Obamacare bekokstoofd in achterkamertjes

2 Connecties

Relaties

Obamacare

Werkvelden

Lobby
3 Bijdragen

De farmaceutische industrie maakte in een vroeg stadium al een deal met Obama, waardoor voor hen nadelige hervormingen direct van tafel waren, aldus onderzoek van het Amerikaanse congres.

E-mails van lobbyisten vrijgegeven na onderzoek van het congres laten zien dat president Obama onder een hoedje speelde met de lobby van farmaceutische bedrijven bij het invoeren van zijn omvangrijke hervorming van het gezondheidszorgstelsel. Hoewel Obama publiekelijk deed alsof hij in een gevecht was verwikkeld met de farmaceuten, gaf Obama achter de schermen aan dat het allemaal show was. ‘If Obama can’t win a second term, at least he has a promising career as a professional wrestler,’ schrijft The Washington Examiner in een commentaar op de e-mails.  

 
Het Amerikaanse systeem
De Verenigde Staten kennen een van de meest inefficiënte gezondheidszorgsystemen ter wereld. Het is het enige system ter wereld waar winst maximaliserende verzekeraars de boventoon voeren. Deze private verzekeraars maken enorm veel extra kosten in vergelijking met overheidsprogramma’s, terwijl de kwaliteit niet bovengemiddeld is. 
 
Bij Medicare, het Amerikaanse overheidsprogramma dat gezondheidszorg garandeert voor ouderen, zijn de administratieve kosten slechts 2 procent van de totale uitgaven, terwijl dit bij private verzekeraars 11 procent is. Tel hier nog marketingkosten, exorbitante salarissen van bestuurders en een winstmarge bij op en men kan begrijpen waarom het Amerikaanse systeem vele malen duurder is dan elders in de wereld. Om de kosten te controleren was hervorming dus noodzakelijk. 
 
Grafiek 1: Kosten van gezondheidszorg per inwoner in PPP dollars (Bron: World Bank)
Tussen haakjes de levensverwachting bij geboorte.
 
Farmaceuten
Niet alleen verzekeraars zijn schuldig aan het opvoeren van de kosten. Ook medicijnen zijn in de VS erg duur. In de meeste landen onderhandelt de staat als grootinkoper direct met de farmaceutische industrie, zodat ze een lagere prijs kan afdingen. In de VS is het Medicare in 2003 door wetgeving verboden om te onderhandelen over lagere prijzen voor medicijnen. Ook mogen Amerikanen geen medicijnen van buiten de VS, waar prijsregulering ze goedkoper maakt, importeren. 
 
Barack Obama beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne in 2008 om dit verbod op te heffen en medicijnkosten te reguleren. Peilingen lieten zien dat 78 procent van de Amerikanen graag zou zien dat Medicare de vrijheid kreeg te onderhandelen over de prijzen. Toen de hervorming van de gezondheidszorg werd voorbereid speechte Obama dan ook eloquent over de noodzaak van kostenreductie. 
 
Achter de schermen had het Witte Huis al toegezegd dat Obama zijn campagnebeloftes niet zou inwilligen. Na een van deze dreigende speeches schreef een lobbyist van de farmaceutische industrie aan zijn collega’s. "Background is that the Pres's words are harmless. He knows personally about our deal and is pushing no agenda." In ruil voor concessies aan de farmaceutische industrie zouden deze politieke steun geven aan Obamacare. “As part of our agreement, PhRMA [de lobbygroep van farmaceuten] needs to undertake a very significant public campaign in order to support policies of mutual interest to the industry and the Administration,” zo staat in een van de vrijgegeven memo’s van PhRMA. 
 
De farmaceutische industrie gaf in 2008 $1,8 miljoen aan de campagne van Barack Obama, drie keer zoveel als aan John McCain. ‘We got a good deal,’ constateert lobbyist Bryan Hall.