
De NZa vertikt het om open zorgdata af te dwingen
De Nederlandse Zorgautoriteit laat kansen liggen om zorgverzekeraars en zorginstellingen te dwingen openheid te geven over de kosten en kwaliteit van behandelingen. Dat maakt de Open State Foundation bekend na eigen onderzoek voor het hoger beroep dat de stichting voorbereidt in haar zaak over open zorgdata tegen de NZa.
De NZa, marktmeester van de zorg, heeft voldoende wettelijke mogelijkheden om zorgverzekeraars en zorgaanbieders te dwingen openheid te geven over hun tarieven, de kostprijsopbouw van hun prijzen en de kwaliteit van behandelingen, maar laat deze onbenut. Dat is de conclusie die de Open State Foundation (OSF) afgelopen dinsdag in een persbericht bekendmaakte.
Sterker nog, zegt de OSF, de Wet Marktordening Gezondheidszorg stelt zelfs dat dit de taak is van de Zorgautoriteit. De NZa kan ingrijpen als marktpartijen bepaalde informatie niet bekend willen maken en is zelfs bevoegd om de informatie — indien nodig — zelf te verzamelen, te bewerken en te publiceren.
Dit staat lijnrecht tegenover eerdere argumenten die de NZa aanvoerde om de data niet vrij te geven naar aanleiding van een Wob-verzoek. Toen liet de Zorgautoriteit weten dat de wet haar verhindert om bepaalde informatie prijs te geven, gebaseerd op privacy en bescherming van bedrijfsgegevens. De rechter stelde de NZa deels in het gelijk en bepaalde dat zij de data die zij verzamelt van verzekeraars en zorgaanbieders niet hoeft prijs te geven. Tegenover Follow the Money stelde de NZa dat het oordeel van de rechter inhoudt dat zij de data niet mag publiceren.
Hoger beroep
De OSF ligt al ruim twee jaar overhoop met de NZa omdat zij meer openheid wil over de kosten en kwaliteit van behandelingen. Verzekeraars en zorginstellingen hoeven die informatie tot nu toe van de NZa niet openbaar te maken, met als gevolg dat de zorgkosten in feite een enorme black box vormen voor de patiënt en de verzekerde. Terwijl het zorgstelsel is gebaseerd op het principe dat goed geïnformeerde burgers een rationele keuze kunnen maken voor een zorgverzekeraar op basis van prijs en kwaliteit. Een onverenigbare tegenstelling, merkt OSF-directeur Arjan El Fassed op. 'Hoe is dat mogelijk als we geen toegang tot informatie over kosten en kwaliteit van behandelingen hebben?'
De zorgkosten vormen in feite een enorme black box voor de patiënt en de verzekerde
Na de uitspraak van de rechter eind 2015 is OSF in hoger beroep gegaan. De Raad van State moet zich nu buigen over de zaak. De zitting vindt later dit jaar plaats. In afwachting van dat oordeel wil de NZa niet inhoudelijk reageren op de bewering van de OSF dat de Zorgautoriteit haar wettelijke mogelijkheden om transparantie af te dwingen niet benut. Dat laat een woordvoerder aan Follow the Money weten.
De NZa hecht wel waarde aan transparantie, zo luidt de boodschap, maar het geven van inzicht in de zorgkosten 'mag niet ten koste gaan van de privacy van patiënten of de bedrijfsvertrouwelijkheid schaden van zorgaanbieders of verzekeraars'. De woordvoerder verwijst ook naar de website van de Zorgautoriteit. 'We vinden dat patiënten in ieder geval recht hebben op een indicatie van de kosten van een behandeling. Om een goede keuze te kunnen maken, is duidelijke informatie nodig over de zorg. Verzekeraars en zorgaanbieders moeten je op navraag kunnen zeggen: wat kost mijn behandeling ongeveer en wat betekent dit voor mijn eigen risico?'
"Verzekeraars en zorgaanbieders moeten je op navraag kunnen zeggen: wat kost mijn behandeling ongeveer en wat betekent dit voor mijn eigen risico?"
Met die lijn blijft het vooralsnog onduidelijk wat verzekeraars daadwerkelijk betalen aan zorgaanbieders, en lijkt het er niet op dat de Zorgautoriteit op korte termijn van plan is inzicht te geven in de data waarmee te controleren is hoe kostprijzen van zowel verzekeraars als aanbieders zijn opgebouwd.
'We doen het wel zelf'
Ook de Consumentenbond steunt de strijd om openheid over de zorgkosten. Begin deze maand liet voorzitter Bart Combée weten dat de bond een brief heeft gestuurd naar alle ziekenhuizen en zorgverzekeraars met daarin de oproep om op korte termijn meer inzicht te geven in de kosten van behandelingen. De Consumentenbond kondigt in de brief aan om zelf in september te starten met een online tool om samen met patiënten meer inzicht te krijgen in zorgkosten als verzekeraars en zorginstellingen niet reageren. Combée: 'Als ziekenhuizen en verzekeraars niet willen meewerken, verzinnen we wel een andere manier om de tarieven voor consumenten inzichtelijk te maken.'
18 Bijdragen
Jan Taco te Gussinklo 4
Diny Pubben
Jan Taco te GussinkloHebben wij Arthur Gotlieb niet gelezen over hoe groot de privacy puinhoop bij de NZA was en is?
