Nijhuis is een thuisfluiter!

Dat AZ werd gedupeerd lag voor de hand. Thuisfans die dicht op het veld beïnvloeden scheidsrechters. De hypotheekrenteaftrek dreigt te worden aangetast, net als belastingverlagingen in de VS.

Scheidsrechter Nijhuis is een klassieke thuisfluiter!

Ja, dat krijg je dus als supporters te dicht op het op veld zitten. De gestaakte Ajax AZ is niet alleen een dramatisch dieptepunt uit de Nederlandse voetbalhistorie, maar ook een puntgaaf voorbeeld van de economische theorie dat thuisploegen een voordeel hebben als het thuispubliek bijna op het veld zit.

Een Duitse cijferaar toonde deze week aan dat scheidsrechters niet zozeer partijdig zijn als wel zich 'onbewust' laten leiden door het gejoel van fans langs de lijn. Kennelijk kunnen aanhangers die het veld opkomen ook op clementie rekenen. Niet hij werd bestraft maar AZ-keeper Esteban, die werd aangevallen door een hooligan en de belager van zich af schopte. De doelman kreeg daarna in een kolkende Arena rood.

Bron: Football Freakonomics

 

CDA morrelt aan hypotheekrenteaftrek

He, he, eindelijk. Regeringspartij CDA lijkt een einde te willen maken aan de grootste rechtse hobby uit de geschiedenis van ons land: de hypotheekrenteaftrek. Kamerlid Elly Blanksma kwam gisteren met een slim voorstel. Woningbezitters die hun spaargeld steken in het aflossen van hun hypotheek, hoeven minder woningforfait te betalen. Op zich is dat nog geen directe aantasting van het heilige huisje, maar het zet de deur wel open. Als het forfait lager wordt, dan zou je kunnen redeneren dat ook het recht op aftrek wordt beperkt voor de huizenbezitters die niets aflossen. Althans, zo hoopt de oppositie. 

Bron: Het Financieele Dagblad

 

Indiase Untouchables doen mee aan economie

Vroeger waren ze de allerlaagste klasse in India, tegenwoordig doen ze gewoon mee in het economische verkeer. De Dalit’s, de groep van zogeheten Untouchables, mogen niks en leefden van als economische paria’s, maar dat is deels voorbij. Van de 200 miljoen onaanraakbaren zijn er steeds meer die ook succesvol zijn in het zakenleven. Wie zich even wil gloeien aan de vooruitgang leze het kerstverhaal van oliebaron Ashok Khade. Hij is een van die succesvogels die wel uit de goot wist te raken, overigens net als steeds meet Dalits. 

Bron: New York Times

 

Republikeinen zinspelen op belastingverhoging.

Waanzinnig moment in Amerikaanse politiek. De Amerikaanse republikeinen zijn zo zuur dat ze niet in het Witte Huis zitten dat ze een compromisvoorstel om de loonbelasting, die tijdelijk werd verlaagd door de regering Obama, nog eens met 2 maanden te verlengen vanaf 1 januari. Tenzij er een list wordt bedacht gaan miljoenen Amerikanen straks meer belasting betalen. De Senaat, die zulks moet goedkeuren, is al met reces. 

Bron: Volkskrant

 

Saab worstelt met faillissement

Na de absurde reddingspoging van Victor Muller is de Noord-Amerikaanse tak van het failliete Saab. De stervende automaker heeft consultants ingehuurd om te kijken of er toch nog mogelijkheden zijn voor reanimatie. De aanleiding voor het inhuren van de rekenaars zijn de tientallen telefoontjes die Saabbezitters hebben gepleegd naar de firma.

Bron: nu

 

Verwende Belgische spoorwegbeambten gaan staken.

Nergens ter wereld zijn aanstaande pensionado’s zo brutaal als in België. De spoorwegmedewerkers gaan vandaag staken omdat hun pensioengerechtigde leeftijd wordt opgehoogd naar 62 jaar. Dat is nu nog 60 jaar. Griekse toestanden, vlak over de grens. 

Bron: De Standaard

 

Jan-Kees de Jager dreigt met veto op verkoop optiebeurs

De Minister van Financiën wordt nostalgisch en wil Amsterdam als financieel centrum waarborgen door (eventueel) voor de verkoop van de optiebeurs te gaan liggen.

Bron: Het Financieele Dagblad

 

Het Nos-nieuws in een minuut: