
Minister Schouten voorafgaand aan een debat over de nieuwe Wet toekomst pensioenen. © ANP, Bart Maat
Nieuwe pensioenwet opent de weg naar juridisch wapengekletter
Als de Eerste Kamer groen licht geeft, zet de nieuwe pensioenwet voor miljoenen Nederlanders grote financiële belangen op het spel. Hun pensioenaanspraken verhuizen massaal naar een ander contract. Die drastische ‘invaaroperatie’ is wereldwijd ongekend en niet zonder risico’s. Verzet is lastig: ‘De rechtsbescherming wordt redelijk uitgehold.’
- Na zo'n vijftien jaar gesteggel staat Nederland op het punt een nieuw stelsel in te voeren waar vele miljoenen mensen met een pensioenregeling mee te maken krijgen.
- De verschillen met het huidige stelsel zijn groot. En ondanks de bedoeling om tot iets begrijpelijks te komen, is het vooral immens complex geworden. Leden van de Tweede Kamer worstelden zich door honderden pagina’s wettekst en toelichtende pagina’s voordat ze eind december instemden met het voorstel voor de Wet toekomst pensioenen (Wtp).
- Als ook de Eerste Kamer akkoord gaat, wordt een eerste grote horde het zogeheten ‘invaren’ van bestaande pensioenaanspraken in het nieuwe systeem. Pensioenfondsen moeten zo’n 1400 miljard euro opknippen en verdelen over ongeveer tien miljoen individuele spaarpotjes. Hoeveel daar precies in terechtkomt, is vooralsnog de vraag.
- Dit invaren blijkt een splijtzwam in het toch al gepolariseerde pensioendebat. Experts vrezen een hausse aan rechtszaken. Maar het kabinet maakt verzet wel moeilijk: het schrapt het individuele bezwaarrecht en blokkeert de gang naar de bestuursrechter.
Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV) ziet de bui al hangen. Op de agenda staat de grootste sociaal-economische verandering van na de Tweede Wereldoorlog en dé parlementaire expert wandelt naar de microfoon. ‘We gaan er eens even goed voor zitten. We hebben allemaal broodjes en slaapzakken mee, en boeken om te lezen. Ik ben net begonnen aan Oorlog en vrede, dus dat kan ik nu even uitlezen. De heer Omtzigt gaat namelijk doceren,’ zegt Bosma.
De econometrist Pieter Omtzigt (voorheen CDA, nu partijloos) heeft 110 minuten spreektijd aangevraagd voor de behandeling van de voorgestelde Wet toekomst pensioenen. Tien keer meer dan de meesten van zijn collega’s.
Zes weken later, op de valreep voor het kerstreces, stemmen de coalitiepartners en PvdA en GroenLinks in een nachtelijke sessie voor de nieuwe wet. De steun van die oppositiepartijen is voor minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, ChristenUnie) onontbeerlijk om ook de Eerste Kamer mee te krijgen. Na de Provinciale Statenverkiezingen in maart verandert die ongetwijfeld van samenstelling.
Honderd uur debat
Er is het kabinet daarom veel aan gelegen het wetsvoorstel nog in december door de Tweede Kamer te loodsen. Dan kan de Eerste Kamer er na de vakantie, op 17 januari, meteen mee aan de slag.
De nieuwe wet moet een transparanter pensioenstelsel opleveren, maar is immens ingewikkeld geworden. De fractiespecialisten worstelden zich door minstens 500 pagina’s wettekst en memorie van toelichting. Dat viel zelfs Pieter Omtzigt zwaar.
Het voorstel leverde zo’n honderd uur debat op, waarin de Kamer de wet ook artikel voor artikel behandelde. Dat is sinds de jaren ‘90 niet meer vertoond. Begin oktober stelde minister Schouten de ingangsdatum van de wet met een half jaar uit, tot 1 juli 2023.
Voor het ‘invaren’ moet 1400 miljard euro worden opgeknipt en verdeeld over tien miljoen pensioenpotjes
Van de miljoenen Nederlanders die deelnemen aan een pensioenfonds heeft ongetwijfeld slechts een klein deel scherp op het netvlies wat er na invoering van de wet te gebeuren staat. Een belangrijke horde, waarmee de meeste deelnemers ergens tussen 2023 en 2027 te maken krijgen, is het zogeheten ‘invaren’ van bestaande pensioenaanspraken in het nieuwe systeem.
Dat is een complexe mega-operatie. De pensioenfondsen moeten het totale, collectieve vermogen van zo’n 1400 miljard euro opknippen en verdelen over ongeveer tien miljoen individuele spaarpotjes.
Hoeveel er in ieders potje belandt, hangt af van de tot dan toe individueel opgebouwde aanspraken maar ook van de rentestand op dat moment, en van de financiële gezondheid van het pensioenfonds (de ‘dekkingsgraad’).
Splijtzwam
Invaren klinkt zo geruststellend: veilig de haven in. Maar in de afgelopen jaren is het fenomeen een splijtzwam gebleken in het toch al gepolariseerde pensioendebat.
Invaren is ook een mondiale primeur (er bestaat nog geen Engels woord voor) en dat is niet omdat Nederland als eerste land een pensioenhervorming doorvoert. Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten stapten bijvoorbeeld zo’n twintig jaar geleden al op grote schaal over van defined benefit (afspraken over een pensioenuitkering) naar defined contribution (afspraken over de pensioeninleg).
In een uitkeringsovereenkomst staan afspraken over de hoogte van de pensioenuitkering. De deelnemer bouwt aanspraken op en het pensioenfonds draagt het risico dat er aan het eind van de rit niet genoeg geld is om die aanspraken waar te maken.
In het tweede geval, de premieovereenkomst, zijn er alleen afspraken over de inleg die je betaalt. Vooraf weet je niet hoeveel pensioen die uiteindelijk oplevert. Het risico dat de belegde premies minder rendement opleveren dan gehoopt, ligt bij de deelnemer.
Inbreuk eigendomsrecht
‘De overstap van uitkerings- naar premieovereenkomsten past in de internationale trend, waarbij steeds meer risico richting deelnemers is geschoven,’ zegt Onno Steenbeek, hoogleraar risicobeheer van pensioenfondsen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en directeur bij pensioenuitvoerder APG. In 2021 was hij medeauteur van een Netspar-studie naar lessen uit buitenlandse pensioenhervormingen.
