Obama verstopt zijn drones

  De Amerikaanse president Barack Obama voert het aantal aanvallen met drones op. Hij geeft het gebruik schoorvoetend toe, maar probeert het zo veel mogelijk onder de radar te houden.

  Een Taliban-strijdertje in Pakistan, een ‘Amerikaanse’ terrorist in Jemen en wat informatie uit Iran. De Amerikanen gebruiken de ‘drone’ (unmanned aerial vehicle, UAV) om onopgemerkt een aanval uit te voeren of informatie te vergaren. Na de operaties doet het democratisch bolwerk er schimmig over.

   

  Grote voordeel voor de Amerikanen is dat zij geen slachtoffers aan eigen zijde hoeven te tellen. De aanvallen met de onbemande vliegtuigjes worden vanuit een legerbasis in Amerika uitgevoerd. Het computerspelgehalte is hoog. Een Amerikaanse piloot zit in vol ornaat achter een beeldscherm en bestuurt het vliegtuigje met een joystick. 
  Voor de vijand is de UAV amper te traceren. De drone blijft ‘onder de radar’. Onopgemerkt heeft de piloot op Amerikaanse bodem de persoon in het vizier. Een rechtszaak krijgt hij niet.


  Burgerslachtoffers
  Obama benadrukt regelmatig dat de aanvallen met drones zeer precies zijn. Zo precies dat er amper burgerslachtoffers vallen. Cijfers van The Bureau of Investigative Journalism geven echter een ander beeld. Vanaf 2004 zijn er tussen de 482 en 832 burgers omgekomen bij aanvallen door drones. Het aantal kinderen dat omkwam? 175. The Bureau heeft alle aanvallen in kaart gebracht, actueel tot op de laatste aanval
   
  Klik voor vergroting: Het aantal slachtoffers in beeld (bron: The Bureau of Investigative Journalism)
   
  De Amerikaanse werkwijze roept ook internationaal rechterlijk vragen op. Het onderwerp wordt op internationale fora, zoals de Verenigde Naties, gemeden van de agenda’s waar mensenrechten ter sprake kunnen komen. De VS beroept zich sinds 9/11 op artikel 5 van de Noord Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO): Een aanval op één land is een aanval op allen. Bij de War on Terror is in Amerikaanse ogen veel geoorloofd. Zelfs executies van afstand bevolen door mister President himself. 
   
  Weinig steun
  De inzet van drones kan op weinig publiek applaus rekenen. In maart en april van dit jaar deed PEW Research onderzoek in 21 landen. Vrijwel in elk land was een zeer ruime meerderheid tegen de aanvallen met drones in Pakistan, Somalië en Yemen. Van Mexico, waar 73 procent tegen is, tot Griekenland, waar 90 procent de operaties maar niks vindt. 
  Alleen in de VS zelf is meer dan de helft voor deze operaties. Nog 62 procent staat achter deze operaties. De steun is wel minder geworden. In februari van dit jaar kon de drone volgens de Washington Post nog op 83 procent steun rekenen. 
   
  Aanvallen met drones in Pakistan, Somalië en Yemen: Wie zijn tegen? En wie voor? Bron: PEW Research
   
  Classified 
  Het publiek wil weten welke aanvallen Obama uitvoert, maar Obama wil ook na de operaties zo veel mogelijk onopgemerkt houden. Openheid van zaken over specifieke aanvallen zijn niet te verwachten. Amerikaans staatsburger Anwar Al Maliki werd in Yemen uitgeschakeld door een drone, maar officieel is dit niet bevestigd.  
  Op aandringen van The New York Times en de American Civil Liberties Union gaf de Amerikaanse regering wel toe dat ze aanvallen uitvoeren met drones, maar daar blijft het wel zo’n beetje bij. Ook werd toegegeven dat ze in Somalië, Yemen en Pakistan actief zijn. Alle aanvallen blijven echter geheim. De dossiers blijven gesloten. Het bestaan van documenten wordt bevestigd nog ontkend. 
   
  De Nederlandse krijgsmacht wil ook drones. Demissionair minister van defensie Hans Hillen heeft aangegeven dat deze niet bewapend zullen worden. 
  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid