
Meer vrijheid was misschien wel de belangrijkste belofte bij de introductie van marktwerking in de zorg. Vrijheid voor nieuwe aanbieders om te laten zien dat het beter kon en vrijheid voor de patiënt om zelf een zorgverlener te kiezen. Lees meer
Die vrijheid staat ter discussie. De zorgverzekeraars, als beheerders van de premiegelden, willen meer macht om te bepalen waar het aan uitgegeven mag worden en meer invloed om zorgverleners te sturen middels contractafspraken.
Artikel 13 van de Zorverzekeringswet (ZVW) bepaalt dat verzekeraars ook een vergoeding (van in de praktijk zo'n 80 procent van de prijs) moeten betalen wanneer een patiënt kiest voor een zorgverlener zonder contract. Daar wilden de verzekeraars graag van af. Minister Edith Schippers loodste vorig jaar een wetsvoorstel door de Kamer dat artikel 13 zo wijzigt dat verzekeraars niet langer verplicht zijn om die vergoeding te betalen. Daarmee kon de verzekeraar in feite bepalen welke zorgverleners economisch bestaansrecht houden en welke niet - en zou het een stuk makkelijker worden om in contracten vast te leggen hoe zorg precies verleend moet worden. Zorgverleners uit allerlei branches maakten zich zorgen over deze toename van macht van de verzekeraar en verzetten zich het afgelopen jaar heftig tegen de wetswijziging en zorgde in de Kamer bijna voor een kabinetscrisis en sneuvelde uiteindelijk in de senaat. Follow the Money publiceerde talrijke artikelen over dit proces. We laten het daar niet bij zitten.
Follow the Money volgt de ontwikkelingen rond zorgverzekeraars op de voet en investeert in diepgaand onderzoek. Hieronder de resultaten van onze inspanningen.
Psychiaters behandelen ‘te veel’ patiënten en moeten verzekeraar tonnen terugbetalen
Ethisch incasseren is nog steeds een probleem voor verzekeraar Menzis
Verzekeringsweigeraar krijgt duizenden euro’s terug
Zilveren Kruis liet minister Bruins blunderen met niet-bestaand onderzoek
‘De Zorgverzekeringswet deugt niet, dus ik doe er niet aan mee’
Zzp’ers krijgen Achmea in de rechtszaal op de knieën voor vrije artsenkeuze
Hoe verzekeraars marktwerking in de zorg dwarsbomen
Onduidelijke regelgeving antidepressiva geeft zorgverzekeraars vrij spel
De onzichtbare strijd om de zorgmiljarden
De jaren van ijzeren Edith
NZa: 'Concrete zorgen over machtsconcentratie zorgverzekeraars'
De NZa is bezorgd over de machtsconcentratie onder zorgverzekeraars. Machtige verzekeraars op een intransparante markt zijn aanleiding voor een onderzoek door de toezichthouder.
"Concreet hebben we zorgen over de machtsconcentratie bij zorgverzekeraars"Dat zei de nieuwe NZa-directeur Maarten Ruijs vorige week in een speech. 'Door de afschaffing van de ex-post verevening [waarmee verzekeraars achteraf een deel van hun negatieve resultaten op bepaalde risicogroepen vergoed kregen, EvA] en de voorgenomen wijzigingen van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet, is de machtspositie van de zorgverzekeraar versterkt,' aldus Ruijs. 'Concreet hebben we zorgen over de machtsconcentratie bij zorgverzekeraars. Dat betekent dat we bijvoorbeeld de concurrentie tussen verzekeraars onder de loep willen nemen.'
Kritiek: het lijkt wel een kartel
De zorgverzekeringsmarkt wordt eigenlijk al sinds het nieuwe stelsel in 2006 het levenslicht zag gedomineerd door de vier grote verzekeraars Achmea, CZ, VGZ en Menzis. Na een aantal fusies, met als laatste, in 2012, de fusie tussen Achmea en zorgverzekeraar De Friesland, zit er in het marktaandeel van de grote vier niet veel beweging. Samen verzekeren zij in totaal zo'n 90 procent van de Nederlanders. Dat resulteert in een machtsblok waar verschillende kleine collega's wel eens kritiek op uiten.
