
‘Wispelturig’. ‘Heethoofden’. Een ‘onvoorspelbaar regime’. Het zijn enkele kwalificaties die de afgelopen dagen in de Nederlandse pers over Noord-Korea voorbij kwamen. Klopt dit beeld wel? Follow the Money analyseert de crisis en concludeert dat het cartooneske beeld dat wij van het regime hebben een mogelijke oplossing vooral in de weg staat.
Dreigementen zijn standaard gereedschap in iedere internationale diplomatieke gereedschapskist. Vaak zijn ze niet expliciet en komen ze neer op wat militair machtsvertoon; denk hierbij bijvoorbeeld aan de 'toevallige' militaire oefeningen die Rusland en de NAVO-landen aan elkaars grens uitvoeren. In meer extreme gevallen kunnen staatshoofden dreigen met sancties of zelfs met militair geweld. Zo kregen de Amerikanen onder dreiging van bombardementen in oktober 1998 de Servische leider Milosevic aan de onderhandelingstafel.
Zeker in het laatste geval is het wel belangrijk dat de dreigementen realistisch zijn. Het heeft geen zin een dreigement te maken als de tegenstander al weet dat je deze nooit na zult komen. De Amerikaanse generaal Colin Powell zei hier ooit over: ‘Threats of military force will work only when U.S. leaders actually have decided that they are prepared to use force.’
Dat brengt ons bij afgelopen woensdag, toen president Donald Trump voor de nodige consternatie zorgde. Hij waarschuwde dat Noord-Korea maar beter kan ophouden met het uiten van bedreigingen aan het adres van de Amerikanen; zo niet, dan kan leider Kim Jong-un ‘fire and fury’ verwachten die ‘de wereld nog nooit heeft gezien.
Een dergelijke expliciete dreiging is op zijn minst onorthodox te noemen. Ter vergelijking: president Bill Clinton dreigde in 1998 over te gaan tot militaire ontwapening van Saddam Husseins regime in Irak met de woorden: ‘You have used weapons of mass destruction before; we are determined to deny you the capacity to use them again.’ Ook hier is de dreiging aanwezig, maar de toon is volstrekt anders.
Voor de inlichtingendiensten is Noord-Korea een 'black box'
En dat werd ook in Pyongyang opgemerkt. In reactie op de uitspraken van Trump liet de Noord-Koreaanse regering weten dat het de mogelijkheden verkent om Guam, een strategische Amerikaanse marinebasis in de Pacific, te bombarderen met een kruisraket.
Black box
Wanneer er dergelijke spierballentaal wordt gebruikt in het diplomatieke spel, staat één vraag altijd voorop: worden de dreigementen waar gemaakt, of is het pure bluf?
Aangezien de partijen niet bij elkaar in het hoofd kunnen kijken, is hier niet zomaar een antwoord op te geven. Daarom proberen ze elkaars intenties te ‘reconstrueren’. Dat wil zeggen dat ze, om een beeld te krijgen van de motieven en belangen van de tegenpartij, achter de schermen zoveel mogelijk informatie over elkaar los proberen te peuteren.
Het belangrijkste hulpmiddel hierbij zijn de inlichtingendiensten. Deze diensten kunnen zoveel mogelijk data over de ‘tegenstander’ verzamelen; daaruit kan weer waardevolle informatie worden gehaald. Hoe vaak wordt een bepaald dreigement bijvoorbeeld geuit? Wat is de toon? Ook brengen inlichtingendiensten veelal de militaire bewegingen in kaart. Worden er troepen verplaatst richting de grens, of worden er schepen richting bepaalde wateren gedirigeerd? Zulke handelingen zeggen aardig wat over de intenties van een regering.
Maar precies hier vormt Noord-Korea een extreme uitzondering op de regel. Voor de (westerse) inlichtingendiensten is het land namelijk een zogeheten black box. Dat wil zeggen: de gangbare wegen om informatie te verkrijgen over het land zijn in Noord-Korea hermetisch afgesloten.
De gangbare wegen om informatie te verkrijgen zijn in Noord-Korea hermetisch afgesloten
In een artikel in The Observer zette voormalig NSA-analist John Schindler de moeilijkheden op een rijtje. Zo zijn er bijvoorbeeld geen ambassades in Noord-Korea; hierdoor kan de CIA geen zogeheten diplomatieke assets inzetten om informatie los te peuteren bij Noord-Koreaanse ambtenaren en regeringsleiders. Ook zijn er geen Amerikaanse bedrijven actief in het land. Ook het stationeren van agenten die zich voordoen als zakenman is dus geen optie.
De weinige buitenlanders die in het land zijn, worden daarnaast nauwlettend door het regime in de gaten gehouden. Onlangs nog verdween de 22-jarige student Otto Warmbier in een goelag omdat hij een propagandavlag als souvenir had proberen te stelen. De jongen overleed kort na zijn vrijlating aan hersenletsel. Volgens Noord-Korea door het eten van verkeerd voedsel, volgens zijn ouders door de martelingen die hij had ondergaan.
Al zou het een Amerikaanse spion dus lukken om Noord-Korea binnen te komen, dan is het nog maar de vraag of het deze persoon lukt om überhaupt informatie te verzamelen en na de operatie het land weer te verlaten.
Koffiedik kijken
Ook het aftappen van de communicatiekanalen — iets waar met name de NSA zich in specialiseert — is bij de Noord-Koreanen geen optie. Pyongyang heeft alle lijnen diep onder de grond zitten, wat het lastig maakt om deze te onderscheppen. En internettoegang is dermate schaars in het land, dat het ook hier moeilijk wordt om mee te luisteren: er is onvoldoende “ruis” op de lijn waarachter een eventuele NSA-tap zich kan verschuilen.
Ook mét aanvullende informatie kan het nog aardig mis gaan
Spionagesatellieten zijn wel een optie, en geven een vage indicatie van wat er op de grond gebeurd. Als de beelden echter niet kunnen worden aangevuld met zogeheten ‘signal intelligence’ (informatie verkregen uit het aftappen van communicatie) of ‘human intelligence’ (data verkregen van spionnen op de grond), is het vooral koffiedik kijken.
De geschiedenis leert daarnaast dat het ook mét aanvullende informatie nog aardig mis kan gaan. Zo miste de CIA in 1998 ondanks het bewijs van satellietbeelden een nucleaire test in India. De reden: de CIA-medewerker die gespecialiseerd was in nucleaire wapens, was die dag simpelweg niet op kantoor. En in 2003 werden satellietbeelden van de CIA uit Irak, ondanks tegenwerpingen van diverse analisten, door de regering-Bush gepresenteerd als ‘het’ bewijs dat Saddam Hussein massavernietigingswapens zou hebben.
De enige mogelijkheden om enigszins betrouwbare informatie over de intenties van Noord-Korea te verkrijgen, liggen dus bij Noord-Koreaanse bronnen buiten het land zelf. Ook daar zijn er echter maar weinig van: de gemiddelde Noord-Koreaan kan niet eens vrijuit door het eigen land reizen, laat staan dat ze zich zomaar in het buitenland kunnen begeven.
Het handjevol Noord-Koreanen dat wél buiten de landsgrenzen komt, zijn daarom veelal diplomaten en politieke vluchtelingen. De diplomaten zijn over het algemeen juist spionnen voor het regime van Kim Jong-un; zij zijn dus alleen bruikbaar als ze overlopen. Dergelijke overlopers zijn, naast de politiek vluchtelingen, ongeveer de enige extra bronnen die de Amerikanen (en in het verlengde hiervan het westen) ter beschikking hebben om iets over de regering in Pyongyang te weten te komen.
Waarom is dit problematisch?
Het resultaat is duidelijk: de Westerse inlichtingendiensten hebben te maken met een jarenlang informatietekort. Dit heeft twee gevolgen. Ten eerste: door het gebrek aan kijkjes achter de schermen zijn we aangewezen op ‘openbare signalen’, oftewel signalen die het regime zelf de wereld in stuurt. Propaganda dus. Een bombastisch bericht op de staatstelevisie dat het regime een succesvolle test heeft uitgevoerd bijvoorbeeld, of een dramatische militaire parade.
Toegegeven: de signalen liegen er niet om
Ten tweede, en voortvloeiend uit het eerste: deze afhankelijkheid van propaganda als nieuwsvoorziening vergroot de kans dat wij Noord-Korea onterecht aanzien voor een stel malle, onvoorspelbare communisten met kernwapens.
Toegegeven: de signalen liegen er niet om. Zo heeft Noord-Korea afgelopen decennia surveillance-schepen gekaapt, onbewapende surveillancevliegtuigen uit de lucht geschoten, een systeem van ondergrondse invasie-tunnels aan de grens met Zuid-Korea uitgegraven en zelfs twee Amerikaanse soldaten vermoord met een bijl in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea.
Deze stoutmoedige provocaties richting de Amerikanen en Zuid-Korea, evenals de onophoudelijke stroom van absurdistische berichten, creëren een cartoonesk beeld van het regime. Wat veel media en politici echter over het hoofd zien, is dat Kim Jong-un ons alleen laat zien wat hij ons wíl laten zien.
Etnisch nationalisme
In zijn boek ‘The Cleanest Race’ zet professor Brian Reynold Myers uiteen hoe Noord-Korea feitelijk twee soorten propaganda de wereld inslingert: een Engelstalige versie voor het buitenland, en een versie voor het binnenland. Gelijksoortige propaganda-tactieken zien we ook voorbij komen in Syrië en Irak, waar terreurgroepering ISIS in de Engelstalige jihad-glossy Dabiq een andere toon aanslaat dan in diens Arabische propaganda.
Volgens Myers staat Noord-Korea op het politieke spectrum eerder aan de rechter- dan aan de linkerzijde. Het regime bekijkt de wereld door een raciale bril, waarbij ‘Briljante Kameraad’ Kim Jong-un de perfecte belichaming van ‘Koreaansheid’ is. Hoewel de economie volledig wordt bestuurd door de staat — een typische eigenschap van communistische landen — wijst Myers erop dat dit evengoed het geval was bij extreemrechtse nationalistische staten als imperialistisch Japan en Nazi-Duitsland. Deze vergelijking werd in de academische literatuur eerder ook door zijn collega’s gemaakt.
Een conflict met Noord-Korea is een confrontatie met een tegenstander die vecht voor diens overleving
Toch profileert Noord-Korea zich naar buiten toe als een rasechte communistische staat, die zich zou laten inspireren door de zogeheten Juche-traditie. Deze wazige pseudo-religie is echter met name naar buiten gebracht in Engelstalige stukken. Volgens Myers is het een manier om buitenlanders zand in de ogen te strooien: de staatsideologie is in feite meer gebaseerd op het mystiek Japans nationalisme uit de Tweede Wereldoorlog — met name bekend van de kamikaze-piloten — dan op het communisme.
Maakt het uit of het regime van Noord-Korea links of rechts is? Feitelijk niet. Extreem etnisch-nationalistische regimes hebben linksom of rechtsom de neiging om conflicten te interpreteren als een darwinistische strijd op leven en dood.
Een gewapend conflict met Noord-Korea zou derhalve neerkomen op een confrontatie met een tegenstander die vecht voor diens overleving. Een tegenstander die, met andere woorden, weinig te verliezen heeft — en dus sneller bereid zal zijn om tot het uiterste te gaan. Technologische achterstand of niet, de ervaringen van Vietnam, Irak en Afghanistan leren dat zulke tegenstanders de militaire doelen behoorlijk kunnen dwarsbomen.
Rusland en China
De aanwezigheid van zo’n strategische agenda blijkt ook uit de houding van Noord-Korea binnen de regio. Het regime heeft de afgelopen jaren handig gebruik gemaakt van de ruimte die de paar (belangrijke) bondgenoten — China en Rusland — verstrekken.
Tot dusver interesseerde het Rusland en China maar weinig hoe Kim Jong-un zijn zaakjes regelde
Zo bleven Moskou en Peking tot enkele jaren geleden relatief stil wanneer Noord-Korea weer eens een ‘satelliet’ lanceerde. De reacties bleven beperkt tot het uiten van retorisch ongenoegen en diplomatiek gemor achter de schermen. Hiermee is het Noord-Koreaanse regime gesterkt in zijn overtuiging dat in het geval van een nucleaire test de bondgenoten ook geen serieuze reprimandes zouden overwegen.
Noord-Korea is namelijk niet blind voor de belangen van zijn kameraden. Zo heeft Rusland plannen voor een trans-Koreaanse pijpleiding en investeerde ook China flink in het land. Daarnaast is Noord-Korea in Chinese ogen nog altijd een belangrijke buffer tegen een al te grote Amerikaanse en Japanse aanwezigheid in de regio.
