Novartis beschuldigd van omkoping

De Amerikaanse overheid beschuldigt medicijnenfabrikant Novartis van fraude. De farmaceut zou minstens twintig apothekers omgekocht hebben om het medicijn Myfortic te promoten.

De Amerikaanse overheid begint een rechtszaak tegen medicijnfabrikant Novartis. De farmaceut wordt beschuldigd van fraude en omkoping. Novartis zou sinds 2005 ten minste twintig apothekers betaald hebben indien deze patiënten overhaalden om het medicijn Myfortic te gebruiken in plaats van goedkopere alternatieven. Myfortic is bedoeld voor patiënten die een levertransplantatie hebben ondergaan en is duurder dan concurrerende medicijnen. Apothekers die veel patiënten wisten te overtuigen kregen kortingen of ontvingen een teruggave. Novartis beloofde een apotheker in Los Angeles zelfs een bonus van 5 procent over diens jaarlijkse verkoop indien hij minstens duizend extra Myfortic-gebruikers zou weten te strikken. Volgens de aanklager Preet Bharara hield Novartis de afspraken over kortingen of aftrek opzettelijk verborgen. De fabrikant zelf ontkent de beschuldigingen.
 
De strategie blijkt erg lucratief te zijn geweest: de jaarlijkse verkoop van een apotheker in Arkansas steeg in vier jaar van 100.000 dollar naar meer dan een miljoen. De wereldwijde opbrengst van het medicijn leverde Novartis in 2012 in totaal 579 miljoen dollar op, een stijging van 12 procent ten opzichte van het voorafgaande jaar. Eerder dit jaar kwam het bedrijf al in opspraak toen bekend werd dat topman Daniel Vasella een vertrekpremie van bijna 60 miljoen euro meekreeg. 
 
Volgens Bharara heeft Novartis de onafhankelijkheid van apothekers in het geding gebracht. Daarnaast heeft de medicijnfabrikant zich al eerder schuldig gemaakt aan fraude. In 2010 moest Novartis een boete van 422,5 miljoen dollar betalen vanwege soortgelijke illegale marketingtactieken van verschillende medicijnen. De fabrikant kocht medische specialisten om zodat ze de medicijnen ook voor alternatieve doeleinden zouden gebruiken. 
 
De farmaceutische sector lijkt omkoping niet te schuwen om de verkoop van medicijnen te stimuleren. Pfizer deed contante betalingen aan dokteren en moest hiervoor 55 miljoen dollar betalen. Zowel Bristol-Myers Squibb als AstraZeneca kochten doktoren om het gebruik van antipsychotische medicijnen op te krikken en kregen beide een boete van ruim 500 miljoen dollar. Eli Lilly bekende in 2009 dat het de gevaren van Zyprexa, een antipsychotisch medicijnen, verborgen had gehouden en winst boven de gezondheid van patienten had geplaatst. De fabrikant moest een recordbedrag van 1.4 miljard betalen.