Maakt Microsoft Nokia wél weer sexy?

Nokia en Microsoft smeden anti-iPhone pact. Onthulling commissie: Citibank en Morgan Stanley dichterbij collaps dan gedacht. JC de Jager grijpt in bij DNB en AFM. Dit en meer in Newswatch 11 februari.

Amerikaanse banken waren dichter bij collaps dan gedacht

Uit emails en notulen die de Financial Crisis Inquiry Commission heeft vrijgegeven blijkt dat banken als Citigroup en Morgan Stanley op het randje van de ondergang stonden in die gedenkwaardige dagen van eind 2008. Vooral Citi was er ernstig aan toe. Partijen als UBS halveerden hun kredietlijnen toen ze merkten dat de klanten van Citi hun geld terug begonnen te trekken. 

 
Het NYT-artikel bevat ook enkele originele emails, die de paniek goed illustreren.
 
Een van de commentaren:
 
"Keep publishing these notes. These banker clowns have to the nerve to complain now about the Administration being "anti-business" and "anti-Wall Street?" Yet, they are still "borrowing" from the Fed windows at almost zero percent interest, while making even more leveraged trades on these public funds from the Fed compared to pre-2008." 
 
 

De Jager versterkt greep op DNB en AFM
Het FD heeft de notitie 'Toezicht op afstand' van minister van Financiën Jan Kees de Jager in bezit gekregen. Daaruit blijkt dat de politiek zijn greep op de toezichthouders wil versterken. Zo kan de minister ze beleidsregels opleggen ten aanzien van zaken die hij van belang acht. Ook mag de minister zich meer bemoeien met de begroting/ Maar het belangrijkste is dat de benoeminsgsprocedure voor topbestuurders wordt aangescherpt. Toezicht en monetair beleid worden uitelkaar getrokken.
 
 
 
Nokia smeedt met Microsoft een anti-iPhone alliantie
De geplaagde Finse telefoonproducent, wonderkind van de jaren negentig, zoekt hulp bij Microsoft. De Finnen verliezen in hoog tempo marktaandeel op de lucratieve smartphone markt. Voornaamste reden: Nokia heeft zijn software-ontwikkeling verwaarloosd en te lang vertrouwd op het gouwe ouwe Symbian. Het merk wordt niet meer als sexy ervaren, maar als ouderwets. Dodelijk voor zo'n aan trends onderhevig product al de telefoon. Deze week lekte al een interne email van Nokia-ceo Stephen Elop waarin hij de noodklok luidt. "Apple heeft in 2007 de iPhone geïntroduceerd en wij hebben nog niets dat bij hun gebruikerservaring komt. En deze week hebben ze ons ingehaald. Ongelooflijk."
 
Extra pijnlijk, omdat Nokia jaarlijks €5,9 miljard uitgeeft aan R&D, vier keer zo veel als Apple. Zelfs BlackBerry presteert beter dan Nokia. En ook het Android-platform, waarvoor HTC en Samsung onder meer telefoons maken, groeit veel sneller. Even leek het of Nokia daarmee in zee zou gaan, maar Elop komt van Microsoft en zoekt het nu logischerwijs in Seattle. Nokia wordt dus uitgerust met Microsofts Windows Phone 7.
 
Het inhuren van Pamela Anderson om het merk weer sexy te maken is illustratief voor de wanhoop bij Nokia. (filmpje) De vraag is of Microsoft daar wel in zal slagen. Commentaar van Google op het pact: "Two turkeys do not make an Eagle."
 
Lees ook het persbericht van Microsoft over 'a new global mobile ecosystem'
 
Bron: Handelsblatt 
 
 
IMF-directeur wil nieuwe wereldvaluta
Dominique Strauss-Kahn waarschuwt: de wereld is niet in balans. Enorme hoeveelheden kapitaal flitsen over de wereld, reserves zijn excessief hoog en drukken op de wisselkoersen. Terwijl stabiliteit nu zo belangrijk is. Daarom pleit Strauss-Kahn voor een nieuwe wereldmunt, althans een soort mandje met de belangrijkste munten. Ook de yuan moet daarin. Het systeem dat Strauss-Kahn voor hoge heeft doet denken aan de EMU, de Europese Monetaire Unie. In maart wordt het idee besproken tijdens de G20 in Parijs. Voer voor de aanhangers van samenzweringstheorieën. "En nieuwe stap op weg naar de New World Order", klaagt een reaguurder.