In andere landen lieten ze bestaande toezeggingen altijd met rust
In Nederland sparen de meeste werknemers verplicht voor hun pensioen via de werkgever. In verreweg de meeste gevallen met een uitkeringsovereenkomst. Bij de overgang naar het nieuwe stelsel worden die massaal omgezet in premieovereenkomsten, waarbij bestaande pensioenaanspraken meeverhuizen ofwel invaren. Dat is een omstreden keuze. In andere landen lieten ze bestaande toezeggingen altijd met rust.
De Angelsaksische landen deden veelal een zogeheten ‘soft freeze’: wie al in een fonds zat, spaarde daarin verder op de oude voet. Alleen nieuwe medewerkers kregen een premieovereenkomst. Men koos daar dus voor een soort sterfhuisconstructie, waarbij de uitkeringsovereenkomst verdwijnt met het overlijden van de laatste deelnemer met zo’n contract. Daarna zijn er alleen nog maar premieovereenkomsten over.
De drastische aanpak waar het kabinet nu voor kiest, was volgens Steenbeek in het buitenland geen optie. ‘In tegenstelling tot Nederland hebben deelnemers in met name Angelsaksische landen een financieel contract met de werkgever dat niet zomaar omgezet mag worden in iets anders,’ zei hij hierover in 2021 op de website van de APG.
In een gesprek met Follow the Money voegt hij hieraan toe: ‘Als de werkgever in zo’n land zegt: “Je dacht een uitkeringsovereenkomst te hebben, maar vanaf volgende week is het anders,” dan kan een deelnemer naar de rechter stappen en dan gaat hij winnen. De werkgever maakt dan bij voorbaat geen kans.’
Hier bepalen de sociale partners – de werkgeversorganisaties en de vakbonden – doorgaans hoe een pensioenregeling eruit ziet, benadrukt Steenbeek.
‘De kans dat een rechter de invaarbepaling onderuit haalt is bijzonder klein’
Hans van Meerten, hoogleraar Europees pensioenrecht aan de Universiteit Utrecht en pensioenadvocaat, ziet niet in waarom Nederland de aard van het pensioencontract wel mag veranderen. ‘Er is geen nationaal eigendomsrecht op pensioen. Maar het veranderen van een uitkerings- in een premieovereenkomst is wel een inbreuk op het Europese eigendomsrecht. Zo’n inbreuk kan niet makkelijk worden gerechtvaardigd.’
Het Europese eigendomsrecht is ook in te roepen tegen een pensioenfonds dat aanspraken wil invaren, meent Van Meerten. Hij zegt inmiddels als advocaat in de arm te zijn genomen door de Kennisbank ABPpensioen. Deze stichting onderzoekt de mogelijkheden om het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, via de rechter te verbieden om in te varen.
Maar niet alle experts zijn het met Van Meerten eens.
Ruimte voor lidstaten
Monique van der Poel, als wetenschapper verbonden aan het Expertisecentrum Pensioenrecht van de Vrije Universiteit Amsterdam en betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe pensioenwet, denkt dat de omzetting van een uitkerings- in een premieovereenkomst geen inbreuk op het Europese eigendomsrecht hoeft te betekenen.
Bij invaren kunnen de pensioenaanspraken immers gelijk blijven, maar ook groter of kleiner worden. ‘Er is pas sprake van inbreuk als het pensioen door de overstap naar het nieuwe stelsel lager uitvalt,’ zegt Van der Poel. ‘En dat moet het pensioenfonds kunnen rechtvaardigen, anders mag het niet.’
Een (ex-)deelnemer of gepensioneerde kan volgens haar alleen in een zaak rechtstreeks tegen de Nederlandse staat een beroep doen op het Europese eigendomsrecht. Dat kan bij de rechter hier en uiteindelijk ook bij het Europese Hof of het Hof van Justitie van de EU.
Maar de kans dat de invaarbepaling in de pensioenwet dan onderuit wordt gehaald is bijzonder klein, denkt ze. ‘Dat wordt lastig als een lidstaat een goede onderbouwing geeft van het belang van de pensioenhervorming en het invaren.’ (Zie ook het kader ‘Waarom kiest Nederland voor invaren?’)
Lidstaten hebben volgens Van der Poel veel ruimte om te bepalen hoe hun socialezekerheidsstelsel eruit ziet.
Korting soms ‘aanvaardbaar’
Toch moet er serieus rekening mee worden gehouden dat de Nederlandse rechter in individuele gevallen rechtstreeks toetst aan het Europese eigendomsrecht, zegt ze. Bijvoorbeeld in zaken die gepensioneerden aanspannen tegen een pensioenfonds.
Van der Poel: ‘De rechter hoeft die toetsing niet te doen, maar hij mag dat wel en deed het ook al in zaken over verlaging van pensioenen. De rechter kijkt dan of er sprake is van een individueel onevenredig nadeel.’
Volgens haar komt een rechter in de praktijk niet snel tot dat oordeel. Ze verwijst naar eerdere vonnissen waarin een pensioenverlaging van 3 tot 4,5 procent van de pensioenaanspraken aanvaardbaar werd geacht, omdat het collectieve belang van pensioenkorting zwaarder woog.
Ze verwacht sowieso niet veel rechtszaken met een geslaagd beroep op het eigendomsrecht. ‘Ook omdat de wet een fonds verbiedt in te varen wanneer dat veel deelnemers onevenredig zou benadelen, en omdat er een adequate compensatie moet zijn.’
Pieter Omtzigt waarschuwde op 2 november, in zijn spreekbeurt van 110 minuten, voor ‘enorme juridische gevaren bij de grootste overgang van rechten ooit in de Nederlandse geschiedenis’.
Het Kamerlid verwacht juist veel rechtszaken, onder meer over het eigendomsrecht en over berekeningen bij het invaren. Deelnemers kunnen zich volgens hem benadeeld voelen door het moment waarop hun fonds de individuele potjes uitrekent en definitief overstapt. De pensioenfondsen moeten daarvoor een datum kiezen tussen 1 juli 2023 en 1 januari 2027.
300 miljard verlies
‘Tussen het maken van het plan en het uitvoeren kan zomaar een jaar verstrijken,’ waarschuwde Omtzigt. Hij bracht in herinnering dat pensioenfondsen de afgelopen tijd zo’n 300 miljard euro zijn kwijtgeraakt, vooral door de stijgende rente. Beleggingen in obligaties en rentederivaten werden daardoor minder waard.
Omtzigt: ‘Dan heeft u aan het begin van de transitie een papiertje waarop staat: “Wij verwachten dat u 10.000 euro krijgt, en dan krijgt u een half jaar later een papiertje waarop staat: u krijgt maar 7.000 euro, omdat we heel veel derivaten hadden.” Dacht u dat dat geen rechtszaken oplevert?’
Rechtszaken zijn ook te verwachten over ‘adequate compensatie’ van bepaalde groepen, zoals deelnemers van ‘middelbare’ leeftijd (rond de 45 jaar). De afschaffing van de ‘doorsneesystematiek’ heeft voor hen namelijk grote financiële consequenties. Ze hebben jarenlang het pensioen van hun oudere collega’s gesubsidieerd. Maar net nu zij zelf voor subsidie aan de beurt zijn, gaat het pensioenstelsel overboord.
De doorsneesystematiek waarborgt een vorm van solidariteit van jongeren met ouderen. In het huidige stelsel is de pensioenpremie (als percentage van het inkomen) voor iedereen in het fonds gelijk. In ruil daarvoor krijgt ook iedereen procentueel evenveel aanspraak op pensioen.
Dit betekent dat jongere werknemers, tot hun 45e ongeveer, voor hun ingelegde premie een relatief kleine toezegging krijgen en ouderen juist een grote. Want jongeren hebben een langere ‘beleggingshorizon’: elke voor hen ingelegde euro heeft meer tijd om door beleggingsrendement te groeien.
Ben je de 45 gepasseerd, dan word je op jouw beurt gecompenseerd: je krijgt tot aan je pensioenleeftijd een relatief grote toezegging voor elke ingelegde euro. Ouderen hebben immers een kortere beleggingshorizon.
Deze doorsneesystematiek paste goed in een tijd waarin veel werknemers hun hele leven bij één werkgever bleven. Aan het eind van de rit had je ongeveer evenveel subsidie gegeven als gekregen.
Maar ze sluit niet meer aan bij de arbeidsmarkt van vandaag. Veel mensen werken in deeltijd, bijvoorbeeld om voor kinderen te zorgen, en inmiddels zijn er zo’n miljoen zzp’ers. Iemand die halverwege zijn loopbaan zzp’er wordt heeft alleen subsidie betaald, nooit subsidie ontvangen. En afhankelijk van de sector moeten steeds minder jongeren, als gevolg van de vergrijzing, betalen voor steeds meer ouderen.
Met afschaffing van de doorsneesystematiek zoekt het kabinet ‘betere aansluiting bij ontwikkelingen in de samenleving en op de arbeidsmarkt’, een van de drie hoofddoelen van de nieuwe pensioenwet.
Pech- en gelukgeneraties
‘Die afschaffing zorgt ervoor dat je pech- en gelukgeneraties krijgt, tenzij je compenseert,’ zegt Mark Heemskerk, hoogleraar pensioenrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en partner bij heldlaw, een advocatenkantoor in Amsterdam.
In het Pensioenakkoord is afgesproken dat er ‘adequate’ compensatie moet komen voor het verdwijnen van de doorsneesystematiek, maar niet wie dat gaat betalen. Dat zal voor iedere pensioenregeling uitonderhandeld moeten worden. Bij de huidige rentestand bedragen de totale kosten voor compensatie naar schatting circa 65 miljard euro.
‘Als een fonds het niet voor je regelt in het invaarplan, dan krijg je geen compensatie,’ zegt Roel Mehlkopf, onderzoeker bij Tilburg University en pensioenfonds adviseur bij Cardano. Een enkele grote werkgever die ruim bij kas zit, kan de compensatie misschien uit zijn achterzak trekken, maar als je kijkt naar bijvoorbeeld de kappersbranche, met veel kleine werkgevers, die hebben dat geld vaak niet. De compensatie moet dan worden betaald vanuit het pensioenfonds zelf.’
‘De puzzel is bij elk pensioenfonds weer anders, het hangt er bijvoorbeeld vanaf hoe groot de groep veertigers is’
Dat fondsen in het nieuwe stelsel minder buffers opbouwen, kan volgens Mehlkopf helpen als ‘smeermiddel’. De financiële ruimte die daardoor ontstaat, biedt volgens hem de kans om de middengroep rond 45 jaar toch te compenseren voor het verdwijnen van de doorsneesystematiek. Mehlkopf: ‘Je kunt immers niet verwachten dat de overheid 65 miljard euro op tafel legt. Maar de puzzel is bij elk pensioenfonds weer anders. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf hoe groot de groep veertigers is.’
Volgens Mark Heemskerk hebben de werkgevers- en werknemersorganisaties en de pensioenfondsen soms tegengestelde belangen. ‘Het hoofdbelang van de sociale partners is dat de actieven [de werkenden] goed worden gecompenseerd.’ Hij verwacht dat zij er daarom op zullen aandringen dat de compensatie uit de ruif van het pensioenfonds komt.
‘Maar bij de pensioenfondsen is ook een sterke stroming die goed let op de gepensioneerden. Als de buffer van het fonds gebruikt wordt voor compensatie zullen verenigingen van gepensioneerden ongetwijfeld zeggen: die buffer is van ons, die mag niet daarvoor niet worden gebruikt.’
De nieuwe Wet toekomst pensioenen verandert niet alleen de toekomstige pensioenopbouw voor iedereen, maar ook de opbouw uit het verleden voor bestaande deelnemers. ‘Een dergelijke overgang zou in bijna alle landen onmogelijk zijn,’ aldus het Netspar-rapport Transitie naar een nieuw pensioencontract in Nederland – Lessen uit het buitenland.
Vanwaar die drastische aanpak? Een van de argumenten is behoud van solidariteit in het nieuwe pensioenstelsel. Als niet iedereen invaart, vallen de fondsen uiteen in groepen met verschillende contracten.
