
April 2016. Dagen achtereen komen elke avond honderden, soms duizenden mensen samen op de Place de la République in Parijs om te protesteren tegen de gevestigde orde. Het bonte gezelschap, getooid met de naam Nuit Debout, heeft zich intussen vertakt naar heel het land en zelfs daarbuiten. Zullen de protestmanifestaties leiden tot een nieuwe politieke beweging?
Een willekeurige aprilnacht in Parijs, anno 2016. De Place de la République ziet zwart van de mensen. Het publiek bestaat uit een mengelmoes van middelbare scholieren, studenten, vakbondsmensen en gewone burgers. Ze dragen spandoeken bij zich met teksten als ‘Men moet naar ons luisteren’ of ‘PanamaLeaks, het volk heeft er genoeg van’. Er worden poppen opgehangen die de Franse premier Valls moeten verbeelden, met teksten als ‘Valls is klaar’. De protestbeweging krijgt de naam Nuit Debout, vrij vertaald ‘de nachtbrakers’.
De nachtelijke protesten verspreiden zich al snel als een olievlek over het land
Het begint allemaal op 31 maart bij een landelijke demonstratie in Parijs tegen een nieuw wetsvoorstel van de Franse regering om het ontslagrecht in Frankrijk te versoepelen. De nachtelijke Parijse protesten verspreiden zich al snel als een olievlek over het land. Er ontstaan Nuit Debouts in Bordeaux, Lyon, Nice, Reims, Toulouse en vele andere plaatsen in het land. Maar ook buiten Frankrijk, onder andere in Brussel en het Spaanse Valencia, worden soortgelijke protestmanifestaties gehouden. De schattingen van het aantal deelnemers lopen uiteen van enkele honderden tot enkele duizenden per demonstratie.
Lange traditie
Nu is Frankrijk een land dat bekend staat om zijn studentenopstanden. In dat opzicht past Nuit Debout in een lange traditie. Wie kent niet de verhalen over de Parijse studentenrevolte van mei 1968? Die was vooral gericht tegen de ‘oude maatschappij’ en ouderwetse moraal, waarbij ook het onderwijssysteem en de werkgelegenheid — meer bepaald het gebrek daaraan — werden bekritiseerd. Je zou zeggen: l’histoire se répète anno april 2016, bijna een halve eeuw later. Ook het Franse studentenprotest van 2006 ligt nog vers in het geheugen. Net als bij deze eerdere gelegenheden, moet ook nu de gevestigde orde het ontgelden en klinkt de roep om verandering.
Er lopen ook keurige burgers mee, onder wie leerkrachten, advocaten en academici
Maar het huidige protest is niet homogeen, zoals ook de deelnemers een rijk geschakeerd gezelschap vormen. Natuurlijk ontbreken de linkse (milieu)activisten niet. En ook niet de anarchisten die tegen elke vorm van overheidsgezag zijn. Maar er lopen ook keurige burgers mee, onder wie leerkrachten, advocaten en academici. Het protest richt zich ook niet alleen tegen ‘de maatschappij,’ maar is veel gevarieerder. Sommigen zijn carrement tegen het beleid van de Franse president François Hollande. Vakbondsmensen kritiseren vooral de alsmaar hoog blijvende werkloosheid en de pogingen om de verworven sociale rechten af te breken. Anderen maken zich ongerust over het asiel- en migratiebeleid van de regering of voelen zich niet gehoord door de politiek en willen meer directe zeggenschap van de burger. Weer anderen kraken het bestaande Franse politieke systeem an sich en eisen een einde aan het nepotisme binnen de bestuurlijke en politieke elite. Ook is er verzet tegen de macht van de banken.
Onvrede met de status quo
Maar ook al verschillen de invalshoeken en achtergronden aanzienlijk en lopen de discussies soms heftig op, toch is er één kenmerk wat het sterk gemêleerde gezelschap gemeenschappelijk heeft: onvrede met de status quo. De protesten doen enerzijds denken aan de Occupy-beweging, die in 2011 opkwam op Wall Street en zich vooral keerde tegen de banken en grote ondernemingen. Anderzijds doet het protest denken aan de voorloper van de Spaanse protestpartij Podemos, de Indignados, de ‘Verontwaardigden’. Boos op de macht van de wereld van het grote geld en op het neoliberalisme en kapitalisme in het algemeen.
Het is vooral de econoom en filosoof Frédérique Lordon die een stem en een gezicht geeft aan de beweging in Frankrijk. Het gaat hem niet louter om de omstreden wet El Khomri, die het ontslagrecht wil versoepelen, al vormde die wel een geschikte aanleiding voor een breder protest tegen het algemene regeringsbeleid, dat hij omschrijft als ‘de afbraak van de samenleving’.
De representatieve democratie geeft niet langer een stem aan de gewone man
De onvrede onder een groot deel van de burgerbevolking is zo algemeen dat zij kan uitgroeien tot een politieke beweging, net zoals de Indignados uitgroeiden tot Podemos, schrijft de Belgische socioloog Geoffrey Pleyers op de site van Social Europe. De representatieve democratie geeft niet langer een stem aan de gewone man, die zich daardoor steeds meer genegeerd en in de steek gelaten voelt door de politiek.
Met de afgekondigde — en voorlopig verlengde — noodtoestand in Frankrijk als gevolg van de recente terroristische aanslagen, richt de politie zich echter niet alleen op moslimterroristen, maar worden ook de studentenopstanden hard neergeslagen. Het gaat de protestanten om meer democratie, sociale rechtvaardigheid en menselijke waardigheid. In Frankrijk is Nuit Debout inmiddels een petitie gestart om die af te dwingen. Binnen twee weken zijn er al drie miljoen handtekeningen ingezameld.
Brede protesten
Deze onvrede van de burger over de bestaande ‘elite’ beperkt zich niet tot Frankrijk, maar doet zich overal in Europa voor. De motieven zijn ook divers. In Zuid-Europa en Frankrijk speelt de hoge jeugdwerkloosheid een rol, in het Verenigd Koninkrijk wil Labour-leider Jeremy Corbyn een ander economisch en sociaal beleid, in Duitsland spint Alternative für Deutschland garen bij het vluchtelingenbeleid van bondskanselier Merkel en haar krampachtig vasthouden aan de euro. En in Mediterrane landen hebben linkse protestpartijen als Podemos, Syriza en de Vijfsterrenbeweging van de Italiaanse komiek Beppe Grillo al op de deur van de gevestigde politiek geklopt en een electorale positie verworven. In ons eigen land geven de vrijwilligers van het Geenpeil-referendum een stem aan dezelfde algemeen gevoelde onvrede met het huidige democratische bestel binnen de Europese Unie. Het zou dus zomaar kunnen dat Pleyers’ woorden werkelijkheid kunnen worden, en Nuit Debout uitmondt in een Franse protestpartij.
75 Bijdragen
Pieter Jongejan 7
Die wil graag geloven dat helikoptergeld de oplossing is, waardoor de rente laag kan blijven en de economie zal blijven stagneren. Het antwoord van Draghi zal dan niet zijn dat hij zich vergist heeft, maar dat de rente onvoldoende verlaagd is. Kortom het is een illusie dat de oligarchen (en de hun welgezinde media zoals de NRC) dit verraad van de Europese verlichting ooit zullen toegeven
Sokuratesu 2
Pieter JongejanHoe werkt het onderliggende mechanisme dat ervoor zorgt dat lage rente de economie stagneert?
bps 12
SokuratesuHet geld van die schulden verdwijnt successievelijk uit de reële economie naar het financiele circuit en klotst de wereld rond.
Schulden blijven achter waarvoor nieuwe schulden nodig zijn voor aflossing.
Voor nieuwe schulden is steeds minder ruimte en winst (voordeel en vooruitgang).
Dat kost koopkracht i.c.m. een te zwakke of te sterke €uro waarde t.o.v. de betreffende economische huishouding van een land. Kwantitatief door te weinig bestedingsruimte in totaal, en kwalitatief bij een te zwakke munt.
Overmaat schuld werkt verlammend. In elke huishouding op elke schaal en mondt uit in crises.
Ondermaat schuld gemiddeld trouwens ook, maar dat is een ander verhaal.
Dirk Bezemer heeft dat allemaal uitgezocht en geeft een uitleg op YouTube (google 'dirk bezemer' op YouTube).
O.a.: https://www.youtube.com/watch?v=F_7HIxCg4is (episode 1 t/m 4)
Fransen, en andere Europeanen, kunnen wel een consistentere arbeidsmarkt realiseren maar dan moet hun economie consistenter en monetair proportioneel aan hun kracht, hun economisch vermogen, kunnen bewegen.
Die bewegingsruimte biedt de eenheidseuro niet, zodat economieën zich niet kunnen aanpassen en settelen.
TMS van André Ten Dam biedt nog wel enige flexibiliteit, maar dat wordt al weggehoond en verguisd.
Terwijl Ten Dam een heel moedige, zorgvuldige, intelligente, bedachtzame man is die er heel veel werk op heeft verzet.
Maar krijgt stank voor dank.
Jan Smid 8
bpsM.i. de reden dat ook de bestedingen bij de landen waar het nog redelijk gaat, achterblijft.
Immers, wij worden toch continue op ons vingertje getikt door de ECB vanwege onze spaaroverschotten? Dan heb ik het nog niet eens over de ratrace naar beneden, ontslagrecht en het feit dat je boven de 50 al niet meer aan het werk komt? Europa vergrijst in een raptempo, en nog meer kansarmen toelaten lost dat probleem niet op. Systeem ist kaput
Gilles Wattel 1 3
Jan SmidHet kan zijn dat Merkel daar haar hoop op gevestigd heeft, maar het kon wel eens een ontgoocheling worden, als die migranten meer een last dan een zegen blijken te zijn.
De ophef op Duitse tv dat twee migranten automonteur konden worden lijkt me veelzeggend.
Pieter Jongejan 7
Sokuratesugoof 4
Pieter JongejanDat de centrale banken en overheden er alles aan zullen doen dit moment zolang mogelijk uit te stellen lijkt mij gezien hun enorme belangen dan ook vrij logisch zoals ze nu acteren.
Het enige wat u als gewone Jan Lul eraan kan doen is u erop voorbereiden zodat u niet aan de goden bent overgeleverd na de meltdown van het systeem wat elk moment op ontploffen staat omdat het lontje al is aangestoken maar niemand nog weet hoelang de lont is .
bps 12
goofMaar, na regen komt zonneschijn.
Voor de langere termijn ben ik optimistisch. Ook voor de Fransen.
goof 4
bpsVoor de langere termijn ben ik pessimistisch en we gaan hele rare tijden tijden tegemoet .
Tijden van grote armoede voor 95 % van de bevolking en de elite moet zich goed gaan ingraven omdat de jan Lullen verhaal bij ze gaan halen.
Waarop is trouwens dat optimistische op gebaseerd ?
bps 12
goofgoof 4
bpsIk zie heel in verte een zwaluw aankomen maar die is verdwaald denk ik.
Ik zie dat er achter mij rug 100 dood uit de lucht vallen.
bps 12
goofVeel lezen. Veel combineren, veel vergelijken en veel proberen te begrijpen waarom het nu niet werkt en hoe het wel werkt.
Inzicht + overzicht => vooruitzicht.
M. van Deelen 11
bpsToch even over dat optimisme, welke beweging is bij jou overwegend. Is dat top-down of bottum-up (grassroots)? Welke krachten zijn het sterkst?
bps 12
M. van DeelenMaar het is ook iets fysisch als je het hebt over bewegingen en krachten.
Daar zijn de natuurwetten en mechanismen van de mechanica en de thermodynamica werkzaam, first principles, boven juridische of culturele wetgeving. Het fysische geeft meer houvast.
Bij mij is én-én overwegend; én top-down én bottom-up, het geheel, alles.
In geval van óf-óf zie je of heb je maar een deel; óf het een, óf het ander.
Daarom moet je iets altijd van alle kanten bekijken. Niet alleen van één kant. (empathie beoefenen)
Als dat niet lukt, moet je meer moeite doen. Maar, toegegeven, het is wel veel.
Top-down is gecentraliseerd, dwingend, beperkend van aard.
Bottom-up is vrij en spontaan, decentraliserend, uitvullend van aard.
Alles wat mogelijk is, gebeurt dan ook eens: een optimale benutting van alle potentie in het (sociaal) complex systeem; de samenleving. De Oostenrijkse School bijv. beoogt ook zo groot mogelijke benutting.
Bij enkel top-down is die benutting er niet of veel minder. (Vgl. totalitaire regimes t.o. rechtsstaten.)
Bottom-up krachten zijn over de lange termijn daarom het sterkst en geven het meeste resultaat en verscheidenheid; in de breedte en in de diepte/hoogte. Top-down geeft meer van hetzelfde, in de lengte.
Top-down krachten (regels) zijn nodig om bottom-up te laten zijn en ieder het zijne vrij te laten.
Beide krachten en bewegingen komen voor, gelijktijdig en door elkaar heen, complex. Zie maar eens de worstelingen tussen politiek 'links' en politiek 'rechts'. Beide zijn nodig voor behoud, richting en balans van het gehele complex systeem (van complexe systemen) In cultuurwetenschap heet dat 'social complexity'.
Bovenstaand beeld is in de evolutie van complexe natuur en cultuur te zien. Als je goed naar alles kijkt.
Deze Franse bottom-up beweging en krachten zijn bijv. reactie op verkeerd top-down EU beleid.
Ben je tevreden zo met dit antwoord?
Pieter Jongejan 7
bpsbps 12
Pieter JongejanMaar in een paar zinnen kun je je niet anders uitdrukken dan in wat algemeenheden over zo'n complex onderwerp als top-down en bottom-up verschijnselen en effecten.
OK. Een eenvoudige theorie dan met een brede toepassing: 'Ieder het zijne'.
Eenvoudig, werkt altijd, en is op iedereen van toepassing.
Lijkt me consistent en breed genoeg.
De evolutie is er mee voortgekomen, economie komt er mee voort. Nou de beschaving nog.
goof 4
bpsbps 12
goofgoof 4
bpsMaar idd, je had het niet tegen mij.
bps 12
goofGoede tijden wisselen af met mindere tijden, maar de systeemtrend gemiddeld is opgaand en verbeterend.
Dat weet jij zelf ook wel, Goof.
Daar spelen (markt) krachten en mechanismen een rol die bestuurders en banken overstijgen en waar ze zich uiteindelijk weer naar moeten schikken.
De kunst is in de toekomst om die krachten politiek-economisch voor je te laten werken en niet tegen, overeenkomstig de trend die het systeem wil. Dan doe je het als bestuurder en beleidsmaker goed.
Het lijkt wel wat op het mennen van een paard dat ook veel sterker is dan de bestuurder.
De EU bijv. roept nu tegenkrachten op die met dwang weer worden bestreden.
Zonde van de tijd, geld en energie.
Het lange termijn optimisme ontleen ik dus aan de lange termijn systeemtrend.
Het bewijs van die systeemtrend is o.a. te vinden in de natuur, maar ook in cultuur.
De mens kan op die systeemtrend meeliften, maar het ook voor zichzelf verpesten.
goof 4
bpsDit om vele redenen , de wereld is verzadigd , de wereld is verworden tot een grote schuldenzeepbel , we hebben een overbevolking en het grootste gedeelte van de derde wereldlanden fokt maar aan terwijl er niets te vreten is straks .
De derde wereld landen en de moslimlanden gaan voor veel shit zorgen en overspoelen het vrije westen door massale volksverhuizingen naar het beloofde land enz enz .
De problemen wereldwijd hebben zich dusdanig hoog opgestapeld dat alleen een vette reset nodig is om weer overnieuw te kunnen beginnen .
Dat pappen en nathoud beleid van de huidige leiders maken de problemen alleen maar groter en we zakken steeds verder weg in het moeras.
Ik zeg al lange tijd dat dit niet goed komt en er een wereldwijde schuldensanering voor nodig is om een reset mogelijk te maken.
We gaan het beleven en zullen zien wie zijn visie gaat uitkomen.
Gilles Wattel 1 3
goofHet lijkt me een utopie van politici om de problemen naar de bekende toekomstige generaties te verschuiven.
Voor een welvaart als in de W Europese landen en de VS over de hele wereld zijn er gewoon onvoldoende grondstoffen.
De vijf of zo % van de wereldbevolking in de VS verbruikt een 40% van die grondstoffen.
Wij blijven niet ver achter.
Daarbij is natuurlijk de wereld overbevolkt, zelfs in het uitgestrekte Iowa zijn er milieu problemen met varkens fokken.
Het gemakkelijke reizen verspreidt ook gemakkelijk ziektes.
Het dom houden en destabiliseren van landen buiten het westen, gekoppeld aan tv en internet van ons luilekkerland, levert ons nu de migranten op.
Mochten die blijven komen dan zie ik dat escaleren naar burgeroorlog achtige toestanden.
Om die landen enigszins welvarend te maken moeten ze stabiel worden, en veel aan onderwijs doen.
Ik zie het voorlopig niet gebeuren.
Tegelijk is een redelijke welvaart, en sociale voorzieningen in de arme landen nodig om de bevolkingsgroei af te remmen.
Ik denk dus dat alleen wat catastrofes redding kunnen brengen, oorlogen, epidemieën, onwerkbaar worden van goedkope antibiotica.
goof 4
Gilles Wattel 1In Afrika had de schepper aids gezonden om de populatie mensen uit te dunnen maar had er geen rekening mee gehouden dat de mensen steeds slimmer werden die tegenwoordig elke epidemie onder controle hebben om zo natuurlijke uitdunning tegen te houden.
