© FTM/Arne van der Wal

Het knettert in Noord- en Oost-Nederland: meer dan 100 Pitches

Met 102 voorstellen, meer dan 25.000 bezoekers en duizenden stemmen was de lancering van de eerste #noordoostpitch een groot succes. De eerste kanshebbers dienen zich langzamerhand aan. Maar in deze competitie ligt alles nog open. Dit is de tussenstand; stemmen kan nog tot en met 15 april.

Er zit spanning en energie in de regio Noord- en Oost-Nederland – letterlijk. Van het effect van elektromagnetische straling op koeien tot zwendel door ‘zonnecowboys’ met grond; van dubieuze vergunningen voor windparken tot dioxine-uitstotende afvalverbrandingsovens en het dralen rond de aardbevingsschade – het knettert. Het energievraagstuk speelt niet alleen in de Haagse politiek, maar houdt ook de gemoederen van de inwoners in dit deel van Nederland bezig. Na de winning van het gas en olie, dreigt deze regio opnieuw een wingewest te worden, zo vrezen veel inwoners.

Dat blijkt uit de eerste Pitch die we samen met Omrop Fryslân, RTV Noord, RTV Drenthe en RTV Oost hebben georganiseerd. Met meer dan 100 onderzoeksvoorstellen mag deze #noordoostpitch gerust een succes worden genoemd. Niet alleen het aantal, maar ook de kwaliteit en de relevantie van de pitches hebben ons verrast.

Naast de verschillende voorstellen die raken aan het thema energie, zijn er ook goede voorstellen ingediend over de zorg en de geldstromen die daarmee zijn gemoeid, vermeend gemeentelijk wanbeleid en spilzucht, rigoreuze bomenkap, vergrijzing en ontvolking vs werkgelegenheid,  en de gang van zaken rond de luchthavens in Groningen en Twente. Er zijn veel tegels die het verdienen gelicht te worden, zo vinden onze pitchers.

We zijn Pitch begonnen om betrokken burgers een stem te geven in wat we samen journalistiek gaan onderzoeken

Natuurlijk zijn er ook voorstellen die minder passen in het thema van deze Pitch, bijvoorbeeld omdat ze geen verband hebben met Noord- en Oost-Nederland. Sommige hebben we om die reden gesloten, uiteraard met tekst en uiteg.

Klik hier voor een overzicht van de pitches, gesorteerd op de meeste stemmen.

Hoe nu verder?

Follow the Money en de regionale omroepen zijn Pitch begonnen om betrokken burgers een stem te geven in wat we samen journalistiek gaan onderzoeken. Jij bepaalt mee, door een Pitch in te dienen en/of door erop te stemmen. Voor alle duidelijkheid: ook als je er zelf geen wilt indienen, kun je wel je stem uitbrengen op je favoriete Pitch. Dat kan overigens nog steeds: onze virtuele stembus is open tot maandag 15 april 00:00.

Daarna gaan we de tweede ronde in. In principe gaan de vijf voorstellen met de meeste stemmen door. Maar omdat er enkele elkaar overlappende voorstellen zijn, overwegen we die te ‘bundelen’. De strijd ligt nog volledig open, de ervaring leert dat er die laatste dagen nog veel stemmen binnenkomen.  

In de tweede ronde, die 5 dagen duurt, zullen we ook vragen om de voorstellen aan te scherpen en polsen op welke hulp van het publiek we kunnen rekenen. Er liggen prachtige voorstellen, maar we moeten ook realistisch zijn: onze redactionele budgetten en menskracht zijn beperkt, en daarom kijken we ook of de pitch uitvoerbaar is. Een jury hakt uieindelijk de knoop door. 

Je hebt nog volop de tijd om op je favoriete voorstel(len) te stemmen. Je mag stemmen op zoveel pitches als je maar wilt, maar per pitch slechts een keer. Deel je favoriete pitch op sociale media of vraag je vrienden per email om mee te doen. Op die manier kunnen we een breed gedragen journalistiek onderzoek beginnen en samen die onderste steen boven halen. Moge de beste winnen.