© ANP / Gerard van Daalen

De cowboys van Delta Lloyd mikten ook op dooie Amerikanen. En misten.

Nationale-Nederlanden wil Delta Lloyd overnemen. De verzekeraar worstelt al tijden met de erfenis van oud-topman Niek Hoek. Nu valt een nieuw lijk uit de kast: een reeks topfiguren uit het bedrijf moet voor de rechter getuigen in een slepende rechtszaak die Delta Lloyd nog eens 25 miljoen euro kan gaan kosten.

Hans van der Noordaa laat zich graag voorstaan op zijn saaiheid. De huidige topman van Delta Lloyd mag dan de wilde jaren van de financiële wereld binnen de boardroom van ING hebben doorgebracht, dat wil niet zeggen dat hij een soort tweede Rijkman Groenink is. Van der Noordaa houdt niet zo van risico's. Hij hoeft ook niet zo nodig in de krant. Al helemaal niet sinds hij begin 2015 het roer overnam bij Delta Lloyd. 'Lange termijn, stabiliteit en betrouwbaarheid zijn voor ons van levensbelang', zei hij vorig jaar in een interview met vakblad AM. 'Dan ben je misschien wat saaier, maar dat vind ik helemaal niet erg. De beste bedrijven en de beste ceo's zijn saai, die zie je nooit in de krant.'

Nee, Van der Noordaa kwam juist naar Delta Lloyd om de rust terug te brengen. De derde grootste verzekeraar van Nederland werd lang geplaagd door krantenkoppen over woekerpolissen, discussies met DNB, een aangekondigde boete van 22 miljoen euro wegens voorkennis en het daaropvolgende gedwongen vertrek van een groot deel van de bedrijfstop.

Schoon schip

Dat uit de krant blijven is niet echt gelukt. Vanaf zijn binnenkomst in de bestuurskamer werd Van der Noordaa keer op keer geconfronteerd met de erfenis van zijn voorganger: de charmante risk lover Niek Hoek. De man die zich met zijn mede-bestuurders graag 'de vier musketiers' liet noemen en die publiekelijk pochte over het feit dat Delta Lloyd de kredietcrisis overleefde zonder staatssteun, maar ook de man die bekend stond vanwege zijn riskante beleggingsbeleid.

Van der Noordaa wilde schoon schip maken, maar vergat dat het water aan alle kanten naar binnen liep

Wat die erfenis precies inhield, heeft Van der Noordaa gemerkt. De poging om in hoger beroep de DNB-boete van 22 miljoen weg te poetsen, mislukte. Door het ontbreken van een goed intern rekenmodel bleek Delta Lloyd verplicht om de eigen solvabiliteit te berekenen volgens de strenge regels van DNB, waardoor ineens veel meer kapitaal nodig was (voor meer info, zie bijvoorbeeld hier). Om de balans te versterken vond Delta Lloyd vorig najaar een emissie van 1 miljard euro nodig - waarop woedende aandeelhouders naar de rechter stapten. In het eerste jaar na Van der Noordaa's aantreden verdampte driekwart van de totale beurswaarde.

Van der Noordaa wilde schoon schip maken, maar vergat dat het water aan alle kanten naar binnen liep. Dat bleek afgelopen woensdag (5 oktober) definitief: Nationale-Nederlanden (NN Group) doet een vijandige poging om Delta LLoyd voor 2,4 miljard euro van de beurs te halen.

Het einde van Delta Lloyd als onafhankelijk bedrijf is nabij. De tragische ondergang is grotendeels terug te voeren op het risicovolle beleggingsbeleid dat Niek Hoek en zijn 'musketiers' aan de top van de verzekeraar jarenlang voerden. Tijdens de kredietcrisis bleven de lijken in de kast, maar inmiddels vallen de kadavers naar buiten. Eén van die lijken kreeg tot nu toe minder aandacht, maar kan Delta Lloyd opnieuw vele miljoenen gaan kosten. Het is een zaak die kenmerkend is voor de riskante koers die Delta Lloyd voer onder topman Hoek.

