Het wereldwijde onderzoek naar de manipulatie van wisselkoersen richt zich op een markt waar volgens het meest recente rapport van de Bank for International Settlements dagelijks 5300 miljard dollar in omgaat.Grootbanken als RBS en Deutsche lijken onvoldoende lessen te hebben getrokken uit het Libor-schandaal. Geharde valutahandelaren blijken jarenlang belangrijke benchmarks - de 'London fix' (16:00 pm) en de ECB-fix (13.15 pm) - te hebben gemanipuleerd. Afstemming vond plaats via chatgroepen. Hun "onzichtbare hand" is door toezichthouders en opsporingsdiensten in kaart gebracht. Een beerput die steeds verder open gaat.

16 artikelen

Upcoming: Nieuwe miljardenboete en schuldbekentenissen in 2e ronde valutaschandaal

De tweede ronde in het wereldwijde valutaschandaal zal naar verwachting deze week tot een miljardenschikking leiden voor UBS, Barclays, Citi, JPMorgan Chase en RBS. Het ziet ernaar uit dat ze ook op holding-niveau schuld moeten bekennen.

De internationale grootbanken UBS, Barclays, Citi, JPMorgan Chase en RBS staat naar verwachting deze week een miljardenschikking te wachten in de tweede ronde in het wereldwijde valutaschandaal. De eerste 'prognoses', afgaande op persbureau Reuters, gaan uit van een bedrag van ruim vijf miljard euro. In de onderhandelingen met het Amerikaanse ministerie van Justitie zal ook zijn meegenomen dat de moedermaatschappijen zelf schuld bekennen aan het manipuleren van de wisselkoersen op hun valutahandelsvloer. En niet alleen, zoals gebruikelijk is, de betrokken dochtermaatschappij in London waar de trukendoos van valutahandelaren opengetrokken werd om onder meer de London fix (WM/Reuters benchmark) omhoog of omlaag te dirigeren. Dat laatste lag meer in de lijn der verwachting, gezien de vrees dat een schuldbekentenis ertoe kan leiden tot het omvallen van een heel bankconcern. De naam die hierbij onherroepelijk komt bovendrijven, is  Arthur Andersen. Het accountantskantoor dat door zijn rol in de Enron-affaire in 2002 de licentie kwijtraakte, waardoor het hele bedrijf buitenspel werd gezet. Tienduizenden medewerkers moesten ontslagen worden.

Arthur Andersen

Volgens Reuters zal er in de tweede valutaschikking toch op topholding-niveau een bekentenis worden afgedwongen. In de onderhandelingen met justitie en toezichthouders wordt dan afgesproken dat banklicenties niet automatisch zullen worden ingetrokken. De verwachting is dat woensdag de details van de schikking naar buiten komen, de uitkomsten van het strafrechtelijke onderzoek naar de betrokken handelaren zal nog op zich laten wachten. De schikking met de Amerikaanse justitie volgt op de eerste serie boetes die in november openbaar gemaakt worden. Toen troffen UBS, HSBC, Citi, JPMorgan en RBS een gecombineerde schikking van 2,7 miljard euro met Amerikaanse, Britse en Zwitserse toezichthouders. Afgaande op de berichtgeving van de Financial Times komt de Zwitserse bank UBS er in de tweede ronde relatief genadig vanaf met een boete van 700 miljoen euro. Dit zou komen doordat zij de Amerikaanse autoriteiten op de hoogte hebben gesteld van misstanden op valutadesks. Het Britse Barclays, dat in november niet tot een schikking kwam met andere toezichthouders, zal nu naar verwachting een dubbele rekening gepresenteerd krijgen van circa drie miljard euro.