
Na de parlementsverkiezingen van vorig jaar december, die tot een politieke patstelling leidden, mochten de Spanjaarden gisteren weer stemmen. De uitslag wijkt echter niet veel af van de vorige. Wat nu? Voor de derde keer naar de stembus of kiezen de socialisten van de PSOE voor een moeizaam huwelijk met aartsrivaal Partido Popular?
De verwachtingen in Spanje waren hooggespannen: zou de patstelling van de vorige algemene verkiezingen doorbroken worden? Toen werd de rechtse Partido Popular (PP) van premier Mariano Rajoy de grootste, maar zonder een meerderheid van de stemmen te halen. Opiniepeilingen van de laatste weken voor de verkiezingen wezen erop dat die patstelling doorbroken zou worden. Niet ten gunste van de PP, maar voor het nieuwe linkse blok bestaande uit de jonge protestpartij Podemos van Pablo Iglesias en Izquierda Unida (verenigd links) van de marxist Alberto Garzón. Zij vormden samen de gelegenheidscombinatie Unidas Podemos.
Het is anders gelopen dan de opiniepeilers hadden voorspeld: de PP werd weer de grootste, met 137 zetels (+14), gevolgd door de PSOE (socialisten) met 85 zetels (-5). Pas op de derde plaats eindigde de combinatie Unidas Podemos met slechts 71 zetels (+2). De Ciudadanos (burgerij) van Albert Rivera eindigde met 32 zetels als vierde (-8).
Spanish general election result with 100% counted — https://t.co/WxpFER2RzZ pic.twitter.com/yBZspazGxR
— Robert Went (@went1955) 27 juni 2016
Deze uitslag doorbreekt de patstelling niet, maar geeft de PSOE wel een sleutelpositie in handen. Slaat zij rechtsaf om met aartsrivaal PP te gaan regeren of linksaf met Iglesias en Garzón? Daarvoor is overigens nog wel de deelname van de Ciudadanos voor nodig, iets waarvan Spanje kenner John van Kampen tegenover FTM opmerkte: ‘dat doet Ciudadanos nooit’. Dat lijkt aannemelijk, want deze verkiezingen moesten worden gehouden omdat de drie partijen – Podemos, PSOE en Ciadadanos – er na de vorige niet in slaagden het eens te worden en een coalitie te vormen.
Deze uitslag doorbreekt de patstelling niet, maar geeft de PSOE wel een sleutelpositie in handen
Duidelijk is wel dat geen van de linkse combinaties een absolute meerderheid van 176 zetels haalt. Duidelijk is ook dat Pablo Iglesias niet de nieuwe premier van Spanje wordt, de grote vrees van de Europese Commissie (EC). De EC vreesde dat een Spanje onder leiding van Podemos de reeds ingevoerde en nog in te voeren hervormingen zou terugdraaien respectievelijk uitstellen.
Het Spaanse politieke landschap mag dan wel iets meer aan duidelijkheid gewonnen hebben na deze verkiezingen, het blijft ernstig verdeeld. De vraag rijst hoe het kan dat alle peilbureaus, zowel lokaal als internationaal, er zo naast hebben gezeten. Kwam het door de mogelijke invloed van de uitslag van het Brexit referendum, waardoor mensen wellicht conservatiever zouden stemmen dan zij anders gedaan zouden hebben? Volgens politiek commentator Yannis Koutsomitis had de Brexit er inderdaad mee te maken:
@trias_politica Brexit may indeed have played a last minute crucial role.
— Yannis Koutsomitis (@YanniKouts) 26 juni 2016
Maar redacteur Francisco Camas García van de Spaanse krant El Pais kwam met een andere mogelijke verklaring. Volgens hem had het Spaanse kiesstelsel er mee te maken. Het werd in 1977 aangepast (formeel bij wet bekrachtigd in 1985) na veertig jaar dictatuur onder voormalig generaal Franco. De regio’s Huesca en Guadalajara werden toen bevoordeeld ten koste van de regio’s Madrid en Barcelona. Garcia schrijft dat dit systeem van ‘proportionele vertegenwoordiging’ vooral goed uitpakt voor de twee grootste partijen: PP en PSOE, aangezien die traditioneel sterk vertegenwoordigd zijn op het platteland, en nadelig voor nieuwkomers als Podemos et al, die vooral in de grote steden en onder de jeugd stemmen trekken.
Zittend premier Rajoy claimde in een reactie de grote overwinnaar te zijn. ‘We hernemen het recht om te regeren,’ zo zei hij toen alle stemmen geteld waren. Toch zal het ook voor Rajoy niet eenvoudig zijn een coalitie te vormen. De premier verklaarde ‘met iedereen te gaan praten,’ maar zijn opties zijn beperkt. Alleen met de grote tegenstrever PSOE is een meerderheid te halen, maar die kans is volgens waarnemers niet erg groot. Een alternatief ‘over rechts’ is een coalitie met de Ciudadanos van Rivera, aangevuld met een of twee kleine splinterpartijtjes. De meeste commentatoren denken echter dat deze uitslag de patstelling in de Spaanse politiek niet heeft gewijzigd.
De premier verklaarde ‘met iedereen te gaan praten,’ maar zijn opties zijn beperkt
En ondanks het feit dat de Spaanse economie volgens officiële cijfers iets is verbeterd, met een groei van ruim 3 procent van het bbp, kampt het land nog altijd met een torenhoge werkloosheid, met name onder de jeugd. Ruim 20 procent van de Spaanse beroepsbevolking zit zonder werk, en de noodzaak tot het vormen van een stabiele regeringscoalitie die het land weer vooruit helpt is dus groot. Zittend premier Rajoy was optimistisch over het sluiten van een coalitie die kan rekenen op een meerderheid in het parlement. Hij zei eerder: ‘Mijn intuïtie vertelt me dat er geen derde verkiezing nodig is.’ De komende weken zal moeten blijken of de intuïtie van de premier juist is of dat driemaal scheepsrecht is.
42 Bijdragen
Diny Pubben 9
Brussel reageerde ooit met uitsluiting van Zwitserse jongeren om te mogen studeren in de EU, nadat een referendum ze niet beviel, weet niet meer welk, vond het ordinaire manipulatie en omkoperij.
Ook gezien de Brexit reactie van de hoger opgeleiden en de lage opkomst daar. En in de cijferbrij verdwijnen altijd de middelbaar opgeleiden, vaak de doeners.
Jean Wanningen 6
Diny PubbenJan-Marten Spit 9
Diny Pubbendat 'niet beviel referendum' ging over de vrijheid van beweging van personen tussen EU en Zwitserland, waaronder de mogelijkheid voor EU studenten te kunnen studeren in Zwitserland. De uitslag van dat referendum vernietigde de basis voor een wetenschappelijk samenwerkingsprogramma tussen EU en niet-lid Zwitserland, en dus de mogelijkheid voor Zwitsers om studies te volgen in de EU, die mede betaald worden door Europese burgers.
Hoe dit redelijke quid-pro-quo 'ordinaire manipulatie en omkoperij' genoemd kan worden ontgaat me volledig.
Diny Pubben 9
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Diny PubbenDaar zijn dan waarschijnlijk uitwisselingsprogramma's overeengekomen, die niet per referendum zijn opgezegd door die landen.
Diny Pubben 9
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Diny PubbenIk weet dat Japan nogal ruim is met het toelaten van buitenlandse studenten, en dat menig universiteit uitwisselingsprogramma's heeft met andere universiteiten - dus overeenkomsten op een ander niveau dan nationaal of EU.
Diny Pubben 9
Jan-Marten SpitNieuw verdienmodel?
Met Follow The Money kom je er dus niet. Schreef hier al ooit dat het tijd is voor een echte onafhankelijke Universiteit. Ook daar graag, ander woord?
Jan-Marten Spit 9
Diny PubbenSanne 4
Diny PubbenVerder heeft Spanje een veel groter aantal immigranten dan Nederland of de UK maar het speelt helemaal geen rol in de verkiezingen. Alle partijen zijn ook niet anti EU alhoewel sommigen wel veranderingen in het EU beleid willen.
Rajoy was zo slim om de herverkiezingen tijden een Catalaanse "puente" te houden, dat houdt in dat dat er in Catalonie een lang weekend was waarbij een hoop catalanen er op uit trekken en dus geen tijd hadden om te stemmen, Rajoy weet dat de meeste anti PP stemmen daar vandaan komen, ook goed op de kaart te zien.
Ik zou zelf op Podemos stemmen als ik mocht stemmen aangezien het de enige partij is met een wat positievere insteek is en ze willen dingen daardwerkelijk veranderen.
