
Witteboordencriminaliteit wordt veronachtzaamd, terwijl daar absurd veel geld in omgaat. Lees meer
Dankzij de talloze belastingverdragen met andere landen is Nederland in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van de voornaamste belastingparadijzen op aarde.
Niet alleen lopen de geldstromen van de grootste bedrijven op aarde langs de Amsterdamse Zuidas, ook is de Nederlandse wet- en regelgeving zeer geschikt voor fraudeurs en witwassers. Tegelijkertijd is door onderbezetting in het opsporingsapparaat de pakkans voor deze financiële misdaden minimaal. FTM gaat op zoek naar de witteboorden die hun diensten verlenen aan criminelen, onderzoekt waarom de politiek geen hardere maatregelen neemt en hoe het ‘woud’ aan onderzoeksinstanties beter zou kunnen functioneren.
Oliver Bullough: ‘Je hoeft geen butler van kleptocraten en witwassers te zijn’
Het Spaanse openbaar ministerie heropent witwaszaak ING
Europees Hof schrapt de openbaarheid van het UBO-register
Van de schurken van het betaalbedrijf Wirecard valt veel te leren
Podcast | Anti-witwasbeleid levert te weinig op
Anti-witwasbeleid kost miljarden en levert weinig op
Orde van Advocaten misleidde minister over problemen bij Houthoff
Poetin-criticus Bill Browder: ‘Die sanctie-aanpak van Nederland is zo ontzettend oppervlakkig’
Ambtenaar Justitie kraakt berekening witwascijfers
Schrijver en journalist Roel Janssen: ‘Rol Nederland in internationale belastingontwijking is beschamend’
© Rosa Snijders
Antiterreurregister kost ondernemers, kerken en goede doelen 100 miljoen
In 2022 moeten 1,5 miljoen ondernemingen, stichtingen, kerken en goede doelen zich hebben ingeschreven in het nieuwe UBO-register. Doel is bestrijden van witwassen en terrorisme, maar critici vrezen massale privacyschending en datalekken. Zelfs de Belastingdienst twijfelt aan het nut. Deze EU-rompslomp kost ondernemers minimaal 100 miljoen.
- In 2022 moeten 1,5 miljoen ondernemingen, stichtingen, kerken en goede doelen zich hebben ingeschreven in het nieuwe openbare UBO-register. Dat moet op grond van Europese richtlijnen tegen witwassen en terrorismefinanciering;
- UBO’s zijn Ultimate Beneficial Owners. Dat zijn bijvoorbeeld mensen met meer dan een kwart van de aandelen in een bv. Een groot deel van de gegevens in het register is openbaar voor iedereen;
- Critici vinden dat het register de privacy van ondernemers aantast en vrezen misbruik door criminelen. Bovendien dreigen datalekken;
- De administratieve rompslomp gaat ondernemers minimaal 100 miljoen euro kosten;
- Het register is volgens de Belastingdienst maar ‘beperkt effectief’ omdat kwaadwillenden zich nog steeds kunnen verschuilen achter buitenlandse trusts of een katvanger;
- Privacy First heeft een procedure lopen tegen de staat om het openbare register van tafel te krijgen.
Wie op Follow the Money zoekt op het trefwoord ‘schimmig’, krijgt meer dan honderd hits terug. Of het nu gaat om witwassen, belastingontduiking, fraude of corruptie, in bijna alle gevallen zitten de daders verstopt achter een kluwen van trusts, bv’s of stichtingen. Het gigantische lek van de Panama Papers bood in 2016 een blik op de wereld van belastingontduiking en witwassen. Journalist Oliver Bullough beschreef een paar jaar later in Moneyland hoe multinationals en superrijken hun miljarden uit het zicht van de belastingdiensten houden. Sindsdien is het duidelijk dat er een enorme, obscure wereld is die schreeuwt om transparantie.
Dat is ook de gedachte achter het nieuwe Europese UBO-register. In Nederland moeten alle rechtspersonen zich voor 27 maart 2022 hebben ingeschreven in dat UBO-register, zo’n anderhalf miljoen in totaal. De maatregel valt onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).
‘Het UBO-register is met een kanon op een mug schieten. 99,99% van de UBO’s heeft niets van doen met terrorismefinanciering of witwassen’
UBO’s zijn de Ultimate Beneficial Owners. Dat zijn bijvoorbeeld mensen met meer dan een kwart van de aandelen in een bv, of meer dan een kwart direct of indirect eigendom van een vof of maatschap. Een groot deel van die gegevens in het UBO-register is openbaar voor iedereen.
