
De ondoorzichtige wereld van de Groningse gaswinning en de bijbehorende bevingsschade. Welke financiële belangen spelen er? Wat betekenen de aardbevingen voor bewoners? En wie profiteert hier eigenlijk van?
‘Creatief idee’ van Shell voor gasopslag goed voor miljardenwinst, op kosten van de staat
’Stuitend’ Shell en Exxon verzaakten hun zorgplicht, oordeelt enquêtecommissie Gaswinning
Enquêtecommissie: ‘Shell en Exxonmobil moeten claim op ongewonnen gas laten vallen’
Toezichthouder gaswinning: toezicht in Nederland is niet onafhankelijk genoeg
Shell gebruikt de parlementaire enquête om de eigen toekomst in Groningen veilig te stellen
Winstbejag, achterkamertjesgedoe en afleidingsmanoeuvres tekenen de gaswinning in Groningen
Meer gas uit Groningen is onveilig en lost crisis niet op
Podcast | De grootste schat van Nederland
Shell dacht Esso te slim af te zijn en het gas uit Groningen voor zichzelf te houden
Sociaal psycholoog Tom Postmes: ‘Rekenwerk en rapporten zijn schijnoplossingen voor Groningers’
© Sabine Joosten/ HH
Gedupeerden hebben niets aan nieuwe afkoopregels aardbevingsschade
De schade-afhandeling in Groningen gaat op de schop. Er komt een afkoopregeling van 5000 euro, het schadegebied wordt ingeperkt en nieuwe richtlijnen moeten de grote verschillen tussen schaderapporten laten verdwijnen. Efficiënt en duidelijk, zegt het Instituut Mijnbouwschade. Critici vrezen een terugkeer naar het keurslijf en de willekeur van het NAM-tijdperk.
- De afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen verandert weer: er komt een afkoopregeling van 5000 euro voor kleine schades en het gebied wordt ingeperkt;
- Het Instituut Mijnbouwschade Groningen wil hiermee de afhandeling van de schadeclaims versnellen en overheadkosten besparen;
- Ook komen er nieuwe regels voor de schadebeoordeling, omdat er te veel verschil zit tussen de rapporten;
- De onafhankelijke schade-experts leken een goed idee, maar in de praktijk blijken zij juist de bottleneck;
- Critici vrezen dat het daardoor nog moeilijker wordt om tegen het oordeel van de schade-beoordelaars in te gaan en dat de afhandeling weer gaat lijken op de willekeur uit het NAM-tijdperk.
Scheuren, stutten, bezwaren en eindeloos wachten. De afhandeling van de Groninger aardbevingsproblematiek lijkt op een neverending story. Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft nu drie nieuwe maatregelen aangekondigd die het proces moeten versoepelen. Tegenstanders vrezen juist meer gesteggel en ongelijkheid.
De eerste maatregel klinkt aanlokkelijk: even wat scheuren op de foto zetten, een online formulier invullen, en je bent 5000 euro schadevergoeding rijker. Groningse huiseigenaren die nog geen schade hebben gemeld, kunnen binnenkort een vast bedrag van 5000 euro voor schade aan hun huizen claimen. Zonder tussenkomst van experts, lijvige rapporten of beoordelingen.
Het gaat naar schatting om 200.000 huizen waarvan de eigenaren nog niets gemeld hebben en om al binnengekomen niet-beoordeelde meldingen. Potentieel 1 miljard euro aan schadevergoedingen.
Dit nieuwe systeem moet de afhandeling van aardbevingsschades versnellen en goedkoper maken, want elke melding kost vier-vijfduizend euro overheadkosten. Voor kleine schades is dat buitenproportioneel veel geld.
Waarom er juist uit de randgebieden zoveel nieuwe meldingen komen, is voor het IMG een raadsel
Bovendien komen er nog steeds wekelijks zo’n duizend schademeldingen binnen bij het IMG. ‘Vorig jaar dacht ik nog dat het op een gegeven moment zou opdrogen, maar dat geloof ik nu niet meer,’ vertelt IMG-directeur Bas Kortmann vorige week tijdens de persconferentie over de nieuwe maatregelen.
Vooral uit de randgebieden van het aardbevingsgebied stromen de meldingen binnen. FTM schreef hier eerder over dat het IMG vooral cosmetische schade makkelijk vergoedt.
Waarom er juist uit de randgebieden zoveel nieuwe meldingen komen, is voor het IMG een raadsel. Het instituut heeft er wel onderzoek naar gedaan, maar kan geen eenduidige oorzaak vinden. ‘Het ruimhartige beleid zal wel een rol spelen,’ schat Kortmann.
Hoewel het IMG geen budgettaire beperking heeft voor schadevergoedingen, lijken de nieuwe maatregelen toch op een verkapte bezuiniging. In dezelfde week dat het instituut de nieuwe regels bekend maakte, kwam de Algemene Rekenkamer met een streng rapport: ‘Voor elke euro aan schadevergoeding was het IMG in 2020 56 eurocent kwijt aan uitvoeringskosten. Ongeveer de helft van die uitvoeringskosten gaat op aan schade-experts.’
Opmerkelijk: de hoge uitvoeringskosten wijt de Rekenkamer aan de strenge controle door de NAM. Omdat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de kosten wil verhalen op de NAM, moet elke schadeclaim goed onderbouwd zijn. Dat kost tijd en geld. De NAM vraagt bij elk bonnetje om een uitvoerige verantwoording van de kosten.
De NAM heeft al vaker laten doorschemeren dat ze een te hoge rekening gepresenteerd krijgen. In een interview met NRC Handelsblad stelde NAM-directeur Johan Atema dat te veel huizen worden versterkt en de schadebeoordelingscriteria te ruim zijn. ‘We moeten ruimhartig betalen voor de schade die we hebben veroorzaakt. Maar ik vind niet dat we moeten betalen voor schade die we niet veroorzaken of voor de versterking van huizen die veilig zijn. Er zijn grenzen aan wat wij redelijkerwijs wel en niet zouden moeten betalen.’
De NAM kan de kosten dan wel te hoog vinden, 73 procent ervan wordt alsnog door de staat betaald. De NAM mag de schadevergoedingskosten namelijk aftrekken van haar winstafdracht, waardoor ze minder aardgasbaten aan de staat hoeft af te dragen.
De Rekenkamer beveelt daarom aan naar alternatieve manieren van financiering te zoeken, bijvoorbeeld een afkoopregeling met de NAM. ‘Als kosten niet meer op adresniveau aan de NAM verantwoord hoeven te worden, kan het Rijk doelmatiger optreden.’
Het IMG benadrukt in een reactie aan FTM de eigen onafhankelijkheid, maar vindt ook vanuit die positie dat de kosten omlaag moeten: ‘Het is onverantwoord als de kosten voor de uitvoering verhoudingsgewijs uit de pas lopen met de daadwerkelijk toegekende vergoedingen. Dat is de Groninger een doorn in het oog, geheel terecht. Na ruim drie jaar en 80.000 afgehandelde schades weten we ook dat we nauwelijks mogelijkheden zien om bij een maatwerkaanpak de kosten significant te verlagen. Dat is mede een reden geweest om te komen tot het aanbieden van een keuze voor een vaste vergoeding.’
Addertje onder het gras
Alleen wie zeker weet minder dan 5000 euro schade te hebben, is gebaat bij de nieuwe regeling. Zelfs als de daadwerkelijke schade kleiner is, valt de regeling voor het IMG voordelig uit, omdat de overheadkosten wegvallen. Kortmann: ‘We hebben bewust gekozen voor een systeem gebaseerd op vertrouwen. Als je op vakantie je zonnebril kwijt raakt, hoef je bij de verzekering ook niet zo veel te bewijzen. Ik heb geen aanwijzingen dat de Groningers en Drentenaren er misbruik van zullen maken.’ Kortom: de huiseigenaren met kleinere schades hebben mazzel.
Er schuilt echter een addertje onder het gras. Huiseigenaren moeten zelf beoordelen of hun schade lager is dan die vijfduizend. Dat is snel en efficiënt, maar ook een onmogelijke opgave, zeggen critici. Herman Bröring, hoogleraar bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, begrijpt dat het IMG vaart wil maken, maar waarschuwt: ‘Het is een finale kwijting voor alles wat tot het moment van de schade-uitkering is gebeurd. Als later blijkt dat de schade groter is, mag je geen aanspraak meer maken. In het verleden is dat vaker gebeurd. Mensen onderschatten de schade en de kosten van herstel. Dus weet waar je voor tekent.’