U mag zelf zeggen/denken wat beter is.
Ik vind dat onze schepper een bijscholingscursus moet gaan volgen.
Gilles Wattel 1 3
goofbps 12
goofWe zullen het zien als Europese tanks Parijs binnen rollen om volksopstanden neer te slaan.
Want wat is de EU/euro gebleken? Lege beloftes over vrede, vrijheid en voorspoed, lege afspraken, lege verdragen, ledig geld en een onaantastbaar totalitair bestuur dat met eigen leger en politie zelf belastingen wil gaan innen en oorlog voeren, met alleen nog digitaal -te confisqueren en toe te wijzen- geld en een negatieve rente.
De economie slaat dan dood.
En er is steeds meer juridisch, fysiek, monetair en media geweld nodig om die bureaucratie te handhaven.
Economie en welvaart komt van het spontane leven en voldoende vrijheid, veiligheid, voedselaanbod (energieaanbod) en vertrouwen. Natuurlijke complexe systemen verlangen dezelfde condities.
Dat is niet van bovenaf (top-down) af te dwingen of met geweld te handhaven op termijn.
Dat is alleen met zorgvuldig beleid te cultiveren.
Ik geef je graag een voorbeeld daarvan dat jij goed begrijpt van jouw eigen vakgebied en werkterrein.
We nemen daarvoor het complex natuurlijk bodemsysteem dat zichzelf altijd spontaan verbeterd door het bodemleven als de structuur verpest is door vertreding en kneding.
Het bodemleven herstelt de bodemvruchtbaarheid zelf ooit weer, in z’n eigen tempo naar gegeven ratio.
De mens kan dat proces bewerkstelligen door bewerking, juiste toevoegingen en het optimaliseren door cultiveren, verzorging en een goede balans van alle abiotische en biologische factoren.
Met een economisch systeem werkt het net zo. Economie is wel te cultiveren, maar niet te dwingen.
Ik gaf wel eens lezingen over bodem en bodemkunde aan een zaaltje tuiniers met bodemproblemen. Ik begon dan altijd zo: "Dames en heren, ik heb goed nieuws voor u: Het gaat altijd weer de goede kant op." Daar werd dan om gelachen, maar het was wel zo.
Frans 5
bpsGilles Wattel 1 3
FransIk zie niemand die dat wil, of kan.
http://www.policyexchange.org.uk/images/WolfsonPrize/wep%20shortlist%20essay%20-%20roger%20bootle.pdf
Hoop dat de link nog werkt.
bps 12
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
bpsDoet dat iets af aan het betoog ?
Kan het zijn dat meneer Soros weet dat je je vijanden het beste dichtbij hebt ?
bps 12
Gilles Wattel 1Wel weet ik nog dat DWDD er toen als de kippen bij was om het onderwerp en de submissions van de Wolfson Economics Prize (WEP) 2012 geregisseerd af te zeiken en te honen.
Zo werd een 11-jarig jongetje uit Gelderland met een kinderlijke tekening ervoor ingezet om het concept te ridiculiseren van een binnenlandse Griekse munt die onder en t.o.v. de €uro kan bewegen, kan de- en revalueren.
Het kwam zelfs in het NOS journaal. Zo belangrijk vond men het ridiculiseren van iets, dat nog een stap verder ging dan TMS, toen TMS al werd geridiculiseerd en doodgezwegen. Ik vond het blinde onverstand over een intelligent concept om de Griekse noden en problemen toen al op te lossen, heel indrukwekkend.
Sindsdien herken ik DWDD als een ordinaire propagandamachine en niet om serieus te nemen.
bps 12
FransM. van Deelen 11
bpsbps 12
M. van DeelenIk snapte er geen zak van. Ik weet zelf inmiddels wel beter. Dat geeft rust, dat is fijn.
goof 4
bpsEen kikker springt eruit als je hem in kokend water gooit .
Het eerste is wat de elite doet met de jan lullen.
bps 12
goofEn kikkers met apen.
Beide zijn diersoorten die reageren naar instinct zonder verstand om mee vooruit te zien en mee te begrijpen.
Gilles Wattel 1 3
bpsImplosie van de EU zal een grote chaos veroorzaken, vooral door de euro puinhopen.