De ruimte voor solidariteit en risicodeling, of het nou gaat om een tekort of een overschot, is in het nieuwe stelsel al meer begrensd. Er gelden geen afspraken meer over de hoogte van het op te bouwen pensioen, daarom kunnen fondsen met lagere collectieve buffers af. De nagestreefde hogere buffers in het oude stelsel dienen namelijk ook als extra veiligheidsklep om toezeggingen straks waar te kunnen maken.
Het kabinet verwacht op basis van gemiddelde berekeningen dat deelnemers uiteindelijk toch beter af zullen zijn – al zullen de uitkomsten per fonds en per individu verschillen.
‘De reden om in één klap over te gaan is niet het behoud van solidariteit, maar het afschaffen van ongewenste solidariteit’
Onno Steenbeek, hoogleraar risicobeheer van pensioenfondsen: ‘De gemiddelde plus komt doordat in het nieuwe stelsel minder buffers nodig zijn.’ Dat verschil kan dus eerder uitgedeeld worden.
Steenbeek: ’Hierdoor krijgen deelnemers nu een hoger persoonlijk pensioenvermogen en straks ook een groter deel van het behaalde rendement persoonlijk toegerekend. Als de economie langdurig tegenzit, kunnen er echter ook minder positieve effecten ontstaan omdat er een kleinere buffer is om schokken op te vangen.’
Een ander argument om in een keer voor het collectief alle pensioenaanspraken over te hevelen, is dat er nadelen kleven aan het in de lucht houden van twee stelsels. Als fondsen voor verschillende groepen deelnemers zowel de oude als de nieuwe regeling moeten uitvoeren, wordt communiceren met deelnemers een stuk ingewikkelder en duurder, net als de administratie en de IT.
Maar de belangrijkste reden om zoveel mogelijk in één klap over te gaan heeft volgens Onno Steenbeek meer te maken met het afschaffen van ‘ongewenste solidariteit’ dan met behoud van solidariteit. Hij bedoelt daarmee het afschaffen van de doorsneesystematiek (zie apart kader).
‘Dat maakt de transitie in Nederland zo lastig. Als jongeren zouden kunnen zeggen ‘we gaan over’, en ouderen ‘we blijven’, dan heb je een financieringsprobleem.’ Daarmee bedoelt hij dat het dan nog moeilijker wordt om compensatie te vinden voor de middengroep rond 45 jaar.
Normaal gesproken kun je bezwaar maken tegen een ‘collectieve waardeoverdracht’, bijvoorbeeld als een werkgever alle pensioenen onderbrengt bij een andere pensioenuitvoerder. Dan gaat die overdracht voor jou niet door. Maar die mogelijkheid vervalt bij het invaren in het nieuwe stelsel. Het kabinet stelt het individuele bezwaarrecht bij invaren tijdelijk buiten werking.
‘Onverstandig,’ is het oordeel van pensioenadvocaat Heemskerk. ‘Ik denk dat het heel veel weerstand oproept. Het gaat ook over de autonomie van mensen.’
‘Het is gek dat deelnemers geen serieuze mogelijkheid krijgen zich te verzetten tegen de aantasting die invaren kan veroorzaken’
Martin Pikaart, auteur van verschillende boeken over pensioenen en voorzitter van Alternatief voor Vakbond (AVV), is ook kritisch: ’Het afschaffen van de doorsneesystematiek vind ik een stap vooruit. Maar als je invaart, moet je mensen wel een individueel bezwaarrecht geven.’ Volgens Pikaart wekt het ook meer vertrouwen als de boodschap is: ‘We denken dat u er beter van wordt, hier zijn de cijfers, maar als u het niet wil, dan niet.’
Ook de ervaren pensioenadvocaat Anton van Leeuwen heeft zijn bedenkingen. Hij trad op als deskundige in een hoorzitting van de Tweede Kamer en wijst er tegenover Follow the Money op dat bestaande aanspraken volgens de huidige pensioenwet in feite onaantastbaar zijn. ‘Het is dan gek dat onder de nieuwe pensioenwet rechthebbenden op pensioenaanspraken niet serieus de mogelijkheid krijgen zich te verzetten tegen de aantasting die invaren kan veroorzaken.’

Behalve het buiten werking stellen van het individuele bezwaarrecht ontneemt het kabinet deelnemers nog een rechtsmiddel: de gang naar de bestuursrechter. Voorafgaand aan het invaren van pensioenaanspraken heeft een pensioenfonds instemming nodig van De Nederlandsche Bank (DNB). Om te voorkomen dat deelnemers een zogeheten instemmingsbesluit van DNB kunnen aanvechten bij de bestuursrechter heeft het kabinet ook die route afgesloten.
‘Het lijkt wel of de wetgever wil bewerkstelligen dat pensioenfondsen zo min mogelijk last hebben van deelnemers,’ zegt Anton van Leeuwen. ‘Deelnemers moeten die instemming juist kunnen voorleggen aan de bestuursrechter. Dan kan die beoordelen of DNB terecht heeft geoordeeld dat invaren evenwichtig is. Dat is des te belangrijker nu het individuele bezwaarrecht is geschrapt.’
Als mensen niet willen invaren, of het niet eens zijn met de hoogte van hun individuele potje, resteert de gang naar de civiele rechter. ‘Dat is een weg die om tal van redenen slecht begaanbaar is,’ oordeelt Van Leeuwen. Hij denkt dat een individu weinig kans maakt in een omvangrijke civiele procedure tegen een groot pensioenfonds, als hij die al kan betalen. ‘En ik zie een civiele rechter, die geen ervaring heeft in het bestuursrecht, ook niet snel een instemming van DNB terugfluiten. Het is teleurstellend dat in de Tweede Kamer geen oog is voor deze problemen.’
Ontregeling van de rechtspraak
Al in oktober 2021 waarschuwde de Raad voor de rechtspraak voor een aanzienlijke belasting en dreigende ontregeling van de civiele rechtspraak als het voorstel voor de Wet toekomst pensioenen ongewijzigd zou worden doorgezet. Minister Schouten reageerde toen met voorstellen voor een externe geschillencommissie en wettelijke regels voor klachtenafhandeling door fondsen, maar dat nam de zorgen niet weg.
