
'No extension to the east'
Poetin is volgens columnist Rochus van der Weg meer dan een demonische op macht beluste egotripper die de globalisering een genadeklap geeft.
De analyses in de Nederlandse pers van de sancties, die nu aan Rusland worden opgelegd, vertonen een ongekende asymmetrie. Poetin’s Rusland wordt gedemoniseerd en de Westerse kongsi tussen de EU en de Verenigde Staten wordt geïdealiseerd als de ultieme bewaker van rechtvaardigheid en waardigheid. De Volkskrant van vrijdag 15 augustus kopt met ‘Geef Poetin maar een Hitlersnor’ en het Financieele Dagblad van 16 augustus doet hier nauwelijks voor onder. ‘Poetin geeft de genadeklap’ aan de globalisering; aan de global village, schreef de krant afgelopen zaterdag. De bijgevoegde analyses gaan er aan voorbij dat het beleid van de Russische premier niet proactief is, maar vooral reactief. Deze ‘genadeklap’ is niet het resultaat van een weloverwogen Russisch meerjarenplan. Nee, het is vooral de reactie op een 25 jarig Westers - post ‘Koude Oorlog’ - beleid, waarin Westerse leiders bewust het Russische belang hebben veronachtzaamd en haar leider nodeloos hebben gekleineerd. Zo kenschetste de Amerikaanse president Obama, op 25 maart tijdens de ‘Atoomtop’ in Den Haag, Rusland als een regional power en is Rusland de voorafgaande dag uit de G-8 groep gedegradeerd. Het ontbreekt het Westen aan historisch besef en geopolitieke empathie.
Loze belofte
Op 9 februari 1990, sprak de Amerikaanse Secretary of State James Baker in het Kremlin de gedenkwaardige belofte uit: ‘No extension of NATO’s jurisdiction for forces of NATO one inch to the East’. Dit op voorwaarde dat Rusland zou instemmen met een NATO lidmaatschap van een herenigd Duitsland. Nu weten we dat Bakers belofte na de hereniging van Duitsland een loze belofte is gebleken.De vrees van Poetin dat de Oekraïne de volgende uitbreiding van de NATO zou zijn is begrijpelijk en gerechtvaardigdIn het afgelopen 15 jaar is de NATO oostwaarts uitgebreid met 10 nieuwe lidstaten tot aan de grens van het huidige Rusland. Volgens het Duitse tijdschrift Der Spiegel van november 2009 ontstak de toenmalige Russische partijleider Michail Gorbatsjov bijna twintig jaar later nog in woede over deze gebroken belofte. De vrees van Poetin dat de Oekraïne de volgende uitbreiding van de NATO zou zijn is begrijpelijk en gerechtvaardigd. Waar Rusland de ‘Koude Oorlog’ in 1990 heeft beëindigd, is het Westen onverdroten doorgegaan met het nastreven van de ‘Koude oorlog’ doelstelling; het verkleinen van de Russische invloedssfeer. Dit ondanks de gedane belofte uit 1990. Dat een in het nauw gedreven Poetin, na bijna 25 jaar van verlies van geopolitieke invloed, nu een lijn in het zand heeft willen trekken helpt de globalisering voorlopig niet verder maar is wel te begrijpen. De Verenigde Staten heeft als grootmacht een dergelijk geopolitiek geduld nog nooit op kunnen brengen. Als haar invloed ergens in de wereld tanende was, werd al snel ver van huis een lijn in het zand getrokken. De crises rond Cuba, Vietnam, Irak en Afghanistan illustreren dit ongeduld in de afgelopen periode van zes decennia.
16 Bijdragen
PeterO
Bob Lagaaij
En sprak Obama - die je niet echt kunt beschuldigen van een consistent buitenlandbeleid - ,,toevallig'' niet de waarheid, toen hij Rusland als een ,,regional power'' omschreef? Want een wereldmacht is het natuurlijk al lang niet meer. Dat Poetin wel erg schril wordt afgeschilderd in veel media, ben ik met Rochus van der Weg eens. Maar een loepzuivere democraat, die pal staat voor de rechtstaat kun je 'm toch moeilijk noemen, deze - natuurlijk beslist niet domme - kleptocraat van gigaformaat. Wat me wel opvalt, de laatste jaren,is dat vroeger ,,links'' nogal eens oog had voor ,,de best ook wel goeie kanten'' van dictaturen als de Sovjet-Unie en Cuba en nu (gematigd) ,,rechts'' overloopt van begrip voor het autoritaire bewind van Poetin en zijn clan. Grappig, maar daarom nog niet juist.
