"Nothing has changed"

4 Connecties

Relaties

Documentaire VPRO Tegenlicht

Organisaties

Goldman Sachs
0 Bijdragen

Indringende documentaire van VPRO's Tegenlicht over Goldman Sachs en de vernietiging van Griekenland.

Na de beëdiging van voormalig Goldman Sachs bankier Mario Draghi tot president van de ECB en de installatie van Goldman Sachs adviseur Mario Monti tot de nieuwe minister-president van Italië, gingen er overal in Europa stemmen op dat de Amerikaanse zakenbank de grote machtige poppenspeler was die zijn marionetten succesvol in stelling had gebracht.
Die verhalen en het spottende artikel op Follow the Money over 'Kabinet Goldman' inspireerden enkele journalisten van de VPRO om een documentaire te maken over de machtigste bank ter wereld.

De makers gaan uitgebreid in op de dubieuze deal die Goldman Sachs in 2001 voor de Grieken uitvoerde om een deel van de staatsschuld weg te poetsen. Ze interviewen Nicholas Dunbar, de onderzoeksjournalist van Bloomberg die in 2003 als eerste over deze transactie schreef. Interessant is vooral de voormalige Goldman Sachs bankier Nomi Prins die zich onverbloemd uitlaat over de amorele cultuur bij de zakenbank.

 

"Afschieten met Kalashnikovs"
De journalisten van de VPRO reisden ook naar Griekenland en legden daar vast wat voor grote gevolgen de crisis daar heeft voor mensen die zich aan de onderkant van de samenleving bevinden. Dat levert indringende beelden op die tonen hoe Griekenland in hoog tempo afglijdt naar de status van ontwikkelingsland. De kritiek van Grieken - ondernemers, arbeiders - aan het adres van hun politieke leiders is genadeloos.

"Griekenland is dood, overleden", zegt een dame die bij de dokter komt en last heeft van hartkloppingen als gevolg van crisisstress. Haar man is zijn baan kwijt en het gezin is overgeleverd aan de goden. Haar opmerkingen over de politieke kaste zijn wellicht een voorbode van wat er in Griekenland nog komen gaat. "Het zijn schoften, die mensen en je moet ze afschieten met een kalashnikov".

 Ook journalist William Cohan, auteur van het boek "Money and Power: how Goldman Sachs came te rule the World", komt uitgebreid aan het woord. Het boek, dat overigens niet overal positief werd besproken, behandelt 'het grote Goldman Sachs verhaal' en de onvoorstelbare invloed die de bank wereldwijd kan uitoefenen. Hij constateert dat er sinds het ontstaan van de financiële crisis nog niet veel is veranderd om de banken, die de wereld aan de rand van de afgrond brachten, kleiner te maken en te controleren. Ook de beloningssytemen de die de bankiers van Wall Street tot hun bizarre gedragingen aanzetten, zijn nog in takt. "Nothing had changed".


Tegenlicht, maandagavond om 20.55 op Nederland 2.