Occupy Amsterdam wordt "totale verrassing"

2 Connecties
0 Bijdragen

Demonstranten gaan aanstaande zaterdag het Beursplein bezetten uit onvrede. “Ik weet niet wat ik ervan moet verwachten”, zegt initiatiefnemer Seth Lievense.

Lievense zegt tegen FTM dat hij geen actieleider is maar “een van de vele initiatiefnemers” van Occupy Amsterdam. Op de vraag hoeveel mensen er komen heeft hij dan ook geen antwoord: “Dat weet ik niet. Er is geen organisatie. Op Facebook hebben tussen de 2000 en 2500 mensen laten weten dat ze aanwezig zullen zijn. Maar of al deze mensen ook daadwerkelijk komen, weet ik niet. Daarnaast zijn er ook veel mensen die nog niet weten of ze komen.”

Vraagtekens
Wat voor soort mensen er komen, of de politie is ingeschakeld en wat er gaat er gebeuren weet Lievense ook niet. “Het wordt een totale verrassing. Ik heb wel geluiden gehoord dat mensen voor entertainment gaan zorgen en ik ken mensen die vrijwillig de EHBO willen doen.”

In New York bivakkeren mensen al wekenlang in tenten. “Nederlanders zijn een nuchter volkje. Het moet blijken of wij ook daadwerkelijk blijven of in de avond weer naar huis gaan.” Een van de mensen die 'desnoods' dagen wil blijven zitten is  Bas de Vries: “Mijn intentie is om zo lang mogelijk te blijven, al duurt het dagen of weken.” De 37-jarige zelfstandig ondernemer doet mee omdat hij "al enige tijd bezorgd is als wereldburger"

Openluchtbios
Iemand anders die zich ook zorgen maakt is journalist Jelle Brandt Corstius. Hij gaat aanstaande zaterdag een ‘openluchtbios’ opzetten bij de demonstratie. In het programma De Wereld Draait Door gaf Brandt Corstius toelichting: “Ik heb liever dat ik als oude opa tegen mij klein kinderen kan zeggen: ‘ik was een of andere schlemiel die meedeed aan een beweging die nergens toe heeft geleid’, dan dat ik ze moet vertellen ‘ik bleef thuis en hielp er aan mee dat alles in elkaar stortte’. Ook kwam Lievense in de talkshow zelf nog even aan het woord: “We zijn geïnspireerd geraakt door het protest op Wall Street en erkennen de noodzaak voor verandering.”

Onafhankelijk
Het is niet de eerste bezetting dit jaar in Amsterdam. Op 17 en 18 september  protesteerde er ook al een handjevol mensen tegen de hebzucht van bedrijven en de rijke elite. Volgens dagblad De Pers werd deze actie vooral aangejaagd door de SP. Daarover zegt Lievense: “Er is geen contact geweest met de SP of welke politieke partij dan ook. De bezetting wordt gedaan door losse individuen. Ook is er geen contact met Occupy Wall Street.” Betrokkene Bas de Vries beaamt dit: “Ik kan mij juist vinden in de beweging omdat het ruimte biedt aan oplossingen en niet gelieerd is aan een politieke kleur."

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Ruben Munsterman

Ruben Munsterman heeft als fanatiek aanhanger van de zesjescultuur tijdens zijn studie journalistiek meer The Wall Street Jou...