En daar zit het probleem. ‘Het UBO-register is met een kanon op een mug schieten. 99,99% van de UBO’s heeft niets van doen met terrorismefinanciering of witwassen,’ zo betoogde Otto Volgenant van Boekx Advocaten eind februari bij de rechtbank Den Haag, namens de stichting Privacy First.
Bovendien hebben maar liefst 22 overheidsinstanties toegang tot het register. Iedereen kan dus zien wie welke financiële belangen heeft (tenzij je je verschuilt achter een trust,daarover straks meer). Rijke ondernemers maken zich daar zorgen over: het is een soort openbare catalogus voor afpersers, ontvoerders en inbrekers. Kinderen met een aandelenbelang moeten, zodra ze achttien worden, in het register.
Moskeeën
‘Veel ondernemers zijn er heel bang voor’, merkt Volgenant. Ook bestuurders van kerken, synagogen en moskeeën, stichtingen en verenigingen staan zichtbaar geregistreerd. Om hoeveel bestuurders het totaal gaat is onbekend, maar Volgenant schat twee miljoen mensen – niet onrealistisch bij anderhalf miljoen organisaties.
Nederland moet het UBO-register invoeren op grond van twee Europese richtlijnen tegen witwassen en terrorismefinanciering. Privacy First vroeg de rechter om deze principiële privacybezwaren voor te leggen aan het Europese Hof, dat kan toetsen of het register een te zware inbreuk maakt op privacy. In afwachting van dat oordeel zou de rechter het register (of het openbare gedeelte ervan) kunnen schorsen.
De rechtbank Den Haag wees die eis in maart af.
Dat een rechter in kort geding niet zo ver zou gaan om een hele wet te schorsen, lag voor de hand. De rechtbank weigerde ook om de vragen voor te leggen aan het Europese Hof, omdat daar al een zaak uit Luxemburg dient met vergelijkbare bezwaren tegen het UBO-register. Maar Privacy First wil de Nederlandse zaak met haar eigen argumenten zélf voorleggen aan de Europese rechters.
Vandaar dat de stichting 14 april een spoedappel heeft ingesteld bij het Hof Den Haag. Ondertussen gaat de verplichte inschrijving gewoon door: 27 maart 2022 moeten alle 1,5 miljoen rechtspersonen in het register staan.
Er spelen drie prangende problemen: privacy, effectiviteit en de administratieve rompslomp met bijbehorende kosten.

Privacy
Nederland moet, net alle andere lidstaten, het UBO-register invoeren op grond van de Europese anti-witwasrichtlijn 2018/843, die bedoeld is ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering.
De gedachte is dat fraudeurs, criminelen en terroristen zich niet kunnen verstoppen achter een netwerk van rechtspersonen maar persoonlijk te vinden zijn in een openbaar register. Vanaf het eerste ontwerp hebben privacyvoorvechters en belangenverenigingen van ondernemers, zoals VNO-NCW, zich zorgen gemaakt over het openbare karakter ervan. ‘Er bestaan bij sommige ondernemingen principiële bezwaren tegen het UBO-register vanuit privacy-overwegingen,’ zo bevestigt een woordvoerder van de Kamer van Koophandel.
De Europese Toezichthouder voor de Gegevensbescherming constateerde al voor de invoering dat de richtlijn een ernstige inbreuk op de privacy vormt. De toezichthouder is vooral tegenstander van de openbare toegankelijkheid: ‘Toegang tot UBO-gegevens moet proportioneel zijn en beperkt blijven tot entiteiten die belast zijn met de handhaving van de wet,’ zo citeert Privacy First-advocaat Volgenant de Europese privacywaakhond in zijn pleidooi. Met andere woorden: politie en inlichtingendiensten moeten naspeuringen kunnen doen, maar dat betekent niet dat de hele wereld erbij moet kunnen. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens sloot zich bij die kritiek aan.
‘Er zijn alleen al in Nederland 22 instanties met toegang tot de UBO-database. En dat keer 27 lidstaten, dat zijn zo’n zeshonderd instanties met toegang’
Om tegemoet te komen aan de zorgen over privacy is een deel van de informatie over de UBO’s alleen toegankelijk voor overheidsinstanties. Adres en BSN zijn niet openbaar. Maar als je eenmaal een naam hebt van bijvoorbeeld een eigenaar, is zijn adres via het Kadaster zo gevonden.
De enigen die op verzoek echt afgeschermd kunnen worden, zijn mensen die door de politie beschermd worden wegens ernstige bedreigingen. Dat geldt dus niet voor gewone ondernemers die bang zijn voor afpersing of ontvoering.
