De no-brainer van 2014

4 Connecties

Relaties

WEF Aandelenmarkt

Organisaties

World Economic Forum

Locaties

Japan
0 Bijdragen

Jan Dwarshuis is dol op inefficiëntie in de aandelenmarkt. Voor een belegger liggen daar vaak de no-brainers. Tegelijk houdt hij zijn de Japanse premier Shinzo Abe in de gaten, een van de sprekers op het World Economic Forum in Davos. Wordt Japan de no-brainer van het jaar?

Niets minder dan het 'herinrichten van de wereld' luidt het officiële motto van de 2500 gasten die het World Economic Forum (WEF) in Davos deze dagen bezoeken. De presentielijst is indrukwekkend. Wie wandelt in het kanton Graubünden struikelt over de miljardairs, staatshoofden, politici en Hollywood-sterren. Het hele gebied is in een cirkel van 35 kilometer hermetisch afgesloten om de veiligheid te garanderen. In 43 jaar is het WEF erin geslaagd om de belangrijkste bijeenkomst van de wereldelite te worden. Een luxe taxiritje vanaf Zürich naar Davos-Klosters kost dezer dagen CHF 2.500,-. Wilt u deze afstand met de helikopter afleggen, dan kost dit CHF 9.000,-. Het middelpunt van de het event is het splinternieuwe Intercontinental in Davos, een groot gouden ei dat zijn officiële opening net achter de rug heeft en een slordige $ 170 miljoen heeft gekost om te bouwen. Tijdens een bezoekje in Nuts & Co van het Intercontinental viel het mij op dat de stress er goed in zat bij het management. Ondanks alle glamour en klatergoud,  draait het tijdens het WEF allemaal om de panels, discussies en speed dates. Misschien dat de ongedwongen sfeer bijdraagt om Iran en Israël met elkaar aan de tafel te zetten. Het begin is er in ieder geval. Waar diplomaten al decennia niet in slagen, lukte de verkeersleiders van Zürich in een handomdraai. De kisten van Iran en Israël staan gebroederlijk naast elkaar. De Iraanse president Hassan Rouhani probeert de wereld uit te leggen dat Iran een vreedzaam land is. Zijn werkelijke missie is prozaïscher: het vinden van nieuwe investeerders.

Inefficiëntie en deflatie

De laatste dagen krijg ik regelmatig de vraag wat op financieel gebied de no-brainer van 2014 zal zijn. De no-brainer van 2013 was voor mij om Apple aan te schaffen rond de $ 400,-. Op 25 juni kochten wij het aandeel om het vervolgens op 30 december met winst en een gegronde reden weer te verkopen. Op dit moment handelen veel beleggers risico-avers. Mijn inschatting is dat dit gedrag bij het grote publiek medio 2015 en 2016 volledig zal omslaan. Met deze factoren houd ik uiteraard nu al rekening. Er is duidelijk sprake van inefficiëntie in de markten en daar zijn we dol op.
Abe gaat eerdaags nog veel meer yens drukken, waardoor er een vlucht in Japanse aandelen zal ontstaan
In Davos sprak afgelopen woensdag de minister-president van Japan, Shinzo Abe. Abe heeft maar één doel en dat is het doorbreken van de deflatie in zijn land. Zoals u wellicht weet duurt dit al decennia en is Abe het meer dan zat. Verder is Abe bezig om via fiscale wegen het extra aantrekkelijk te maken om voor buitenlandse partijen in Japan te investeren. Om allerlei specifieke redenen beleggen wij niet rechtstreeks in Japan. Dit neemt niet weg dat Japan wel eens de no-brainer van 2014 kan worden. Long de Nikkei en short de yen is het simpele recept. Abe gaat eerdaags nog veel meer yens drukken, waardoor er een vlucht in Japanse aandelen zal ontstaan. Vandaag breng ik zelf een bezoekje aan Davos-Klosters. Mocht dit vanuit een beleggingsperspectief nog interessante invalshoeken opleveren, dan meld ik mij uiteraard bij u. Rest mij u een goed weekend te wensen.  
  Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.