Van organisaties en van de individule burger.
Hoeveel rechtszaken men ook voert als het in de basis mis is rest alleen maar opnieuw beginnen met als uitgangspunt, privacy hoort van de burger te zijn. Ethical Design, beter nadenken in de basis.
Hoe groter de huidige financiele transparantie moet worden hoe meer privacy er op het bureau van de ambtenaar en op straat komt te liggen.
De rechters moeten hier oordelen maar in essentie is het een politiek probleem, daar hoort het.
Els Schwencke 2
Diny PubbenDiny Pubben
Els SchwenckeGilles Wattel 1 3
Die overzichten zijn volledig onbegrijpelijk, omdat zorgverleners wel tot twee jaar of zo na de behandeldatum, kunnen declareren.
Om inzicht te krijgen zou een overzicht volledig moeten zijn per maand, binnen een paar maanden na de verslagmaand.
Een omschrijving is er ook niet, alleen aan wie wat wanneer is betaald.
Wat betreft de kwaliteit, wie beoordeelt dat ?
Ik ben net binnen een ziekenhuis van specialist gewisseld, omdat wij er achter kwamen dat de behandelaar incompetent was.
Wie is in staat, door internetresearch, in het engels, de behandeling te beoordelen ?
En dan, ik weigerde een door die eerste specialist voorgestelde, vermoedelijk dure, behandeling.
Wie beoordeelt of behandelingen zinvol zijn ?
Niet uitgevoerde behandelingen kosten niets.
F.T.M. Kauffmann
Gilles Wattel 1De zorgverlener heeft er baat bij zo snel mogelijk te factureren, anders komt er geen geld binnen en ontstaan er liquiditeitsproblemen. De AO achter de declaraties is echter dramatisch complex.
>>Wat betreft de kwaliteit, wie beoordeelt dat ?
Dat is een hele lastige, ook voor de zorgverleners. Het blijft vaak bij algemeen meetbare zaken als wachtrijen en keren dat het mis gaat. ga je dieper dan wordt het vergelijken weer lastiger.
>>Wie beoordeelt of behandelingen zinvol zijn ?
Als klant altijd alert blijven en niet twijfelen een second opinion aan te vragen. Van de verzekeraar zou ik niet teveel verwachten in deze.
Gilles Wattel 1 3
F.T.M. KauffmannDaarna wordt de administratieve achterstand aangepakt, maar volgens mij komen ze nooit bij.
Beoordelen, dat doen we zelf.
Alle onderzoeken en protocollen zijn op internet te vinden.
Mijn vrouw is een expert geworden in mijn ziekte, en vraagt bij bezoek aan de specialist de onderzoeken aan die zij nodig acht.
Tot nog toe kregen we die.
goof 4
We praten hier uitgebreid over alle misstanden bij Value 8
We praten hier uitgebreid over alle misstanden bij de financiële sector
We discuteren eindeloos over ons zorgstelsel.
Vele artikelen gaan over TTIP.
enz enz .
Maar ons echte probleem wordt met een grote bocht omheen gegaan .
Hier ook al bang voor de lange arm van Erdogan soms ?
nog een off topic ,
Belangrijke dag voor de aandelenmarkten vandaag ,
Draghi gaat spreken vanmiddag over hoeveel miljarden er extra bites en bytes bij geprint gaan worden om de banken overeind te houden en een rentebesluit .
nog een off topic .
Werkeloosheid daalt en aantal ww uitkeringen daalt ook !
Als ik iets niet geloof dat is dat de echte werkeloosheid daalt want het aantal stijgt alleen maar verder .
Minder ww uitkeringen geloof ik ook want ofwel men komt bij sociale dienst ofwel men laat zich uitschrijven en alleen de mensen in de WW telt men hier om de cijfertjes op te poetsen zoals vrijwel alle data die ze ons geven.
Jan-Marten Spit
Kan iemand een link naar die precieze uitspraak geven?
Wat zou een goede manier zijn om onze werknemers bij de NZA er op te wijzen wie hun salaris betaald, en tegen wie ze beleefd ja meneer en ja mevrouw moeten zeggen?
Is het een idee om de top 3% leidinggevenden te ontslaan daar?
Lydia Lembeck 12
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit
Lydia LembeckJan-Marten Spit
Lydia Lembeckuitspraak:
http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2015:7566
Lydia Lembeck 12
Jan-Marten SpitMichel Fleur 6
Diny Pubben
Over het BSN nummer en het EPD LSP vandaag.
http://www.nu.nl/internet/4296628/miljoenen-deense-patientgegevens-per-abuis-chinees-bedrijf-gestuurd.html
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenNee, natuurlijk niet. Net zomin als op de mooie blauwe ogen van onze politici.
Diny Pubben
Lydia LembeckGilles Wattel 1 3
Diny PubbenEens kijken of Merkel vandaag de ogen open gaan, ik verwacht dat niet.
Toch legde op BFM een Franse commentator het zo uit 'sinds Duitsland mee doet met de oorlogen tegen Moslims, zijn ook Duitsers vijanden'.
Uit de woorden die de schutter in München uitte, leid ik af, dat hij zich Duitser voelde, als geboren in Duitsland, maar zich niet als Duitser geaccepteerd wist.