NSA Follows the Money

Een speciale tak van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, 'Follow the Money' genaamd, spioneert op internationale betalingen van creditcardmaatschappijen

Ook NSA heeft het principe 'volg het geld' omarmd. Sterker, de Amerikaanse inlichtingendienst blijkt zelfs een aparte afdeling te hebben opgericht die erop is gericht om internationale betalingen, bank en creditcard-transacties in kaart te brengen. De afdeling kreeg de betekenisvolle naam 'Follow the Money' toebedeeld. De manschappen van Follow the Money gingen voortvarend te werk en verzamelden alleen al in 2011 in de eigen financiële databank 'Tracfin' 180 miljoen bestanden met informatie over betalingen. Het overgrote merendeel van de transacties - 84 procent - waren gerelateerd aan het gebruik van creditcards. Deze feiten werden afgelopen zondag 15 september door Spiegel onthuld.  

Doelen: Visa en SWIFT

Het Duitse magazine baseerde zich op documenten die door de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden naar buiten zijn gebracht. Uit de informatie waar Spiegel de hand op wist te leggen blijkt dat Follow the Money bijzondere aandacht voor creditcardmaatschappij Visa heeft en dat het toegang probeerde te verkrijgen tot de transacties van Visa-klanten in Europa, het midden-Oosten en Afrika. Een woordvoerder van Visa liet Spiegel weten dat het onmogelijk is om data te verkrijgen uit netwerken die door het bedrijf worden bestierd. Naast Visa zou databank Tracfin ook informatie over de in Brussel gevestigde Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) bevatten. SWIFT is een internationaal netwerk dat door meer dan 10 duizend banken, effecteninstituten en andere internationaal opererende bedrijven wordt gebruikt en een standaard biedt om op een veilige en betrouwbare wijze financiële informatie te versturen. De NSA bestempelde SWIFT als een 'target'. De onthullingen over de NSA-afdeling Follow the Money volgden op het nieuws van zaterdag 14 september dat de inlichtingendienst digitale certificaten van het Nederlandse bedrijf Diginotar zou hebben vervalst om zich uit te kunnen geven als een dienst van Google of Microsoft. Zoals de regelmatige lezers van deze website weten, is de term Follow the Money beroemd geworden door de film All the President's Men, naar het boek van de onderzoeksjournalisten Bob Woodward en Carl Bernstein over het Watergate schandaal. De term werd toen gebezigd door de geheime bron die de bijnaam Deep Throat kreeg. In 2005 bleek uit een inmiddels legendarisch artikel in Vanity Fair, dat Deep Throat de naam Mark Felt droeg en een topman van de inlichtingendienst FBI was.