Nixon's 'evil genius' overleden

  Charles Colson is op tachtigjarige leeftijd in het ziekenhuis gestorven. Het bekende politieke figuur speelde een rol in het Watergate-schandaal.

  Colson was al geruime tijd ziek en overleed waarschijnlijk aan de gevolgen van een hersenoperatie die hij vorige maand onderging.

  Evil genius
  De Washington Post omschreef het heerschap in 1972, toen Richard Nixon aan het roer van de VS stond, als ‘een van de machtigste hulpjes van de president.’ Colson was de ‘master of dirty tricks’ en stond bekend onder de bijnaam ‘kwade genie’ (evil genius) van team Nixon. Zelf verklaarde de raadgever van de president ooit: “I'd walk over my own grandmother to re-elect Richard Nixon.” Ook werd gezegd dat hij Nixon’s ‘hatchet man’ was.

  Charles Colson was een prominent bemanningslid van het Republikeinse campagneteam dat verantwoordelijke was voor het Watergate-schandaal. In deze affaire, die zich in 1972 voltrok werden, vijf mannen gearresteerd tijdens een inbraak in het hoofdkantoor van de Democratische Partij, in het Watergate Hotel te Washington.

  Deep throat
  Over het algemeen wordt aangenomen dat de mannen gestuurd waren door het team van Nixon om afluisterapparatuur te plaatsen. Onderzoeksjournalisten Bob Woodward en Carl Bernstein hebben het schandaal blootgelegd. Het duo werd op het juiste spoor gezet door een anonieme bron, de zogeheten ‘deep throat.

  Uiteindelijk heeft de affaire geleid tot het aftreden van Richard Nixon, de 37ste president van de VS. Colson werd schuldig bevonden aan 'obstructie van de rechtsgang' omdat hij bewijsmateriaal verdoezelde. Hij moest zeven maanden brommen. Na zijn tijd in de gevangenis besloot hij om zijn leven te beteren. "I shudder to think of what I'd been if I had not gone to prison. Lying on the rotten floor of a cell, you know it's not prosperity or pleasure that's important, but the maturing of the soul", zei hij in 1993.

  Fanatiek Christen
  Na de Watergate-affaire werd hij tot zijn dood een fanatiek Evangelistische Christen. In 1993 kreeg Colson voor zijn religieuze inspanningen een Templeton Prize. Deze jaarlijkse award is 1 miljoen dollar waard en wordt uitgereikt aan iemand die zich uitzonderlijk heeft ingespannen voor de religie. 

  R

  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid