© ANP Handouts / RVD / Frank van Beek

Het nieuwe normaal

In zijn kersttoespraak van 2016 nam koning Willem-Alexander de term 'het nieuwe normaal' in de mond. 'Het extreme lijkt het nieuwe normaal te worden' aldus de koning. De koning sloeg de spijker op zijn kop: hij gaf een wijs beleggingsadvies aan investeerders voor de komende jaren.

De Nederlandse koning verwees met name naar het extreme politieke landschap, waar het verleden wordt geïdealiseerd en wordt getwijfeld over de toekomst. Nederlandse splinterpartijen schieten ondertussen als paddestoelen uit de grond. Nederland heeft een lange en roemruchte historie op het gebied van dit soort politieke partijtjes. Hoewel ik een fel tegenstander ben van dit fenomeen, zie ik ook dat de sleutel van de toekomst toch bij de politiek ligt. Nieuwe stromingen moeten een balans vinden en bij een serieuze splinterpartij die het Nederlandse belang als geheel dient kan zo'n balans ontstaan. Te vaak is dit echter niet het geval.

Het huidige tijdsgewricht is uiterst broos

Ik ben al langer van mening dat de vergelijkingen met de jaren dertig van de vorige eeuw zich opstapelen. Niemand lijkt zich te realiseren hoe het er in die tijd aan toe ging. Immers: de waargebeurde verhalen verdwijnen, omdat er vrijwel niemand meer leeft die deze donkere periode in de geschiedenis nog kan navertellen. De huidige generaties lijken zich niet te realiseren in wat voor ongekende weelde en vrijheid ze leven; zodoende heerst er onvrede. Dat het huidige tijdsgewricht uiterst broos is, vindt geen gehoor. Dit gegeven is vanuit diverse invalshoeken uiterst interessante kost.

Instituten

Het is te vroeg om te oordelen over de weg die de nieuwe Amerikaanse president Trump gaat bewandelen. Ondergetekende volgt Trump al enkele decennia en daardoor zijn zijn verschillende politieke invalshoeken geen verrassing. Trump is bijvoorbeeld al veel langer van mening dat de NAVO het Amerikaanse belang niet dient. Het grote verschil is dat Trump gelooft in individuen en niet in instituten. Dit heeft waarschijnlijk te maken met zijn zakelijke achtergrond. Zijn vermeende goede banden met de Russische President Vladimir Poetin bevestigen dit beeld: de Russische roots van Trump gaan zakelijk gezien ver terug. Toch is een goed functionerende democratie gebouwd op instituten en niet op individuen. Zwitserland is door haar (directe) democratie een uniek en uiterst succesvol land waarbij individuen ondergeschikt zijn aan het desbetreffende instituut.

Vrijheid en welvaart komen niet aanwaaien en zijn zeker niet gratis

De belegger (en de burger) wordt door het 'nieuwe normaal' op het verkeerde been gezet. Vrijheid en welvaart komen niet aanwaaien en zijn zeker niet gratis. De aanhoudende euforie op de beurzen draagt bij aan een gevoel van valse rijkdom. De beurs is geen goede graadmeter van de economie, politiek, een stroming of tijdsgewricht; dat is nog nooit zo geweest. Het 'nieuwe normaal' waart al wat langer rond op de financiële markten. Al twee jaar vertoont de S&P 500 een uiterst ingewikkeld toppatroon waarbij investeren onzichtbaar wordt veranderd in speculatie. De stilzwijgende drang naar hebzucht zagen we eerder in 1929, 1972, 1987, 1999 en 2007. De koning heeft gelijk: het 'nieuwe normaal' is daadwerkelijk extreem geworden.

Rest mij u een goed weekend te wensen.

Over de auteur

Jan Dwarshuis is CIO bij Thirteen Asset Management AG. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees verder Inklappen