Dat veel privacygevoelige informatie is afgeschermd, stelt Privacy First niet gerust. ‘We zijn bang voor datalekken,’ zegt Volgenant. ‘Er zijn alleen al in Nederland 22 instanties met toegang tot de database. En dat keer 27 lidstaten, dat zijn zo’n zeshonderd instanties met toegang.’ Die angst voor datalekken is reëel. Alleen al de Nederlandse Belastingdienst en de politie hebben er vaak genoeg last van gehad.
De kans bestaat dat het Europese Hof de bezwaren tegen het UBO-register gegrond verklaart. Het Hof schoot in 2020 bijvoorbeeld al de Privacy Shield deal en het ongebreideld bewaren van telecomdata af.
Privacy First wist in bodemprocedures eerder al de Wet bewaarplicht telecomcommunicatie (het massaal opslaan van bel- en internetdata) en het omstreden fraudebestrijdingsprogramma SyRi (grootschalige bestandskoppeling) van tafel te krijgen.

Effectiviteit
Los van principiële bezwaren, speelt de minstens zo belangrijke vraag wat het nut van een UBO-register eigenlijk is. Tijdens de procedure deed zich de merkwaardige situatie voor dat Privacy First de staat vooral met argumenten van zijn eigen instanties om de oren sloeg. De principiële bezwaren van de privacytoezichthouders zijn al genoemd.
Maar advocaat Volgenant kon ook de woorden van de minister van Financiën goed gebruiken. Op een vraag in de Eerste Kamer of het register effectief zou zijn tegen terrorisme antwoordde Wopke Hoekstra vorig jaar: ‘Een terechte vraag. Ik zou de laatste willen zijn om te doen alsof deze wet dat probleem gaat oplossen. At best gaat de wet een klein beetje helpen.’ Hij voegde eraan toe dat het register niet ‘de grote gamechanger’ zal zijn.
Fraudeurs, belastingontduikers en terroristen gaan zich natuurlijk niet netjes met een kopietje paspoort inschrijven
De Belastingdienst had in een zogenoemde uitvoeringstoets vóór de invoering in 2019 al gezegd dat het register hoogstens ‘beperkt effectief’ zou zijn. Het zal in de praktijk ingewikkeld en zelfs onmogelijk blijken om relevante informatie uit het buitenland te krijgen. Het is volgens de Belastingdienst maar zeer de vraag of een UBO die zich achter een bewust ingewikkelde en schimmige constructie heeft verscholen, wel te achterhalen is.
Het voorstel is volgens de Belastingdienst bovendien fraudegevoelig. Je kunt nog steeds uitwijken naar bijvoorbeeld trusts buiten de EU. En wie redenen heeft om zich achter schimmige constructies te verschuilen, zal ‘eerder geneigd zijn om onjuiste of onvolledige UBO-gegevens aan te leveren.’
Simpel gezegd: fraudeurs, belastingontduikers en terroristen gaan zich natuurlijk niet netjes met een kopietje paspoort inschrijven. Wie geen zin heeft om met naam en toenaam in het register te komen, kan zich als UBO verschuilen achter een rechtspersoon in bijvoorbeeld Zwitserland of het Verenigd Koninkijk (een trust). Het inschrijven van een katvanger als zogenaamde UBO is ook een mogelijkheid. Zo blijft de ware eigenaar buiten beeld.
Het is ingewikkeld om informatie uit het buitenland te controleren en de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel kunnen correcte registratie niet afdwingen. Dat het register ook volgens de Belastingdienst niet effectief is, zit veel ondernemers dwars, zo stelde VNO-NCW in 2019 in een hoorzitting in de Kamer: ‘Het is voor de ondernemers/aandeelhouders die in het UBO-register moeten worden geregistreerd niet te verkroppen dat hun privacy ogenschijnlijk voor niets wordt opgeofferd.’
Belastingontduiking
De Nederlandse overheid noemt zelf naast witwassen en terrorismefinanciering ook nog de bestrijding van corruptie, belastingontduiking en fraude als doelstelling van het register. Het vreemde is dat die argumenten niet worden genoemd in de Europese richtlijn zelf.
Nederland heeft die er zelf aan toegevoegd: een klassiek staaltje function creep. De richtlijn zelf noemt slechts één keer de mogelijkheid dat ‘publiek onderzoek’ in het register zal bijdragen aan het aanpakken van belastingontwijking. Het ministerie van Financiën verwijst, zowel in zijn pleitnota als ook in een reactie aan Follow the Money, naar rapporten van de ngo’s Transparency International en Tax Justice. Die pleitten in 2019 voor een openbaar register om zaken als belastingontwijking bloot te leggen.
Uiteraard kan een openbaar register handig zijn voor ngo’s en onderzoeksjournalisten om misstanden aan het licht te brengen, maar de grote vraag is of het proportioneel is om alleen al in Nederland anderhalf miljoen organisaties tegen wie geen enkele verdenking bestaat in zo’n register te dwingen. Kwaadwillenden kunnen zich er nog steeds moeiteloos aan onttrekken door zich te verschuilen achter een trust of een katvanger.

