Obama ontlokt run op wapens

2 Connecties

Relaties

Wapenhandel

Organisaties

Verenigde Staten
0 Bijdragen

De Amerikaanse politiek poogt het wapenbeleid te verscherpen waardoor burgers massaal wapens aan het inslaan zijn.

President Obama heeft laten weten dat hij een strenger wapenbeleid wil. Dit naar aanleiding van het drama van afgelopen vrijdag waarbij een 20-jarige knul twintig kinderen en zes leraren doodschoot op een basisschool in Connecticut. Amerikaanse burgers kopen massaal wapens ‘nu het nog kan’. Op EBay schiet de prijs van munitie de lucht in en bij veel Wal-Mart-vestigingen zijn de semiautomatische geweren uitverkocht.

Obama staat niet alleen. De financiële bewindvoerder van Californië, Bill Lockyer, heeft voorgesteld dat de twee federale pensioenfondsen vanaf heden niet meer beleggen in wapenproducenten.

Californië is overigens niet de staat waar het schietincident heeft plaatsgevonden, maar het Californische lerarenpensioenfonds investeert ironisch genoeg in een private equity-firma, die eigenaar is van de fabrikant van het wapen waarmee Adam Lanza eind vorige week zes leraren overhoop schoot.

Slecht gedrag
In veel staten, zoals Californië, zijn semiautomatische guns illegaal. "Deze wapens zijn in veel staten illegaal en eigenlijk zouden ze in de hele Verenigde Staten illegaal moeten zijn … wapenproducenten moeten de economische consequenties van slecht gedrag ondervinden", aldus de schatkistbewaarder van de kuststaat.

Lockyer is lid van de Raad van Bestuur van de twee federale pensioenfondsen, die gezamenlijk 400 miljard dollar aan vermogen hebben.

Wal-Mart
Wapenwinkelketen Dick’s Sporting Goods komt ook in actie en heeft de verkoop van het model, waarmee Adam Lanza het drama veroorzaakte, bij zijn meer dan vijfhonderd winkels opgeschort. De die hard kapitalistische supermarktketen Wal-Mart blijft zijn volledige wapenarsenaal echter gewoon verkopen.

In de schappen van Wal-Mart zijn, naast de hagelslag en melk, ook gewoon kogels en wapens te koop. ‘We blijven vasthouden aan de veilige en verantwoordelijke manier van wapens verkopen’, aldus een woordvoerder.

Kinderen kogelvrij
Ondertussen vindt er een ware wapenwedloop plaats. Want terwijl het Amerikaanse volk naar de winkels rent om zich te bewapenen, zijn de kogelvrije rugzakken ook niet aan te slepen. 'De verkoop is verdriedubbeld', aldus de directeur van de rugzakproducent Amendment 2.

Met dergelijke rugzakken kunnen kinderen zich beschermen tegen een kogelregen. De apparaten zijn ook verkrijgbaar in gezellige Disney Princess of Avengers-uitvoering. Het kogelvrij verweer kost $300 per stuk.