‘Of een procedure slagingskans heeft, hangt af van de zorgvuldigheid waarmee de wet wordt dichtgetimmerd’
Een jaar daarna, in juli 2022, schreef de Raad dat ze ‘bepaald niet overtuigd is dat de rechtspraak niet te maken gaat krijgen met een forse hoeveelheid procedures, rond de transitie en mogelijk nog jaren daarna (mede vanwege de langetermijneffecten van het invaren).’ Vooral over dat invaren zijn volgens de Raad ‘veelvuldige’ processen te verwachten. ‘Het gaat immers om zeer veel werknemers, en om voor hen grote financiële belangen.’
Advocaat Mark Heemskerk verwacht ook veel civiele procedures, maar dat zegt volgens hem niet veel over de slagingskans. Die is vooral afhankelijk van de zorgvuldigheid waarmee de wet uiteindelijk wordt ‘dichtgetimmerd’.
Als voorbeeld noemt hij de aanpassing waarmee minister Schouten ervoor zorgde dat een individueel potje niet kleiner mag zijn dan 95 procent van de waarde van iemands huidige aanspraak. ‘Wat moet een rechter dan toetsen? Het potje moet van de wetgever adequaat en evenwichtig zijn. Diezelfde wetgever heeft dat ingevuld op 95 procent. Als jouw potje op of boven dat percentage zit, heeft de rechter niet heel veel manoeuvreerruimte meer om te zeggen dat er iets niet klopt.’
Voor pensioenfondsen en werkgevers die de wet netjes uitvoeren, is straks veel mogelijk, denkt Heemskerk: ‘Maar de rechtsbescherming wordt zo redelijk uitgehold.’
85 Bijdragen
Eveline Bernard 6
Marco Fredriks 4
Roland Horvath 7
Marco FredriksAlle verantwoordelijkheid wordt afgeschoven op de burgers. Ook het beleggen. Het is: Trek je plan en als het niet lukt dan is dat eigen schuld. De burgers verarmen, het kan een ramp worden voor de NL maatschappij.
Een typische trek van het neoliberale monopolie kapitalisme is dat het kan produceren maar geen geld kan verdelen aan iedereen zonder dat het verdelen er een verplichting van overheid.
Nu doet Rutte+ er alles aan om de NL burgers armer te maken, om hun koopkracht af te nemen. Dus minder productie en nog minder koopkracht, het houdt niet op.
Als de zekerheid volledig weg is, vernietigd door Rutte+, dan resulteert armoede, een economische recessie, tientallen jaren lang.
De sociale zekerheid stabiliseert de economie en de maatschappij.
De overheid Rutte+ rekent het tot haar taak de economische en maatschappelijke stabiliteit te vernietigen.
Totale onbekwaamheid, onbegrip, gebrek aan kennis, een overvloed aan slaafsheid tegenover de lobbyisten van de GMO, van het grootkapitaal.
Roland Horvath 7
Er is nu het gedoe met de rekenrente, pensioen premie betalen is verplicht, het is collectief, maar de het pensioen bedrag is individueel en onzeker. Er is met een fonds altijd het gevaar van een hyperinflatie. Een uitgebreide AOW, Algemene OuderdomsWet, zou doorzichtiger en rechtvaardiger zijn.
Er wordt steeds meer gesproken over monetaire financiering, het creëren van geld uit het niets. Als dat op een redelijke en gecontroleerde manier gebeurt, dan zijn de rechten van de burgers en de pensioen bedragen beter gewaarborgd. Er mag niet meer geld gecreëerd worden dan de economie aankan.
De nieuwe structuur van het 'invarende' fonds maakt de rechten van de betalende en van de gepensioneerden nog zwakker dan ze al waren. Invaren. Uitvaren doen ze in NL niet meer.
Uitvaarten zijn er nog maar dat is een andere discipline.
Het is schokkend dan de bestaande rechten van vandaag op morgen zullen veranderen in gebakken lucht. Over de uitkeringen is er geen duidelijkheid en ten derde, de onafhankelijkheid van de rechters is ook niet van toepassing want een rechtszaak aanspannen betreffende het pensioen bestaat dan blijkbaar niet meer. De voorbeelden van de VS en van GB navolgen is veelal hyper neoliberaal en monopolistisch met meer geld en rechten voor de rijken en minder geld en rechten voor de 99,99%, de burgers.
Er was recentelijk reeds het toewijzen van miljarden van een pensioen fonds van Rotterdamse havenarbeiders aan een verzekeringsmaatschappij via een rechtsgeding. En het bisdom Haarlem werd op zijn wenken bediend met de miljarden van het Maagdenhuis waar ze eeuwenlang in de praktijk niet bij betrokken waren.
Nu wordt door Rutte+ zulke praktijk nog eens in het groot overgedaan.
Om in de scheepstermen van invaren en uitvaren te blijven:
Redde, wie zich redden kan, want Rutte+ komt er an.
jos Hoogzaad-jager
Roland HorvathJoop Luster 3
jos Hoogzaad-jagerHans van Swoll 5
In het artikel kan ik niet zo snel terugvinden waarom Nederland niet gekozen heeft voor zo'n sterfhuis constructie.
Weet iemand waarom niet?
Yvonne de Laat
Hans van SwollJoop Luster 3
Yvonne de LaatHans van Swoll 5
Yvonne de LaatHans van Swoll 5
Yvonne de LaatHannie Groen 5
Hans van SwollEen ander argument om in een keer voor het collectief alle pensioenaanspraken over te hevelen, is dat er nadelen kleven aan het in de lucht houden van twee stelsels. Als fondsen voor verschillende groepen deelnemers zowel de oude als de nieuwe regeling moeten uitvoeren, wordt communiceren met deelnemers een stuk ingewikkelder en duurder, net als de administratie en de IT.
Maar de belangrijkste reden om zoveel mogelijk in één klap over te gaan heeft volgens Onno Steenbeek meer te maken met het afschaffen van ‘ongewenste solidariteit’ dan met behoud van solidariteit. Hij bedoelt daarmee het afschaffen van de doorsneesystematiek.