Vriendje van de bedrijfstop

Dit probleem voor de verzekeraar luistert naar de naam Ramesh Dusoruth, een Britse zakenman die in Antwerpen woont en tot voor kort kantoor hield in Bussum. Dusoruth was een vriendje van Alex Otto, hoofd beleggingen bij Delta Lloyd. De twee kenden elkaar uit de tijd dat ze samen voor het pensioenfonds van Shell werkten, midden jaren negentig. Niek Hoek werkte daar toen ook. Het was dan ook geen toeval dat Dusoruth bij Delta Lloyd binnenkwam kort nadat Hoek ceo was geworden en Otto was aangesteld als directeur beleggingen.

Dusoruth, die ook voor enkele zakenbanken werkte, kreeg in februari 2002 de lucratieve opdracht om Delta Lloyd bij te spijkeren in de snel groeiende wereld van de financiële derivaten. Hij werd adviseur bij grote derivatendeals en gaf interne trainingen aan werknemers. In zijn eerste jaar kreeg hij 300.000 euro voor zijn werk. In de jaren daarna sloten Dusoruth en Delta Lloyd nieuwe adviesovereenkomsten. Dat Dusoruth zich liet inhuren via vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden en Malta, was een detail waar Hoek en Otto zich niet door lieten weerhouden.

Het was geen toeval dat Dusoruth bij Delta Lloyd binnenkwam kort nadat Hoek ceo was geworden

Vanaf 2004 liep de samenwerking tussen Dusoruth en Delta Lloyd anders. Dusoruth bleef bemiddelaar bij derivatentransacties, maar in plaats van een cash vergoeding, betaalde Delta Lloyd hem door investeringen te doen in een van zijn bedrijven, Orca Finance in Bussum. Dat bedrijf investeerde in doorverkochte Amerikaanse levensverzekeringen, zogeheten life settlements. Volgens een bron was die constructie ontworpen om de advieskosten niet op de winst- en verliesrekening van Delta Lloyd te laten drukken, maar als belegging op de balans te laten terugkeren.

Insiders zeggen dat Delta Lloyd met zijn beleggingen jarenlang zwaar op de adviezen van Dusoruth leunde. Hij was betrokken bij derivatentransacties ter waarde van in totaal 17,3 miljard euro. In ruil voor zijn bemiddeling stak Delta Lloyd 173 miljoen euro in Orca Finance - volgens afspraak precies 1 procent van het volume van de door Dusoruth geadviseerde transacties. De samenwerking was intensief: tussen 2006 en 2013 was telkens één topmanager van Delta Lloyd commissaris bij Orca Finance. Eerst Maarten Weiss, daarna Steven van de Wall, en vanaf 2010 Arnold Gast, het hoofd kredietverlening van Delta Lloyd. Bij de verzekeraar hadden ze uitstekend zicht op het reilen en zeilen bij Orca.

Lang leven-risico

Toch liep het mis. Orca Finance kwam in de financiële problemen, doordat 150 rijke Amerikanen niet snel genoeg dood gingen. Hun levensverzekeringen - door Orca als belegging overgenomen - vergden veel langer betaling van premies, terwijl de uitkering bij overlijden op zich liet wachten. Orca had dit zogeheten longevity risk weer afgedekt via een verzekering bij een Italiaanse maatschappij, maar dat bedrijf bleek zelf verwikkeld in allerlei financiële ellende, waardoor de verzekering niet werd uitgekeerd. Orca stond met lege handen en kon niet anders dan herstructureren, met hulp van Delta Lloyd. Het bedrijf werd omgedoopt in Rolsa NV.

Orca Finance kwam in de problemen doordat 150 rijke Amerikanen niet snel genoeg dood gingen

Tijdens die herstructurering kregen Dusoruth en zijn oude zakenvrienden ruzie. Delta Lloyd stuitte naar eigen zeggen op een reeks dubieuze deals van Dusoruth. 'Delta Lloyd heeft in 2014 proberen mee te werken aan een herstructurering', zegt woordvoerder Maurice Piek. 'We zijn daarmee direct gestopt, nadat Rolsa en haar voormalig bestuurder Ramesh Dusoruth weigerden helderheid te geven over een aantal transacties die, in onze ogen, fiscaal twijfelachtig waren. We hebben hiervan ook melding gemaakt bij de Belastingdienst.' Zo zou Dusoruth onder meer de schadeclaim van Rolsa op de Italiaanse verzekeraar stiekem hebben doorverkocht aan een van zijn andere vennootschappen. Daarna zou hij de zaak zonder medeweten van Delta Lloyd voor miljoenen hebben geschikt. 