Voor mij blijft het vreemd dat de PP, een partij die overigens door een minster van het Franco regime is opgericht na twee termijnen wanbeleid nog steed de grootste partij is. Grappig detail is dat ze een meeuw in hun logo hebben.
Diny Pubben 9
SanneSanne 4
Diny PubbenJean Wanningen 6
SanneDe verklaring die Garcia geeft (zie artikel) lijkt plausibel.
Sanne 4
Jean WanningenGoed artikel trouwens en nog steeds actueel....Helaas.
Ik denk trouwens dat ze hier het record van Belgie willen gaan breken want voorlopig zie ik geen nieuwe regering vormen, de partijen staan te ver van elkaar af om het eens te worden. Ik zie niet welke partijen samen zouden kunnen gaan. Misschien PP en Ciudadanos maar dan is de eis van Ciudadanos wel dat Rajoy aftreed en dat zie ik ook niet zo snel gebeuren.
Jean Wanningen 6
SanneSanne 4
Jean WanningenWie weet woon ik in de toekomst in catalonie als land:-)
goof 4
De regering heeft besloten om de gedupeerde boeren en tuinders in Limburg en Brabant die zo zwaar te lijden hebben gehad van de zware hagelbuien geen steun te verlenen en dat ze hun eigen broek maar moeten ophouden.
Is er ergens een overstroming in de wereld worden er per direct miljoenen overgemaakt door onze incapabele en zeer domme regeringleiders maar de eigen bevolking laten ze de moord stikken !
Ik begin mij toch echt af te vragen waar ze mee bezig zijn in Den Haag.
Als het de bedoeling van onze regering is een volksopstand te creëren zijn ze al aardig op de goede weg dat moet ik ze nageven.
Als je geen moslim bent , en geen gelukzoeker uit een zielig land en je gewoon in Nederland woont en gewoon je belastingen betaalt en je gewoon aan de wet houd ben je slecht af in ons landje blijkt steeds vaker.
Jean Wanningen 6
goofgoof 4
Jean WanningenJean Wanningen 6
goofJan-Marten Spit 9
Jean Wanningenhttps://www.theguardian.com/commentisfree/2013/jul/01/farm-subsidies-blatant-transfer-of-cash-to-rich
"I'm talking about the most blatant transfer of money from the poor to the rich that has occurred in the era of universal suffrage. Farm subsidies. The main subsidy, the single farm payment, is doled out by the hectare. The more land you own or rent, the more money you receive."
"Since 1999, more progressive European nations have been trying to limit the amount of public money a farmer can capture under the common agricultural policy. It looked as if, this year, they might at last succeed. But throughout the negotiations that ended last week, two governments in particular resisted: those resolute champions of the free market, Germany and the UK."
"Most of the land here is owned by exceedingly wealthy people. Some of them are millionaires from elsewhere: sheikhs, oligarchs and mining magnates who own vast estates in this country. Although they might pay no taxes in the UK, they receive millions in farm subsidies"
Frankrijk is weliswaar een populair pispaaltje in deze maar erg compleet is het beeld niet. Zoals je uit het bezwaar van BRD en VK kan afleiden, hebben zij het meest te verliezen met het aftoppen van deze subsidies.
http://www.spiegel.de/international/europe/guarding-the-pork-barrel-germany-opposes-attempts-to-reform-eu-agricultural-subsidies-a-737662-2.html
De Britse elite behoort tot de grootprofiteurs. Ze hebben veel land rond de estates die met EU subsidie worden gerestaureerd, op het land zet je een paar schapen, dan is het agricultuur, en kassa. Johnson gaat niet voor Brexit, Johnson heeft de UKIP gekte gekaapt, en zal met ene briljant verhaal komen dat uiteindelijk tot een Bremain leidt. Tories zijn niet gek, ze regeren al eeuwen.
Jean Wanningen 6
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Jean WanningenGriekenland en Duitsland.
"Je zult versteld staan."
eh? jij weet wat ik wel en niet weet?
Dat de Britse adel op totaal EU peanuts is, is nog geen reden om de boel maar op te hangen aan Franse keuterboeren, wat die ontvangen is pas echte peanuts. Dat de Britse adel grote individuele bedragen ontvangen is een feit.
De vraag is waarom je in weerwil van de grootst ontvangende landen, Griekenland en Duitsland, of de grootse individuele ontvangers, zoals de Britse adel, nou precies Franse boeren kiest als voorbeeld van verspilling.
Jean Wanningen 6
Jan-Marten Spit'Frankreich ist der größte Empfänger von Agrarsubventionen der EU. Das Land erhält rund acht Milliarden Euro im Jahr.' Bron: http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/06/04/hollande-unter-druck-eu-will-18-milliarden-euro-wegen-subventions-missbrauch/
Niet zelden wordt er misbruik gemaakt van die subsidies. Dat geldt niet alleen voor de GLB fondsen, maar ook voor de zgn. structuurfondsen. Polen ontving daarvan in 2012 het meest van iedereen: 12 miljard euro. Maar ook voor de nieuwe budgetperiode 2014-2020 staat de Franse LB weer bovenaan het lijstje ontvangers. Zie: http://www.nrc.nl/handelsblad/2011/10/13/niemand-blij-met-landbouwplan-12039903
Jan-Marten Spit 9
Jean WanningenDeze redenering is op diverse manieren invalide. Groupe-Doux is een agri-onderneming, met enkele honderden boeren en boerencollectieven er onder. Elizabeth is geen boerin. Elizabeth is ook niet de enige Brit die onterecht landbouwsubsidie opstrijkt, dus het is sowieso onjuist om 'Franse bedrijven' tegenover alleen Elizabeth te zetten.
euro's per hectare aan EU landbouwsubsidie per land:
1 Griekenland 590
2 Duitsland 320
3 Frankrijk 290
aantal boeren in Frankrijk: 489980 (2010)
aantal boeren in Duitsland: 299100 (2010)
aantal boeren in VK: 235000 (2010)
CAP subsidie per land:
1 Frankrijk 17%.
2 Duitsland 12%.
Franse boeren ontvangen per boer niet de meeste subsidie. De kwalificatie 'Frans' is daarom een invalide onderscheidende term in deze kwestie.
Nederlandse Gekke Henkie heeft sociaal economisch meer gemeen met Franse boeren dan met frauderende-Elizabeth of de gevogelte-familie Doux. Hoe het onterecht wijzen naar Franse boeren als hoofdschuldige het aanpakken van misbruik moet faciliteren, dat ontgaat me volledig. Maar gekke Henkie geeft zijn EU bijdrage aan Europese landbouwsubsidies wellicht liever aan Elizabeth dan aan bijvoorbeeld een echte Nederlandse, Duitse of Franse veehouder - Henkie is immers gek.
Kasteelpannetje extra small 2
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
goofmet name televisieacties, waar mensen privaat geven om mensen te redden met drinkwater en iets van een tent.
niet helemaal vergelijkbaar met het uitgeven van belastinggeld om ondernemingen te compenseren voor de gevolgen van steeds extremer wordend weer, lijkt me meer iets voor een verzekering, die als ze goed opgelet hebben wisten dat het klimaat aldus zou veranderen in Nederland en de premies navenant hebben verhoogd. als die tuinders schoon drinkwater en een tent nodig hebben, dan wil ik natuurlijk best helpen hoor, maar ik ging ervan uit dat een deel van Brabant nog drinkwater heeft en over noodopvang beschikt.
Jan-Marten Spit 9
Jean WanningenCAP landbouwsubsidie per hectare, gemiddeld per land, in euro (slot 2012-2020).
http://register.consilium.europa.eu/doc/srv?l=EN&f=ST%2012734%202011%20INIT
Nederland: 418
Polen: 213
Frankrijk: 283
Nederlandse landbouwers ontvangen dus zowat 2x meer subsidie per hectare dan Poolse, en 68% meer dan Franse. Nederlandse landbouwers staan wat dat betreft Europees op nummer 2, na Malta.
Als je de statistische misleiding 'landen' ipv per capita toepast, wees dan tenminste zo consistent om te vermelden dat de totale EU afdracht van Nederland in het niet valt vergeleken met die van Frankrijk, dan kan je ook iets minder eenvoudig de suggestie wekken dat 'anderen' er met 'onze' 56 miljard vandoor gaan.
Jean Wanningen 6
Jan-Marten SpitDe enige die suggestieve opmerkingen maakt bent u. Ik heb geen trek om op die manier van gedachten te wisselen. Prettige dag nog.
Jan-Marten Spit 9
Jean WanningenWat de aard van de misleiding onveranderd laat. Die prognoses van de raad voor Europa zijn niet uit de lucht gegrepen, en omvatten prognoses voor het jaar 2017.
