
Eén van de grootste milieuschandalen uit de geschiedenis maakt ook slachtoffers in Nederland. Lees meer
In de Verenigde Staten wordt de PFOA-vervuiling door het Amerikaanse chemiebedrijf DuPont omschreven als een van de grootste milieuschandalen ooit. Duizenden Amerikanen zijn ziek geworden door PFOA in hun bloed. Intussen hebben ook in Nederland claim-advocaten zich op de zaak gestort.
Follow the Money bracht in 2015 aan het licht dat er ook in Nederland sprake was van substantiële vervuiling rond de teflon-fabriek van DuPont in Dordrecht. Onze artikelen leidden tot Kamervragen en een groot onderzoek door het RIVM. Dat bevestigde onze analyse. Niet alleen werknemers, maar ook omwonenden in Dordrecht en Sliedrecht bleken jarenlang te zijn blootgesteld aan hoge concentraties PFOA, ook wel bekend als C8.
Brand blussen met ziekmakend pfas-schuim, we zijn er nog niet van verlost
‘Wonderschuim’ van het Amerikaanse leger blust branden als de beste, maar vervuilde de wereld met pfas
Ze zijn overal en maken ons ziek. Hoe komen we van pfas af?
Nederland verbiedt PFAS in voedselverpakkingen
RIVM: Nederlanders krijgen te veel toxische PFAS binnen
PFAS-gehalten rivieren Maas en Rijn stelselmatig boven ‘veilige waarde’
PFAS hebben effect op immuunsysteem, veilige waarden aangescherpt
Zorg om reputatie weerhield chemiereus DuPont niet om dood en verderf te zaaien
‘Je kunt niet al die PFAS-vervuiling in het milieu dumpen en dan achterover leunen’
Film ‘Dark Waters’ laat zien dat DuPont willens en wetens mens en milieu vergiftigde
Chemours bij nacht © ANP / Robert Vos
RIVM vindt Europese grenswaarden toxische teflon-stoffen te streng
De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft een nieuwe voorlopige grenswaarde voor de teflon-stof PFOA vastgesteld. Die is vijftien keer strenger dan de waarden die het Nederlandse RIVM nu hanteert. Dat betekent dat de gerustellende conclusies uit eerdere onderzoeken naar de teflon-vervuiling zouden moeten worden herzien. Maar het RIVM wil de nieuwe waarden niet overnemen.
Afgelopen donderdag heeft de European Food Safety Authority (EFSA) de voorlopige nieuwe grenswaarden voor de chemische stoffen PFOA en PFOSgepubliceerd. Die grenswaarden bepalen de maximale wekelijkse inname van de stoffen, en liggen een stuk lager dan voorheen. Voor PFOA is de toegestane wekelijkse inname vastgesteld op 6 nanogram per kilogram lichaamsgewicht per week, voor PFOS op 13 nanogram per kilogram. Ter vergelijking: de gemiddelde blootstelling van de onderzochte populatie aan PFOS via voedsel, ligt volgens de EFSA tussen de 1,3 en 20,9 nanogram per kilogram lichaamsgewicht per week. Voor PFOA liggen die waarden tussen de 1,5 en 18,3 nanogram per kilogram.
De nieuwe grenswaarde voor PFOA is vijftien keer strenger dan de waarde die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hanteerde toen het onderzoek deed naar PFOA in de buurt van chemiefabriek Chemours. ‘De waarden waren al extreem laag,’ zeggen deskundigen van het Expertisecentrum PFAS. ‘Om een idee te geven: tot nu toe werkten we met microgrammen per liter voor componenten in de bodem- en grondwaterwereld, maar voor deze stoffen moeten we voortaan in nanogrammen meten.’
Eerdere conclusies van een onderzoek van het RIVM naar moestuinen in de omgeving van Chemours in Dordrecht, zijn nu in het geding. Het RIVM concludeerde dat de grenswaarden niet werden overschreden: ‘Onder worst-case omstandigheden overschreed de blootstelling van PFOA en GenX via voedsel de gezondheidskundige grenswaarden niet.’ Het eten van groenten en fruit uit de tuin was volgens het RIVM dus veilig. Wanneer echter de nieuwe waarden van de EFSA worden aangehouden, ligt de zaak anders. ‘Als jij regelmatig uit die tuintjes eet, kom je al snel boven de veilige waarde,’ zei promovenda Ike van der Veen van de VU eerder deze maand tegen Follow the Money. Van der Veen bestudeert bij de afdeling Milieu en Gezondheid het gebruik van PFAS in outdoorkleding. Indien de nieuwe waarden worden aangehouden, moet dus opnieuw bekeken worden hoe (on)gezond het is om de aardappelen en courgettes uit de buurt van de fabriek te eten.
In het rapport van de EFSA wordt aangegeven dat voor zowel PFOA als PFOS ‘de blootstelling van een aanzienlijk deel van de populatie de voorgestelde toegestane wekelijkse innames overschrijdt. [...] Deze overschrijdingen zijn zorgwekkend.’ De eerst zichtbare effecten daarvan zijn volgens het rapport een cholesterolverhoging bij volwassenen (PFOS en PFOA) en een verlaging van de antistoffen tegen vaccinatie bij kinderen (PFOS).
