Obama’s ambitieuze belastingplan

President Barack Obama wil de vennootschapsbelasting verlagen van 35 naar 28 procent om de werkgelegenheid te stimuleren. Hij wil bovendien corporate’ belastingontwijkers gaan belasten. De Republikeinen zijn sceptisch.

Tijdens een toespraak presenteerde Barack Obama gisteren een voorstel om de vennootschapsbelasting te verlagen van 35 naar 28 procent. Bedrijven met een productiefaciliteit in Amerika hoeven in zijn plan nog maar 25 procent vennootschapsbelasting te betalen. Hij hoopt daarmee het bedrijfsleven een impuls te geven, outsourcing te verminderen, en zodoende banen te creëren. Met de voorgestelde belastingverlaging komt hij tegemoet aan de Republikeinen. In ruil daarvoor zouden de Republikeinen moeten instemmen met het stokpaardje van de Democraten: tientallen miljarden investeren in de Amerikaanse infrastructuur om zodoende extra werkgelegenheid te scheppen.

Minimum belastingtarief

Obama wil bovendien een minimum belastingtarief invoeren voor bedrijven die hun (Amerikaanse) belastingdruk verlagen door middel van fiscale constructies via belastingparadijzen. ‘Momenteel bevat onze belastingwetgeving zodanig veel achterdeuren waardoor bedrijven die zich correct gedragen en investeren in de Verenigde Staten 35 procent betalen, terwijl bedrijven met de beste boekhouders hun geld in het buitenland stallen en weinig of zo goed als niets betalen,’ aldus Obama in zijn toespraak. Saillant detail: de locatie waar Obama deze boodschap verkondigde, een magazijn van Amazon.com in Chattanooga (USA),  is in handen van een bedrijf dat zelf ook aan belastingontwijking doet via onder meer Nederland.  Obama heeft overigens in zijn eigen achtertuin – lees: de staat Delaware – een enorme fiscale achterdeur waar slechts 8,7 procent vennootschapsbelasting afgedragen hoeft te worden. Bij de Republikeinen gaan de handen nog niet op elkaar voor Obama’s belastingherziening. ‘Het is gewoon een nog linksere versie van een alomvattend plan dat hij twee jaar geleden al voorstelde. Dit keer alleen met extra goodies erin voor liberalen op het gebied van belastingen en extra uitgaven,’ aldus Mitch McConnell, de Republikeinse minderheidsleider in de Senaat.