Boer breekt klomp
Frans Henraat
Het Bruto binnenlands product van de EU bedraagt ca 16.800 miljard dollar, van de VS 17.400 en van China 9.000 miljard. Waarom dan Rusland, met slechts 2.000 miljard, voornamelijk delfstoffen en wapens, dan in de waan laten dat het een wereldmacht zou zijn? Duitsland was vóór WO1 een nieuwe, maar niet-erkende, wereldmacht die zich wilde doen gelden tussen de anderen. Ondanks dat werd het in 1918 vernederd en volgde er een revanche. Een groot verschil met het Rusland van nu, dat er aan zal moeten wennen dat de status van wereldmacht er sinds 1990 echt niet meer in zit en dat een revanche alleen maar tot verdere isolering en verarming van Rusland zal leiden, mits ze militair geen zelfmoord willen plegen. Verliesverwerking betreffende de koude oorlog heeft in Rusland nooit plaats gehad, evenmin een spijtbetuiging aan de slachtoffers in landen van decennia-lange vreemde, Russische, overheersing.
Nelis Lau
Frans HenraatFrans Henraat
Nelis LauFloesh
http://armstrongeconomics.com/2014/08/06/putin-outclasses-obama-even-on-the-worst-of-days/
Molenaer
Inhakend op een aantal reacties hieronder: of Rusland nu wel of niet een 'wereldmacht' is laat ik in het midden. Dat is niet ter zake doende. Rusland dient met respect benaderd en behandeld te worden.
Juist het feit dat er in Rusland nog veel te winnen is op sociaal, economisch en democratich gebied - net als in landen als China, India en Brazilië - geeft het land flinke potentie.
Mijn indruk is dat de EU en de VS nog steeds staan te dansen op het graf van het communistisch ideaal, in de waan dat het neo-liberalisme de strijd voorgoed heeft beslecht.
Dat het oost-west denken inmiddels zwaar achterhaald is en de verhoudingen wereldwijd flink aan het verschuiven zijn, lijkt bij westerse leiders niet echt door te dringen.
Ik denk dat de Russen helemaal niet bang hoeven te zijn voor NATO tanks in hun straten. Zolang ze zich goed bedenken met wie ze het beste zakendoen, lijkt er mij voor Rusland weinig aan de hand.
Roland Horvath
worden, als de EU niet toegelaten had dat de VS de conflicten in Oekraïne UA
gecreëerd heeft met omkoping en gestook. Aan de grens van de EU en van Rusland RU. Het is een absolute noodzaak voor succes dat alles verder behandeld wordt
zonder de VS. Die overal ter wereld een agressieve, imperialistische politiek
voeren en verslaafd zijn aan aanvalsoorlogen. Overigens, de Krim was tot 1954
bij Rusland en is nu nog van strategisch belang voor RU. De RU zwarte zee vloot
is daar gelegerd. Verder moet de EU leren wat haar eigen belang is. Dat is niet
aan de leiband lopen van de VS, niet in de kwestie UA en niet in de kwestie van
het vrijhandelsverdrag.
Guest
Want dat is wel wat zich aan Ruslands grenzen afspeelt. En niet sinds vandaag of gisteren.
Het is het westen dat Rusland al decennia omsingeld en meermaals is binnen gevallen (D. Fr), niet omgekeerd -muv het IJzeren Gordijn waarvoor wel enig begrip viel op te brengen, hoe beroerd ze ook met de vrijheden van hun buren zijn omgegaan, en nog steeds. Terecht dat het land en z'n leiders zich daarover zorgen maken.
Emmef
GuestFrans Henraat
Guestrobheusdens
Bob Lagaaij
robheusdensGast
Toko Senang