NRC komt met financiële online krant

4 Connecties

Relaties

Krant

Organisaties

NRC

Werkvelden

Media Journalistiek
3 Bijdragen

NRC Handelsblad lanceert volgens bronnen van Follow the Money binnen enkele weken een nieuwe online financiële krant. Het project met werktitel 'Spoetnik' is nog altijd 'supergeheim'.

NRC Handelsblad is bezig met een nieuwe digitale publicatie, zo bevestigen meerdere goed ingevoerde bronnen aan Follow the Money. Het zou gaan om een nieuwe online financiële krant, die medio mei gepresenteerd gaat worden en als werktitel de veelzeggende naam 'Spoetnik' heeft meegekregen. Het project is volgens bronnen 'supergeheim' en alles wordt in het werk gesteld dat voorlopig zo te houden. Voor het project zijn inmiddels medewerkers aangetrokken. De huidige chef economie Freek Staps, is de trekker van het nieuwe project. Staps was niet bereikbaar voor commentaar.

'Geen Spoetnik'

'Het is heel gedeeltelijk waar,' reageert NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch telefonisch. 'Er gaat wel wat gebeuren in de komende weken en ja, we gaan wat bekend maken,' pareert hij charmant. 'Ik kan je wel vertellen dat het geen financiële krant wordt.' Om daar aan toe te voegen. 'En hij gaat ook geen Spoetnik heten.' 'Het is een project waar de hele redactie aan werkt. Dat doen we met zijn allen, want we zijn een team.  We zijn constant bezig met het ontwikkelen van nieuwe projecten en in dat licht moet je dit ook zien.' De ontkenning van Vandermeersch ten spijt, er bestaat al een subdomein bij NRC, spoetnik.nrc.nl, waar moet worden ingelogd met een wachtwoord. Daarnaast wordt er kennelijk al geexperimenteerd met Spoetnik berichten op de site, zoals blijkt uit onderstaande screenshot: Spoetnik screendump Maar er is meer. Er wordt door de NRC-redactie ook al volop getest met de nieuwe Spoetnik nieuwsbrief. U kunt zich hier alvast inlezen op wat u binnenkort te wachten staat. Nieuwsbrief Spoetnik   Dat het project 'supergeheim' is, blijkt ook uit de reactie van een NRC-redacteur. 'Hoe weten jullie dat nou?,' reageert deze desgevraagd. 'Ik kan er niets over zeggen. Het is een apart project, waar niets van naar buiten mag komen.'

NRC in verkoop

Het is een woelige tijd voor NRC Media, dat door grootaandeelhouder Egeria op 24 maart in de etalage werd gezet. Het is niet bekend of Derk Sauer, minderheidsaandeelhouder met 9%, ook van plan is zijn aandelen te verkopen. Peter Vandermeersch opperde onlangs in het VPRO-programma 'Nooit Meer Slapen' om de lezers via een lezersfonds eigenaar te maken van de krantengroep. Het is algemeen bekend dat sinds NRC te koop staat, de mogelijkheden voor nieuwe investeringen begrensd zijn. Dit maakt het spoetnik-project des te opvallender, maar niet minder interessant. Voor opmerkingen en tips kunt u terecht op Twitter @nrcspoetnik. (De Follow the Money redactie is van harte bereid deze account voor het symbolische bedrag van 1 euro aan NRC over te dragen).