Je hebt tegenover op z'n minst morele fraude van grootgrondbezitters een echte Franse voedselfabriek gezet en die vergeleken met 1 Britse koningin om het peanuts te kunnen noemen. Daarnaast ga je niet in op de kern van de misleiding - dat je wel per land rekent als het om ontvangen gaat, maar in het midden laat waar die grote pot dan vandaan komt. Op de subsidie per hectare per lidstaat wil je het natuurlijk helemaal niet hebben, want dan wordt het werkelijke verhaal veel te duidelijk.
De kern van je opmerking over Franse boeren is net zo onjuist als stellen dat omdat de provincie Zuid-Holland meer belastinggeld opstookt dan de provincie Groningen, er dus iets aan de hand is met Zuid-Hollanders.
Jean, de volgende keer dat ik je weer betrap op statistisch gegoochel, grijp ik weer in. Of je daar van gediend bent, je eruit probeert te bluffen, of gewoon wegvlucht als het te moeilijk wordt, laat me ijskoud. Wie onjuiste informatie verspreidt als 'Franse boeren' in het publieke domein met een valse voorstelling van zaken, moet de oorzaak van het betrapt worden vooral bij zichzelf zoeken.
Prettige dag nog.
Jean Wanningen 6
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Jean WanningenWat is de relevantie van het vergelijken van het budget van Schiermonnikoog met dat van Amsterdam zonder rekening te houden met het aantal inwoners? Geen enkele. Uitgave per capita: relevant.
"Stel droogjes vast dat het meten per land des Eurostat is, sterker nog, van elk zichzelf respecterend statistiek bureau."
Ik stel droogjes vast dat grootheden per capita vaststellen ook een praktijk is van elk zichzelf respecterend bureau, als je eigenschappen van landen wil vergelijken.
"Daarbij is je toon behoorlijk aanmatigend."
Je bewering over Franse boeren, dat is waar de aanmatigende toon begon. Die hield je daarna aan in je reacties naar mij. Heb ik geen problemen mee, ik ben zelf koning arrogantie, dat beaam ik.
"Ik heb je getoond obv div publicaties waar het geld van de LB subsidies heengaat. Alle internationale media wijzen Frankrijk aan als hoofdbegunstigde daarvan."
Dat is wat ik precies niet bestrijdt. Zoals ik al zei, Frankrijk heeft verreweg het grootste aantal boeren. Ze hebben ook meer inwoners, en dragen ook een stuk meer bij aan die LB subsidies dan Nederland. Maar dat vermeldde je 'per land' analyse niet.
"Kortom, mijn advies is: blaas wat minder hoog van de toren."
De rede is wat jouw van je eigen toren geblazen heeft.
Er is meer dan genoeg reële kritiek te leveren op de EU, op subsidies, het oneigenlijke gebruik ervan, het democratisch tekort, de euro. Ik heb er geen enkel probleem mee om misstanden of verspilling te duiden, ook Franse niet.
Je haalde de grotere hoeveelheid subsidie naar Frankrijk (zonder daarbij bijvoorbeeld Duitsland te noemen, die qua ontvangsten in ordergrootte vergelijkbaar is) aan als een misstand in zichzelf. Dat is logisch invalide zonder precieze specificatie naar subsidie per boer, of subsidie per hectare. En dat laat een heel ander beeld zien. Ik weet niet precies wat je tegen Fransen hebt, maar probeer dat buiten de ratio te houden.
Kasteelpannetje extra small 2
Jan-Marten SpitTipjes:
Dat is wat ik precies niet bestrijdt.
moet zijn:
Dat is wat ik precies niet bestrijd.
en
De rede is wat jouw van je eigen toren geblazen heeft.
moet zijn:
De rede is wat jou van je eigen toren geblazen heeft.
Jean Wanningen 6
Jan-Marten SpitEn je spreekt steeds over Franse boeren, maar heb ik niet juist gewezen op de grote bedragen die m.n. Franse multinationals ontvangen?
Eens over opmerking Duitsland. Probleem is alleen dat dat land geen specificaties geeft. Ze krijgen wel geld, maar waar gaat dat dan precies heen?
'Ik weet niet precies wat je tegen Fransen hebt' - Met vier Franse voornamen...? Niets, behalve dat zij op slinkse wijze de EU naar hun politieke hand proberen te zetten. Dat zul je na Brexit ook zien. Spel is al begonnen met voorstel Ayrault en Steinmeier.
