Tulpenbelegger moet inleveren

  Marco Vrijburg, de hoofdrolspeler in het mislukte tulpenbeleggingsfonds Novacap, is sinds vorige week zijn Rolls-Royce en Porsche kwijt. De tulpenmanie van tien jaar geleden is nog niet voorbij.

  Eén van de grootste bollenkwekers in Nederland, Holland Bolroy Markt (HBM) heeft volgens het FD beslag laten leggen op zijn bolides. HBM-eigenaar Cees van der Velden heeft eveneens een ander slot laten aanbrengen op Vrijburg’s villa in het Zuidhollandse Lisse.


  De reden? HBM heeft volgens de rechter schade geleden doordat Vrijburg tulpenbollen ‘onrechtmatig’ aan een eerder beslag heeft onttrokken om die vervolgens met succes te verkopen. HBM wist in een civielrechtelijke zaak een schadevergoeding van 8 miljoen euro te bedingen.


  De beslaglegging is één van de naweeën van een slepende beleggingsfraudezaak uit 2003. Vrijburg’s tulpenbeleggingsfonds, dat gouden bergen beloofde met targets zoals “30 procent nettorendement in 1,5 jaar, klapte - naar goed 17e eeuws gebruik - in elkaar en de 85 miljoen euro belegde gelden waren als sneeuw voor de zon verdwenen. De tulpenmanie  trof beleggers zoals uitgever Willem Sijthoff, voormalig ABN Amro-bestuurder Jan Maarten de Jong  en Cor Boonstra.   

   

  Selecteren op Porsche
  De goudzoekers hadden voor 85 miljoen euro ingelegd bij Novacap beheerder Vrijburg om te beleggen in termijncontracten voor tulpenbollen. Door de toevloed aan gelden explodeerde de bollenprijs. De onwaarschijnlijk hoge rendementen leken even haalbaar, maar op de dag dat de termijncontracten moesten worden nagekomen, waren de prijzen drastisch gekelderd waardoor Novacap failliet ging. De ingelegde gelden verdwenen spoorloos. Vrijburg wees vervolgens met de beschuldigende vinger naar bollenhandelaren en bollenmiljonair Cees van der Velden.

   

  In een artikel uit 2006 van tijdschrift Quote komt de affaire tussen Vrijburg en Van der Velden al ter sprake. Van der Velden’s advocaat: “Mijn cliënt wordt wel aangewezen als een van de grootste boeven, maar hij heeft voor 22 miljoen aan bollen geleverd en daarvan slechts acht miljoen betaald gekregen. Het zou nogal dom zijn als je mensen probeert te tillen en daar 14 miljoen bij in schiet.”  Vrijburg’s beschuldigingen leidden uiteindelijke niet tot strafrechtelijke uitspraken.

   

  Dat Vrijburg nu onvrijwillig afstand heeft moeten doen van zijn Porsche, is pijnlijk. Bij het selecteren van zakencontacten zou hij juist afgaan op het feit of iemand een Porsche rijdt.

   

  Bron: het Financieele Dagblad


   

  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid
  Verbeteringen of aanvullingen?   Tip de auteur Annuleren