‘Dat het RIVM een afwijkende opinie over een stof heeft, is uitzonderlijk,’ schrijft het RIVM
Begin deze maand publiceerde FTM uitgebreid over de PFAS-problematiek. De stoffen zijn schadelijk voor het milieu, kunnen ziektes veroorzaken en stapelen zich op in het lichaam. Toch, zo bleek uit het artikel, is er nog geen eenduidig Nederlands beleid voor. Iedere gemeente mag zelf de grenswaarden bepalen, en de verspreiding van de stoffen is nog steeds niet volledig in beeld.
Op de plaatsen waar die vervuiling wel in beeld is, zoals bij Chemours in Dordrecht, draait de gemeente op voor de kosten van de onderzoeken, zoals bodem- en bloedonderzoek. De gemeenten Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht stellen Chemours nu gezamenlijk aansprakelijk voor de gemaakte kosten. Het bedrijf wenst die aansprakelijkheid niet te accepteren.
Het RIVM liet donderdag in een persbericht weten de strengere waarde van de EFSA niet over te nemen. ‘Over het algemeen volgt het RIVM de gezondheidskundige grenswaarden van EFSA op. Dat het RIVM een afwijkende opinie over een stof heeft, is uitzonderlijk,’ aldus de instantie.
Het RIVM licht zijn besluit als volgt toe: ‘Het RIVM vindt dat de door EFSA gebruikte wetenschappelijke artikelen onvoldoende gegevens bevatten om de afleiding van een grenswaarde mogelijk te maken. Daarnaast is het niet duidelijk of en in welke mate blootstelling aan PFOA (of andere perfluorverbindingen) de in de [...] studies geconstateerde veranderingen veroorzaken. Tenslotte heeft het RIVM vragen over de toegepaste data-analyse voor het afleiden van de grenswaarde.’
Ook de Deense milieudienst (EPA) en het Duitse federale instituut voor risico-afweging (BfR) stelden kritische vragen over de grenswaarden. Een uitgebreide beschrijving van deze uiteenlopende kritiekpunten is gepubliceerd op de website van de EFSA. Ook de reactie van de EFSA daarop is opgenomen.
De kritiekpunten van het RIVM zijn door de EFSA besproken. De voedselveiligheidsautoriteit verdedigde de toegepaste methode tegenover het RIVM, en vond de kritiekpunten niet afdoende om een andere methode te gebruiken. Wel geeft de EFSA het RIVM gelijk dat er nog onduidelijkheid kan bestaan over welke stof van de PFAS-familie welke effecten veroorzaakt: ‘Dit is een terecht punt, en is behandeld in het “onzekerheden”-gedeelte van ons rapport.’
De EFSA krijgt geregeld kritiek dat zij onvoldoende onafhankelijk opereert en de belangen van de industrie te zwaar laat meewegen. Uit een rapport uit 2017 van het Corporate Europe Observatory, een non-profit organisatie die de lobby-activiteiten in Europa in de gaten houdt, bleek bijvoorbeeld dat bijna de helft van de toenmalige experts in de EFSA-panels (financiële) banden had met de chemische industrie of daarin werkzaam was. Daarom is het extra opmerkelijk dat de voorlopige waarden van de EFSA een stuk strenger zijn dan die van het RIVM.
De EFSA zal de waarden naar aanleiding van een volgende eigen publicatie over PFAS nog verder evalueren. Het RIVM laat weten de ontwikkelingen ‘met interesse te volgen’.
21 Bijdragen
[Verwijderd]
Marla Singer 7
[Verwijderd]Afgelopen week las ik ergens dat Dupont wereldwijd allerlei fabrieken rotzooi heeft laten lekken en doet alsof het niets ergs heeft gedaan. Weet alleen niet meer waar ik het gelezen had.
Wilco 8 4
[Verwijderd]ScienceNerd 8
Is de onderzochte populatie in afspiegeling van Europa? Want dan begrijp ik de kritiek op de EFSA wel. Zij doen dan de boude bewering dat een groot deel van ons voedsel in Europa onveilig zou zijn. Als dat zo is, dan mag er absoluut, maar dan ook absoluut geen discussie zijn over de bepalingsmethode.
Ik vind het artikel te eenzijdig. Er wordt te makkelijk op de blauwe ogen van het EFSA geloofd en het RIVM (alsmede haar zusterorganisaties in Duitsland en Denemarken) als boeman neergezet.
Ter aanvulling, De Australische RIVM hanteert een waarde van 20 (PFOS) en 16 (PFOA) nanogram per kg lichaamsgewicht PER DAG als veilige norm. De amerikaanse RIVM (EPA) hanteert alleen een norm voor drinkwater (70 PPT), welke 7 keer hoger ligt dan in Duitsland.
Uit literatuur lijkt het beeld te zijn dat wetenschappers zelf nog geen duidelijke beeld hebben van wat een veilige concentratie is, maar dat de normen ,met name die van de EPA, te soepel zijn. In The Madrid Statement on Poly- and Perfluoroalkyl Substances (PFASs) betogen zij een Call for Action.