(bovenstaande staat letterlijk in de tekst)
Hans van Swoll 5
Hannie GroenCo Stuifbergen 5
Hans van SwollHans van Swoll 5
Co StuifbergenHans van Swoll 5
In het artikel kan ik niet zo snel terugvinden waarom Nederland niet gekozen heeft voor zo'n sterfhuis constructie.
Weet iemand waarom niet?
j.a. karman 5
We hebben daar de woekerpolisaffaire als ervaring met droevige ervaringen.
Ik had graag een analyse met die affaire en wat er nu anders zou zijn gezien.
Jan Ooms 10
j.a. karmanEn dat is precies wat het is!
En hetzelfde als met de woekerpolisaffaire gebeurd is gaat straks ook met onze pensioenen gebeuren.
Tekenend is ook de uitspraak van Mehlkopf in het artikel: ‘Je kunt immers niet verwachten dat de overheid 65 miljard euro op tafel legt.'
Nee, van de overheid mag je dat voor burgers niet verwachten. Dat is enkel voorbehouden aan banken en andere financiële instellingen die door mismanagement, eigen belang en graaicultuur dreigen om te vallen.
Jacob H. van de Pol 3
Jan OomsZou dat geen sigaar uit eigen doos zijn. Wat de overheid immers uitgeeft, moeten de burgers dat niet gewoon opbrengen doormiddel van belasting?
Jan Ooms 10
Jacob H. van de PolAlleen nú betaal je als pensioen gedupeerde alles zelf. Wanneer de overheid bijspringt betaalt iederéén, ook het bedrijfsleven!
Janneke de Graaf 2
Jan OomsEnrico Poort
Hoeveel leden voelen zich hierdoor niet gehoord en vertegenwoordigd? Dit probleem zou wat mij betreft eerst op een manier moeten worden opgelost.
G. Verbaas 3
Enrico PoortJoop Luster 3
Enrico PoortHerbert Kuipers 4
Joop LusterHerbert Kuipers 4
Enrico PoortCor Broeders 4
Herbert KuipersZe lopen steeds verder leeg door hun geklungel.
Tonie Broekhuijsen 2
Cor BroedersDinie Davids 1
Willem Timmer 4
Dinie DavidsWillem Timmer 4
Dinie Davidshans van rheenen 7
Waarom moeten we steeds de eerste èn het beste jongetje van de klas uithangen?
John Janssen 4
hans van rheenenJan Ooms 10
John JanssenJohn Janssen 4
Jan OomsVictor Peters
John JanssenDe feitelijke ledenraadpleging vond plaats via internet stemmen. Tegen mijn verwachting in (gebaseerd op de signalen die ik tijdens de bijeenkomst opving) werd door de leden met (grote) meerderheid ingestemd met de invoering van het nieuwe stelsel. Op dat moment voelde dit als doorgestoken kaart. Als lid had ik liever gezien dat een dergelijke stemming tijdens een plenaire bijeenkomsten middels handopsteken zou zijn gehouden. Daar is echter niet voor gekozen.
Ik heb mijn lidmaatschap van de FNV ook naar aanleiding hiervan opgezegd.
Vincent Huijbers 9
En zal een individuele burger kunnen beoordelen hoeveel averij er mogelijk onderweg is opgelopen?
John Janssen 4
Vincent HuijbersIndien daarnaar gevraagd, zal het obligaten antwoord luiden; "met de kennis van nu"!
Jacob H. van de Pol 3
John JanssenZien zij de bui met instortende aandelen e.a. beleggingen al hangen?
En zijn we dan niet allemaal gedupeerden?
Met dit verschil dat het pensioen risico bij de gepensioneerden ligt en niet bij het pensioenfonds of bij wie of wat anders dan ook. Heeft dat iets te maken met risicomanagement van de fondsen en de overheid?
Bert Bakker 4
John JanssenVictor Peters
John JanssenTer info: In het Verenigd Koninkrijk hebben ze, na een aantal ongelukken op het spoor, het OV op het spoor (deels) weer genationaliseerd. Het KAN dus wel (waar een wil is...).
hans van rheenen 7
Vincent HuijbersIk ben exact op mijn vijftigste verjaardag uit het beroepsleven uitgestapt en was daarmee dus niet meer betalingsplichtig. Bij de voorbereiding of de beslissing financieel een top of een flop zou kunnen worden, heb ik een berekening laten maken door het pensioenfonds. Slecht onderbouwd en met excuses dat er teveel onbekende factoren waren, luidde het antwoord dat mijn "rendement" na mijn (toen nog) 65e, ongeveer tussen de 1% en 10% van de inleg zou kunnen gaan bedragen over een tijdsbestek van 15 jaar gerekend.
M.a.w. het lijkt nu helemaal eerder op de casino-toestanden te gaan lijken.
Gerard van Dijk 6
hans van rheenenRens Blommaert
Gerard van Dijk 6
Rens BlommaertPieter Jongejan 7
Waarom stemt Nederland in met het invaren en gebeurde dit in andere landen met defined benefits niet? Het antwoord is dat Nederland het enige euroland is met een kapitaaldekkingstelsel voor de pensioenen. Andere landen met een kapitaaldekkingsstelsel voor hun pensioenen zagen de bui al hangen en hebben hun eigen munt behouden. Nederland is zo dom geweest om als enig land met een kapitaaldekkingsstelsel in de euro te stappen en zichzelf (door toedoen van de financiële sector) de verplichting op te leggen om voor een belangrijk deel in nominale staastsobligaties te beleggen. Dit was veilig en verstandig toen we nog intrinsiek geld hadden gebasserd op goud, maar heel onverstandig bij fiatgeld op basis van de petrodollar. De alphas in Den Haag en Brussel hebben nog steeds niet begrepen wat dit betekent voor de koopkracht van de Nederlandse pensioenen.
Daarom is het goed dat beta Pieter Omtzigt in dit artikel met een simpel voorbeeld laat zien wat de gevolgen zijn van het goedkoop geld beleid van de ECB en van het verplicht beleggen in nominale staatsobligaties voor de koopkracht bij het invaren.
Waarom krijgen pensioengerechtigden niet het recht om hun pensioen voor 100% te beleggen in waardevaste activa naar keuze zoals goud, platina of landbouwgrond? Dan beperken ze hun verlies bij de komende geldontwaarding door CBDC.