Duur en bureaucratisch
Het UBO-register brengt voor miljoenen ondernemers en bestuurders kosten, rompslomp en soms licht absurde bureaucratie met zich mee. Het ministerie van Financiën becijfert op vragen van Follow the Money de totale kosten van het register voor het bedrijfsleven op 99 miljoen euro. Daar komt nog 9 miljoen aan eenmalige invoeringskosten bij de overheid bij.
Als advocaat Volgenant dat bedrag ziet, reageert hij verbijsterd: ‘De totale kosten zijn nog veel hoger dan ik zelf dacht! Als je dat voor de hele EU extrapoleert zijn de kosten astronomisch.’
‘De totale kosten zijn nog veel hoger dan ik zelf dacht!’
Het ministerie is daarbij nog erg optimistisch: ze gaan ervan uit dat een miljoen organisaties alle papieren al bij de hand heeft zodat registreren maar een uurtje werk vergt. Een half miljoen heeft naar schatting nog niet alle vereiste UBO-informatie (‘Waar heb ik die akte van oprichting ook al weer opgeborgen?’) en doet er twee uur over.
Het ministerie omzeilt behendig de vraag of ondernemers het zelf doen of het laten doen door een notaris. Volgens het Handboek Meten Regeldruk van de rijksoverheid kost een intern administratief medewerker 39 euro per uur en ‘een hoogopgeleide kenniswerker’ 60 euro. Het ministerie neemt het gemiddelde daarvan: 49,50 per uur.
Dat is onrealistisch laag. Notaris Wessel Bosse verzorgt een UBO-inschrijving voor 150 euro, exclusief BTW. Als alle rechtspersonen het inschrijven door de notaris laten doen, zou dat dus zo’n 225 miljoen euro kosten (1,5 miljoen keer 150 euro). Zo duur zal het niet worden, want een onbekend aantal ondernemers doet het zelf. Maar de 99 miljoen die het ministerie noemt, is ongeloofwaardig laag.
Zo’n 205.000 rechtspersonen hebben volgens de Kamer van Koophandel (KvK) hun inschrijving afgerond. Ruim 85.000 daarvan zijn nieuwe organisaties, die bij oprichting door de notaris ook in het register worden gezet. Hoeveel inschrijvingen door notarissen worden gedaan en hoeveel door ondernemers zelf, is onbekend: noch de KvK noch de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie weet dat.
Aangezien er in totaal 1,5 miljoen rechtspersonen UBO-plichtig zijn moeten er dus nog zo’n 1,4 miljoen door de molen voor maart 2022. ‘Niet alle organisaties voelen de urgentie,’ zegt Ron Sinnige van de KvK diplomatiek. ‘Het hoeft pas uiterlijk 27 maart 2022. Wij schrijven zelf organisaties in batches aan om bulk te voorkomen. We verwachten wel exponentiële groei aan het eind.’
En dan is er nog de bureaucratie. Zo moeten ook kerkbestuurders zich in de strijd tegen terrorisme en witwassen inschrijven. Dat komt omdat de VVD bestuurders van moskeeën in het register wilde hebben en daarom met een amendement kwam om alle bestuurders van religieuze genootschappen tot inschrijven te verplichten.
Voor pensioenfondsen was het ook even tobben. De echte ultimate beneficial owners daarvan zijn eigenlijk de pensioengerechtigden, maar dat zijn er nogal veel. Dus is er voor de bestuurders van de pensioenfondsen de term ‘pseudo-UBO’ bedacht, waarmee ze toch ingeschreven kunnen worden.
‘Niemand zat erop te wachten, het is allemaal extra werk. Veel ondernemers vinden het abacadabra’
De eerste meldingen in het register verliepen in september vorig jaar moeizaam. Ondernemers en notarissen klaagden in NRC Handelsblad over ‘chaos en willekeur’. De Kamer van Koophandel beloofde beterschap. Dat is gelukt, zo bevestigt Wessel Bosse, een van de notarissen die vorig jaar klaagde in het NRC. ‘Het is enorm verbeterd. De Kamer van Koophandel is veel beter op de hoogte.’
Ook de notarissen zelf hebben er handigheid in gekregen. ‘Het had een moeilijke aanloop, nu horen we helemaal geen klachten meer,’ zegt woordvoerder Hens Meengs van beroepsorganisatie KNB. Voor ondernemers die het zelf doen is het lastiger: ‘Niemand zat erop te wachten, het is allemaal extra werk. Je hebt er een aparte applicatie voor nodig. Voor veel ondernemers is het behoorlijk ingewikkeld, ze vinden het abacadabra.’