Dit bleek ook uit het eerdere onderzoek van FTM. Huiseigenaren meldden vaak een kleine schade en bij de inspectie door een deskundige vond die veel meer scheuren, die de huiseigenaren niet waren opgevallen.
Randgebieden vallen erbuiten
De tweede nieuwe IMG-maatregel klinkt minder ruimhartig: het gebied waarin aardbevingsschade kan worden geclaimd, wordt ingeperkt. De randgebieden van het aardbevingsgebied (de kop van Drenthe rondom Norg, en een stuk van Oost-Groningen bij Stadskanaal) vallen vanaf nu buiten het effectgebied. Onderzoek van TNO en de TU Delft heeft volgens het IMG onomstotelijk aangetoond dat de diepe bodemdaling in randgebieden geen directe schade kan veroorzaken aan huizen.
1500 huishoudens die nog op een beoordeling van hun schademelding wachten, hebben inmiddels een teleurstellende brief ontvangen: ze krijgen geen schadevergoeding. Dat terwijl er in dezelfde dorpen 700 huiseigenaren al wel een vergoeding hebben gehad. Zij hadden geluk. Voordat het nieuwe TNO-onderzoek werd uitgevoerd, kon het IMG mijnbouw als oorzaak van de schade niet uitsluiten en dus kregen die 700 een vergoeding.
‘Je kunt wel een nieuwe regeling maken, maar daar los je het probleem van de willekeur niet mee op’
‘Ik erger me kapot,’ briest Linda de Boer uit Zevenhuizen, vlakbij de gasopslag Langelo. Haar schademelding was eerder al afgekeurd, terwijl haar buurman met een soortgelijk huis en vergelijkbare schade 20.000 euro kreeg, zoals ze eerder ook aan EenVandaag vertelde. Die buren hebben geluk gehad.
De Boer: ‘Het was al een soort loterij en dat is het nu nog steeds, want er was een duidelijke regeling, maar die werd niet gevolgd door de deskundigen en het IMG toetste er niet op. Dan kun je wel een nieuwe regeling maken, maar daar los je het probleem niet mee op. Dat is wat ik zo treurig vind. Ik ben vooral ook heel boos om die willekeur.’
Zelf heeft zij ook ‘geluk’, want haar huis valt nog binnen de trillingsgrens van 2 mm per seconde, het andere criterium om in aanmerking te komen voor aardbevingsschade. De aanpassing van het gebied heeft dus geen effect op haar schademelding. Dat betekent echter niet dat ze makkelijk haar schade vergoed krijgt. Al maanden is ze in gevecht met het IMG, omdat haar schaderapport niet deugt.
De Boer: ‘De rapporten zijn van slechte kwaliteit en worden gemaakt door niet-gekwalificeerde mensen. Ze voldoen niet aan de door het IMG zelf vastgestelde kaders. We hebben inmiddels nieuwe schade, die hebben we opnieuw gemeld, er kwam een ander bureau kijken en die expert kon juist niet weerleggen dat het verergeren van de schades door de gaswinning komt.’
Kwaliteit schade-experts
Er is al langer kritiek op de kwaliteit van de schade-experts. Tegenstanders benadrukken dat velen niet voldoende zijn opgeleid om schades goed te beoordelen. Ze hebben dan misschien wel bouwkundige ervaring, maar geen specifieke kennis van mijnbouw, de diepe ondergrond of funderingen. En misschien nog wel belangrijker: ze hebben onvoldoende bestuursrechtelijke en juridische kennis. Daardoor passen ze regelmatig het bewijsvermoeden niet goed toe en keuren schade ten onrechte af.
‘Er worden miljarden opgeluld zonder dat er naar de oorzaak wordt gekeken’
Dat ziet nu ook het IMG. Naarmate het aantal meldingen in het afgelopen jaar steeg, vaak meerdere meldingen uit dezelfde straat, werden de verschillen in de rapporten duidelijk. Schades die onder het bewijsvermoeden zouden moeten vallen, worden in toenemende mate afgekeurd. Volgens het IMG gaat het om 10-15 procent van de rapporten.
Ook de schadebureaus zelf weten dat niet alle experts voldoende expertise hebben. Uit interne notulen in handen van FTM blijkt dat bij bureau 10BE, een conglomeraat van tien bedrijven, niet alle deskundigen de ‘juiste bagage hebben om een goed onderbouwd rapport te leveren’ als het gaat om gebieden waar alleen lage trillingssnelheden zijn gemeten. Uit die documenten blijkt ook dat er strenge prestatie-afspraken zijn gemaakt met het IMG. Die gaan echter voornamelijk over het aantal afgehandelde dossiers, niet over de kwaliteit ervan.
De onafhankelijke geoloog Peter van der Gaag ergert zich al jaren aan het gebrek aan kennis bij schade-experts en betrokken instanties over wat er in de ondergrond gebeurt: ‘Er worden miljarden opgeluld zonder dat er naar de oorzaak wordt gekeken.’
Volgens hem hadden er al jaren geleden tiltmeters geplaatst moeten worden om de effecten van elke aardbeving te kunnen meten. Dat dit niet is gebeurd noemt hij nalatigheid van de NAM en de overheid. ‘Het is frustrerend, want niemand kijkt echt naar de oorzaak. Je kunt wel andere schade-oorzaken aanwijzen, maar dat wordt niet gedaan in die rapporten, die zijn vaag.’
Dossier
Aardgas in Groningen
Welke belangen spelen in de ondoorzichtige wereld van de Groningse gaswinning en de bijbehorende bevingsschade? Wat betekenen de aardbevingen voor bewoners? En wie profiteert hier eigenlijk van?
Terug bij af
Als derde maatregel heeft het IMG daarom nu aangekondigd dat de beoordelingscriteria ‘geactualiseerd en verfijnd’ worden. Dat moet betere handvatten bieden voor de beoordelaars, waardoor schaderapporten minder verschillen. Meer duidelijkheid dus, door uitgebreidere checklisten.
Wat het IMG ziet als een verbetering en verfijning, zal volgens critici juist leiden tot meer verdeeldheid en gesteggel. De Groninger Bodem Beweging voorziet in een reactie ‘een explosie van bezwaarprocedures en dientengevolge van een stijging van de uitvoeringskosten en langere wachtlijsten’.
Wat een oplossing had moeten zijn, blijkt nu de bottleneck: de onafhankelijkheid van de schade-experts
Advocaat Patrick van der Vorst van het Rotterdamse advocatenkantoor VanNiekerkCieremans deelt die mening. Hij staat een aantal gedupeerden bij die in discussie zijn met het IMG over vergoeding van verzakkingsschade. ‘Ik vrees dat IMG teruggaat naar een soort NAM-methode, waarbij geen mogelijkheid is om rekening te houden met de omstandigheden van individuele schadegevallen. Bij zo’n vergaande standaardisering kun je inderdaad snel rapporteren, maar niet zorgvuldig. Dan verwijzen beoordelaars naar normen, bijvoorbeeld bepaalde trillingssnelheden, maar die grenzen kun je niet zo hard stellen. Met zo’n checklist verdwijnt elke nuance.’
Wat een oplossing had moeten zijn, blijkt nu de bottleneck: de onafhankelijkheid van de schade-experts. Gedupeerden en hun juristen vertellen allemaal hetzelfde. Omdat de deskundigen onafhankelijk zijn, is het voor het IMG moeilijk om hun oordeel in twijfel te trekken. Advocaat Van der Vorst: ‘Het IMG vertrouwt volledig op de deskundigen, maar hun oordeel voldoet vaak niet aan de eisen van de bewijslast. Het IMG zou zelf een afweging moeten maken of het oordeel van de deskundigen klopt.’
Het IMG stelt dat er door de 5000-euro-regeling juist meer ruimte vrijkomt om opnieuw naar de complexe schadegevallen te kijken. Ongeveer 2000 meldingen van moeilijk te beoordelen schade waren on hold gezet en zullen nu met de nieuwe beoordelingscriteria worden beoordeeld.
Het IMG hoopt dit versneld te kunnen doen, omdat minder experts naar kleine schades hoeven te kijken. Die hebben dan meer tijd voor de complexe gevallen. Ze hoeven daarvoor niet nog een keer langs de huizen te gaan, maar gaan de rapporten langs de nieuwe meetlat leggen.
