Noorse kroon is geen safe haven meer

3 Connecties

Relaties

Noorwegen Valuta

Werkvelden

Economie
3 Bijdragen

De Noorse kroon is de meest overgewaardeerde munt ter wereld. Ook al is hij in waarde gekelderd.

Niets is gevaarlijker voor de portemonnee dan welgemeend financieel advies vanaf de borreltafel. Advies van het type 'beleg in vette varkensbuiken', 'koop een huis in booming Bulgarije', 'open een spaarrekening in Zwitserland'. Dankzij de eurocrisis was de Noorse kroon enige tijd de Geheimtip van valuta-daytraders, vermogensbeheerders en dus ook aan de borreltafel  populair. De Zwitsers doen er immers alles aan om de koers van hun frank te dempen en hebben een gammele bancaire sector die too big to save is. Wat blijft er dan aan geloofwaardige valuta over in Europa?
Juist. NOK. De Noorse kroon is goud waard.
Op papier klinkt het begrijpelijk: het land is de enige Europese oliestaat, beschikt over een van de grootste souvereign wealth funds ter wereld, is eigenwijs niet lid van de Europese Unie en moet helemaal niets van de euro hebben. De Noorse krona is de ultieme fuck you money.
Noorwegen is aantrekkelijk voor valutaire apocalyptici, maar heeft ook nadelen. Een blikje bier bijvoorbeeld kost er omgerekend €4, een pakje boter €4,50. Tenminste, als het in de winkels ligt, want in slechte zomers produceert de Noorse veestapel te weinig melk om aan de vraag naar boter te kunnen voldoen. Door de tekorten schiet de prijs dan omhoog. Rond de Kerst van 2011 zelfs tot €350 per pond. Vandaar dat de meeste Noren regelmatig naar Denemarken en Zweden gaan om inkopen te doen en boter te smokkelen. Folklore anno 2013.
Ergo: de Noorse kroon is de ideale safe haven voor de euro-Angst.
Not.
Eind juni belandde de Noorse kroon in een glijvlucht die uitmondde in de sterkste daling sinds 1992.  Zelfs ten opzichte van zijn Scandinavische broeders in Zweden en Denemarken oogt de Noorse munt ineens als een manke brekebeen. Ten opzichte van de dollar is de kroon sinds half juni meer dan 6 procent in waarde gedaald, ten opzichte van de euro ruim 4 procent. Dat doet de Noren pijn als ze straks weer boter en bier moeten inslaan.
Desondanks is de munt in de donderdag gepubliceerde jaarlijkse interactieve en heerlijk speelse Big Mac-index van The Economist nog steeds de meest overgewaardeerde munt ter wereld.
En dan valt het ten opzichte van de euro nog mee: 61,1 procent overwaardering. Maar ten opzichte van de Chinese yuan is de Noorse kroon ruim 187 procent overgewaardeerd.
Toch zijn de vooruitzichten voor de Noorse economie niet slecht. Voor 2013 wordt de groei van het BBP geraamd op 2,8 procent. De economische fundamenten zijn sterk, ook al is de overwaardering van de munt extreem. Volgens sommige valuta-analisten is de waardedaling dan ook een overreactie. Naast de overwaardering zou de matige verhandelbaarheid van de Noorse munt valutabeleggers ongerust maken. Daarbij koopt het Noorse souvereign wealth fund – waar het geld over de schatkist klotst – bij tijd en wijle buitenlandse valuta op. Ook dat dempt de koers van de kroon. Als de val van de Noorse kroon iets duidelijk maakt, is dat er geen veilige havens meer zijn.
Compleet Noors dorp te koop
Wie desondanks geen vertrouwen heeft in de toekomst van de euro, kan voor de prijs van een aardige Nederlandse middenklassewoning een degelijke hedge in de vorm van een compleet Noors vissersdorp kopen. Oppervlakte ca. 265.000 m2, goede visgronden en in de zomer komen er wel eens toeristen. 'Het noorden van Noorwegen maakt een stormachtige ontwikkeling door, dankzij de exploitatie van nieuwe olievelden. Ook dit zal resulteren in een toenemende behoefte aan recreatie.'
Voor de actuele EUR/NOK-koers, klik op de grafiek. Bron: IEX.nl