Tot dusver interesseerde het Rusland en China dus maar weinig hoe Kim Jong-un zijn interne zaakjes regelde. Zolang de eigen staatskassen maar werden gespekt vanuit Pyongyang. Recentelijker lijken echter ook zij paal en perk te willen stellen aan de neerwaartse spiraal van agressieve retoriek (ook wel brinkmanship genoemd). Beiden landen zijn namelijk niet gebaat bij een volledige escalatie in de regio.
Dit betekent niet dat Rusland en China Noord-Korea op het matje zullen roepen: met name Rusland heeft laten weten geen al te grote (diplomatieke) rol op zich te willen nemen. Het resultaat is dat Noord-Korea nu precies weet hoe ver het kan gaan: Rusland en China zijn bereid tot economische sancties, maar zullen de Noord-Koreaanse kat ook niet in het nauw drijven. Behalve Amerika, Japan en Zuid-Korea, hoeven ook Rusland en China niet te zien welke rare sprongen deze kan maken.
De bluf van Trump
Sinds vorige week zit ook Amerika in een gelijksoortig schuitje. Feitelijk heeft Kim Jong-un de bluf van president Trump namelijk in het openbaar doorgeprikt. Zo is een militaire interventie (waar Trump mee dreigde) een disproportionele reactie op de politieke retoriek vanuit Pyongyang. Ook Noord-Korea beseft dat Amerika zichzelf alleen maar kan schaden met een militaire eenmansactie.
Het is onwaarschijnlijk dat Amerika militair ingrijpen niet zorgvuldig zal afstemmen
Ondanks alle Michael Bay-scenario’s (die ook in Nederlandse kranten waren te lezen) is het onwaarschijnlijk dat Amerika een eventueel militair ingrijpen in Noord-Korea niet zorgvuldig zal afstemmen met regionale bondgenoten Zuid-Korea en Japan. Dit zeker aangezien die twee landen in het geval van een militair conflict ook de kosten zullen moeten gaan dragen van burgerslachtoffers en de op gang komende vluchtelingenstromen. Met andere woorden: geen enkele partij zit te wachten op een escalatie. Iedereen heeft liever dat Noord-Korea een beperkte — en dus stabiele — dreiging op de achtergrond blijft.
Daarnaast heeft de Verenigde Staten al die jaren de oorlogsretoriek vanuit Pyongyang voornamelijk genegeerd. Noord-Korea hoeft zijn woorden minder zorgvuldig te kiezen, omdat het land geopolitiek gezien als minder geloofwaardig wordt beschouwd. Kim Jong-un heeft deze underdog-positie naar zijn hand weten te zetten door systematisch de grenzen af te tasten. Met andere woorden: push the limit, but don’t cross the line.
En met succes: Kim Jong-un weet nu dat China er niet voor terugdeinst om sancties op te leggen als het te dol wordt, dat Rusland doet of de neus bloed en dat de huidige president van Amerika meer van de praatjes dan de daadjes is.
Maar dit betekent niet dat de Noord-Koreanen de mogelijkheid van regime change niet in het achterhoofd houden. Dit is ook precies de reden waarom het regime nooit de nucleaire wapens zal opgeven: het is de enige verzekering tegen zo’n wisseltruc. De regering in Pyongyang heeft zelfs expliciet verwezen naar het lot van de Libische dictator Khadaffi. Deze werd in 2002 door President Bush werd geschaard onder de zogeheten ‘As van het Kwaad’. Om een Amerikaanse interventie zoals in Irak te voorkomen besloot Khadaffi een jaar later zijn wapens in te leveren.
Geloof de Amerikanen nooit op hun woord, en geef nooit je massavernietigingswapens op
Na de interventie van Libië in 2011 hebben alle dictators in de wereld twee belangrijke lessen geleerd: geloof de Amerikanen nooit op hun woord, en geef nooit je massavernietigingswapens op.
Precaire balans
Ondanks het beeld van de malle dictator is Kim Jong-un een rationele speler die diens geopolitieke kaarten dicht tegen de borst houdt. Een speler die het simplistische Westerse frame van een ‘onvoorspelbare’ dictator handig uitbuit.
De relatie met Noord-Korea is een precaire balans die ten alle tijden verhit is, maar tot nu toe nooit is gaan overkoken. Ook in Washington leeft dit besef: enkele uren na de ‘fire and fury’-uitspraak distantieerden medewerkers van het Witte Huis zich al van de quotes. Trump dirigeerde zelf enkele dagen later de aandacht richting Venezuela, en stuurde deze hiermee effectief dus weg van Noord-Korea.
Maar de relatie met Noord-Korea is meer dan alleen dansen over een nucleair koord. Indien Amerika daadwerkelijk is geïnteresseerd in een oplossing, zou een eerste belangrijke stap zijn om het simplistische beeld van Noord-Korea los te laten. Koude-oorlogsdenken gaat ons geen oplossing voor deze crisis brengen.
26 Bijdragen
Rob 164
Rob 164
Lydia Lembeck 12
Rob 164Daniel Lagewaard 4
1. Ik heb altijd begrepen dat de VS Noord Korea in principe nooit hebben hoeven aanvallen omdat er nog geen nucleaire lange afstandswapens waren. Tot dat moment was er namelijk geen actuele dreiging en kon gepoogd worden zaken via diplomatieke weg op te lossen. Nu onder Trump is de situatie voor het eerst zo dat Noord Korea die nucleaire capaciteit wél heeft en dat er dus voor de VS ook veel meer noodzaak is om in te grijpen (dit staat overigens los van Trump als president, want als het 5 jaar eerder was gebeurd, was Obama de klos). De VS wisten overigens dat dit moment eraan zat te komen, dus zullen ongetwijfeld een draaiboek hebben liggen. Hoe ziet de auteur deze verhoogde noodzaak van de VS om nu wél in te grijpen?
2. Is het in dit geval niet een kleine pre dat dit gebeurt tijdens het presidentschap van Trump, die door de halve wereld toch en beetje als gevaarlijke gek wordt neergezet? Noord Korea is onvoorspelbaar, maar Trump is dat ook. Ik hoop uiteraard dat er geen kogel wordt afgeschoten, maar diplomatie heeft in deze casus volgens mij nooit iets opgeleverd en ik zie trump er zo voor aan dat hij ineens op de knop drukt.
Roland Horvath 7
Daniel Lagewaard2/ Er is geen verhoogde noodzaak om een -gewapend- conflict met Noord Korea aan te gaan. De VS willen de wereldheerschappij. Al sedert 1812-1860, hun Manifest Destiny. Ze denken dat ze uitverkoren zijn. Ze lijden aan grootheidswaanzin en aan achtervolgingswanzin zoals door anderen gezegd. Het VS kapitalisme wil het overal voor het zeggen hebben. Ze haten elke vorm van inlandse collectieve samenwerking. Iedere vorm van socialisme of communisme. Vandaar dat Rusland hun vijand nr 1 sedert de Oktoberrevolutie van 1917.
Ze kunnen ook geen vreedzame coëxistentie met andere landen bvb. de BRICS anvaarden. Heersen willen ze. De VS zijn de agressor in het conflict met Noord Korea. En de provocaties van Noord Korea zijn klein bier tegenover wat de VS, bvb. de CIA doen. Voortdurend trachten ze staten te destabiliseren of te vernietigen als hun volgzaamheid niet 100% maar slechts 99% is. Bvb. Libië wilde een Pan Afrikaanse munt en in die munt hun olie verkopen. Zo bvb. is de oppositie in Syrië bewapend door de VS. De VS hebben zo ongeveer nooit gedeugd in hun 450 jarig bestaan, waarvan meer dan 200 als staat.
Trump is niet veel gekker dan zijn voorgangers. En in het ovale kantoor waren halve gekken nooit ver weg bvb Franklin Delano Roosevelt, Harry Truman of Richard Nixon.