De voorzitter van de Groninger Bodem Beweging, Jelle van der Knoop, heeft er een hard hoofd in. ‘Vergoeding van funderingsschade wordt steeds moeilijker, we zien een verschuiving bij de deskundigen. Hun rapporten worden niet beoordeeld door het IMG, dat heeft daar helemaal geen tijd voor.’ Hij denkt dat het IMG meer energie zou moeten steken in het trainen van de deskundigen. ‘Je kunt twee dingen doen: allerlei criteria bedenken en zo teruggaan naar het NAM-tijdperk, of je gaat de inspecteurs beter trainen in het toepassen van het bewijsvermoeden.’
Wolf in schaapskleren
Dat er iets moest gebeuren, daar is iedereen het over eens. Het IMG kan de meldingen nauwelijks bijbenen en er zaten te grote verschillen tussen de rapporten. Maar critici vrezen dat de nieuwe maatregelen van het IMG een averechts effect zullen hebben en de willekeur en tweedeling alleen maar vergroten.
‘IMG laat de burgers voor hun eigen fouten opdraaien’
‘Het ergste is dat de mensen in de randgebieden nu anders worden behandeld dan de rest,’ zegt Bodem Beweging-voorzitter Van der Knoop. De verandering van de gebiedsgrens vindt hij slecht beleid. ‘Het IMG heeft eerst wel vergoed, dan mensen in de wacht gezet totdat ze de regels hadden veranderd, en nu kunnen ze die claims afwijzen. Terwijl de bewoners die claims nog onder het oude regime hadden ingediend. Ze laten de burgers dus voor hun eigen fouten opdraaien. Ze hadden eerst onderzoek moeten doen, nu zijn de mensen de dupe.’
En dat terwijl het juist de bedoeling was dat de schade-afhandeling makkelijk zou worden voor burgers, zegt advocaat Van der Vorst: ‘Er is gekozen om dit bestuursrechtelijk af te handelen, zodat het laagdrempelig zou zijn en burgers geen advocaat nodig zouden hebben. De bedoeling was ook dat het voldoende zou zijn als het IMG een deskundige benoemt, want de deskundigen zijn onafhankelijk. In de praktijk blijkt dat het voor benadeelden zonder deskundige bijstand heel moeilijk is om tegen hun oordeel in het verweer te komen. De onafhankelijke expert bleek een wolf in schaapskleren te zijn.’
De besluiten die we hebben genomen, volgen in de allereerste plaats uit onze intentie de Groninger met mijnbouwschade zo goed mogelijk te helpen. Waarbij we meer willen doen voor mensen die complexe schade hebben en het zo eenvoudig mogelijk willen maken voor mensen met kleinere, eenvoudige schade. De kritiek dat het vooral uit bezuinigingsdrift is, vinden we niet terecht.
De wetgever heeft het bewijsvermoeden bewust vaag gehouden. Er staat nergens in de wet hoe deze precies moet worden toegepast. Het is aan het IMG om dat in de praktijk vorm en inhoud te geven. Het IMG doet dat onder meer door hierover nadrukkelijk het gesprek aan te gaan met lokale en regionale overheden, alsook maatschappelijke organisaties.
Uit die gesprekken bleek dat het IMG niet kan negeren dat gerenommeerde kennisinstituten zoals TNO en TU Delft zeggen dat er geen directe schade door diepe bodemdaling kan ontstaan. Als een volgend gerenommeerd kennisinstituut als Deltares dan zegt dat er wel indirecte schade kan ontstaan, dan nemen we dat evenzo serieus.
Door allereerst nu een keuze voor een vaste vergoeding te bieden van 5.000 euro, verkleinen we de verschillen in adviezen en besluiten daarover in deze gebieden. Bovendien bieden we deze keuze ook aan mensen die nog een lopende aanvraag hebben met adviesrapporten, waarin de deskundige adviseert geen van de schades te vergoeden.
In samenspraak met de expertisebureaus komen we tot meer verfijnde handvatten en hebben we een manier gevonden om enerzijds te helpen bij meer eenduidigheid en anderzijds de onafhankelijkheid van individuele deskundigen te borgen. Zij mogen immers in individuele situaties afwijken van het kader, mits goed gemotiveerd. Zoals ook het IMG kan afwijken bij besluiten over aanvragen met een adviesrapport, mits goed gemotiveerd. Wij denken dat dit alles juist gaat helpen in het verbeteren van eenduidigheid.
Bovendien hebben we zelf meer technische deskundigheid in huis gehaald om dat te kunnen doen. We hebben dit soort praktische inzichten uit de praktijk moeten leren. Het is nu eenmaal voor het eerst dat in Nederland een overheidsinstantie zo grootschalig de aansprakelijkheid van een civiele partij afhandelt.
De procedure van het IMG is in zeer veel opzichten anders dan die van de NAM. Zo bieden wij een zaakbegeleider die ruim de tijd krijgt en neemt voor begeleiding van aanvragers, als dat nodig is. Anders dan bij de NAM, is de deskundige onafhankelijk en adviseert deze zowel de aanvrager als het IMG. Waarbij het IMG bovendien het mandaat heeft om, weliswaar binnen de kaders van het civiele aansprakelijkheidsrecht, op onderdelen ruimhartig te besluiten. Het IMG hanteert bijvoorbeeld een geografisch gezien veel ruimer gebied dan de NAM.
169 Bijdragen
ben wellerdieck 4
De overheid is zichzelf als een bedrijf gaan beschouwen, en een bedrijf produceert nu eenmaal ook afval, in dit geval menselijk afval, wanhopige mensen die geen kant uit kunnen. Daar veegt die overheid zijn gat mee af. Dat laat de gemiddelde Nederlander die het redelijk goed heeft totaal onverschillig. Zo hoeft die overheid nooit te vrezen te worden afgerekend op haar misdaden. De stoomwals van het neoliberalisme rolt ongehinderd voort.
Niek Jansen 9
ben wellerdieckMaar met aan het hoofd van het IMG zo’n superjurist als Bas Kortmann is kun je er zeker van zijn dat de belangen van de overheid en dus ook de NAM het eerste gediend zullen worden.Bas komt ook uit een zeer gezagsgetrouwe familie van ‘patriciërs’ ( zouden we vroeger zeggen ).
Ook het bestuur van het IMG bestaat uit experts, die door hun werk aan de overheid verbonden zijn en die gaan hun overheid heus niet teleurstellen.
Weet iemand hoe groot de schadeclaims van Shell en Exxon, de NAM dus, zijn die wij belastingbetalers mogen ophoesten vanwege het verbod van boringen?
Wij als belastingbetalers mogen niet alleen de portemonnaie open trekken voor de verliezen van beide energiemaatschappijen, maar ook voor de schade compensaties en alle voorbereidende onderzoeken die de schade moeten vaststellen.
In hoeverre dragen Exxon en Shell bij aan die kosten?
GJ van Broekhoven 9
Niek Jansen“maar met aan het hoofd van het IMG zo’n superjurist als Bas Kortmann is kun je er zeker van zijn dat de belangen van de overheid en dus ook de NAM het eerste gediend zullen worden. Bas komt ook uit een zeer gezagsgetrouwe familie van ‘patriciërs’ ( zouden we vroeger zeggen )”.
Zie een aantal links inzake Kortmann;
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bas_Kortmann
https://www.ru.nl/personen/kortmann-s/
https://www.voxweb.nl/nieuws/bas-kortmann-komt-op-voor-gedupeerde-groningers
Ben benieuwd; waarom meent u dat mr Kortmann onbetrouwbaar is zoals u dat kennelijk meent.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Niek JansenWie dient dan naar uw mening aangesteld te worden als voorzitter? Moeten daarom ook alle rechters afgezet te worden omdat zij ook "tot de gevestigde orde" behoren?
Acht uw mening geen al te sterk argument.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenSinds de uitspraak van de rechter over de verplichte vermindering van CO -2 uitstoot van Shell, een van de grootste vervuilers op aarde, mag men een omslag verwachten in de omgang met multinationals en dat geeft hoop.
Van de politiek mogen we weinig verwachten en zeker niet in Nederland olv het lepe met de industrie collaborerende duo Rutte- Kaag.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenNiek Jansen 9
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Niek JansenGJ van Broekhoven 9
Niek Jansen"Weet iemand hoe groot de schadeclaims van Shell en Exxon, de NAM dus, zijn die wij belastingbetalers mogen ophoesten vanwege het verbod van boringen?
Wij als belastingbetalers mogen niet alleen de portemonnaie open trekken voor de verliezen van beide energiemaatschappijen, maar ook voor de schade compensaties en alle voorbereidende onderzoeken die de schade moeten vaststellen.
In hoeverre dragen Exxon en Shell bij aan die kosten?".
De staat heeft besloten om eerder met gaswinning in Groningen te stoppen, daarom heeft de NAM, resp de aandeelhouders; Shell en Exxon Mobil van de staat 1,5 miljard ontvangen; meer niet. Wat op zich logisch is omdat de NAM inkomsten verliest als gevolg van het besluit van de overheid. Indien de staat dat niet zou hebben gedaan, dan zou een rechter een dergelijk bedrag aan de NAM hebben toegekend.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Niek JansenNiek Jansen 9
GJ van BroekhovenEn ook dit: https://www.ftm.nl/artikelen/exxon-en-shell-haalden-honderden-miljoenen-uit-staatskas-om-groningen-te-duperen
GJ van Broekhoven 9
Niek Jansen" Ook het bestuur van het IMG bestaat uit experts, die door hun werk aan de overheid verbonden zijn en die gaan hun overheid heus niet teleurstellen”.
Op grond waarvan meent u dat het bestuur van het IMG, resp haar leden, standaard pro overheid zullen handelen?
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Niek JansenNiek Jansen 9
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Niek JansenHet enige punt van kritiek mijnerzijds is; de rechtsbescherming rust bij de ABRvs. Zoals ik dat reeds eeder heb betoogd in een ander artikel van FTM; https://www.ftm.nl/artikelen/raad-van-state-beschermt-niet-burgers-tegen-overheid-ondanks-toeslagenaffaire?share=8tFJLJ1ndXFME%2Fu6fXV4NdbpXO8YSZ%2FZocX7Upjiur97UyhseTpWbJ7GX9NyKFc%3D#bijdrage141345, dienen alle rechtsprekende instanties onder de vleugels van de rechtspraak te worden gebracht.
GJ van Broekhoven 9
Niek Jansen1. Bas Kortmann (voorzitter)
2. prof. Mr. P.J.J. van Buuren (vice-voorzitter)
3. mr. M.Tj. Bouwes(bestuurslid)
4. prof.dr. E. Giebels (bestuurslid)
5. ing. J.C. de Pagter(bestuurslid)
Uw visie over de onder 1 genoemde is bekend; mijn aan u gerichte vraag ook, hoop ik. Verneem graag waarom de onder 2 t/m 5 genoemde personen naar uw mening niet geschikt zijn?
Tevens is een onafhankelijke bezwaar commissie ingesteld; https://www.schadedoormijnbouw.nl/bezwaar/bezwaaradviescommissie.
Heeft u ook bezwaren tegen de in de link opgenomen personen?
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenDus het vermoeden is gewettigd dat zij het die overheid niet moeilijk zullen maken.
Trouwens, waarom zijn de gedupeerden niet vertegenwoordigd in die cie.?
GJ van Broekhoven 9
Niek Jansen"Dat is dus een dooddoener van jewelste.
Wie dient dan naar uw mening aangesteld te worden als voorzitter? Moeten daarom ook alle rechters afgezet te worden omdat zij ook "tot de gevestigde orde" behoren?
Acht uw mening geen al te sterk argument".
Wat u geschreven heeft;
"dus het vermoeden is gewettigd dat zij het die overheid niet moeilijk zullen maken",
acht ik voorbarig en ook vooringenomen.
Hetgeen u geschreven heeft;
"Trouwens, waarom zijn de gedupeerden niet vertegenwoordigd in die cie.?",
kan een punt zijn. Moet ik onderzoeken voordat ik daarover iets zinnigs kan schrijven.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckWat betreft de NAM is het duidelijk dat de Staat der Nederlanden decennia lang heeft geprofiteerd van de gasinkomsten. Het wonderlijke is dat men nu alles afschuift op de NAM, maar dat de Staat der Nederlanden daarbij een grote rol en aandeel bij heeft.
Wat niet vergeten dient te worden; de Nederlandse verzorgingsstaat is voor een belangrijk gedeelte gebouwd is op de gasinkomsten. Dit is dus niet te wijten aan het neoliberalisme, zoals u dat stelt.
Wat natuurlijk ook duidelijk moet zijn dat de gevolgen voor Groningen ook geregeld dienen te worden.
Het lijkt mijns inziens op de sluiting van de kolenmijnen in Limburg. Ook daar is na de sluiting van de mijnen te lang gesteggeld over hoe dit allemaal geregeld dient te worden
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckDat de verzorgingsstaat versobert is, heeft als belangrijke reden dat de poen uit gas minder wordt en stoppen zal.
Indien men destijds reeds een voorziening genomen zou hebben, dan zou men uit de opbrengsten veel langer hebben kunnen profiteren. In plaats daarvan heeft men met de inkomsten uit gas alleen maar feest gevierd.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckIndien gedurende één jaar steeds één miljoen in de pot zou zijn gestopt, en, dit bedrag zou zijn belegd zoals onze pensioenfondsen daartoe verplicht zijn, dan zou men daarmee; 1. de verzorgingsstaat financieel mogelijk hebben kunnen maken en 2. ook de schade in Groningen hebben kunnen regelen.
Noorwegen heeft een dergelijk fonds overigens wel. Zijn dus slimmer geweest dan wij dat zijn.
Het is niet een verzuim van Rutte, ook niet iets met neoliberaal, het is een collectief verzuim van alle politieke partijen, dus ook van de PvdA, die in diverse kabinetten zitting hebben gehad. Maar ook van alle linkse partijen die in de oppositie gezeten hebben.
Het heeft er ook helemaal niets mee van doen dat ondernemingen géén belastingen hoeven te betalen, rijken steeds rijker worden. Het is onze aller domme schuld!
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenMaar het is zeker niet zo dat zonder aardgasbaten die verzorgingsstaat niet mogelijk zou zijn. Dat is een kwestie van politieke wil. We zijn nu op een nulpunt aangekomen, alles loopt in de soep, milieu, zorg, onderwijs, rechtspraak, kunst is al ongeveer afgeschaft, niet-essentieel (denk aan Churchill: “where did we fight for?”). Wat een waardeloze zooi is dit geworden. De vraag is gaat deze barbarij (met Rutte, zeker hij met z’n sloopwerk gedurende de afgelopen 10 jaar, waar is dat misbaksel nou eigenlijk zo trots op?) gewoon door of is er nog koerswijziging mogelijk? Hoop is vrezen voor het ergste…
GJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckHet meest wonderlijke is dat indien een linkse partij gaat regeren, dat dan het linkse opeens niet meer zo links is. Dit ziet men niet alleen in Nederland, maar ook elders. In Duitsland heeft Schröder, SPD Kanzler, de uitkeringen aldaar enorm uitgekleed; Harz IV. Vergeleken met Duitsland is het bij ons een echte vetpot.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckU heeft gelijk dat de privatisering van de NS en ook de PTT het werk is van minister president Kok; PvdA. Kok heeft dus verdere privatiseringen voorgekookt. Overigens acht ik de privatisering van de PTT niet problematisch, die van de NS wel degelijk. Simpel; openbaar vervoer kan nooit winst maken.
Of de PvdA het glijmiddel is voor rechts, denk ik niet. In de kabinetten Kok I en II is de PvdA de grootste geweest; 37 en 45.
ben wellerdieck 4
GJ van Broekhoven(Ook geen problemen meer met ‘onrendabele’ lijntjes.)
GJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckHet probleem wat betreft de privatisering van de NS en de busondernemingen is; tragikomisch dat dit onder de signatuur van een PvdA kabinet is gedaan, dat geen OV onderneming winst kan maken. Het enige is minder kosten. Het openstellen van de markt voor concurrenten heeft alleen maar geleid tot meer ondernemingen, met een management; die geld kost. Uiteindelijk blijken alle busondernemingen in één buitenlandse; Franse, hand te zijn.
Het wereldse idee van Kok is dus een mis idee van jewelste. Alleen omdat Nederland te klein is.
