Non-profit organisaties doorlichten met CitizenAudit

De database CitizenAudit van Amerikaanse journalist Luke Rosiak is eindelijk online. Het meesterwerk bevat miljoenen belastingaangiftes van non-profit organisaties. Zoeken naar de Amerikaanse geldschieters van Geert Wilders was nog nooit zo eenvoudig.

In de Verenigde Staten, het land waar het ratificeren van een begroting leidt tot een heuse ‘shutdown’, wordt een stuk voortvarender opgetreden als het gaat om transparantie van non-profit organisaties. De Amerikaanse belastingdienst Internal Revenue Service (IRS) is verplicht om de zogeheten ‘Form 990’-belastingaangiftes van publieke non-profit organisaties en private foundations (op aanvraag) te openbaren. Deze vorm van transparantie heeft de ogenschijnlijk zeer gedreven Luke Rosiak, datajournalist van de Washington Examiner, aangezet om de belastingaangiftes te verzamelen en indexeren in een gebruiksvriendelijke database.  

Monnikenwerk

Rosiak’s meesterwerk CitizenAudit.org is nu online gegaan met daarin de filings van 2009 tot en met 2013. Het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) schreef eerder al dat zijn productiecapaciteit 5000 documenten per dag bedraagt en dat Rosiak tracht om alle aangiften, ruim 7 miljoen stuks, vanaf het jaar 2000 te gaan minen. Tegelijkertijd komen er maandelijks 60 duizend ‘verse’ aangiftes binnen die eveneens ingevoerd worden. Rosiak’s doel is om het publiek een beter inzicht te geven in het (belasting)huishoudboekje van non-profitorganisatie, die soms schrikbarend veel gelden aan overheadkosten spenderen zoals blijkt uit deze blacklist met daarin de 50 slechtste non-profit organisaties van Amerika. Het opvragen van belastingaangiftes van Nederlandse non-profit organisaties is kansloos. Dit terwijl organisaties regelmatig in opspraak komen: van Pink Ribbon tot het Wereld Kanker Onderzoek Fonds  tot onlangs Alpe d’Huzes waar voormalig voorzitter Coen van Veenendaal het anti-strijkstokbeleid wel propageerde maar niet praktiseerde.  

Ter illustratie: Geert Wilders

Rosiak’s database werkt. Het geeft bijvoorbeeld een ‘hit’ op Geert Wilders, de PVV-voorman bij wie de financiering van zijn proceskosten bij Follow The Money vorig jaar de nodige vragen opwierp en uiteindelijk betaald bleek te zijn door Daniel Pipes, de voorman van de pro-Israëlische denktank Middle East Forum die de naar schatting half miljoen euro rechtstreeks overdroeg aan Bram Moszkowicz. Wilders komt in Rosiak’s database naar voren vanwege de speeches die hij in 2009 deed op uitnodiging van het David Horowitz Freedom Center. Zo valt er in de bewuste belastingaangifte (zie hier) te lezen dat er tijdens de ‘evening with Geert Wilders’ 75.339 dollar is opgehaald. De donaties gingen onder meer naar de website Jihad Watch (348 duizend dollar) waar publicist/islam-criticaster Robert Spencer de redactie voert. Horowitz besteedde verder gemiddeld 70 uur per week aan de werkzaamheden voor zijn organisatie en ontving daar in 2009 een vergoeding voor van bijna 403 duizend dollar. Hoeveel Wilders heeft gekregen voor zijn speeches staat niet gespecificeerd. Tegen persbureau Reuters zei Horowitz vorig jaar dat Wilders ‘a good fee’ heeft gekregen voor het maken van twee speeches in Philadelphia en Los Angeles, zijn extra beveiligingskosten tijdens de speech in Philadelphia en de overnachtingskosten van “vier of vijf” Nederlandse bodyguards.   CitizenAudit.org