Vincent Huijbers 9
Pieter JongejanIk lees regelmatig dat centrale banken opvallend veel goud opkopen.
Pieter Jongejan 7
Vincent HuijbersIk vrees dat hij nog onderschat wat er op ons en met name Nederland afkomt. Gisteren gekeken naar Frans Timmermans, die ik een briljante politicus vind, maar helaas in het verkeerde Amerikaanse kamp zit. Zal te maken hebben met zijn alpha opleiding, waardoor hij het spel van de beta's (Amerikaanse investment bankers en big tech) gericht op het zo lang mogelijk verdedigen van de petrodollar niet doorziet (net als Rutte, Kaag, Hoekstra en Klaver).
https://www.project-syndicate.org/commentary/high-inflation-long-term-problem-owing-to-real-and-metaphysical-wars-by-nouriel-roubini-2022-12?barrier=accesspaylog
Lees ook het antwoord van Willem Buiter Secular Staganation, not Secular Stagflation op het commentaar van Roubini voor een meer afgewogen oordeel. Het is wel ironisch om van de Britten, die Northstream 1 en 2 hebben opgeblazen, te horen dat de wereldeconomie minder secular inflation heeft te verwachten vanwege deglobalisering. Waarom zou bij deglobalisering minder geldontwaarding ontstaan als globalisering juist tot minder geldontwaarding heeft geleid?
Gerard van Dijk 6
Pieter JongejanJoop Luster 3
Gerard van DijkPieter Jongejan 7
Gerard van DijkBislang wurde Russland als Drahtzieher der Sabotage vermutet aber es gibt neue Zweifel, denn Gazprom plant North Stream 1 wieder in Betrieb zu nehmen. (bericht staat ook in The New York Times van 26 december 2022).
Schweden will die Ermittlungen vor westlichen Alllierten geheim halten und heizt damit neue Spekulationen aus (over de betrokkenheid van de Angelsaksen bij het opblazen van Northstream 1 en 2 en ons koopkrachtverlies door hoge inflatie) staat in DWN van 7 januari 2023
Gerard van Dijk 6
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Gerard van DijkWat je nu ziet is dat de Angelsaksen vuile fossiele energie zo duur mogelijk proberen te maken om daar zelf beter van te worden. Pogingen om te voorkomen dat de Russen daar ook van profiteren falen, omdat Rusland zijn olie en gas nu tegen een relatief hoge prijs aan China en India kan verkopen. Zo komt er dus niets terecht van goedkope schone energie en zal de Europese industrie worden weggeconcurreerd.
Het bevorderen van goedkope schone energie vereist een positieve reële kapitaalmarktrente waardoor de prijs van ruwe olie en gas zal dalen in plaats van stijgen. Door de oorlog in de Oekraïne hebben we een hoge inflatie, een negatieve reële kapitaalmarktrente en daardoor een hoge fossiele energieprijs.
Als je iets voor je kleinkinderen wilt doen zoals Timmermans terecht aangaf dan zal de oorlog in de Oekraine zo snel mogelijk moeten stoppen en zal de reële kapitaalmarktrente op zijn minst positef moeten worden (2%?)
De pensioentransitie is een geslaagde poging om Nederlanders te laten betalen voor het hoog houden van de fossiele energieprijzen en het hoog houden van de petrodollar.
Gerben Bosman
Jan Ooms 10
Gerben BosmanIedereen die belang heeft bij een neoliberale overheid die ondoorzichtige financiële verantwoordelijkheid legt bij burgers waarvan diezelfde overheid donders goed weet dat die burgers hier geen verstand van (kunnen) hebben en het vervolgens voor die burgers ook nog eens onmogelijk maakt om bij de rechter hun gelijk te halen.
En wie zijn dat dan?
Financiële instellingen die al decennia lang bewezen hebben uitsluitend goed voor zichzelf te kunnen zorgen, gesteund door centrale banken, GMO en neoliberale overheden zoals in Nederland.
Mia Fiedeldij Dop 1
Jan OomsJan Ooms 10
Mia Fiedeldij DopOmdat alleen de symptomen en niet de oorzaak, een failliet kapitalistisch neoliberaal systeem, worden bestreden.
Hannie Groen 5
Jan OomsJan Ooms 10
Hannie GroenDat dit failliete neoliberaal kapitalistisch systeem op z’n laatste benen loopt kunnen we vrijwel iedere dag op FTM lezen.
Roland Horvath 7
Jan OomsDe rechten van de burgers worden afgeschaft, de burgers hebben nog uitsluitend betalingsplichten en geen pensioen rechten. Als de fondsen slechts 25% van een normale pensioen bedrag kunnen betalen dan moeten de burgers dat maar nemen. Dat wordt dan het begin van een -tientallen- jaren durende recessie in NL door een te lage koopkracht.
En als de fondsen failliet gaan, dan hebben de burgers niets meer. Zelfs niet het recht om een klacht/ een eis bij een rechtbank in te dienen. En dan is Rutte+ niet verplicht de burgers te helpen.
De NL overheid is niet meer de leider/ de baas in de NL maatschappij.
De NL overheid is nu de knecht van de GMO, het grootkapitaal, de private banken, de miljardairs.
De NL overheid is nu de vijand van de 99,99% burgers.
Rutte+ wil geld, risico's en rechten transporteren van de 99%, burgers, die niet superrijk zijn, naar de genoemde GMO, het grootkapitaal, de private banken, de miljardairs.
Een bandieten streek zoals de toeslagenaffaire, en het is niet de laatste.
Niet alleen de NL overheid, de overheid in BE en de EU overheid zijn even verziekt.
Een betere oplossing is het huidige systeem te behouden, maar het pensioen fonds op te eten.
Dat duurt -tientallen - jaren. Een fonds met een waarde van 1.400 miljard euro is te riskant o.a. voor een hyperinflatie en door een gebrek aan een stabiele economie. Het wordt steeds erger.
Een omslagstelsel alias een repartitie stelsel is beter.
Een euro pensioen premie gaat er direct uit als een euro pensioen.