Woordvoerder Ron Sinnige van de Kamer van Koophandel bevestigt dat beeld. Volgens hem zijn de problemen bij de notarissen vrijwel opgelost. ‘Eigenaren van een onderneming vinden het soms moeilijk. In ongeveer eenderde van de gevallen zijn in eerste instantie niet alle gegevens compleet. Voorheen was dat rond de 60 procent, dus het gaat al beter dan bij aanvang.’
Inschrijven of niet inschrijven? Dat is de vraag
Hoe het verder gaat met de rechtszaak van Privacy First is onduidelijk. Eerst moet het Hof Den Haag een datum prikken voor een zitting, de zaak behandelen en een uitspraak doen. Daar kunnen nog maanden overheen gaan. Als ze de zaak doorverwijzen naar het Europese Hof, kan het daar ook lang duren. Advocaat Otto Volgenant schat de kans klein in dat zo’n uitspraak voor 27 maart 2022 komt. Mogelijk doet het Europese Hof voor die tijd uitspraak in de Luxemburgse zaak tegen het UBO-register. En gezien het trackrecord van het Hof bij privacyzaken is er een grote kans dat de Europese rechters het register verbieden of flink inperken. Volgenant: ‘Ik raad iedereen aan om zich nog niet te registreren.’
Dossier
Fraude en witwassen
Nederland is uitgegroeid tot een van de voornaamste belastingparadijzen op aarde. Niet alleen lopen de geldstromen van ’s werelds grootste bedrijven langs de Amsterdamse Zuidas lopen, ook is de Nederlandse wet- en regelgeving zeer geschikt voor fraudeurs en witwassers. Tegelijkertijd is door onderbezetting in het opsporingsapparaat de pakkans voor deze financiële misdaden minimaal.
39 Bijdragen
Jan Ooms 10
G. Verbaas 3
Jan OomsGJ van Broekhoven 9
Jan OomsDe maatschappij verwacht van de overheid dat zij alles moet kunnen; bijvoorbeeld een terrorist ontmaskeren voordat deze tot actie overgaat. Daar heeft de overheid natuurlijk toegang tot bepaalde informatie nodig. Het is prima indien dat niet mogelijk is, of in veel mindere mate, maar dan moet de massa niet gaan mekkeren indien de overheid iets niet meer kan ontdekken.
In dit verband speelt iets gelijkwaardigs; personen die gevaccineerd zijn wordt gevraagd of dit geadministreerd mag worden. Dit omdat een burger wegens diens privacy die mag weigeren, Lees dat sommigen de overheid verwijten dat men niet weet wie gevaccineerd is. Logisch indien mensen dit niet willen.
Lijkt op hetgeen wat in dit geval speelt.
G. Verbaas 3
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
G. VerbaasHet beroep op privacy om tegen te zijn, acht ik niet het doorslaggevende argument. Wel doorslaggevend is, zoals in het artikel is aangegeven; de slechte opvraagbaarheid van informatie in andere landen. Dit is een punt dat men in de EU sterk dient te verbeteren.
Vera Pfundt 1
GJ van BroekhovenEchter moet de FIOD strak prioriteren. Ja, opnieuw gebrek aan capaciteit. En dan treedt het mechanisme van de laatste 20 in werking: sleepnet constructies waarmee én de lasten én, deels, de opsporing worden verplaatst naar andere organisaties.
Een van de duidelijkste voorbeelden daarvan: de verplichte controle van identiteitsbewijzen door werkgevers (trigger: illegale werknemers in de kassen) . Op straffe van een flinke boete. Risico volledig bij de werkgever. De Marrechaussee kon desgevraagd in ettelijke gevallen met al haar professionele kennis de echtheid van een identiteitsbewijs niet op het eerste gezicht vaststellen.
In al deze gevallen kloppen de uitgangspunten niet.
GJ van Broekhoven 9
Vera PfundtNeem banken. Banken zien wat met bankrekeningen gebeuren. Daarom is het logisch dat zij gehouden zijn te controleren of de bankrekeningen verdacht worden gebruikt.
Neem werkgevers. Het controleren van ID bewijzen van werknemers, is controle aan de poort. Een deel van illegale werknemers kan hiermee worden voorkomen.
Indien alleen politie en co alles moeten controleren, dan staat een ding vast dat dit natuurlijk niet uitvoerbaar is. Anders gezegd; het inperken van maatschappelijk ongewenste activiteiten is de taak van ons allen.
Vera Pfundt 1
GJ van BroekhovenControle aan de poort is een reflex, ontstaan uit het gebrek aan zorgvuldigheid in het wetgevingsproces zelf; en aan inzicht in context en gevolgen ervan.