In Duitsland is dit geheel anders. Daar is het juist zo dat treinverbindingen die DB heeft geschrapt, onder commerciële handen wel kunnen worden bereden. Inhoudend dat zij van de Duitse staat daarvoor jaarlijks een budget krijgen. Albellio, volle dochter van de NS, drijft in Duitsland met succes tal van treinverbindingen.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckDenk en Bij1 vallen denk ik af. Resteren slechts D66, PvdA, GroenLinks en de SP. Kunnen dus niet zonder andere partijen een stabiele coalitie vormen. Ook met de CDA zijn er onvoldoende zetels.
Een coalitie alleen over links wordt het dus niet.
Wat ik persoonlijk erg jammer vind de stemmen op de PVV en vooral de FvD. Dat zijn met recht dode stemmen. Wilders en diens anti Islam, en Baudet met diens bruin rechts gedachtedoed. Begrijp dus echt niet wie op die partijen stemt.
Gezien de politieke verhoudingen zal de VVD in een coalitie komen, dan wel nieuwe verkiezingen. Vermoed dat het eerste zal gebeuren.
Overigens is de VVD niet meer dermate rechts zoals u dat schetst. Dit is ook de reden dat men Wilders buiten heeft getrapt. Thans is de VVD een centrum partij.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckDenk dat opvang in de regio beter is, maar daar kan men natuurlijk van mening over verschillen. Indien ik de standpunten van de FvD en de PVV met die van de VVD vergelijk, dan zijn de eerste twee verschrikkelijk.
Voorheen is Fortuyn als een racist weggezet. Hij heeft betoogd dat het land vol is, en, dat iedereen die in het land is dat blijft. Dus niet die walgelijke praat van Wilders en Baudet. En ook, is Foruyn een pertinent tegenstander van de privatisering van ondermeer de NS etc. Heb niet op die man gestemd, maar indien ik hem met Wilders en Baudet vergelijk, zijn beiden slappe aftreksels van die man.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieck1. Bij1, resp Simons, vind ik ronduit een naar wijf, en,
2. PvdD, vind ik een enge partij. Google op 7e dags adventisten, waarvan Kofferman en co belijdende leden zijn en concludeer.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckWat de media betreft, lees ik diverse nieuwsbronnen; AD, De Correspondent, FTM, NOS, Trouw, Volkskrant etc. Indien ik bepaalde uitlatingen interessant vind of niet vertrouw, dan onderzoek ik andere bronnen.
Het is tegenwoordig kennelijk de mode om tegenstanders te verwijten dat deze geframed zijn door de media.
Dit ken ik van de complot "denkers", niet van andere zijde. Men kan altijd iets nieuws leren!
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckVoordat u denkt of schrijft dat ik een vrouw in de politiek afwijs. Vind vergeleken met Simons Caroline van der Plas een ware verademing.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckIdem Baudet en co, die zich als een soort van leerling van Hitler gedraagt. Idem zoals Willem Engel, die tal van (domme?) mensen opstookt om geweld te gebruiken.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenOver politieke inzichten valt (soms) te praten. Als ik rutte een misbaksel noem, lever ik daarbij het beeld van de ontredderde staat waarin hij dit ‘breekbaar of kostbaar vaasje’ heeft gebracht. Zo maar een beetje schelden daar houd ik mij graag verre van.
GJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckKan ook reageren; wat het mij interesseert wat ene Ben Wellerdieck voor een mening heeft? Doe ik niet, want echte discussie die langs grenzen plaatsvindt; is geen discussie; is een loopgravenoorlog.
Van mij mag u Rutte een misbaksel noemen, en, ik mag Simons een naar wijf vinden.
ben wellerdieck 4
GJ van Broekhoven(Wat is het manlijk equivalent voor ‘wijf’? Ik vind uw taalgebruik dubieus)
GJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckU noemt Rutte een misbaksel. Synoniemen van dat woord zijn; gedrocht, mispunt, monster, ploert. Indien u het woord wijf inhoudsloos schelden vindt, dan is hetgeen u doet met recht inhoudsloos schelden.
Nu u weer!
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenEn hier dan nog even de context waarin ik rutte een misbaksel noemde:
We zijn nu op een nulpunt aangekomen, alles loopt in de soep, milieu, zorg, onderwijs, rechtspraak, kunst is al ongeveer afgeschaft, niet-essentieel (denk aan Churchill: “where were we fighting for?”). Wat een waardeloze zooi is dit geworden. De vraag is gaat deze barbarij (met Rutte, zeker hij met z’n sloopwerk gedurende de afgelopen 10 jaar, waar is dat misbaksel nou eigenlijk zo trots op?) gewoon door of is er nog koerswijziging mogelijk? Hoop is vrezen voor het ergste…
Ik denk dat ik me nog behoorlijk heb ingehouden.
GJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckIndien u meent dat u dat vrijstaat omdat u uw mening hebt, dan staat u dat vrij, maar maak mij geen verwijten op taalkundig vlak indien u het erger doet.
Mijn ervaring is dat een aantal links georiënteerde mensen menen dat hen meer vrijstaat dat zij die centrum-rechts zijn. Kennelijk hoort u ook daartoe. Verwijten maken is prima, maar wens dan ook zo mans om te erkennen; goh, woorden die gebruik zijn kennelijk ook scheldwoorden. Kunt u kennelijk niet.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieck1. Zie; https://nos.nl/artikel/2271836-raad-amsterdam-verontwaardigd-over-uitspraken-sylvana-simons.
2. https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/02/politieagent-joeri-maakt-gehakt-van-sylvana-simons-bemoeienis-bij-politieoptreden-dnb-incident/.
En, ik vrees dat zij zich net zo gestoord zal gaan gedragen in de 2e Kamer zoals zij zich in Amsterdam als gemeenteraadslid heeft ge- en misdragen. Verdere voorbeelden noem ik niet, maar zijn overstelpend te vinden. Want laten wij gewoonweg eerlijk zijn; iemand zoals Simons, die dermate onzin verkondigt, lijkt ofwel volkomen gestoord zijn, en/of,- het erg leuk vinden om in alles racisme te zien, ook indien dat niet het geval is.
Zie ook; https://tpo.nl/column/briefje-jan-aan-sylvana-nelson-simons/, waarin ongezouten een mening wordt verkondigd, die ik zo niet zou opschrijven, maar wel overeenkomt hoe ik meen dat Simons in het leven staat.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckIndien een bepaalde groep medelanders met buitenlandse wortels bepaalde misdaden plegen, bijvoorbeeld die bankautomaten opblazers, die 99% van Marrokaanse komaf zijn; uit de regio Utrecht, dan lijkt het mij niet bepaald etnisch profileren te zijn indien men de opsporing op die daders concentreert. Wat de tegenstanders van racisme niet benoemen; dat de politie evengoed bepaalde groepen van autochtone daders profileert. Dat is hun werk! Maar ook, dat het leeuwendeel moord en brand schreeuwt dat de politie puddingbroodjes zijn omdat zij niet elke dader kunnen oppakken. Het extreem domme aan de discussie is; ook nu weer, dat zij die de racisme kaart trekken, alleen één kant willen en kunnen zien, niet de andere kant.
Indien er sprake is van echt racisme, dan dient dat natuurlijk te worden vervolgd. Het is wel zaak om alles in perspectief te blijven zien.
Neem bijvoorbeeld die Akwasi, enerzijds is hij anti Zwarte Piet, maar in één adem heeft hij verteld dat diens voorvaders zwarte medelanders uit Afrika hebben ontvoerd om aan de slavenhandelaren te verkopen; lijkt daar zelfs trots op. En ja hoor, alleen zij die de slaven hebben overgevaren zijn schuldig, niet diens voorouders? Rare wijze van redeneren!
GJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckInderdaad zit racisme de mens in de genen. Heb op televisie gezien, enige tijd geleden, dat een vrouw, meen van Surinaamse afkomst, bijgevolg gekleurd, over een andere gekleurde vrouw heeft gezegd dat zij een aap is.
Dus, het maken van onderscheid is niet voorbehouden aan de huidskleur blank!
Of, dat mensen van geloof ik Turkse afkomst hebben geprotesteerd tegen de komst van asielzoekers. Dus ook dit is niet voorbehouden aan de huidskleur blank.
Alleen zo wordt dat wel gebracht!
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenIk herinner me vooral zijn eerste Corona-optreden, met zijn oproep tot applaus voor onze helden, de verzorgers, onderwijzers en schoonmakers. (De koning deed het hem nog even gauw na.) Uitgerekend deze helden hadden een paar weken eerder bij hem in Den Haag op de stoep gestaan met het (vergeefs) verzoek om beter salaris en humanere arbeidsomstandigheden. Deze hypocriete huichelarij vond ik dan ook dermate weerzinwekkend, dat ik nooit meer een optreden van die afschuwelijke corpsbal heb willen aanzien.
