Nonnen willen Citigroup mogelijk opbreken

2 Connecties

Relaties

Aandeelhouders

Organisaties

Citigroup
0 Bijdragen

Twee aandeelhouders van Citigroup hebben het voorstel ingediend om een opsplitsing van de Amerikaanse bank te onderzoeken.

De indieners van het voorstel zijn Trillium Asset Management, de persoonlijke vermogensbeheerder van een kloosterschap in Kansas, en het pensioenfonds American Federation of State, County and Municipal Employees. Beide clubjes constateren dat de aandelen van Citigroup "sinds eind 2008 consistent beneden de boekwaarde presteren." Bovendien, zo merkt het aandeelhoudende duo op, heeft de op een na grootste bank van de States geen voldoende gehaald bij de recente stress tests van de Federal Reserve.

“Ondanks dat er een aantal positieve stappen zijn genomen sinds de start van de financiële crisis, denken wij dat het proces van Citigroup naar een simpelere en minder risicovollere bank te langzaam gaat.”, aldus Trillium CEO Matthew Patsky. Echt een megagrote aandeelhouder is het nonnenfonds met een belang van 0,01 procent overigens niet.

Het pensioenfonds klaagt ook: “Er zit een gat van 50 miljard dollar tussen de waarde die Citi meent te hebben en de waarde die de markt er op het moment aan geeft.” Met andere woorden: opbreken die handel. Tenminste, als uit onderzoek blijkt dat een splitsing beter is.

Er speelt inderdaad iets bij Citigroup. Afgelopen maand stapte de voormalige CEO Vikram Pandit abrupt op. Pandit werd tijdens de kredietcrisis aangesteld maar na vijf jaar - plus een bailout van 45 miljard dollar - vertrok de man vanwege een meningverschil met het bestuur over de strategie en de resultaten.

Op zijn stoel zit nu Michael Corbat, een bankenveteraan met een lange staat van dienst bij Citigroup. Toch lijkt het de goede kant op te gaan. In het derde kwartaal overtrof Citigroup de verwachtingen met een winst van 3,27 miljard dollar. Ook is de aandelenkoers van de Amerikaanse grootbank dit jaar al met 37 procent gestegen.

/R