JW Elferink
Mia Fiedeldij DopJolande Colder 1
Gerben BosmanPascal Schoenmaekers
Als een nieuw stelsel noodzakelijk is, waarom eigenlijk, bouw dan het huidige stelsel af op basis van correct vastgestelde premievrije pensioenaanspraken. Bouw toekomstige aanspraken op en betaal daarvoor toekomstige premies in een nieuw stelsel. Het bepalen van de juiste premievrije pensioenaanspraken van deelnemers is naar verluidt al moeilijk genoeg, zo niet onmogelijk.
Sterfte-, langleven- en financiële risico's mogen niet - meer dan in het huidige stelsel - voor risico en rekening van de deelnemers komen. Zij kunnen deze niet eens individueel beheren; een pensioenfonds kan dit collectief veel beter. Ik vraag me af wat de rol van het "oude" pensioenfonds nog is, als het - anders dan voorheen - deze risico's niet kan of wil dragen of beheren.
Als we dan naar een systeem (moeten) gaan, waarbij de risico's door de deelnemers worden gedragen, dan graag naar het voorbeeld van AP7 Sjunde-AP fonds (https://www.ap7.se/english/) in Zweden. Het AP7 aandelenfonds, per 30 november 2011 met een omvang van 853 miljard SEK (76,1 miljard euro), wordt voor 5 miljoen Zweden door 27(!) mensen bij een overheidsinstelling tegen een vergoeding van 0,11% per jaar beheerd. Het obligatiefonds tegen 0,04% per jaar en vanzelfsprekend steeds zonder prestatievergoedingen.
Joop Luster 3
dethmer 5
Roland Horvath 7
dethmerAge Miedema
Er is vaak met bewondering en jaloezie naar het Nederlandse pensioenstelsel gekeken door het buitenland met name door de VS waar menigeen zijn pensioenzekerheden is kwijtgeraakt door verkeerde beleggingen op de beurs .
Daar gaat met met deze ongewisse , slecht onderbouwde , maar wel lucratieve handelswijze ook naar toe .
Het feit dat Carola Schouten gebruikt of zoals u wilt misbruikt wordt om een en ander door te voeren spreekt boekdelen . Zij is eerder ingezet op dossiers ( landbouw ,veeteelt) waar ze door haar naïviteit en onervarenheid steeds door de mand viel en waardoor de haast soms criminele boerenorganisaties hun gang konden blijven gaan .
Het pensioendossier is het volgende .
Nederlanders let op uw zaak !!
Tom Nijbacker 3
Oftewel, het is mijn individuele potje dus dan is het voor mijn nabestaanden?
Hannie Groen 5
Tom NijbackerHajdar Salihbeg
Tom NijbackerHannie Groen 5
Hannie Groen 5
Roland Horvath 7
Er is de jeugdzorg, die verhuisde van de Rijksoverheid naar de gemeenten met een budget dat 40% lager was dan voordien. Terwijl een aantal gemeenten niet de kennis hebben om die taak uit te voeren. De realiteit speelt hierin geen rol voor een overheid als Rutte+.
Overheid is te veel eer, er moet een nieuwe term gevonden worden voor een rijksoverheid, de knecht is van GMO en er altijd op uit is om de rijken rijker te maken, de andere 99,99% van de burgers armer en de rechtsstaat uit te hollen.
Een pensioenfonds van zo'n 1.400 miljard euro opsplitsen in 10 delen, 10 fondsen. Een onmogelijke opgave en nodeloos. Laat zoiets bestaan tot de laatste betrokkene overleden is, een sterfhuis constructie. Dat is zonder Rutte+ gerekend, want de waarde in de bestaande fondsen worden 'ingevaren' in het nieuwe systeem. Daarbij worden de eigendomsrechten van de begunstigden niet gerespecteerd en wordt er contractbreuk gepleegd. Het recht op een pensioenbetaling wordt afgeschaft. Dat gebeurt niet in andere landen.
Vervolgens is er in het nieuwe systeem een verplichte bijdrage voor iedere werkende maar geen recht op daarmee overeenkomend pensioenbedrag. Dus als door hyperinflatie de inhoud van de fondsen waardeloos is geworden, dan moeten de fondsen geen euro betalen. En dan moet de overheid de fondsen niet helpen. De gedupeerden krijgen zelfs niet de mogelijkheid om een klacht bij een rechtbank in te dienen. NL is nu evengoed de rechtsstaat aan het afbreken als Polen PL en Hongarije HU.
De sociale zekerheid voor de burgers vermindert en de banken krijgen miljarden aan steun als ze dreigen te falen. Want ze gijzelen het spaargeld van de burgers, dat gegarandeerd wordt door de wetgeving. En daarom moet het hele banksysteem gered worden.
De afbraak van de rechten van burgers gaat gepaard met het vermeerderen van de macht van het grootkapitaal. Geen neer druppelen van inkomen maar een stroom geld opwaarts.
Hajdar Salihbeg
Roland HorvathBob Schat 3
Petrus Harts 3
Welke van deze groepen staat als eerste op het Malieveld?
Precies.
Mickey De Jong
Petrus HartsWim Verver 5
Mickey De JongDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Wim Verver 5
Mickey De JongMickey De Jong
Petrus HartsDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Petrus Harts 3
Mickey De JongMickey De Jong
Petrus HartsWim Verver 5
Ton Kleinegris
MJ Pool
In het artikel van 7 januari, getiteld ‘Nieuwe pensioenwet opent de weg naar juridisch wapengekletter’ en in de reacties daarop mis ik de visie van Martin te Cate, zoals hij die beschrijft in zijn boek ‘Waar blijft mijn pensioen?’.
Ten Cate ziet ook de bezwaren die aan de nieuwe pensioenwet verbonden zijn, en hij komt met een voorstel voor een nieuw pensioenstelsel, PensioenPlus, waarmee veel van de bezwaren niet optreden. Geen jarendurend, veel geld kostend en tot rechtzaken leidend ‘invaren’. Sterk verminderde beheerskosten.
Uit de reacties bij het artikel krijg ik de indruk dat geen van de deelnemers het boek van Ten Cate gelzezen heeft. Mogelijk hebben ze er geen belang bij omdat er werkgelegenheid verloren gaat bij het overstappen op PensioenPlus.
Dus Casper, schrijf een artikel over dit alternatief; ik ben benieuwd naar de reacties die daarop volgen.
M.Pool, 16-01-2023.