Nucleaire optie nabij voor Europa

  Spaans schuldpapier opkopen en dan slapend rijk worden? Voor Duitsland en Nederland is dat te mooi om waar te zijn volgens columnist Jan Dwarshuis, die een 'nucleaire' optie van de Europese economie steeds waarschijnlijker acht.

  Diverse EU landen - en de ECB - overleggen koortsachtig of men toch maar niet alsnog Spaans schuldpapier moet gaan opkopen. De gedachte erachter is eenvoudig. Zodra dat gezamenlijk gedaan wordt zal de rente van Spanje snel dalen. Iedereen blij zult u zeggen. Het probleem is echter dat de koper van het spul potentieel pleepapier op de plank heeft liggen.

   

  Slapend Rijk
  Nederland en Duitsland zouden zo’n grapje natuurlijk makkelijk kunnen financieren. Ons nationale financiële brein van formaat - Jan Kees de Jager - zie ik al lachen. Voor nul lenen en 7,6 procent vangen. Zo word je slapend rijk natuurlijk, daar kan de verkwanselde gasbel niet tegen op. Dat dacht De Jager met Griekenland immers ook.

   

  U begrijpt dat dit spelen met vuur is. Het is geen optie, ook al wordt het via een omweg - via het EFSF - toch daadwerkelijk overwogen. Er wordt - onzichtbaar - geschoven met uw belastinggeld terwijl iedereen in de polder transparantie predikt. Vreemd is dat toch.

   

  Vandaag ontmoet Geithner de heren Draghi - die vorige week in zijn eentje nog de aandelenkoersen omhoog lulde - en Schauble. Dat zal niet over het IJzeren Gordijn gaan. Nee, het gaat dit keer eerder over een rookgordijn.

   

  Ook de VS is er het nodige aan gelegen dat Europa uit de stront getrokken wordt. Daar waar grofweg een jaar of tien geleden de VS nog als rotte appel werd gekenmerkt, daar hebben hebben de Amerikanen het plaatje aardig weten te draaien. Die verfoeide dollar bestaat nog steeds - is nog steeds niet gevallen - en wordt sterker en sterker ten opzichte van uw gammele euro.  Waar zijn de dollar-schreeuwers van toen gebleven...

   

   

  Potje anti-grippine

  Interessant in dit kader is om de ‘nucleaire optie’ voor u eens tegen het licht te houden. Onze eigen ING heeft daar eerder al eens onderzoek naar gedaan. U kunt dat rapportje hier lezen, mits u een potje antigrippine bij de hand heeft. De heren in de zogenaamde transparante schoen aan de besmette Zuid-As weten al wat langer wat u te wachten staat als de hele Europese Monetaire Unie uit elkaar knalt.

   

  Volgens de gortdroge analisten krijgt u dan te maken met een soort Europees Armageddon. De productie zal de eerste twee jaar na de ineenstorting met zo’n twaalf procent in elkaar klappen. Daar is het hele Lehman debacle uit 2008 slechts kinderspel bij. Het Bruto Nationaal Product van de totale EU zal met zo’n negen procent inzakken.

   

  Maar dan bent u er nog niet. De ‘Reichsmark’ - en daarmee ook de Hollandse munteenheid - zal met circa veertig tot vijftig procent stijgen ten opzichte van de huidige euro. Als gevolg daarvan zal de export van Duitsland - de grote motor van de EU op het moment - volledig tot stilstand komen. De economieën van landen als Spanje en Portugal zullen volledig ineenstorten, maar dat is volgens mij toch al het geval, of niet soms?

   

  Nucleaire optie

  Het is de nucleaire optie. Het wordt handig gebruikt als schrikbeeld voor landen als Nederland en Duitsland om toch iedere keer maar weer geld te blijven pompen in de bodemloze Europese put. Er is veel politieke moed voor nodig om dit tij te keren. Ik zie het eerlijk gezegd niet zo snel gebeuren. Pluche en pasta eerst.

   

  En daarom vrees ik dat Europa slaapwandelend op een financiële ramp afkoerst. Dat denk ik al heel wat langer en is niet iets van de laatste tijd. De kans dat de nucleaire optie er daadwerkelijk komt was 30/70 en is nu 50/50.

   

   

  ******************************************************************************************************

  Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen.

  Over de auteur

  Jan Dwarshuis

  Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...

  Lees meer

  Volg deze columnist

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid