"Nog tien jaar economische stagnatie"

4 Connecties

Relaties

Europa Economische groei

Personen

Paul Polman

Organisaties

Unilever

Unilever-topman Paul Polman waarschuwt voor tien jaar economische stagnatie in Europa. "We moeten de realiteit onder ogen zien."

Niet iedere dag hoor je een topman van een mondiaal concern zo bezorgd over de economische ontwikkeling. Paul Polman, CEO van voedingsmiddelenconcern Unilever, windt er geen doekjes om. Europa gaat tien jaar economische stagnatie tegemoet, zegt hij in een interview met Bloomberg.

Ook over de VS is Polman niet optimistisch. Ook al groeit de economie daar iets harder, er is een grote groep armen in opkomst die afhankelijk is van overheidssteun. 
 
"Als je een business als de mijne runt en je daar niet vanuit gaat", zegt de ceo, "hou je jezelf voor de gek. Ik hoop voor Europa dat ik het mis heb, maar zelfs dan is het beter met het slechte scenario rekening te houden. We moeten de realiteit onder ogen zien."
 
Voedselvoorziening 
Hij zegt verder dat het tanende consumentenvertrouwen in de VS zorgwekkend is en dat de grootste economie ter wereld met slechts 2 procent zal groeien, "als we geluk hebben". Met 46 miljoen mensen die voor hun voedselvoorziening afhankelijk zijn van de overheid, "halen veel mensen met moeite het eind van de maand." 
 
Unilever, dat een kwart van de omzet in Europa haalt, heeft zich voorbereid op de verslechtering van het economisch klimaat door te snijden in de kosten, uit te breiden in opkomende economieën en budgetmerken te promoten.
 
Polman krijgt bijval van economen als Hans Stegeman van Rabobank, die onlangs voor Nederland tot dezelfde conclusie kwam. Hij ziet de voospellingen van het Centraal Plan Bureau (CPB) als te optimistisch: "Het schetst een vertekend toekomstbeeld. Kijk­end naar wat er nu in de wereld gebeurt ligt stag­natie van de econo­mi­sche activiteit ons inziens meer voor de hand."
 
Grondstoffenschaarste en vergrijzing
De modellen die het CPB en andere instituten zoals De Nederlandsche Bank  gebruiken zijn hard toe aan vernieuwing, luidt het advies. En hij is niet de enige die het zegt. Volgens meerdere economen zijn de groeimodellen na een zware financiële crisis gemankeerd. Bijvoorbeeld omdat de grote schulden die daarna resteren, moeten worden afbetaald, wat nog lange tijd nazeurt.     
 
Tegelijkertijd hebben we last grondstoffenschaarste die ons dwingt in de richting van een meer duurzame economie - een flinke kostenpost. Ook de vergrijzing gaat de komende tien jaar veel geld kosten en zorgt voor afname van de groei van de beroepsbevolking.
 
Tijd dus voor innovatie, stelt Stegeman. "Groei is alleen mogelijk is door beter te presteren dan de concurrenten."