebeurd.
Het is daarom nu ook goed om te weten waarom politici eventueel hebben weggekeken of niet aan nuancering van hun uitvoeringsapparaat zijn toegekomen. Je hoopt als burger hiermee in de toekomst beter beschermd te zijn zullen zijn tegen onoordeelkundig beleid en beleids- en uitvoeringsfouten. Zeker als dat burgers grote schade heeft berokkend.
Gezien het gereserveerde bedrag van een half miljard euro is hier voor een grote groep mensen heel erg veel fout gegaan. Of Wiebes en Asscher hieruit conclusies zouden moeten trekken m.b.t hun politieke carrieres behoort, wat mij betreft, nog steeds tot de mogelijkheden, maar moet ook weer proportioneel zonder bijltjesdagsfeer zoals in de reacties af en toe wordt gesuggereerd.
Al met al, uitstekende onderzoeksjournalistiek, die ook interessant is vanuit een analytisch bestuurskundig perspectief!
Jan-Hein Strop 5
wilag katerRuben Ver
Pe. B. 2
Ruben VerWat mij al jarenlang tegen de borst stuit is, dat iedereen die op welke manier dan ook geld krijgt van de overheid, en dat is bijna iedereen, kinderopvang, kinderbijslag, huurtoeslag, ziektekosten toeslag, bijstand, noem maar op, bij voorbaat al als fraudeur en misdadiger beschouwd wordt. Je moet de bijgevoegde tekst eens lezen die elke keer in brieven van de "sociale" dienst staan, vooral de toonzetting is stuitend.
Persoonlijk hou ik Rutte voor de grootst mogelijke schuldige. Met zijn charismatische verschijning gooit hij al jarenlang veel nederlanders zand in de ogen waardoor ze maar steeds op hem blijven stemmen.
De VVD zou maar een klein partijtje moeten zijn.
Ik hoor het hem nog zeggen, volgens mij was het destijds in zijn speech over zijn visie.....(die hij niet had)
"De overheid is geen geluksmachine".......
Nee zozeer niet, dat je dat zelfs van je bevolking af moet pakken?
Als de staat 1 ding zou moeten zijn is dat JUIST een geluksmachine, voor wie zit je er dan anders???
De meest genivelleerde landen hebben de meest gelukkigste mensen...ook de rijken zijn daar gelukkiger.
M.a.w, we moeten weer terug naar een eerlijke verdeling van de welvaart, dan was de hele toeslagenaffaire er wellicht ook niet geweest. En de storm van de participatiewet ook niet, dat is ook een beerput die binnenkort helemaal open komt te liggen.
edit
Pe, zit je nou echt te reageren op een artikel dat al maaaaanden oud is, dat leest toch niemand meer.