Jan-Marten Spit 9
Jean Wanningendie doet er inderdaad precies toe, want daar is nota bene de toekenning van subsidie op gebaseerd - 'per hectare of potentially eligible land and per beneficiary', en is dus samen met de ontvangen subsidie een maat voor subsidie per hectare, die voor Malta heel hoog is - uit stimuleringsoverwegingen wellicht, maar voor Nederland dus ook veel hoger dan voor Frankrijk.
"En je spreekt steeds over Franse boeren"
Ik reageer op een onderwerp dat jij aansnijdt.
We hebben vastgesteld dat 'Franse boeren' samen vooral meer subsidie krijgen dan Nederlandse omdat er veel meer Franse boeren zijn die samen veel landbouwgrond bezitten of bewerken. Frankrijk draagt ook meer af dan Nederland aan de EU, omdat Frankrijk groter is. We hebben ook vastgesteld dat de subsidie per hectare landbouwgrond in Frankrijk niet hoger ligt dan in Nederland. Op welke grond is de opmerking dan gerechtvaardigd dat speciaal Franse boeren een soort van inkomensbescherming genieten, en Nederlandse of Duitse niet? Wat is de functie van het bijvoeglijk naamwoord 'Frans', en op basis van welke data? Geen.
"Eens over opmerking Duitsland. Probleem is alleen dat dat land geen specificaties geeft."
Wel, het Duitse hooggerechtshof heeft besloten dat openbaarmaking van de ontvangers van de subsidie een privacyschending is. Frankrijk levert die data wel, en publiek ook. Waar Duitsers wel heel open over zijn, is de hoeveelheid landbouwsubsidies die Frankrijk ontvangt, waarbij ze graag het totaal noemen maar het aantal Franse boeren en landbouw hectares niet. Duitsland is de dwarsligger in de hervorming van de CAP subsidies, en ontvangt meer landbouwsubsidie per hectare dan Frankrijk. Daarom is het Duitse totaal ontvangen LBS ook zo hoog vergeleken met het veel kleinere aantal boeren (300.000 tov 500.000).
Jean Wanningen 6
Jan-Marten SpitMaar ik houd er over op. Dit artikel ging over de Spaanse verkiezingen en eindigt in comments met de Franse Landbouwsubsidies, waarover de hele internationale gemeenschap moord-en-brand schreeuwt.
Voel je geroepen om een artikel te schrijven voor FTM over die LB subdidies. Gaan we daarna rustig verder discussiëren.
Jan-Marten Spit 9
Jean WanningenNederland heeft een oppervlakte van ~41500km^2
Daarvan is landbouwgrond ~19000 km^2.
18155 Nederlandse km^2 is 'eligable for subsidy', omdat een rapport over landbouwsubsidie over landbouwgrond spreekt, en niet over de maasvlakte, hoogveen of zandverstuivingen.
" Je stelt mijn geduld danig op de proef."
Gaf je wel de tijd om deze reddingssloep te water te laten.
"Maar ik houd er over op. Dit artikel ging over de Spaanse verkiezingen en eindigt in comments met de Franse Landbouwsubsidies"
Ik heb je niet gedwongen tot een demonstratie statistiek-zo-moet-het-niet over landbouwsubsidies, daar begon je echt zelf mee.
" waarover de hele internationale gemeenschap moord-en-brand schreeuwt."
Je herhaalt nu een feit dat ik niet betwist, alsof ik het betwist. ik weerleg de bewering dat er iets anders bijzonder is aan Franse boeren dan hun aantal, met feiten. Vallen Duitse media die berichten over de grote hoeveelheid landbouwsubsidie die Duitsland krijgt, en het misbruik daarvan, ook in de categorie internationale media?
http://www.spiegel.de/international/europe/who-gets-eu-agriculture-subsidies-german-minister-blocking-push-for-transparency-a-621469.html
Je herhaalt het weerlegde opnieuw, inclusief wat je al beaamde, hebt er wat Franse spionnen tegenaan gegooid, en duwt nu de geprepareerde reddingssloep af. Wat best jammer is, want wat nou precies je beoogde oplossing is voor die problematische Franse boeren, of ze moeten emigreren uit de EU, of zelfmoord plegen, of vrijwillig afzien van subsidie waar ze net als Nederlandse en Duitse boeren recht op hebben, we zullen het nooit weten. Ik hou het er maar op dat je voornaamste probleem met Frans boeren er uit bestaat dat ze Frans zijn, evenals je voornaamste probleem met Duits-Franse EU voorstellen eruit bestaat dat het woord Frans er in voorkomt.
