Stenen voor de Tweede Kamer

2 Connecties

Relaties

Kabinet-Rutte I

Werkvelden

Politiek
0 Bijdragen

IJsland laat wél zien hoe je een crisis daadkrachtig aanpakt. Aan pappen en nathouden hebben die Vikingen een hekel. FTM-columnist Jan Dwarshuis wil onze politici hardhandig wakker schudden.

Al  langer vraag ik me af wanneer de sociale onrust in de polder eindelijk eens toeslaat. Als makke schapen laat u zich naar de voedsel- en fiscale slachtbank brengen. Dat was in de jaren zestig wel anders. Misschien kunt u het zich nog wel herinneren, IJsland was een van de eerste landen welke in de problemen kwam in de huidige financiële crisis. Een zeebriesje was genoeg om het koude eiland te laten verschrompelen.

 
Snoeiharde lijn
?IJsland heeft daarna de keiharde lijn gevolgd. Aan pappen en nathouden hebben ze in Reykjavik een bloedhekel. Snoeihard saneren was het gevolg, waarbij menige bank het loodje legde. Inmiddels heeft de regering aangekondigd grote delen van de huidige hypotheekschulden van haar burgers te zullen kwijtschelden. IJsland is daarmee - zonder enige twijfel - het voorbeeld hoe de crisis aangepakt moet worden. Het is wereldkampioen schuldreductie. Hulde!
 
Eerder al meldde Bloomberg op basis van een rapport van de Icelandic Financial Services Association  dat het land hypotheekleningen ter waarde van zo'n 13 procent van het bruto binnenlands product had kwijtgescholden. Meer dan een kwart van de IJslandse gezinnen heeft kunnen profiteren van deze opmerkelijke maatregel. Het voelt als een warme bevrijding.
 
IJsland betaalde in maart vervroegd 443 miljoen dollar terug aan het IMF. Het ging om een vijfde deel van een lening van 2,15 miljard dollar welke pas in 2013 vervalt. IJsland keerde juni vorig jaar met succes terug naar de financiële markten. Op die manier kon het land 1 miljard euro ophalen voor een periode van vijf jaar tegen een rente lager dan 5 procent. De vraag naar deze lening was ruim tweemaal zo hoog en overtrof het aanbod.
 
Spread loopt op?
Zoiets klinkt Spanje en Italië als muziek in de oren natuurlijk. Ondertussen loopt de spread tussen Nederland en Duitsland ook weer op. We raden u aan met een zak stenen naar het Binnenhof te gaan en de Tweede Kamer te bekogelen. Misschien worden onze politici wakker en gaat er een IJslands lichtje branden hoe het financiële schuldenmonster op de knieën gekregen kan worden. De bejaarde miljardair George Soros - u weet wel, de sloper van de Bank of England - mompelde  van de week ook al zoiets. Het is een goed idee.
 
Politici moeten niet gaan voor narcistisch verkiezingsgewin, maar strijden voor hun burgers. Daar zitten er inmiddels teveel van in zwaar weer. Draconische maatregelen zijn daarbij noodzakelijk. Liever vandaag nog dan morgen. Gooi stenen naar de Tweede Kamer...
 
 
Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money.
Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.