
Zeker, er worden op de aandelenmarkten nog steeds nieuwe all time highs aangetikt. Tegelijk is de onzekerheid rond China toegenomen. Hoe gaat het nu verder? Staat de bull markt echt voor de forse correctie die doemdenkers en technische analisten vrezen? Columnist Jan Dwarshuis legt de markten onder zijn loep.
De huidige situatie op de mondiale effectenbeurzen vraagt om meer aandacht dan gebruikelijk. Was het eerst Griekenland dat de klok sloeg, nu is het China dat beleggers de stuipen op het lijf jaagt. Ondertussen duwt de FANG (Facebook, Amazon, Netflix en Google) de beurzen in de VS naar nieuwe hoogtes. De breedte van de markt participeert vooralsnog niet mee en dat is zonder enige twijfel een punt van zorg. De bullmarkt begint op leeftijd te raken en staat volgens velen aan de vooravond van een forse correctie. Hoe nu verder?
Griekenland
In de eerste periode van 2015 hebben beleggers zich helemaal gek laten maken door een uiterst onbetrouwbaar handelende Griekse minister van Financiën. De euro heeft als wereldmunt een redelijke deuk in vertrouwen opgelopen nu blijkt dat een mogelijk hackende Griekse minister de EU voor zes maanden in zijn greep kan houden.
De Griekse problemen zijn niet van tafel en de kans dat deze onder het tapijt geschoven worden ten nadele van de Europese belastingbetaler neemt wel toe. Een gewenste gedragsverandering van de Grieken gaat decennia duren en lijkt gezien de illustere historie van het land bij voorbaat kansloos.
China
Bezorgde beleggers verleggen nu hun focus richting China. Wij beleggen bewust niet rechtstreeks in China omdat we de markt niet goed begrijpen; dit laten we graag aan anderen over. Daarnaast merk ik op dat u bij het checken van uw Chinese eigendommen regelmatig uitkomt bij een nietszeggend kantoortje op de Bahama’s.
Noemenswaardig is dat grote vooraanstaande asset managers inmiddels ook in het duister tasten over het Chinese economische vraagstuk. Veilige havens bestaan niet meer. China heeft zeker zijn impact op de mondiale economie, maar dat moet in negatieve zin niet worden overdreven. Het enorme land zit middenin een transitiefase en dat brengt de nodige volatiliteit met zich mee. Het grote voordeel daarbij is dat er op termijn een nieuwe middenklasse met veel koopkracht ontstaat.
Ik zie in Zwitserland meer fluitende Chinezen door de straat lopen dan Nederlanders, dat zegt genoeg. Dat China in verloop van tijd niet langer de grootste werkplaats ter wereld is biedt juist andere landen weer veel mogelijkheden. Ik zie de huidige ontwikkelingen derhalve niet zo somber in.
VS
De economie van de VS is in mijn ogen nog steeds leidend. Toeval of niet, maar deze economie ontwikkelt zich steeds beter en zal de bull markt zéér waarschijnlijk van nieuwe impulsen voorzien. Met name de small en mid-caps zullen de Amerikaanse aandelenmarkt gaan dragen omdat deze minder afhankelijk zijn van de relatief sterke dollar. Uiteindelijk zal dit de grotere Amerikaanse bedrijven ook ten goede komen.
Afgelopen week heeft u kunnen ervaren dat de Fed de aandelenmarkten niet zal pijnigen, zoals ik al vaker heb betoogd. Dat neemt niet weg dat u steeds selectiever moet worden in uw aandelenkeuzes. Hoe verder de bull markt reikt, hoe groter de ‘margin of safety’ moet zijn. Indexbeleggers zullen vroeg of laat geknipt en geschoren worden.
Bull markt
De huidige bull markt leeft nog steeds ondanks het ongefundeerde gekrakeel van veel doemdenkers en lijnentrekkers. Zo lang de tienjaars rente niet boven de drie procent kruipt, blijft de aandelensector attractief, waarbij de CIS regio (Commonwealth of Independent States: de voormalige lidstaten van de Sovjet-Unie zonder de Baltische staten) en Europa onze voorkeur genieten. De aandelensector in het algemeen bevindt zich door de extreem lage rente al vele jaren in een uitzonderlijke positie, hetgeen nog steeds niet terug te vinden is in extreem hoge waarderingen. Een mogelijke minimale renteverhoging verandert hier niets aan.
Wanneer de bullmarkt eindigt weet niemand. Het heeft ook geen enkele zin u daarin te verdiepen. Het is wel verstandig om u als aandelenbelegger terughoudend en selectief op te stellen in het huidige tijdsgewricht.
Rest mij u een goed weekend te wensen.
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij een positie in Google en geen positie in andere bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.
19 Bijdragen
jefcooper
Het probleem van de EU oligarchie met Varoufakis is dat hij uitlegde dat het euro systeem niet kan werken, en dat kwam niet in de kraam te pas.