Annemiek van Moorst 11
ScienceNerdVeel landelijke instituten zijn verlengstukken geworden van de neoliberale politiek t.o.v. de industrie zoals Rutte cum suis belijden. Maar ook de EPA van Trump is een duidelijk voorbeeld net als Australië.
Daarom heb ik meer vertrouwen in de EU dan in NL: hun strengere normen zijn een belangrijke reden.
Wilco 8 4
Annemiek van MoorstTenminste veel mensen wel, ikzelf niet, zie teflon al vele jaren als gif.
Annemiek van Moorst 11
Wilco 8https://www.consumentenbond.nl/kookplaat/informatie-antiaanbaklaag
Lydia Lembeck 12
ScienceNerdHet kan niet. Nu niet. Nooit. Tenzij je probeert mensen wereldwijd ziek te maken, zodat ze eraan sterven? Gif is en blijft gif. Als je het aantal mensen op de planeet wil verkleinen zal dat m.i. op een andere manier moeten.
ScienceNerd 8
Lydia LembeckEn daar zit dus de vraag. Er is al veel onderzoek naar gedaan, maar het effect van PFAS op de menselijke gezondheid wordt nog altijd slecht begrepen. De effecten zijn ook moeilijk meetbaar, het gaat namelijk niet direct om zichtbare effecten, maar op verhoogde risico's op bijv kanker, leer- en groeigedrag van kinderen, verlaagd immuunsysteem, verhoogd cholesterol. Echter zijn er zoveel andere factoren, inclusief menselijk gedrag (ongezonde leefstijl bijvoorbeeld), dat het zeer lastig is te bepalen waar de dosisgrens ligt.
Lydia Lembeck 12
ScienceNerdBIJ TWIJFEL NIET DOEN?
Niet achteraf gaan kijken, of het giftige wel een beetje minder erg zou zijn, maar vooral aangeven: GEEN GIFTIGE STOFFEN IN DRINKWATER.
Punt.
Wilco 8 4
ScienceNerdImmers zekerheid / veiligheid / gezondheid voor alles.
ScienceNerd 8
Wilco 8PFAS-en wordt sinds de jaren 50 geproduceerd en zit overal in: blusschuim, regenkleding, papier voor pizzadozen en magnetronpopcornzakken, shampoo, make-up, verf, verfverwijderaar en antibaklagen.
Normaal gesproken is de dosis die je krijgt zeer laag, alleen in de buurt van PFAS fabrieken is de dosis veel hoger. De vraag is dus wanneer het voor mensen niet meer veilig is, en de wetenschap heeft moeite om die vraag te beantwoorden, omdat het effect van PFAS-en op het menselijke lichaam nog niet goed begrepen wordt.
Al gaan we voor het onrealistische scenario dat we stoppen met het produceren van PFAS-en, dan nog zitten we tientallen, mogelijke honderden jaren vast aan de nasleep.
Lydia Lembeck 12
ScienceNerdWilco 8 4
ScienceNerdZoals jij het hier beschrijft, is het een nog groter gif dan ik al dacht.
Jan 644 1
ScienceNerdEn dat er bij/ná branden eigenlijk nooit en nérgens overschrijdingen gemeten worden van bedreigende 'levels' airborn-asbestvezels dóór zo'n brand....
Arjen 2
"Daarom is het extra opmerkelijk dat de voorlopige waarden van de EFSA een stuk strenger zijn dan die van het RIVM."
Waarom is dat nou weer opmerkelijk? Dit proeft toch als een insinuatie dat één van beide instituten stuurt op een zekere uitkomst, en dat blijkt in dit geval echt nergens uit.
Het verschil van mening heeft een wetenschappelijke oorsprong, nl: zijn de epidemiologische gegevens die EFSA heeft gebruikt geschikt voor deze afleiding? Het RIVM vindt van niet. In dat geval wordt gebruik gemaakt van toxicologische data en dat leidt voor deze stoffen tot hogere kritische waarden voor inname.
Mira Sys 1
ArjenDank voor de reactie. Het feit dat beide instituten het oneens zijn met elkaar, is opmerkelijk, maar daarom niet per se slecht. Hier ging het er vooral om dat de EFSA vaak de kritiek krijgt niet streng genoeg te zijn. Vandaar dat het bijzonder is dat de EFSA dit keer strengere waarden hanteert dan het RIVM (los van of dit terecht is of niet).
Annemiek van Moorst 11
Mira SysMira Sys 1
Annemiek van MoorstLydia Lembeck 12
Mira SysLaat mij maar biologisch eten en alleen eenzijdig voedsel. Ik spaar om een goede waterfilter te kopen, maar die zal ook niet alles eruit kunnen filteren. Dat vind ik echt een griezelig idee. Kan alleen hopen dat bronwater nog schoon is. Dan moet ik mijn drinkwater maar gaan kopen...
Wilco 8 4
Vraag me wel af welke geloofwaardigheid.
Die van regeringsbeleid en industrie of die van inwoners in Nederland.