Verder is dat hele coronabeleid een stuitend commercieel circus. Daarover wordt je door FTM toch wel voldoende geïnformeerd.
GJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckDe Kam schrijft dat politici dankzij de aardgasbaten een ruimhartige verzorgingsstaat hebben kunnen opbouwen: “Zonder de gasbaten hadden de burgers in de loop van de jaren 211 miljard euro meer aan belastingen en sociale premies moeten opbrengen om de gedane collectieve uitgaven te kunnen financieren”. Hij twijfelt of de burgers zo’n grote lastenverzwaring hadden geaccepteerd. Mijnerzijds twijfel ik daar niet over, dat zou het leeuwendeel van de burgers niet hebben geaccepteerd. Tamelijk zeker ook niet burgers met meer linkse politieke overtuiging.
Omdat de Nederlandse Staat, resp de schatkist en wij als burgers van Nederland, vorstelijk van de gasopbrengsten hebben geleefd; 45% van de totale gasopbrengsten zijn voor de staat / ons geweest, is het meer dan logisch dat de staat participeert in de regeling van de schade in Groningen. Want, hoewel het een mooie woordgrap is die u gemaakt heeft de staat (wij) royaal genoten uit de gasopbrengsten; dus moet de staat (wij) ook participeren in kosten die met herstel gemoeid zijn.
Jan Ooms 10
Hoe is dit in ‘s hemelsnaam mogelijk? De NAM heeft na al hun geroof, getraineer, geschoffeer, belastingontduiking en belastingontwijking toch helemaal NIETS meer te wíllen?
Het enige wat de NAM nog moet doen is rücksichtlos betalen wat er bij hen gedeclareerd wordt, net zoals ze de Groningers meer dan 50 jaar rücksichtlos belazerd hebben!
Niek Jansen 9
Jan OomsLees in deze link hoe wij al belazerd zijn:
https://www.ftm.nl/artikelen/exxon-en-shell-haalden-honderden-miljoenen-uit-staatskas-om-groningen-te-duperen
Jan Ooms 10
Niek JansenNiek Jansen 9
Jan OomsDe straat op? Maar dat heeft Feek de Jonge ook al proberen te organiseren.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenUit het in het artikel genoemde krantenartikel; https://www.dvhn.nl/archief/Willem-Beton-wees-in-1963-vergeefs-op-gevaren-gaswinning-20774789.html, vloeit voort dat Willem Meiborg reeds 1963 voor toekomstige schade heeft gewaarschuwd. Mijn vader, werktuigbouwkundig ingenieur, heeft mij regelmatig aangegeven dat indien zoveel gas uit de voorhanden gasvoorraad wordt gehaald, dat dan bodemdaling etc de enige mogelijkheid is; waar lucht is volgt bodemdaling. Destijds hebben velen Meiborg inderdaad voor gek versleten; de staat, de NAM maar ook talloze burgers. Wat daarbij niet vergeten dient te worden; onze verzorgingsstaat is voor een aanzienlijk deel op de inkomsten van het Gronings gas opgebouwd. Dus niet alleen de staat en de NAM, maar ook wij burgers, hebben onszelf en elkaar voor de gek gehouden. Een soort van na ons de zondvloed.
Meiborg heeft helemaal gelijk dat het stukken beter zou zijn geweest indien uit de inkomsten uit het Gronings gas een voorziening zou zijn getroffen om toekomstige schade daarmee te kunnen bekostigen. Indien daarvoor per jaar € 1.000.000,00 zou zijn gereserveerd in een speciaal rentedragend fonds, dan zou de gehele schade in Groningen daaruit meer dan dik bekostigd kunnen worden. Want, elk jaar ontvangt men steeds meer rente over de groeiende hoofdsom in het fonds. In plaats daarvan hebben de kabinetten vanaf 1960; De Quay, Marijnen, Cals, Zijlstra, De Jong, Biesheuvel, Den Uyl, Van Agt, Lubbers, Balkenende en Rutte etc, dit vooruitgeschoven zonder iets te hebben geregeld. Dus ondermeer kabinetten waaraan ook linkse partijen hebben deelgenomen. Het is dan ook een fout om alleen Rutte de schuld te geven. Deze schuld rust reeds bij het kabinet De Quay en is gaandeweg niet geheeld.
Thans plukken wij allen hiervan de vruchten.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenOmdat de staat (dus wij burgers) erg veel opbrengsten uit de gas opbrengst hebben genoten; 45% daarvan, dient ook de staat (dus wij burgers) bij te dragen in het oplossen van de schade in Groningen. Het idee dat alleen de NAM dat dient te doen, doet geen recht aan de realiteit.
U beweert dat zij ons hebben belazerd; nee, zij; tal van kabinetten en de NAM, maar ook wij burgers, hebben elkaar voor de gek gehouden. Acht het opmerkelijk dat velen alleen in staat zijn om hooguit twee kabinetsperiodes terug te kunnen denken, laat staan erg veel kabinetsperiodes terug te kunnen denken. Dus, dit is niet de schuld van Rutte, maar is een erg oude schuld van vele kabinetten voor hem, die ons (die al die decennia van de gas opbrengsten hebben genoten; dus ook medeschuldig) erg veel geld gaat kosten.
GJ van Broekhoven 9
Jan Ooms“Opmerkelijk: de hoge uitvoeringskosten wijt de Rekenkamer aan de strenge controle door de NAM”. Op zich is het voorgaande logisch. Stel dat in een procedure A van B kosten wil verhalen inzake een vordering tot schadevergoeding. Dan is het geheel logisch dat B kan eisen dat een dergelijke vordering deugdelijk onderbouwd is. Ook logisch is het dat dit tijd en geld kost. Idem is dit in de rechtsrelatie tussen de staat en de NAM het geval.
In het artikel is geschreven; “De NAM heeft al vaker laten doorschemeren dat ze een te hoge rekening gepresenteerd krijgen”. Ook dit is een civielrechtelijke vraag, die geheel logisch is.
In het artikel is geschreven; “De NAM kan de kosten dan wel te hoog vinden, 73 procent ervan wordt alsnog door de staat betaald. De NAM mag de schadevergoedingskosten namelijk aftrekken van haar winstafdracht, waardoor ze minder aardgasbaten aan de staat hoeft af te dragen”.
De aardgasbaten gedurende 60 jaar zijn 470 miljard. De Nederlandse staat heeft hiervan 212 miljard aan inkomsten ontvangen. Dat is 45% aan winst voor de schatkist. Dit lijkt mij voor de vraag wie voor de aardgasschade dient op te komen van belang te zijn. Want, de staat heeft als ontvanger van de belasting over de aardgasbaten een behoorlijk bedrag ontvangen. Bijgevolg kan het dus niet alleen de NAM zijn die voor alle geleden en te lijden schade in Groningen aansprakelijk kan zijn. De Staat is als ontvanger van een groot deel van de aardgasbaten mede aansprakelijk. Voordat wordt beweerd dat ik pro NAM ben; meen dat de staat die ongehoord veel geld uit de aardgasbaten heeft ontvangen, voor de helft van de geleden en te lijden schade medeaansprakelijk is. Het is dan ook zaak dat tussen staat en de NAM het zwarte pieten spel wordt gestaakt, erkend wordt dat beiden aan het Groningse aardgas hebben verdiend en dat daarom de schadevergoeding meer soepel dient en zal worden afgerond. Alles draait om centen!
GJ van Broekhoven 9
In de tekst lees ik;
"Omdat de deskundigen onafhankelijk zijn, is het voor het IMG moeilijk om hun oordeel in twijfel te trekken. Advocaat Van der Vorst: ‘Het IMG vertrouwt volledig op de deskundigen, maar hun oordeel voldoet vaak niet aan de eisen van de bewijslast. Het IMG zou zelf een afweging moeten maken of het oordeel van de deskundigen klopt".