Dieuwertje Kuijpers 2
Daniel Lagewaard(1) feitelijk is de Koreaanse Oorlog uit '50-'53 nooit opgelost (zogeheten "frozen conflict") waar alle partijen baat bij hebben dit vooral zo te houden. Zuid-Korea kan (en wil) de vluchtelingenstromen niet aan (we weten al van dissidenten die zijn gevlucht dat zij zeer grote aanpassingsproblemen hebben in de niet-Noord Koreaanse wereld, dus stel je eens voor als een bevolking van dik 25 miljoen er ineens achter komt dat het internet groter is dan 6 pagina's - de implicaties voor de geestelijke gezondheid zijn enorm); China vindt N-Korea wel fijn als buffer tegen de Verenigde Staten in de regio, en Japan de VS juist weer als buffer tegen China; Rusland verdient geld aan het regime en ziet het ook als een handige tegenpool tegen de VS; de VS hebben (zeker na Afghanistan en Irak) weinig draagvlak voor een grondinterventie - dus ook die hebben hier niet heel veel zin in. Maar, zoals je zegt, de strategische balans kan verstoord worden op het moment dat Noord Korea wel die lange afstandwapens heeft. De noodzaak om in te grijpen bestaat alleen als defensieve reactie. Dat zie je ook in het taalgebruik van zowel Pyongyang als Washington: het is niet "ik ga jou aanvallen", maar "als jij dit doet, dan doe ik dat". Het Pentagon heeft gewerkt aan scenario's voor een zogeheten "pre-emptive strike" maar dan moeten Japen en Zuid-Korea wel bereid zijn om ook mee te werken, en dat is nog maar de vraag. Ontwapenen is geen optie, maar Noord-Korea zijn gang laten gaan om te kijken hoe ver ze kunnen gaan natuurlijk ook niet. Er gaan al stemmen op om toch te proberen onderhandelingen te openen met Noord-Korea en het land op die manier toch "op te nemen" in de internationale gemeenschap. Toch weet ook Noord-Korea dat een confrontatie waarschijnlijk ook het einde van Noord-Korea betekent - zo liet Kim Jung Un gisteren weten niets te doen en af te wachten wat de "foolish Yankees" zouden doen.
Dieuwertje Kuijpers 2
Daniel Lagewaard(2) Trump is voorspelbaar in zijn onvoorspelbaarheid, dat wil zeggen: hij heeft zelf ook aangegeven dat zijn buitenlands beleid onvoorspelbaarheid zou zijn. Tot nu toe lijkt het "systeem" dit soort gedrag te dempen: zo worden wilde uitspraken door Trump niet heel snel serieus genomen. Toen het Witte Huis Iran "on notice" plaatste enkele maanden terug (en het leger geen idee had wat dit precies betekende), liet Iran weten zich niet druk te maken op basis van een tweet. Goed nieuws voor ons, slecht nieuws voor het ambt van president want dit verliest op deze wijze aan status. Wat je als grootste Westerse militaire macht niet wilt is dat wanneer je wat zegt, de rest van de wereld denkt "Joe. Laat maar lullen". Daarnaast is het goed om te weten dat (ook al kan de president besluiten over te gaan tot militaire actie), Trump zich in zijn kabinet graag laat omringen door hooggeplaatste militairen (het liefst ook veteranen). Deze laten ook van zich horen wanneer nodig. Vergeet niet dat nota bene McMaster (destijds nog een majoor (!)) in 1997 een kritisch boek heeft geschreven over de Amerikaanse avonturen in Vietnam https://en.wikipedia.org/wiki/Dereliction_of_Duty_(1997_book). De extreem rechtse aanhang van Trump heeft ook opgeroepen om zijn ontslag wegens zijn invloed op het beleid (zoals verwijderen van enkele hardline conservatieven uit de veiligheidsraad, het intact houden vd nucleaire deal met Iran totdat er een alternatief ligt etc) https://www.nytimes.com/2017/08/04/us/politics/trump-mcmaster-national-security-conservatives.html Oftewel: er zijn zowel externe als interne factoren die vooralsnog de mogelijke consequenties van dit soort gedrag dempen.
Hopelijk kun je hier wat mee!
Daniel Lagewaard 4
Dieuwertje KuijpersLydia Lembeck 12
Dieuwertje KuijpersBerend Pijlman 13
Dus laten we hopen dat de VS dit ook inzien en geen oorlog tegen Noord Korea beginnen want je krijgt China en mogelijk Rusland er gratis bij.
A. Sprakelaar 1
Berend PijlmanMaartenH 10
A. Sprakelaar"Op 25 juni 1950 vielen Noord-Koreaanse troepen Zuid-Korea binnen. Daarop besloot de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tot militaire steun aan Zuid-Korea."
"Na enkele dagen werd de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel bezet en begin september 1950 was 90% van Zuid-Korea in handen van Noordelijke troepen."
"Om de Noord-Koreaanse leiders onder druk te zetten hebben de Amerikanen in de laatste twee jaar van de oorlog Noord-Korea aan een genadeloos bombardement met napalm onderworpen. Daarbij zijn waarschijnlijk wel 500.000 mensen om het leven gekomen."
Oftewel, Noord-Korea begon toch echt zelf, maar 500.000 doden door napalm zijn ook absoluut niet te rechtvaardigen. Gekken aan beide kanten, weinig veranderd in bijna 70 jaar.
