Obama ten strijde tegen Chinese spionage

2 Connecties

Relaties

Spyware

Personen

Barack Obama
0 Bijdragen

De Amerikaanse regering dwingt telecommunicatiebedrijven vertrouwelijke informatie te overhandigen. Ze hoopt hiermee Chinese spionage op te sporen.

Het Amerikaanse Ministerie van Handel verzocht in april tientallen telco’s, softwarefabrikanten en softwarebeveiligers een formulier in te vullen. Waar is de herkomst van hun hard- en software? Welke spyware hebben ze opgespoord? Dit meldt Bloomberg op woensdag 30 november.

 
De overheid verdenkt China van politieke en bedrijfsspionage. Het land zou haar groeiende export van computeronderdelen gebruiken om heimelijk spyware op computers te installeren die in grote Amerikaanse netwerken geplaatst worden. 
 
Daar schuilt het gevaar dat Chinese spyware in de grootste Amerikaanse netwerken data aftappen en die doorspelen naar China. 
 
Dat het spionagegevaar reëel is, bewijst de ontdekking van Best Buy, een elektronica winkelketen. Het ontdekte in 2008 dat een van zijn computer geïnfecteerd was met spyware. Het traceerde de bron en kwam uit bij een Chinese toeleverancier.
 
Volgens Joshua Pennell, directeur van computerbeveiligingsbedrijf IOActive, zat de spyware goed verborgen in de broncode. Zo onzichtbaar dat antivirusscanners eroverheen keken. 
 
Het is Amerika menens. Ieder bedrijf dat zijn medewerking weigert, krijgt het aan de stok met de overheid. Ze dreigt met strafrechtelijke stappen. Een oude Koude Oorlog wet maakt die mogelijk als bedrijven vertikken de informatie op te hoesten. 
 
Niet alleen de levering van nieuwe hard- en software is een bedreiging. Ook software-updates met ingepakte spyware vormen een gevaar. 
 
De voormalige computerbeveiliger Mischel Kwon waarschuwt dat Chinese spyware de wereldeconomie behoorlijk kan beïnvloeden. Zeker als China een groeiende exporteur is van computeronderdelen. 
 
WikiLeaks heeft donderdag 1 december de eerste 287 documenten onthuld die zouden wijzen op een wereldwijde spionage-industrie. Ze noemt dit de nieuwe ‘industrie van toezicht en onderschepping’.