Nutella belasting

1 Connectie

Relaties

Frankrijk

U kunt altijd nog pizzabakker worden in het openlucht museum dat Europa heet, constateert columnist-belegger Jan Dwarshuis. Het kan nog gekker: een nieuwe Franse belasting op ... Nutella.

Zürich - Een muur van ellende stevent er op u af. Regeringen zijn op jacht naar keiharde euro’s nu de begrotingen gaten vertonen waar supertankers doorheen kunnen varen. En bij wie komen de beleidsmakers dat halen. Juist, bij u aan de keukentafel met uw pot Nutella er op.
 
De jaren geleden voorspelde economische neergang raakt u inmiddels midscheeps. Uw koopkracht wordt nog harder gesloopt dan ondergetekende in zijn stoutste dromen heeft kunnen bevroeden. Uw overwaarde op uw huis is omgeslagen in een - aftrekbare - restschuld. Dank u meneer Rutte. Voor uw pensioen moet u bijlappen, bestuurders laten nu al - uit voorzorg - weten dat er in 2014 opnieuw bijgestort moet worden. Fraaie vooruitzichten.
 
 
Openlucht museum
?De laatste fase van de financiële veenbrand krijgt langzaam maar zeker vorm. Sociale onrust steekt overal in Europa nu echt de kop op. Lacht u ondergetekende maar uit dat de Zwitsers wat extra militaire oefeningen doen. De EU zou opnieuw in een recessie belanden zo luiden de laatste berichten. Maar zijn we er ooit uit geweest dan? Mijn eerdere waarnemingen bevestigen dat Europa een openlucht museum is. Dat gaat nog wel een decennia in beslag nemen voordat de gemiddelde konijnenkop weer schamper kan lachen.
 
Is het dan alleen maar kommer en kwel? Natuurlijk niet. Dit zijn de tijden dat u zich kunt onderscheiden. De voormalige chef van Porsche - Wendelin Wiedeking - is bijvoorbeeld pizzabakker geworden. Kansen genoeg. Alleen jammer dat u op school de verkeerde zaken zijn bijgebracht. Ik kom daar nog wel eens op terug. Perfecte prijsvorming - zoals dat gepredikt wordt - bestaat niet. Het is een utopie. Sterker nog, de wereld barst van de onevenwichtigheden. En dat is maar goed ook, want anders wordt beleggen een uiterst saaie mathematische uitgekookte aangelegenheid.
 
 
Transactietax?
Opvallend vond ik - in dit kader - bijvoorbeeld de eerdere uitlatingen van Jan-Maarten Slagter van de VEB. De EU heeft veel geld nodig voor haar grappen en grollen en wil daarom de gevreesde transactietax invoeren. Slagter is fel tegen. Logisch, daar wordt hij ook voor ingehuurd door zijn discipelen. Maar van de argumenten en de uitleg klopt echter weinig.
 
'De heffing beperkt de liquiditeit op de beurs. Dat betekent dat het verschil tussen de bied- en laatprijzen zal oplopen. Langs die weg zorgt de heffing voor hogere kosten voor bedrijven om kapitaal aan te trekken. Die berekenen dat dan weer door en daar betalen wij allemaal uiteindelijk de prijs voor,' aldus Slagter.
 
Vooropgesteld, vandaag de dag is het sowieso al lastig om geld op te halen. Maar dat bied- en laatprijzen daar een grote invloed op zouden hebben is volstrekte onzin. Immers, bij een emissie - ondergetekende heeft ze vaak genoeg mogen begeleiden - staat het bedrag dat de emittent krijgt al vast. Ook het aantal aandelen dat wordt uitgegeven staat al vast. Ik zie niet in dat een bedrijf daarvoor de rekening betaald. De bank die het circus begeleid loopt het risico, maar krijgt daar fors voor betaald en heeft vaak wat tools in handen zoals de ‘green shoe’. 
 
Dat het spelletje van de dobbelaar wat duurder wordt is een heel ander verhaal. Ik heb al eens eerder betoogd dat het wat mij betreft wat minder mag. Immers de basis van de industrie is het noteren van aandelen waar beleggers de risico’s kunnen delen. Zo hebben onze voorouders van de VOC het aan het Damrak ruim 400 jaar geleden bedacht. Dat was en is een uitstekend model.
 
 
U ziet Burt Reynolds, François Hollande ziet geld. Klik voor vergroting
 
 
Toeters en bellen?
Dat anno 2012 banken - zoals bijvoorbeeld de RBS - er een immens scala van toeters en bellen om heen gebouwd hebben, heeft de financiële industrie ingrijpend veranderd. Er is een opmerkelijke markt om de basis van de markt zelf ontstaan. Stelt u zich eens voor dat de markten maandag open gaan en niemand wil kopen of verkopen. Dat lijkt me nog eens een aardige grap. Maar is een bedrijf daarmee minder af? Nee hoor, dat draait ook gewoon door zonder de dobbelaars van de VEB.
 
Tot slot wil ik het met u nog hebben over de zogenaamde ‘Nutella Steuer’.  Ook hier is de kern van de zaak, het ordinair harken van - dit keer - de  Franse overheid. De wereldberoemde chocolade lekkernij Nutella bevat 20 procent palmolie. De Franse Senaat is nu van plan om een accijnsverhoging op dit ingrediënt op te leggen van maar liefst 300 procent. Ze konden zeker niet verder tellen... Dit zou de Franse staatskas met €40 miljoen spekken.
 
Aardig om te vermelden is dat Franse belastingambtenaren alhier - vermomd als toerist - jagen op Franse kapitaalkrachtigen. Maar de ‘Nutella Steuer’ vond ik ook wel bijzonder grappige vondst van president Hollande.
 
Rest mij u een goed weekend te wensen.
 
 
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.