Waarom tolereren we gekken als leiders???
Marla Singer 7
Tevens wordt via de grens met China van alles en nog wat het land in en uit gesmokkeld. Er zijn hele groepen mensen in het land die mobieltjes gebruiken bij de Chinese grens. Er zijn ook mensen die met een deken over het hoofd TV kijken met kapitalistische video opnames die de officiële propaganda te kijk zetten.
Wat dit artikel mist is hoe Noord-Korea aan de technologie komt van atoomwapens en langeafstandsraketten. Het antwoordt zal u naar alle waarschijnlijkheid verwonderen als u daar naar gaat zoeken.
Mike de Vlieger 1
René Derlant 3
Is Kim-Jong Un – bij voorkeur uitgesproken op z’n Frans, weet ik van een Noord Koreaanse luistervink – in al zijn onvoorspelbaarheid eigenlijk vrij eenvoudig te duiden, zijn Amerikaanse tegenstrever Trump is een loose cannon extraordinaire die zijn gelijke niet kent.
Trump, een zelfvoldane, megalomane leugenaar met de aandachtsspanne van maximaal een half A4tje en een ongeduldig vinger(tje) aan de knop van ‘s werelds meest geavanceerde kernwapenarsenaal boezemt mij gek genoeg meer angst in dan die opgeschoren dwerg in Pyongyang.
Was ‘t maar vroegah, toen werd zo’n conflict gewoon uitgevochten in de boksring...
https://www.youtube.com/watch?v=SXWVpcypf0w
Lydia Lembeck 12
René DerlantHr E E Schipper 5
Ferdi Scholten 5
https://cooperatiedevrijemedia.nl/2017/07/welke-rol-speelt-noord-korea-op-het-wereldtoneel/
petros 4
Wim Verver 5
Mz59 7
Trump heeft Noord Korea fire and fury beloofd in geval van agressie van hun kant. Dat waren precies de goede woorden. Meteen moest Noord Korea de aanvalplannen nog eens nakijken.
r b 1
Mz59Dat hij daarna, uit gewoonte, veel kabaal maakt is standaard voor dergelijke over het paard getilde pubers, maar kennelijk is hij toch wel gevoelig voor iemand die nog meer kabaal maakt.
Uiteindelijk gaat het niet om het voortbestaan van een straatarm land maar dat van een zeer welvarende, hondsdolle clique die slechts gevoelig is voor één ding en dat is de collectieve dreiging van Rusland, China en de US.
Of daarmee ook duidelijk is geworden 'dat men het meent' blijkt wanneer de 300Kg. puber dom genoeg blijkt om weer te proberen hoe ver hij kan gaan, want democraten als Clinton en Obama hebben slechts zwakte uitgestraald; dat kan men van Trump moeilijker zeggen.
[Verwijderd]
Dit gevaarte heeft te maken met THAAD.
http://www.janes.com/article/72759/pentagon-tests-thaad-against-medium-range-missile
Het THAAD- systeem is in de VS (http://www.janes.com/article/72201/first-irbm-intercept-test-for-thaad) en in Zuid- Korea (http://www.janes.com/article/69938/trump-wants-south-korea-to-pay-for-thaad-system) geplaatst (Trump heeft nog wel een bonnetje voor Zuid Korea, mss vinden ze Trump daardoor iets minder leuk dan Obama).
Japan overweegt het, maar China is daar weer op tegen.
http://www.janes.com/article/65835/japan-looking-to-reinforce-air-defences-says-report.
Ik vind persoonlijk de vermelding van de wapensystemen in relatie met dit conflict, zeer belangrijk.
Ook van belang is om te vermelden dat ontwikkelingen in Korea, niet alleen met Trump te maken hebben.
Hij heeft wel bijzonder harde taal gebruikt, wat op zich best gevaarlijk is in deze regio.
Jurriaan Hartog 2
Correctie: waarin de uitgever van die blaadjes die voor [vul in: oliegigant/mafia/geheime dienst/speculant] ISIS simuleert en stimuleert zijn toon op de doelgroep afstemt...
Al Qaeda, ISIS, en vele andere terreurorganisaties worden dankbaar als vehikel gebruikt, waaraan je een grote misdaad kan ophangen. Truc een video van bin Laden of Al-Bagdadi in elkaar... Voer de persbureaus aannemelijkheden t.b.v. de framing van de gruwelijkheden, strooi zand in de ogen van hen die daardoor heen kijken door echte informatie te begraven in disinfo en controverse...