GJ van Broekhoven 9
Vera PfundtUw reactie houdt ook een ontkenning in van het algemene probleem dat te vaak controle aan de poort reeds jarenlang achterwege blijft.
Neem de toeslagenaffaire, waarbij Omtzigt en co nu als de bink der binken wordt gezien. Indien hij medio 2005 bij de controle van het wetsvoorstel AWIR diens grondwettelijke taak als Kamerlid zou hebben gedaan; lees, ervoor gezorgd dat in de wet een hardheidsclausule en zeker niet dermate strikt; kleine fout alles terugbetalen, zou zijn opgenomen, dan zou de toeslagenaffaire niet hebben plaatsgevonden.
Kortom; wordt er enorm moe van dat velen constant de overheid, politie etc van alles verwijten; niet goed, niet snel etc, maar niet bereid zijn om hun steentje bij te dragen.
Vera Pfundt 1
GJ van BroekhovenDat laatste vind ik niet terecht vanwege het sleepnet effect. Je controleert iedereen om een klein deel te betrappen.
Mogelijk worden we het over dat laatste punt niet eens.
GJ van Broekhoven 9
Vera Pfundt1. het grote probleem in de politiek is dat de 2e Kamer verworden is van een mede-wetgever en een controleur van de regering in een praatclub. Bijna alle problematiek, ondermeer de toeslagenaffaire is te herleiden dat de 2e Kamer het toetsen van wetgeving; wat noest werk is zonder blingbling gehalte. Dat zie ik als de poort van wetgeving.
Denk dat wij het hierover eens kunnen zijn.
2. Het nodeloos veel informatie vergaren bergt een enorm gevaar in zich. Daarom is de sleepwet vanuit rechtsstatelijk oogpunt een probleem. Anderzijds verwacht de maatschappij dat de overheid alles op voorhand ontdekt; bijvoorbeeld terroristen. Wij, burgers, dienen ons dan ook te bezinnen wat wij willen. Indien wij alles willen, dan is dat niet mogelijk. Over deze overwegingen hoor ik bedroevend weinig mensen.
Denk dat wij het hierover eens kunnen zijn.
3. Dat bijvoorbeeld advocaten en banken genoodzaakt zijn om alert te zijn op ongebruikelijke transacties, zie ik niet als opsporing. Zie dit als maatschappelijke controle.
Leg het uit met een voorbeeld.
Vroeger is het bij banken zo geweest dat het hen geen zier heeft uitgemaakt of een crimineel bakken aan fout geld de bank binnen heeft gesleept. Een zeer berucht voorbeeld is de oude ABN AMRO. Omdat dit de spuigaten uit is gelopen, en, de politie en de Fiod hier niets tegen hebben kunnen ondernemen, zijn strengere compliance regels ingevoerd; inhoudend dat banken aan de poort dienen te controleren. Acht dit vanuit maatschappelijk oogpunt zeer aanvaardbaar te zijn.
Hierover kunnen wij wellicht van mening verschillen.
Enrikos Iossifidis 1
het is toch idioot dat er wordt gedaan dat we medelijden met rijke mensen moeten hebben omdat ze misschien ontvoerd kunnen worden (dus daarom moeten we hun fiscale structuren maar in stand houden), terwijl ze weigeren hun fair share belasting te betalen.
Hopelijk hebben overheden geleerd van dit ubo register en zien ze in dat door alleen materiële eisen te stellen bij fiscale regels belastingontwijking aangepakt kan worden.
Bart de Koning 4
Enrikos IossifidisGJ van Broekhoven 9
Bart de KoningVermoedelijk zal dan het verwijt zijn dat die regeling discriminatoir zal zijn. Wat bij een alomvattende regeling geen argument kan zijn.
Wat betreft belastingontwijking, die, zoals u dat heeft aangegeven, niet strafbaar is, is dit te wijten aan de verschillende fiscale regimes wereldwijd. Denk en hoop dat het voorstel om wereldwijd eenzelfde belastingtarief te hanteren, het als een nomade van fiscaal tarief naar een ander fiscaal tarief, wegneemt. Natuurlijk beseffend dat er altijd weer een nieuwe slimme truc gevonden zal worden.
GJ van Broekhoven 9
Bart de Koning"Moskeeën
‘Veel ondernemers zijn er heel bang voor’, merkt Volgenant. Ook bestuurders van kerken, synagogen en moskeeën, stichtingen en verenigingen staan zichtbaar geregistreerd. Om hoeveel bestuurders het totaal gaat is onbekend, maar Volgenant schat twee miljoen mensen – niet onrealistisch bij anderhalf miljoen organisaties".
Inden de wetgever eigenlijk moskeeën op het oog heeft, en de wet alleen zou toespitsen op moskeeën, denkt u dan niet dat de zo'n wet zou afschieten om dat deze discriminatoir is?
Dat de regeling breed omschreven is, heeft natuurlijk met het voorgaande van doen, en, kan mijns inziens niet anders wettelijk worden geformuleerd.
Jonathan Huseman
Bart de KoningDaar had ik graag meer over gelezen. Misschien iets voor een vervolg?
Enrikos Iossifidis 1
Bart de KoningDus hoe wil je dan kwalijke dingen uit t duister halen zonder de privacy aan te tasten? Ik denk echt dat een win-win situatie (belastingontwijking tegengaan vs privacy bewaren) hier echt niet mogelijk is.
Vera Pfundt 1
Enrikos IossifidisHetty Litjens 6
Zoals we dat gewend zijn vinden de grote wetsontduikers wel een manier om zich onzichtbaar te maken, maar de kleinere verenigingen en stichtingen zouden nu sterk beperkt kunnen worden in hun ideële doelstellingen.
Gaan we toe naar een steeds strakkere greep op initiatieven uit de bevolking?
Bart de Koning 4
Hetty LitjensGJ van Broekhoven 9
Bart de KoningHet voordeel van het B.W. is dat hiervoor de rechtspraak bevoegd is als rechtsprekend orgaan. Omdat de burgerlijke rechter, meer dan de bestuursrechtspraak (ABRvs) meer oordeelt conform wet en recht (de ABRvs vaak alleen conform de wet), denk ik dat hiermee handvaten worden gegeven om kennelijke misstanden te kunnen behappen, zonder de kleine welwillende personen te vermorzelen.
Men ziet dit ook bij het faillissementsrecht. Thans is het zo dat indien de boekhouding een puinzooi is, dat een bestuurder de klos is. Ken een geval waarbij een bestuurder; drie keer eerder failliet gegaan, bij het vierde faillissement de rekening gepresenteerd heeft gekregen. Hij heeft € 400.000,00 moeten betalen.
Wat natuurlijk wel zo is, dat bij veel faillissementen, waarbij de baten vaak nihil zijn, het tegen een foute bestuurder kunnen ageren zijdens de curator dan niet al te reëel zal zijn. De financiële schade bij faillissementen is vaak enorm; bijvoorbeeld voor leveranciers etc. Hiervoor dient een oplossing te worden gevonden. Bij echt zware gevallen de curator in staat stellen toch rechtens te kunnen handelen.
Bijkomend dient de FIOD, die in de regel onderzoek doet inzake faillissementsfraude, mijns inziens te worden uitgebreid.
Vera Pfundt 1
Bart de KoningEn de vinkjes-zetter hoeven en mogen vaak niet verder te kijken.
GJ van Broekhoven 9
Hetty LitjensDe Wbtr heeft als doel dat kennelijk wanbeleid, wat nog niet wettelijk geregeld is, rechtsgevolgen kan hebben. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan een greep uit de kas.
Een stichting kent drie functionarissen; 1. oprichter, 2. voorzitter en 3. Penningmeester. Indien alle functies in één hand zijn, dan kan dat tot gevolg hebben dat dit handelen dat niet eerbaar wordt geacht in de hand wordt gewerkt. Denk niet dat de Wbtr de rechtspersoon stichting raakt, het raakt de bestuursleden indien deze in strijd met de wet handelen.
Ken gevallen waarbij onder de vlag van een stichting de nodige wederrechtelijke praktijken zijn uitgevoerd. Indien men ideële doelstellingen wil bereiken, dan zal de wet niet al teveel veranderen.
Wat wel zal veranderen, indien bijvoorbeeld een penningmeester van een vereniging een forse greep uit de kas blijkt te hebben gedaan. Indien deze hoofdelijk aansprakelijk is voor de tekorten, dan heeft dat tot gevolg dat de aldus geleden schade gemakkelijker op zo iemand kan worden verhaald. Vooral omdat het strafrechtelijke traject vaak lang duurt; zonder de zekerheid te hebben of zo iemand strafrechtelijk vervolgd zal worden.
Co Stuifbergen 5
GJ van BroekhovenIk dacht dat de verschillen voor zitten in aansprakelijkheid bij zitten slapen: bijvoorbeeld als schade of letsel ontstaat doordat een clubgebouw een gevaarlijke gasinstallatie heeft.
GJ van Broekhoven 9
Co StuifbergenMet de nieuwe wet treedt de bestuursaansprakelijkheid het toneel.