Jan-Marten Spit 9
Jean WanningenZoals elke lidstaat, volgens mij heet dat politiek sinds de antiquiteit.
Eens dat het slechte Europese politiek is. Rutte, vandaag: 'ik ga naar Brussel om ons belang te behartigen'. Well, there you have it. What's in it for me, als honden om de ruif. Het gaat alleen werken als de deelnemers over het eigen belang heen durven te stappen naar een groter gedeeld, maar niet direct tastbaar eigenbelang. Dit soort schaalvergroting heeft altijd plaatsgevonden, ook in wat nu als 'democratisch overzichtelijk' Nederland beschouwd wordt. De Britten hebben hun lidmaatschap altijd voorzien van het dreigement 'we kunnen ook vertrekken, dus korting', een korting die overigens voornamelijk door Frankrijk opgehoest wordt sinds Thatcher haar afdwong - Duitsland was bereid de Britten te dumpen. Ook de Britten hebben de EU naar hun hand gezet, met succes.
"'Ik weet niet precies wat je tegen Fransen hebt' - Met vier Franse voornamen...? Niets, behalve dat zij op slinkse wijze de EU naar hun politieke hand proberen te zetten. Dat zul je na Brexit ook zien. Spel is al begonnen met voorstel Ayrault en Steinmeier."
Ik ben even confuus. De Fransen proberen controle over de EU te krijgen na Brexit met een voorstel van een Franse en ... een Duitse minister? Is Steinmeier omgekocht door de Fransen?
Alle lidstaten zijn pot-committed aan de EU. Uiteenvallen kan, maar met zware economische consequenties. Anderzijds is schaalvergroting onontbeerlijk precies uit machtspolitiek oogpunt - geen enkel land in de EU is sterk genoeg om soevereiniteit op termijn te handhaven in een wereld van supermachten - en dan bedoel ik niet alleen landen. We hebben een kans om het goed te doen, en die zijn we aardig aan het verprutsen. Wie dan boeren beticht van 'iets, maar niet precies wat' omdat ze 'Frans' zijn, frustreert die kans.
Jan Willem de Hoop 12
Toch vind ik zelf de Nederlandse constrcutie minder geslaagd, maar misschien heeft het wel niets te maken met de 2 partijen maar met algehele trend nationaal en internationaal. Overheden gaan over steeds minder en grote bedrijven krijgen meer macht. Politiek heeft het over steeds meer, maar gaat in werkelijkheid over steeds minder.
In vele landen lijkt grote politieke verdeelheid te bestaan. Dit zou je als negatief kunnen bestempelen. Maar misschien staat het ook wel voor iets positiefs ook al pakt het tijdelijk niet altijd positief uit. Een soort van burgeropstand probeert de alsmaar glijdende schaal tegen te houden of zelfs te keren.? Of de huidige democratische systemen, veelal ingericht in de vorige eeuw(en) zijn geen oplossingen meer voor veranderende vraagstukken van deze eeuw?
Volgens mij tijd voor meer analyses om impasses zoals die zich nu in vele landen afspelen beter te begrijpen.
Frans 5
Jan Willem de HoopWelke impasse is er dan in Zwitserland? Dat als vraag waarin het antwoord op uw vraag volgens mij is opgesloten. :-)
Jan Willem de Hoop 12
Fransgoof 4
Het is een zooitje in Brussel en de EU werkt niet zeggen ze in koor inclusief Rutte
Maar hoe het verder moet weet niemand !
Dus Rutte en onze 2e kamerleden gaan liever door met iets dan niet werkt als stoppen met iets wat niet werkt en dat noemen zich politici die ons land uit de shit moeten trekken en daar moeten we deze oorlog mee winnen!
man man toch , hang de witte vlag nu maar naar buiten want het paard is allang dood.
Vandaag en dus al na 2 dagen zijn de beurzen over een Brexit heen en zullen de meeste aandelen flink gaan stijgen al zou ik mijn vingers niet branden aan de financials of de dienstverleners in de markt maar in productie en grondstof bedrijven.