Precies zo zijn de napalmbombardementen op Japan in '45 omgeframed om aan de wapenwedloop van WO2 een triomfantelijk einde te geven. De perceptie van oppermacht is zo goed als oppermacht; het intimideert net zo effectief.
We geloven al 70+ jaar dat grote elementen onder kritieke omstandigheden explosief kunnen worden en wel zo dat de wereld min of meer vergaat.
Noord Korea lijdt niet als enige aan propaganda. De hele wereld doet dat. Noord-Korea is een bedrijf in privaat eigendom (niet van KYU) dat het hele land omvat. De two-faced-ness ervan is treffend beschreven in dit artikel. Maar daar stopt de dubbelheid geenszins
http://heiwaco.tripod.com/bomb.htm
Voor een inspirerend stukje debriefing
Jurriaan Hartog 2
Dat zijn WIJ namelijk ook.
Wij leven in een monetaire slavernij. De enige reden dat we sociale zekerheid hebben, is omdat hoogwaardige producten niet in een slum geproduceerd kunnen worden. De politiek trekt bureaucratische ijdeltuiten zonder maatschappelijk overzicht, die ideaal zijn om met hun populistische gedram een zweem van democratische legitimiteit te leggen over de technocratische realiteit die wegens slim gebruik van bureaucratische paradoxen tamelijk onaantastbaar blijft.
Globaal fungibel geld ontwikkelt zijn eigen dynamiek en daar heeft het geen wetten voor nodig en er is geen wet tegen denkbaar, zolang men dat geld begeert.
De enige remedie is parallel lokaal geld, mét het besef van de noodzaak bepaalde cruciale kringlopen lokaal te sluiten omdat je anders leegloopt. Soevereiniteit, kortom.
En waar de noodzaak en de wil voor lokale veerkracht opduikt loont het die initiatieven de ridiculiseren en te radicaliseren, opdat het zich niet zal verspreiden.
Waar de noodzaak en de wil ontbreekt loont het het volk af te leiden met brood en spelen en voor het grotere verhaal met SHOCK en AWE.
De Shock Doctrine is ons reeds genoegzaam bekend wegens Naomi Klein. De Awe Doctrine is van het technologisch heildenken. Ruimtevaart, wonderpilgeneeskunde en automatiseringsillusies. Is echter Snake Oil.
Er is nog nooit een mens in de ruimte geweest laat staan op de maan. Kanker maak je zelf en genees je niet mét maar ondanks chemo en teveel processen automatiseren negeert de evolutie van processen. Hoe meer je automatiseert, hoe meer je moet automatiseren...
Jurriaan Hartog 2
Zo staan er dus over de hele wereld nucleaire dummies die een significant percentage van het nationale inkomen kosten. In Amerika is dit tenminste al 100 dollar per persoon per jaar. Obama heeft voor de komende dertig jaar
https://www.nytimes.com/roomfordebate/2016/10/26/a-nuclear-arsenal-upgrade/a-trillion-dollar-nuclear-weapon-modernization-is-unnecessary
een trillion begroot. Dat is een biljoen in het Nederlands. 1000 miljard. 33 miljard per jaar. Op +/- 300 miljoen inwoners is 100 dollar per jaar.
Best veel voor een goochelshow, vind je ook niet? En niet erg leuk, gezellig of vermakelijk. Hans Klok is ook duur, maar een betere deal.
Dan heb je nog de ruimtereisavonturen....
en het terrorisme, dikwijls islamitisch georkestreerd.
De eerste is absoluut een goochelshow. Wie nu nóg gelooft, dat we 48 jaar geleden zes keer succesvol op de maan geland zijn en daarna dus nooit meer, noem ik ongeneeslijk dociel. Er zweeft geen gezellig lachend clubje astronauten uit Rusland, Japan en NATO-landen om de aarde, maar ergens in een studio met bungeekoorden, groene schermen en nu en dan een zero-g vlucht. Wederom een prima business-model.
De tweede is een rommeligere praktijk van misbruikte veiligheidsoefeningen (London 7/7 , Madrid 11/3 en 9/11 en toneelstukken waarin echter échte doden vallen (Bataclan, Hebdo). De oplichterij is daar nog vuiger. Het moet een reden verschaffen om de regio waar die zogenaamd vandaan komt te overheersen.