Hoe gaan de waardes van de weer ingevoerde oude valuta's zich verhouden tot de niet meer gebruikte euro, en wie gaat welke euro schulden betalen ?
goof 4
Gilles Wattel 1De grote Franse krant Le Figaro berichtte eerder dit jaar op basis van documenten van de geheime dienst dat er in Libië maar liefst 500.000 moslimmannen in kampen wachten om vermomd als vluchtelingen naar Europa te reizen. Duizenden van hen zijn rechtstreeks afkomstig uit de ISIS-trainingskampen in het land, en zijn volledig bereid om eenmaal in Europa op bevel een bloedbad aan te richten. Een deel van hen is inmiddels per NAVO schip (!) in Italië aangekomen, en de rest volgt vanaf de zomer.
Gilles Wattel 1 3
goofBezuinigingen, hervorming van de arbeidsmarkt, vrij verkeer van personen binnen de EU, migratie van buiten de EU, afbraak van sociale voorzieningen, zoals pensioenen, verzet tegen Brusselse regeltjes, bevorderen van conflict met Rusland, TTIP wat de bevoegdheden van de regeringen verder ondermijnt, voedselkwaliteit, privatiseringen, weigeren van Moslim migranten, redden van banken, overeind houden van inefficiënte landen.
In een paar woorden, grotendeels opheffen van soevereiniteit.
Elke keer dat gewone mensen zich konden uitspreken over de EU waren ze tegen die EU.
Als je nu bij VK Opinie kijkt zie je daar een artikel van EU oligarchen wat onze invloed weer wil beperken.
bps 12
Gilles Wattel 1Hoe groter de escalatie, hoe groter de impact. Net elastiek.
Zo elastisch kunnen lokale muntwaarden zich ook gaan gedragen onder en t.o.v. de €uro.
Hoe sterker de devaluatie t.o.v. de €uro, hoe sterker de economische veerkracht.
Mits de geldhoeveelheid juist en proportioneel is en blijft. Dat is iets waar TMS helaas ook niet in voorziet.
Dus de elasticiteit niet wordt beïnvloed door deflatie of inflatie en QE, maar de munt gewoon op waarde blijft die de kracht van de landelijke economie weerspiegelt t.o.v. de €uro.
Als de €uro de juiste positie en internationale functie krijgt en economieën herstellen, wil niemand die €uro kwijt.
.
Anne Westra
Pieter JongejanGilles Wattel 1 3
Anne WestraIk was daar veertig jaar op geabonneerd.
Pas toen ik de tijd kreeg me in allerlei dingen te verdiepen begreep ik hoe ik vele tientallen jaren éénzijdig was voorgelicht.
Ik zegde de krant op, met uitleg waarom.
Geen enkele reactie.
In het algemeen brengen media wat hun klanten willen horen of lezen.
Vraag maar eens een journalist wat voor opdrachten hij of zij krijgt.
En uiteraard is het onzin dat de eigenaren van media niet beïnvloeden wat die media brengen.
Vandaar regelmatig uitvliegende hoofdredacteuren en zo.
Volg eens wat van het nieuws op Russia Today en Press TV, de Iraanse zender.
Al Jazeera is ook al opgekocht.
Niet dat de twee genoemde niet eenzijdig zijn, maar door eenzijdigheden tegen elkaar af te zetten kom je dicht bij de waarheid, denk ik.
Pieter Jongejan 7
Anne WestraGilles Wattel 1 3
Pieter JongejanDie bezuinigingen komen van de EU, de euro begrotingsregels, en het verlagen van lonen, pensioenen en uitkeringen.
goof 4
Gilles Wattel 1Economische groei van 1,8 % in de EU wat ze beweren bestaat alleen op papier maar maak er maar - 1,8 % van en dat is denk is nog een heel voorzichtige optimistische schatting.
Diny Pubben 9
Geweldige naam, het gevoel van de nacht, dat intuïtieve weten van de mens, die naam past helemaal bij mijn overtuiging dat de mens niet gemaakt is voor de totale transparantie van de Silicon Valley cowboys.
De vrijheid, om niet transparant te willen zijn, wat zou Alexis de Tocqueville daarover schrijven?
Jean Wanningen 6
Diny PubbenDiny Pubben 9
Jean WanningenOok ik dook onder in de nacht na mijn bizarre ervaring met alle zorgsystemen. Waarvoor amper woorden, nog steeds niet. Kijk anders naar machineregelgeving. Hier nog een Tocqueville kenner, publieke waarden, over de machine regel cultuur aan de onderkant van de samenleving.
Er is geen land met zoveel regeltjes en niemand verantwoordelijk, ook de rechtstaat functioneert hier slecht. Wetten worden niet getoetst aan de grondwet.
http://publiekewaarden.nl/verwarrende-systemen/
Die 'regeltransparantie'..... .
Gilles Wattel 1 3
Diny PubbenDat deden ze ook.
Diny Pubben 9
Gilles Wattel 1Lees het jaarverslag. Veel tegenstrijdige en slecht doordachte wetgeving.
Of mijn onderwerp, privacy, het BSN nummer, er is werkelijk niets dat de Staat niet van de burger weet.
Vandaag op privacybarometer de tweet: "Oosenbrug (PvdA): "We kunnen het aantal privacyschendingen als Tweede Kamer niet meer overzien. Ook de toezichthouder lukt dat niet meer."
En dan zwijg ik maar even over de ingewikkelde zorgsystemen, de NL regel ziekte.
Gilles Wattel 1 3
Diny PubbenIn het laatste geval, de VS situatie, krijg je verpolitiekte rechtspraak.
Gilles Wattel 1 3
Diny PubbenDiny Pubben 9
Gilles Wattel 1Ik weet daar alles van, nu nog rechters met verstand van de moderne techniek en wat daar allemaal mis is. Of opstand, want nergens zo erg als in NL.
Jan Willem de Hoop 12
goof 4
Erdogan eist afschaffing visumplicht volgende week voor de Turken!!!
Kabinet trekt honderden miljoenen meer uit voor opvang vluchtelingen!!
Gaat lekker zo ,
dan maar zsm mogelijk een total meltdown zou ik zeggen zodat we kunnen resetten en het normale boeren verstand bij onze leiders weer kan zegevieren.
Wij zijn gek , echt helemaal knettergek maar dat heb ik al eens gezegd geloof ik.
Aan de redactie een verzoek
Misschien wordt het toch eens tijd voor een koffiekamer draadje zodat vele mijn onzin niet meer hoeven lezen.
Gilles Wattel 1 3
goofMaar wie dat gaat controleren, ik weet het niet.
In elk geval kunnen Koerden voor een paar tientjes komen en asiel vragen, dan is Turkije van ze af.
Als Brussel weigert zet Erdogan de migranten kraan open.
Die reizen dan naar Italië, of Z Frankrijk, nu Oostenrijk de Brenner gaat bewaken.
Frankrijk is overigens een 'goede' keus, de Fransen vinden dat ze al veel te veel buitenlanders hebben, en van Z Frankrijk naar de beloofde landen Duitsland en Nederland is een lange reis, door vijandelijk gebied.
Hoe het westen deze rotzooi voor elkaar kreeg, historici kunnen er de komende eeuwen veel boeken aan kwijt.
M. van Deelen 11
goofgoof 4
M. van DeelenGilles Wattel 1 3
Ik volg Nederlands, Belgisch, Frans, Duits en Brits nieuws ook, maar daar stilzwijgen.
Toch zijn er vandaag 20% minder vluchten, rijdt er maar de helft of een kwart van de treinen, en is Le Havre geblokkeerd, haven en wegen.
Regelmatig zijn er gewonden, aan de kant van demonstranten en aan politie kant, ook zijn er veelvuldig arrestaties.
Al twee keer kon een rector van een lyceum z'n school niet in,
één keer werd de rector daarbij gewond.
Nu, zo valt mij op, is verzwijgen niets bijzonders.
Ook vandaag stemde een Franse vertegenwoordiging tegen verscherpen van de sancties tegen Rusland, 55 tegen 44 stemmen.
Evenmin zie ik buiten Frankrijk het ongeloof in Hollande dat het beter gaat, 17% gelooft hem, en de onvrede over vakbonden, 78% vindt dat je daar nu niets aan hebt.
Merkwaardigerwijs is BFM, mijn Franse inlichtingenbron, nogal stil over TTIP, en dat terwijl Fransen het volk zijn wat zich het meest druk maakt over goed eten, in Franrijk is het meeste verzet tegen genetisch gemanipuleerd voedsel.
VPRO zond net een serie uit over 'wat is Frankrijk', de juiste titel is anders, in die serie valt op hoe buiten Frankrijk er niets is, geen Europa, geen wat dan ook.
Gloire, of hunkering daarnaar, en patrie.
Vanuit een elite school, kinderen van Fransen die de Legion d'Honneur kregen, in St Denis heb je uitzicht op een groot voetbalstadion.
Eén van de meisjes daar werd gevraagd of ze daar ooit was geweest, nee dus.
In zijn boek over de Franse zelfmoord schrijft Eric Zemmour hoe Europese regelgeving de belangstelling van de Franse middenklasse deed verdwijnen, een Franse club werd gedwongen een Belgische speler te accepteren.
Zoals een Franse kapster mij eens zei toen het over voetballen ging 'ils sont tous étrangers'.
Het meest gekke in al dit is dat het Frankrijk geweest schijnt te zijn wat de euro wilde.
M. van Deelen 11
Gilles Wattel 1Vooral DWN vind ik een aanrader om 's morgens in één klap klaarwakker te worden. Voor zover ik dat kan beoordelen wordt daar nooit onzin verkondigd.
Pieter Jongejan 7
M. van DeelenM. van Deelen 11
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
M. van DeelenAnne Westra
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Anne WestraBarry L. 1
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Barry L.M. van Deelen 11
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
M. van DeelenEr is nu roep om waterkanonnen.
Het escaleert dus leuk.
Cazeneuve, van binnenlandse zaken, steekt lange verhalen af.
M. van Deelen 11
Gilles Wattel 1https://www.ftm.nl/artikelen/nuit-debout-verspreidt-zich-razendsnel#reactie4032
M. van Deelen 11
http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2016/05/02/nuitdebout-verboden-in-parijs
Diny Pubben 9
M. van DeelenVoor mij is het simpel dan werken camera's niet (donkere beelden) en kan de politie geen controle op afstand uitoefen. Maar waarom protesteren mensen s'nachts? Nuit Debout, mooie naam.
In mijn optiek is de mens niet gemaakt voor de totale de totale controle van de Sillicon Valley Boys.
Ik kijk ernaar als een reactie op de moderne techniek. Bij foto's, idem indertijd bij Occupy, gebruiken ze een megafoon, gaan met elkaar in gesprek, of herhalen woorden. Zie ook zeer veel boeken en mensen met pen en papier. Ook ik dook ooit onder en vind echt dat het BSN nummer op de politieke agenda moet. Stoort je dat hier op FTM als ik daar over blijf bijdragen?
Nog iemand die wil onderduiken vandaag, in zijn eigen kelder.
https://www.tradeidee.nl/column/de-stupiditeit-regeert/
M. van Deelen 11
Diny PubbenMy two cents voor jou, zonder megafoon ;-)
Diny Pubben 9
M. van DeelenM. van Deelen 11
Diny PubbenDiny Pubben 9
M. van DeelenHet is nog altijd taboe. De gevaren, de negatieve aspecten daarvan, dat bewustzijn staat nog in de kinderschoenen.
Eric S. zal in zijn artikel over meer waarheidsvinding naar Nick Davies van The Guardian verwijzen. Boek Flat Earth News. Dat had FTM cadeau moeten doen. Beschrijft hoe journalisten al data 'roofden' van allerlei burgers, bekende personen maar ook criminelen en bijstandgerechtigden, medische gegevens etc via (ex) medewerkers van al die instanties. Die kunnen in bestanden kijken. Omkooppraktijken waar veel geld voor betaald werd om sensatieverhalen te kunnen publiceren. Kassa voor kranten. Zeer akelig en schadelijk voor altijd, want niets verdwijnt meer, blijft altijd overal staan, voor de mensen die het overkwam. Het gaat mij erom hoe lek al die bestanden zijn en wie er allemaal in kunnen kijken.
Wie werden veroordeeld als het aan het licht kwam? De politieagenten etc, maar alle journalisten die dat deden bleven buiten spel. Uiteindelijk zullen er in UK kranten gaan vallen naar aanleiding van dat boek. Voor mij ook een eyeopener, las het in 2010, want ik had het hoofdzakelijk nog over de zorg en hoe slecht en ondoordacht daar met privacy gegevens werd omgegaan. Nogmaals alles draait op het BSN nummer.
Snowden stapte naar The Guardian met zijn onthullingen.
Heb altijd het gevoel dat hij dat deed juist vanwege dat boek!
Goed voorbeeld bij die krant van eigen journalist, heeft invloed op andere medewerkers.
Hij kaartte die cultuur aan maar dit laat ook zien hoe slecht er nagedacht is over de moderne techniek.
Ook Joris Luijendijk zat daar.
Toevoeging:
In NL zijn nooit fundamentele discussies, dat is anders in andere landen, daar wel.