Nieuwe iPad, wat moet je ermee?

7 Connecties

Relaties

iPad 4G LTE Borat

Personen

Ad Scheepbouwer

Organisaties

Apple KPN
0 Bijdragen

De nieuwe iPad is sneller en heeft een scherper beeld, maar helaas, het Nederlandse mobiele netwerk is er nog niet klaar voor. Mede dankzij Ad Scheepbouwer.

Over twee weken is het ding ook in Nederland te koop: de nieuwste iPad. Woensdag presenteerde Appe-topman Tim Cook de tabletcomputer. Voor dezelfde prijs als de vorige versie krijg je meer snelheid een scherper beeld en ook iets meer massa mee. De nieuwe iPad is namelijk iets zwaarder dan zijn voorganger. De belangrijkste vernieuwing is wel dat je met het apparaat toegang kunt krijgen tot de 4G breedbandnetwerken. Internet is via Apple's nieuwste iPad wel tien keer sneller dan met de huidige versie. Voorwaarde is natuurlijk wel dat er een 4G netwerk voorhanden is dat je kunt gebruiken. Helaas, in Nederland is een dergelijk netwerk nog niet beschikbaar.

Waar in Zweden en Noorwegen al in 2009 de eerste commerciële diensten via de nieuwe standaard Long Term Evolution (LTE) werden aangeboden, liet onze grote sterke marktleider KPN het na om te investeren in de volgende generatie netwerktechnologie. De daarvoor verantwoordelijke man heet Ad Scheepbouwer. Hij achtte het verstandiger om de winstgevendheid te maximeren (ten koste van de investeringen in het netwerk) en wist vervolgens niet goed wat hij met het geld van het bedrijf aan moest. Hij kocht met instemming van zijn mede-bestuurders volop aandelen in en keerde royaal dividend uit. Het voordeel was wel - niet in de laatste plaats voor hemzelf - dat met die acties de koers van het aandeel omhoog ging. Inmiddels wordt zijn opvolger Eelco Blok - als bestuurslid mede debet aan dit strategische falen - geconfronteerd met de pijnlijke gevolgen van het tijdperk Scheepbouwer. En niet alleen hij en alle andere stakeholders van KPN, ook de naar snelheid snakkende Apple-adept heeft dus last van de erfenis van Adje.

 

Hij wel, wij niet

 

Borat
Nederlanders mogen zich troosten met de gedachte dat het in het Verenigd Koninkrijk niet veel beter is gesteld. Ook daar is de 4G technologie nog niet beschikbaar. De Britten hebben alleen geen last van hebberige, kortzichtige topmannen, maar van een falende toezichthouder die niet in staat is om een 4G-veiling te organiseren. Daarom zal er waarschijnlijk niet eerder dan in 2014 een 4G netwerk liggen.
Zelfs de Kaukasische republiek Azerbeidzjan zal waarschijnlijk al in 2012 al over 4G kunnen beschikken. Dat zorgt bij vele eilandbewoners voor grote frustraties en tot de welbekende Britse zelfkastijding. 'Maybe Borat will mockingly wave his iPad 4G at us', twitterde journalist Faisal Islam woensdagavond.

Nederlanders die 4G heel erg gaan missen, hoeven echter niet te bij de pakken neer te gaan zitten. Ze kunnen wraak nemen op Adje door voorlopig niets meer bij zijn voornaamste investering Wehkamp te kopen. Ze moeten dan wel snel zijn, want Adje heeft de weg naar de uitgang alweer gevonden.