Ook legde hij uit dat de maatregelen die nu Griekenland worden opgelegd macro economisch onuitvoerbaar zijn, in die zin lijkt hij op Keynes, die in 1921 in z'n boek uitlegde dat Duitsland de opgelegde herstelbetalingen nooit zou kunnen opbrengen.
Wat betreft het beweerde hacken, ik interpreteer dat als dat hij tegenwerking van Griekse ambtenaren probeerde te omzeilen.
Vermoedelijk willen die de rijke Grieken beschermen.
http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=14366
Wat betreft de financiële wereld, Varoufakis stelt dat de derivaten omvang twaalf keer het wereld jaarinkomen is.
Het ploffen daarvan gaat leuk worden.
Overigens ben ik het niet met hem eens dat die derivaten, omdat niemand ze wil kopen, en er dus geen marktprijs is, niets waard zijn.
Gebleken is dat vele sub prime hypotheken b.v. gewoon betaald worden.
Het probleem zit weer eens, denk ik, in de Accounting Rules, daarvoor zijn marktprijzen heilig, waardebeoordeling door verstandige mensen mag niet.
pubben
jefcooperHier nog zo'n 'fluitende Chinees', die meneer Dwarshuis niet tegenkomt in de straten van Zwitserland, over waarden!
Chinese Factory Worker Can't Believe The Shit He Makes For Americans’
http://www.theonion.com/article/chinese-factory-worker-cant-believe-the-shit-he-ma-1343
jefcooper
pubbenDie schrijft dat, doordat China onvoldoende binnenlandse vraag kan creëren, China maar exporteert naar de VS.
Rare wereld, op die manier, Chinezen die zich rot werken om de VS dingen min of meer kado te doen.
Het Chinese handelsoverschot ging weer naar de VS, als investering, maar toch.
Molenaer
jefcooperjefcooper
MolenaerHogere lonen kunnen tot werkloosheid leiden.
Michiel
pubbenThe Onion is een satarische site. Wist je dat nog niet? Oh, en Varoufakis is een charlatan. Je intuïtie zit er weer eens naast ;-)
pubben
MichielNog erger en over intuïtie gesproken, ik gedraag me daar ook naar en wil dat soort spullen niet.
Michiel
pubbenRonald
jefcooperRonald
RonaldHenri
Ik begrijp de conclusie uit uw artikel totaal niet. Kunt u uitleggen dat u denkt dat de USA mid en smallcappers de bull markt overeind zullen houden en dat u dan gaat beleggen in de CIS landen en Europa?
U zit dan toch in verkeerde continent met uw geld?
Cale
HenriIk ben het met U eens.
Dit is niet meer dan een EU/VS propaganda artikel, er klopt niets van. Beide Unies zijn totaal failliet, de beurzen zijn slechts door QE opgeblazen zeep bellen en Griekenland en China zijn de schuldigen. Onzin dus.
Floesh
frits
Molenaer
fritsJan
Bijzondere conclusie, de aandelensector is attractief, maar als men in de AEX of de S&P 500 belegt dan word men geknipt en geschoren. Mocht dit een juiste conclusie zijn dan zou ik adviseren om in z'n geheel niet meer in aandelen te beleggen aangezien dat puur gokken is, je verwacht dat de wereldwijde aandelen markten in mekaar zakken maar belegt wel in individuele aandelen. Er zijn maar weinig mensen die onder zulke omstandigheden wel geld weten te verdienen.
Ikzelf zou adviseren om vooral wel in de gespreide indexen te beleggen. Op deze manier breng je genoeg spreiding in je portefeuille aan en het is bijzonder goedkoop vergeleken met de beleggingsfondsen waar sommige (waarschijnlijk ook het bedrijf van de auteur van deze column) vermogensbeheerders het liefst het geld van de beleggers heen zien gaan.
Wat betreft het advies om in voormalig lidstaten van de sovjetunie te beleggen, het zou mooi zijn als Jan iets meer concreet hierover is. Aangezien hij een tijd geleden ook adviseerde om in Rusland te gaan beleggen, ik vraag me af hoeveel hier aan is verdiend, Gazprom, Sberbank hebben het toch een stuk slechter gedaan dan de rest van de wereld. En ja beleggers in de RDX/RTS zijn geschoren ;)
bos
JanMaar het zijn toch gewoon veelal nietszeggende zaken toch ?
Hij wandelt met wat woorden over de beurszaken
het lijkt mij geen onderzoeksjournalistiek !
En als het als colum wordt bedoeld ? Geeft ook geen duw
Jan bewijst dat het geld op de straat ligt( tenminste ik neeem aan dat hij er geld verdient met de kolums ?
Maar ook als dat niet zo is kan FTM mss de experts uit De Standaard overnemen waarin over 5 aandelen visies worden gegeven ?
Molenaer
De inmiddels Griekse ex-minister gedraagt zich dan wel anders dan de door Foxconn volledig geautomatiseerde Dijsselbloem en Schauble, maar dat is nog geen reden om zijn argumenten te negeren.
Ed Verbeek