In de reactie van het IMG lees ik;
"De procedure van het IMG is in zeer veel opzichten anders dan die van de NAM. Zo bieden wij een zaakbegeleider die ruim de tijd krijgt en neemt voor begeleiding van aanvragers, als dat nodig is. Anders dan bij de NAM, is de deskundige onafhankelijk en adviseert deze zowel de aanvrager als het IMG. Waarbij het IMG bovendien het mandaat heeft om, weliswaar binnen de kaders van het civiele aansprakelijkheidsrecht, op onderdelen ruimhartig te besluiten. Het IMG hanteert bijvoorbeeld een geografisch gezien veel ruimer gebied dan de NAM".
Het probleem is, dat indien een onafhankelijk schade-expert tot een bepaalde conclusie komt, dat degene die het met een schade-expertise niet eens is een contra expertise dient te overleggen.
Indien in een rechtszaak een rechter een expertise vraagt aan een deskundige, dan is het volstrekt te doen gebruikelijk om uit te gaan van de juistheid daarvan. Tenzij een contra-expertise voorhanden is.
Tevens lees ik dat het IMG uitgaat van de visie van deskundigen (TNO en TUD) dat het onomstotelijk is aangetoond dat de diepe bodemdaling in randgebieden geen directe schade kan veroorzaken aan huizen. Het IMG heeft evenwel terecht aangegeven dat dit oordeel anders kan zijn indien een ander deskundigengericht aantoont dat dit wel het geval is.
De afwikkeling van de kleinere schades kan inderdaad een gevaar in zich bergen. Een lumpsum kan mooi lijken, maar kan achteraf een dure keuze blijken te zijn.
Gerard 3
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
GerardGerard 3
GJ van BroekhovenDe gang naar de civiele rechter is afgesloten na schademeldingen bij IMG.
GJ van Broekhoven 9
GerardGerard 3
GJ van BroekhovenDat is dus bestuursrechtelijk en niet civielrechtelijke.
GJ van Broekhoven 9
GerardGerard 3
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
GerardGerard 3
GJ van BroekhovenHet woord “ook” in de tekst “ In dergelijke zaken kan een burger de zaak ook bij de rechtbank aanbrengen.” zette mij op het verkeerde been.
Er is namelijk geen ook. bestuursrechter Is enige optie na bezwaar.
GJ van Broekhoven 9
GerardGerard 3
GJ van BroekhovenIk schreef nl: “Ik ken zaken waarbij rechter en IMG ondanks contra-expertise gewoon schade afwezen”.
Gerard 3
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
GerardGerard 3
GJ van BroekhovenIk heb daarom ook voor een andere zaakbegeleider gekozen.
Ging niet vanzelf maar is toch gelukt.
GJ van Broekhoven 9
GerardHeb zelf bij een rechtsbijstandsverzekering gewerkt. Ook daar is de ene behandelaar niet de andere.
Gerard 3
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Gerardsquarejaw 5
Niek Jansen 9
squarejawMaar het vergoeden van de schade die beide energiemaatschappien hebben veroorzaakt mag niet op veel medewerking rekenen maar leidt wel tot eindeloos gezeur door de een na de andere cie. op te richten en talloze al of niet deskundige experts in te schakelen.
GJ van Broekhoven 9
squarejawOmdat het ministerie van de NAM volledige vergoeding van de geleden schade wenst te ontvangen, is het volstrekt logisch dat de NAM exact wil weten waaruit de schadevergoeding bestaat. Indien het ministerie zou hebben aangegeven 45% voor ons en 55% voor jullie, dan zou het denk ik stukken sneller geregeld zijn geweest.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenWel de lusten maar niet de lasten.
Dat de politici daarin een belangrijk aandeel hebben ben ik met u eens.
En zo is het met alle multinationals geregeld in het kader van z.g. vrijhandelsverdragen, die wel de winsten incasseren maar niet de risico’s hoeven te lopen bij geleden verliezen van hun investeringen. Die verdragen hebben niets te maken met vrije handel maar alles met investeringbescherming.
En wij belastingbetalers mogen daarvoor opdraaien.
En het CETA vrijhandelsverdag tussen de EU met Canada is nog steeds niet in stemming gebracht in de Eerste Kamer, wat al eind 2019 voorzien was, terwijl het al in volle uitvoering is. Zo gaat dat in een westerse democratie, zoals ook het Associatieverdrag met Oekraine zijn fiat kreeg van Rutte ondanks de uitslag van het referendum,, waarin de meerderheid het afwees.
Wij en vooral de EU worden geregeerd door multinationals en niet door de door ons gekozen parlementariërs. Nederland is een corpocratie ( Chomsky) en geen democratie.
Dan is China veel eerlijker en transparanter met zijn vorm van staatskapitalisme.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenDe staat zijn wij, dat is juist. De staat heeft van alle gas opbrengsten 45% ontvangen. Bijgevolg is de staat ook voor 45% verantwoordelijk voor de geleden en te lijden schade in Groningen. Het is dus niet alleen de NAM; het is de NAM en de staat die daarvoor verantwoordelijk zijn.
Wij burgers hebben genoten van de gas opbrengsten. Waaruit denkt u dat de AOW, de oude WAO, de oude ruimhartige WW, de oude pensioenen zijn betaald? Voor een belangrijk gedeelte uit de gas opbrengsten. Waarom is de hoogte steeds meer afgenomen? Omdat het gas in Groningen ten einde raakt.
En het is niet de schuld van Rutte. De schuld ligt bij het kabinet De Quay en steeds verder. Indien dat kabinet of later een voorziening zou hebben getroffen, dan zou er genoeg geld in kas zijn geweest om alle schade in Groningen mee te kunnen voldoen.
Een discussie over China etc voer ik hier niet.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Niek JansenDe NAM heeft aan het gas in Groningen 55% verdiend, de staat heeft 45% verdiend. Wat de staat stelt is; NAM betaal alle geleden en te lijden schade. Wat zou uw standpunt zijn indien u de NAM zou zijn? Zou u dan niet stellen; mooi staat, u heeft 45% verdiend en wij moeten alles betalen?
Wat ik stel is dat beiden naar rato van hun verdiensten aan het gas in Groningen de schade dienen te betalen.
Wat ik ook heb aangegeven is; het is goed mogelijk dat de NAM en ook de staat de conclusie dat er schade is als gevolg van de gas winning zo lang mogelijk voor zich uit hebben geschoven. Hiermee is het probleem alleen maar groter geworden.
Indien uit de winst een voorziening zou zijn genomen, wat in een fonds zou zijn gestopt, dan zou het helemaal geen probleem zijn geweest om de geleden en te lijden schade te voldoen. Tamelijk dom heeft geen van de kabinetten van De Quay en verder dat niet gedaan.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenDe staat is immers niet verantwoordelijk voor de schade die de NAM veroorzaakt heeft, maar dat is meer een juridische kwestie dan een van sociale rechtvaardigheid.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenIn plaats daarvan hebben tal van kabinetten financieel feest gevoerd; waarvan wij burgers vanaf de jaren zestig mee feest hebben gevierd, zonder iets te bekommeren om het moment X.
Omdat de staat zeer goed bekend moet zijn geweest wat er aan het einde van de productiviteit van de gas velden in Groningen zal gaan gebeuren; 1. bodemverzakking en 2. aardbevingen, meen ik dat de staat wel degelijk medeschuldig is.
Ondanks het feit dat men van mening kan verschillen wie de rekening moet gaan betalen, is het uiteindelijk, ook indien de NAM alles moet betalen, toch de belastingbetaler die de rekening gepresenteerd krijgt. Want, indien de NAM meer moet gaan betalen, neemt het aan belasting te betalen bedrag fors af.
Het is wat mij betreft een les uit een ver verleden; de staat dient simpelweg voorzieningen te treffen en laat dit stelselmatig achterwege.
Vincent Huijbers 9
Niek JansenDat vraagt om een overheid die oprecht genoegdoening wil doen voor daadwerkelijke schade. Dus niet op NOS en RTL Nieuws praatjes ophangen en vervolgens een onbegrijpelijk systeem optuigen en daarna vooral precedentwerking willen voorkomen dat deze oplossing zelf veroorzaakt.
Het is verbazingwekkend dat onze overheid -onder leiding van manager Rutte- niet in staat is om gedupeerden te helpen. Dat is een patroon: een individueel geval of burger is eerder een last dan een signaal dat er wat mis gaat. Laat staan meerdere gedupeerden: dan komt de grote poetsdoek. Je moet niet wrijven in een vlek.
Laat onafhankelijk de schadeoorzaak vaststellen en repareer het: meer niet. Maak alstublieft ook dáár niet een verdienmodel van: echt onafhankelijk bouwkundig advies. Loop het af op postcode of bedenk wat. Laat bij de twijfel gevallen meerdere partijen in een commissie naar kijken en ben ruimhartig. Is dat echt zo ingewikkeld of willen we het liever niet?
De overheid heeft de mogelijkheid om een tikkie naar de NAM en medeverantwoordelijken te sturen.
Niek Jansen 9
Vincent HuijbersHoe is die verdeelsleutel ooit tot stand kunnen komen, welk kabinet en welke ministers waren daarvoor verantwoordelijk?
En dan mogen wij ook nog eens de schadeclaims betalen en ook nog eens het verlies aan gederfde inkomsten van de NAM vanwege de stop op de gaswinning dat berekend is op €1.5 miljard.
Dit is toch hallucinant en eigenlijk hilarisch hoe de Nederlandse staat zich heeft laten belazeren door de beide roofkapitalisten Shell en Exxon, die ook nog de grootste vervuilers op onze planeet zijn.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenDat de NAM van de staat een bedrag heeft ontvangen is logisch. De afspraak is dat de NAM langer gas mag winnen in Groningen. Nu de termijn is verkort heeft de NAM recht op een bedrag aan gederfde inkomsten; uitgaande van haar aandeel in de winstverdeling.
Het kabinet die hiervoor verantwoordelijk is De Quay e.v. Minister van financiën is destijds geweest Jelle Zijlstra. Opvolgende kabinetten hebben niets met met het toekomstige probleem gedaan wat bekend is.
U heeft geschreven;
"Dit is toch hallucinant en eigenlijk hilarisch hoe de Nederlandse staat zich heeft laten belazeren door de beide roofkapitalisten Shell en Exxon, die ook nog de grootste vervuilers op onze planeet zijn".
De NAM heeft de staat niet belazerd. De staat, dus ook wij, hebben ons erg lange tijd laten verblinden door de kip met de gouden eieren; wij burgers hebben van die gas inkomsten erg lang zeer goed geleefd.
Nu moet de schade worden geregeld. Enig minpunt is dat er minder geld voor is.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Niek JansenVincent Huijbers 9
Niek JansenHet stoort mij dat het kennelijk zo'n opgave is om mensen met schade schadeloos te stellen. Dat het complex is geloof ik meteen maar het lijkt net met onwil te maken.
GJ van Broekhoven 9
Vincent HuijbersHet is juist dat Noorwegen wel een dergelijk fonds heeft; iets slimmer dus dan wij!
Het is denk ik niet zozeer onwil; het is het gevolg van te lang de kop in het zand steken. Daarom ziet men dat het ministerie van EZ en financiën naar de NAM wijst, en, de NAM naar de staat.
squarejaw 5
Vincent HuijbersGJ van Broekhoven 9
squarejawDat zaken minder bureaucratisch geregeld zouden moeten worden is waar. Waar is ook dat voorgaande kabinetten (en de NAM) geen financiële voorzieningen voor het einde van het gas in Groningen hebben genomen. Daarom wordt het steeds moeilijker om deze zaak te regelen; steeds minder geld!
GJ van Broekhoven 9
Vincent HuijbersHet probleem ligt niet alleen bij Rutte. De eerste aardbevingen zijn 1986 ontstaan. Het kabinet destijds is Lubbers III. Vaststaat dat Lubbers noch Balkenende echt iets aan het probleem heeft gedaan. Geconcludeerd kan worden dat Rutte met de foute keuze uit het verleden geconfronteerd is om niet eerder iets aan de gasproblematiek te doen. Het probleem voor Rutte is, dat de kabinetten voor hem feest hebben gevierd met de gas inkomsten voor de staat.
Natuurlijk moet de schade geregeld worden; dat is duidelijk. Het moet echter duidelijk zijn bij wie de echte schuld ligt.
Vincent Huijbers 9
GJ van BroekhovenIk vraag me daardoor af of de wil er überhaupt is om gedupeerden te helpen. Uit de opmerking van Rutte tijdens verkiezingstijd om een kerncentrale in Groningen te bouwen spreekt eerder minachting. Dezelfde houding zou je kunnen bespeuren in zijn rol in de toeslagenaffaire.
Het is puur een rekensom geworden die niets met schadeloosstelling te maken heeft.
GJ van Broekhoven 9
Vincent HuijbersNatuurlijk heeft Omtzigt ook weer eens naar Rutte uitgehaald; https://www.rtvnoord.nl/nieuws/781437/Rutte-Aardbevingsschade-naast-toeslagenaffaire-smet-op-premierschap. Meen dat Omtzigt heel erg stil moet zijn;
A. Omtzigt heeft grote mede-schuld aan de toeslagenaffaire; zie onderstaande links;
1. https://www.ftm.nl/artikelen/toeslagenaffaire-recensie-frederik?share=EY3SBDMJkJPDh4uyBMl4sIJzax0xR28q116C2pDRy3WMbDfGaSyMWpMUsiTWRQo%3D#bijdrage141446, en,
2. https://www.ftm.nl/artikelen/raad-van-state-beschermt-niet-burgers-tegen-overheid-ondanks-toeslagenaffaire?share=%2BmbKLFrX71UIOZeD9VX5P5rHKqujdlsmOO%2BSsygoq%2F1w3%2F1J3w%2BsiN7nOVgiCI0%3D#bijdrage141402,
waarin ik inzake de toeslagenaffaire een aantal reacties heb geplaatst,
de rol van Omtzigt in de toeslagenaffaire is mijns inziens groter dan die van Rutte!,
en,
B. buiten achteraf medio 2021 heb ik hem niet eerder over het Groningse gas probleem gehoord. Lekker makkelijk; diens modus operandi; achteraf de redder van het vaderland willen zijn, vooraf nul doen.
Naast het feit dat diverse kabinetten niets tot bijna niets hebben gedaan; dus niet alleen Rutte, maar ook tal van 2e Kamers vanaf 1960 t/m heden, lopen tal van zaken in de knoei. Omdat de inkomsten uit het gas er niet meer zijn; hebben wij allen opgemaakt, moet men eerlijk zijn waarom de regeling meer sober moet zijn.
Het probleem is dat Rutte twee grote problemen uit het verleden; 1. de Groningse gasproblematiek en 2. de toeslagenaffaire op diens bordje gemikt heeft gekregen, zonder dat hij daar zelf; bezien vanuit de bron voor verantwoordelijk is.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenHet interesseert hem allemaal geen ene bal.
Ik heb grote bewondering Omtzicht, die ondanks de enorme tegendruk ook vanuit zijn eigen partij hardnekkig met Renske Leyten (SP) de kant heeft gekozen actie te ondernemen om recht te verkrijgen voor de gedupeerden van de toeslagenaffaire.
Meer bewondering zou ik krijgen voor de man als hij uit het CDA zou stappen en niet alleen vanwege die affaire maar ook vanwege de steun van het CDA aan de gewelddadige racistische Joodse apartheidsstaat Israël.
Elke motie ter verdediging van de mensenrechten van de al 70 jaar onderdrukte, vervolgde en weggezuiverde Palestijnse bevolking werd onlangs in de Tweede Kamer verworpen.
En daar is Omtzigt medeschuldig aan wat ik hem wel kwalijk neem.
https://rightsforum.org/nieuws/cda-fungeert-in-tweede-kamer-als-zetbaas-voor-israels-belangen/
Ik citeer een discussiebijdrage in het FTM artikel waarnaar u verwijst:
“Het meest opmerkelijke aan deze discussie is dat de grote verantwoordelijke, die de boel op alle mogelijke manieren heeft geprobeerd te verhullen volkomen buiten beeld blijft: RUTTE!
En ook omdat de man een veelpleger is. Al in 2013 beschuldigt van discriminatie, waarop hij vond dat dan de wet maar aangepast moest worden! Logisch dat onder leiding van deze man deze naargeestige discriminatie mogelijk was (en ook nog door zijn VVD-fractie luidkeels aangemoedigd werd!).
Als dezelfde jachthondenmentaliteit en reukzin aan witwassen, fraude met BTW en belastingontduiking via de Zuidas was besteed, waren we een stuk rijker geweest. Maar om de grootten aan te pakken moet je moed hebben. Lef ontbreekt sowieso in dit land waar Willem Holleeder met meer egards behandeld wordt dan onschuldige hardwerkende ouders. Resultaat van 10 jaar keihard neoliberaal RUTTE beleid”.