Nieuwe trend in bankenland: klanten dumpen

3 Connecties

Organisaties

Deutsche Bank Van Lanschot

Werkvelden

Banken

Na Van Lanschot neemt ook Deutsche Bank afscheid van een groot deel van de ooit zo gewaardeerde clientèle.

Het is de nieuw trend in bankenland: afscheid nemen van klanten. Een beter woord is 'dumpen'. De bedrijfsmodellen van banken zijn de laatste jaren in de knel gekomen en de oplossing is om de klanten waar minder marge of zelfs verlies op wordt gemaakt, te lozen. Vanochtend maakte de Telegraaf bekend dat ook Deutsche Bank zich bij deze ontwikkeling gaat aansluiten. Volgens de wakkere krant gaan de Duitse bankiers het komende jaar 18 duizend klanten van een balans afvoeren. De Telegraaf spreekt van een record: 'niet eerder zette een bank zoveel klanten tegelijk op straat'.

 
De Nederlandse topman van Deutsche Bank Kees Hoving - die voor de gelegenheid vrolijk lachend op de foto ging - stelt dat het lozen van deze groep voormalige ABN Amro-klanten hoog nodig is. Ze zouden de bank de laatste drie jaar honderden miljoenen verlies hebben opgeleverd.
Na het uiteenvallen van Fortis moest staatsbank ABN Amro op last van Brussel delen van het Nederlandse bankbedrijf verkopen. Drie jaar geleden kwamen die in handen van Deutsche Bank. De Duitsers hadden daarbij niet de keuze om minder renderende delen bij ABN Amro achter te laten. Het was 'take it or leave it', zegt Hoving in de Telegraaf. In dezelfde post-Lehman periode werd ook duidelijk dat het zakelijke model van banken steeds meer onder druk kwam te staan. Rentemarges daalden structureel, tarieven werden transparanter en ook verdienden banken steeds minder aan het vermogensbeheer. Vanaf 1 januari 2014 zijn de retourprovisies verboden en zullen die opbrengsten nog verder dalen.
 
Niet de 'juiste' bank
Slecht renderende klanten op straat zetten is de meest effectieve remedie om de marges van de bank zoveel mogelijk intact te laten. Hoving doet in de Telegraaf een aardige poging om het dumpen sympathiek te omkleden. Hij zegt dat Deutsche Bank niet de 'juiste' bank is voor deze groep klanten - voornamelijk kleine ondernemers - en dat die een 'andere aanpak en andere systemen' nodig hebben. 
 
Hoewel Deutsche Bank in aantallen weggestuurde klanten voorop loopt, was ze zeker niet de trendsetter. Die eer was weggelegd voor de Bossche private bank Van Lanschot. Die nam in november 2012 al per brief afscheid van een aanzienlijk deel van haar klantenbestand, zo maakte Follow the Money met het Algemeen Dagblad bekend. Familiebedrijven met een omzet van minder dan 5 miljoen euro uit moesten uitkijken naar een andere bank. Reden: de bank verdiende er te weinig aan.