Onderzoek: machtsconcentratie en inkoopmacht
Toezichthouder NZa monitort de marktaandelen van de grote vier al jaren. Een woordvoerder: 'Maar het hebben van een groot marktaandeel op zich hoeft niet per se een probleem te zijn. Wij hebben tot nu toe geen concrete aanwijzingen dat zorgverzekeraars die macht ook op een verkeerde manier zouden gebruiken.''Die combinatie van een intransparante markt met meer macht voor de zorgverzekeraars kan gevaarlijk zijn'Er zijn wel redenen om nu specifiek de aandacht te richten op de zorgverzekeringsmarkt. 'We zien ten eerste dat de exploitatieresultaten van verzekeraars de afgelopen jaren stegen. Daarnaast is ook het aantal verschillende polissen toegenomen. Dat zorgt voor een intransparante markt voor de consument.' Daarnaast ziet de NZa dat zorgverzekeraars met de voorgenomen wijziging van artikel 13 van de zorgverzekeringswet - het op onderdelen inperken van de vrije artsenkeuze - meer macht krijgen. 'Die combinatie van een intransparante markt met meer macht voor de zorgverzekeraars kan gevaarlijk zijn.' Ook wijst de NZa erop dat verzekeraars een grotere prikkel hebben om geld te verdienen door het afschaffen van de ex-post verevening. Dat is een onderdeel van het systeem van risicoverevening waarmee zorgverzekeraars gecompenseerd worden voor verzekerden die vanwege bijvoorbeeld ziekte, leeftijd of sociaal-economische status een groter risico vormen. De compensatie vooraf voor die risicogroepen blijft in stand, maar de vergoeding achteraf na verrekening vervalt grotendeels. Daardoor komt er meer risico voor rekening van de zorgverzekeraar.
Inkoopmacht
Tot slot zal de NZa zich storten op de zorginkoop. Ruijs daarover in zijn speech: 'De toegenomen macht van zorgverzekeraars leidt ook tot de vraag of deze macht op de inkoopmarkt richting de zorgaanbieders niet ten koste gaat van de publieke belangen.' Daarbij richt de toezichthouder zich vooral op de zorgplicht die voor verzekeraars geldt. Branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland laat in een reactie weten geen mening te hebben over de voorgenomen onderzoeken door de NZa. Een woordvoerder: 'Onze leden hebben te maken met een aantal verschillende toezichthouders wier werk het is om hen te controleren. Dat de NZa dat nu doet is wat dat betreft prima, dat is hun werk.'Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij Follow the Money? Schrijf u hier in op onze nieuwsbrief.
17 Bijdragen
PeterO
Toen ik las over die brief van Rouvoet was het eerste wat mij me opkwam: er is dus inderdaad geen concurrentie, maar ze stemmen zaken en tarieven onderling af. Hetzelfde zagen we bij de energiebedrijven.
Watching the Wheels
PeterOhttp://www.uitzendinggemist.net/aflevering/297525/2doc.html
jsmid
PeterOEr is inderdaad sprake van oligopolie en wat ik betitel als stille gelegaliseerde kartelvorming.
En wat ik niet begrijp is dat er geen verplichting is van wisseling van de naam. Unive is gefuseerd met VGZ, maar uit de naam kun je dat niet zien wat Unive gaat nog steeds door onder haar eigen naam.
PeterO
jsmidDaarop stapte ik over naar de Zeeuws-Vlaams-Brabantse zorgverzekeraar OZ, die korte tijd later werd overgenomen door.... CZ. Zat ik er weer.
jsmid
PeterOEn wat ook opvalt is de verslechtering van de dienstverlening.
http://corporate.kpn.com/pers/persberichten/kpn-koopt-resterend-40-belang-in-reggefiber.htm
pubben
Het is nog veel erger, onze huisartsen, psychologen en psychiaters hebben een contract moeten teken, (verplicht tekenen bij het kruisje), die ze verbiedt om met de patiënt over de verzekeraar te praten. Ze lachen erom, we leven toch in een democratie en ik voorspel over een paar jaar een boete cultuur als ze het toch doen.
De burger wordt gemanipuleerd door de zoek en vergelijkingsmachines waar hij bijstaat. De meesten weten de verschillen niet, ook hoog opgeleiden.
Hier is de mentaliteit ven de techneut en de econoom aan het werk.
Met de invoering van de marktwerking gingen alle bestuurders, lachend, op zoek naar nieuwe klanten. De PR machine in de VK vandaag. Een dementerende die weer zelfstandig woont, had nooit in het verzorgingshuis terecht mogen komen. Toename verstandelijk gehandicapten omdat de wereld zogenaamd ingewikkelder is geworden. Nee hoor, een hele DSM IV etiketten industrie zorgt voor die toename.
Meneer Rouvoet was toch van het kind dossier?
Hilterman
pubbenEen keer raden hoe dat komt.
Ludovikaa
HiltermanBob Lagaaij
Anton van Haasteren
Ondertussen begrijp ik dat de salarissen van de heren managers bij de zorgverzekeraars wel leuk zijn en het ziet er niet naar uit dat die zorgjongens het in de toekomst slechter gaan krijgen.
Molenaer
Anton van HaasterenPeterO
MolenaerNelis Lau
Ludovikaa
Daarmee zijn zijn uitspraken niet onwaar, maar wel verdacht.
Hilterman
LudovikaaJe bent een simpele geest Ludovikaa, je hebt veel weg van een trol. Ga je mond spoelen.
Bob Lagaaij
Rob