Obama, de oom Tom van de "generation of fraud"

Matt Taibbi van Rolling Stone haalt hard uit naar Barack Obama die een smerige deal heeft gemaakt met de "dirty bankers" van Wall Street

Barack Obama is verantwoordelijk voor een uiterst twijfelachtige deal die de bankiers van Wall Street in staat stelt om zonder ernstige kleerscheuren weg te lopen uit een van de grootste financiële schandalen die de Verengde Staten ooit teisterde en die ervoor zorgde dat miljoenen mensen hun huizen verloren. Taibbi hakt er als gebruikelijk weer ongenadig op de bankiers in, die hij subtiel "the generation of fraud" noemt. Een kleine verwijzing naar zijn illustere voorbeeld Hunter S. Thompson die in de jaren tachtig de politieke kaste, zowel republikeins als democratisch, fijngevoelig omschreef als "the generation of swine".

Taibbi haakt in op de toenemende druk die het Witte Huis op openbaar aanklager Eric T. Schneiderman uitoefent. De regering Obama wil dat Schneiderman zijn tegenstand staakt tegen een op hande zijnde schikking die betrekking heeft op de dubieuze foreclosure-praktijken van Amerikaanse banken. Vele duizenden huiseigenaren werden door banken uit hun huizen gezet nadat ze niet meer in staat bleken om de maandelijkse rente en aflossing te betalen.

Schneiderman en ook andere aanklagers uit andere staten hebben grote bezwaren tegen de op handen zijnde schikking omdat deze hun mogelijkheden om banken op hun mogelijke wanpraktijken te onderzoeken en te vervolgen zou beperken.

Voor Taibbi is het allemaal duidelijk: Obama heeft de kant van de banken gekozen om ervoor te zorgen dat deze in de toekomst niet al te veel last hebben van alle juridische kwesties die nog spelen. Schneiderman moet daarom terug in zijn hok.

Taibbi legt met Thompsoneske precisie de vinger op de zere plek: "The idea behind this federally-guided “settlement” is to concentrate and centralize all the legal exposure accrued by this generation of grotesque banker corruption in one place, put one single price tag on it that everyone can live with, and then stuff the details into a titanium canister before shooting it into deep space."