Dusoruth ontkende die beschuldigingen. Insiders wijzen er ook op dat er wellicht een andere reden was voor de veranderde houding van Delta Lloyd: de verzekeraar kwam in dezelfde periode onder vuur te liggen bij DNB. De bedrijfstop wilde daarom zo snel mogelijk van de riskante samenwerking met Rolsa af.

Op 28 november 2014 presenteerde Dusoruth een reddingsplan voor Rolsa. Delta Lloyd stemde tegen dat plan en trok daarmee feitelijk het bedrijf omver. Dusoruth huurde daarop een advocaat in. Die liet per brief aan Delta Lloyd weten dat de verzekeraar aan Rolsa contractueel een boete van ruim 29 miljoen dollar (zo'n 25 miljoen euro) moest betalen als de tent failliet zou gaan. Delta Lloyd drukte desondanks door. Op 25 februari 2015 ging Rolsa inderdaad failliet.

Vervalste contracten?

Niek Hoek en Alex Otto waren op dat moment al vertrokken. De ooit zo geliefde derivatenadviseur werd daardoor één van de eerste probleemdossiers van de nieuwe topman Hans van der Noordaa — de man die zo graag uit de krant wilde blijven en bij Delta Lloyd schoon schip wilde maken. Het was dus te verwachten dat hij de zaak zou schikken, maar dat deed Van der Noordaa niet. Integendeel. Delta Lloyd ging via de rechter vol in de tegenaanval, zo blijkt uit dit tussenvonnis, gedateerd op 10 augustus 2016.

Het advocatenteam van Delta Lloyd verwierp voor de rechter niet alleen de claim van 29 miljoen dollar, de juristen stelden zelfs dat Dusoruth op de onderliggende contracten van de samenwerking de handtekening van Alex Otto heeft vervalst. Delta Lloyd probeerde de samenwerking met Dusoruth gretig te downplayen. Ze reduceerden hem in NRC Handelsblad, dat de zaak als eerste oppikte, tot een 'ordinaire oplichter'. Over het feit dat Delta Lloyd altijd zelf een commissaris leverde bij Orca Finance, zweeg het bedrijf in alle talen.

Waarschijnlijk moet ook Niek Hoek zich bij de rechtbank melden

In het tussenvonnis verwierp de rechter de meeste claims van Delta Lloyd. Maar ook Dusoruth kreeg nog geen gelijk. Het is nu aan de Brit om de inhoudelijke afspraken tussen hem en Delta Lloyd te bewijzen. Om dat bewijs te leveren laat Dusoruth een reeks getuigen opdraven om gehoord te worden, zo blijkt uit onderzoek door Follow the Money. Vanzelfsprekend zullen daar de betrokken commissarissen bij zijn en hoofd beleggingen Alex Otto, die de betwiste contracten getekend zou hebben. Naar alle waarschijnlijkheid moet ook Niek Hoek zich bij de rechtbank melden. De verhoren vinden naar verwachting begin 2017 plaats. 

Mocht Dusoruth gelijk krijgen, dan dreigt Delta Lloyd opnieuw vele miljoenen naar een ongewenste bestemming te moeten gireren. Dat is vervelend nieuws voor Nationale-Nederlanden en andere mogelijke aspirant kopers, mochten die zich de komende tijd melden. Het is ook slecht nieuws voor Hans van de Noordaa. Staat hij alweer in de krant.

Ramesh Dusoruth liet aan Follow The Money weten niet te willen reageren, zolang de zaak onder de rechter is. Niek Hoek reageerde niet op verzoeken om commentaar.