Hetty Litjens 6
GJ van BroekhovenAls een rechtbank systematisch alle gevallen van rechtsbijstand bij sommige advocaten gaat onderzoeken en dan nog meent dat er misstanden zouden kunnen plaatsvinden dan gaan bij mij de alarmbellen rinkelen. Natuur in dit land ligt sowieso in het verdomhoekje.
GJ van Broekhoven 9
Hetty LitjensVermoedelijk zal hiervan bij het leeuwendeel van de stichtingen en verenigingen niet het geval zijn.
Ken een geval waarbij dit wel het geval is. Een oud werkgever drijft een onderneming onder de vlag van een stichting. Nadat ik daar vertrokken ben, is die stichting failliet gegaan. De bestuurder is niet civielrechtelijk (faillissementsrecht) aansprakelijk te stellen omdat een bestuurder niet uit hoofde van wanbeleid aangepakt kan worden. Wat wel middels de wetswijziging mogelijk is.
Jan Sinke 10
Arjan de Meijer
Jan SinkeJan Sinke 10
Arjan de Meijerj.a. karman 5
Jan SinkeBij lidmaatschap ben je geen "benifical owner", als een stichting dat toch met zijn leden probeert dan is er iets met de eigenaren van die stichting. https://www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/ubo-opgave/g2-wie-zijn-de-ubos-van-je-organisatie/
Jan Sinke 10
j.a. karmanHet proberen te verhullen van persoonlijke belangen vang je hiermee niet persé. Zie het dossier van de facultatieve waarover vorig jaar een podcast is verschenen: https://www.ftm.nl/artikelen/podcast-koninklijke-vereniging-voor-facultatieve-crematie?share=Y7amezaCa59ovOpIgs8Q5gYIX7MUEARqQbG3BIfWt5SETJib5sIUO1xDKYquPQ%3D%3D
Belangen zien te vangen in regels is een enorme complexe aangelegenheid.
j.a. karman 5
Jan SinkeDie complexiteit is geen vrijbrief om de openheid van de belangen onmogelijk te maken. Dat zie je vanuit tegenstanders wel degelijk gebeuren. Met dat van die de facultatieve geef je net aan waarom zo'n register met openheid van zaken zo belangrijk is.
Het optuigen van hele bomen van ondernemingen een holding met vele dochters met beperkte aansprakelijkheid is een beproefd aanpak waarbij faillissementsfraude voorkomt. Kvk jaarverslagenanalyse kredietbeoordelingen het wordt gebracht als privacyschendend.
Leg mij eens uit wara die privacyschending zit en of dat proportioneel is met het oog op privacybescherming.
j.a. karman 5
Als je weet wat normaal en goed is dan vallen de afwijkingen war het niet goed zit, eenvoudiger op. Dat privacy first zich zo druk maakt om het verborgen moeten houden van herkomst van vermogens, zou een signaal voor onderzoek naar belangenverstrengeling moeten geven.
Maurits Bruel 1
Ander punt is dat het verschuilen achter een trust niet zo gemakkelijk gaat als gesuggereerd, een katvanger wel natuurlijk maar dat brengt ook meer risico's.
Al met al is het een interessante discussie maar ik mis nog het alternatief. Doorgaan op de oude voet is erger dan invoeren van het register, er moet wel iets gebeuren.
Willem van Gogh 2
Rogier 1
Overigens vraag ik me ook het nut af van die link, want al die voorstellen moeten toch unaniem worden aangenomen bij de EC? Dat is ook bijv. waarom Polen en Hongarije maatregelen kunnen tegenhouden waarmee ze niet meer hun eigen rechters kunnen inperken.
Ik vind het privacy-aspect in deze ook wel een beetje vergezocht als het alleen om het openbaarmaken van de naam van de bestuurder gaat. Dat kan je bij de KvK, en vaker nog op de site van de onderneming zelf ook vinden?
Op basis van de WWFT moet iedere burger nu al bij elke bank of beleggingsinstelling waar die een account opent een kopie id-bewijs inleveren. Dat lijkt me relatief gezien een grotere inbreuk dan wat er nu aan toegevoegd wordt?
Daarnaast klinkt die 100 miljoen als een groot bedrag, maar gedeeld door die 1,5 miljoen ondernemingen is het gemiddeld 66,66 euro per onderneming. En dan gaat het nog niet eens om 'echte' kosten, maar om het aantal uren dat het kost aan werk. Zeker als het ook via het KvK gaat, waar je toch al die gegevens moet aanleveren is het maar de vraag hoeveel extra tijd het echt kost.
dethmer 6
Een enkele sukkel loopt hiermee tegen de lamp. De "echte criminelen" hebben allang andere wegen gevonden. Leuk gebaar, maar show voor de bühne.
De privacy is allang over de schutting gekieperd.
Peter Stroo 1