NYSE Euronext gaat Libor bepalen

2 Connecties

Relaties

Libor

Organisaties

Euronext

Het beursbedrijf mag vanaf 2014 de besmeurde interbancaire rente van Londen vaststellen.

Een onafhankelijk comité, dat is opgezet door het Britse ministerie van financiën, heeft de NYSE Euronext aangewezen om vanaf begin 2014 de London Interbank Offered Rate (Libor) te bepalen. Het in New York gevestigde beursbedrijf neemt dan het stokje over van de British Bankers’ Association (BBA).

De nieuwe samensteller krijgt de nobele taak om het vertrouwen in de interbancaire rente te herstellen. Vorige zomer kwam aan het licht dat bijna alle grootbanken in Europa hadden gesjoemeld met de benchmark om zichzelf te verrijken.

Toezichthouders hebben omtrent het schandaal in totaal al voor ongeveer $2,5 miljard aan boetes uitgedeeld. Bij een handjevol banken wordt nog onderzocht of zij een mogelijke boete krijgen. Niet alleen met de Londense rente maar ook de Euribor, het Europese equivalent, bleek gerommeld te zijn.

De British Bankers’ Association bepaalt nu nog elke dag de Libor door aan een panel van grootbankiers te vragen voor welke rente zij om 11 uur Londense tijd van andere banken een redelijke hoeveelheid zouden kunnen lenen.

De nieuwe totstandkoming van de benchmark zal ook door middel van een rondvraag bij een bankenpanel geschieden. Maar NYSE Euronext gaat toezichthouders en marktpartijen vragen om met methodes te komen die dichter liggen bij reële transacties in plaats van het natte vingerwerk van de British Bankers' Association. 

Momenteel is er zo’n $506 biljoen aan bestaande contracten gekoppeld aan de Libor, waaronder hypotheekcontracten, derivaten en swaps. De interbancaire rente is dus een erg belangrijke benchmark.