Occupy Wall Street komt terug

1 Connectie

Relaties

Occupy
2 Bijdragen

Occupy Wall Street viert zijn eerste verjaardag. Want ja, de beweging bestaat nog steeds.

Het is de Occupy-beweging in de afgelopen twaalf maanden niet echt gelukt om een blijvende indruk achter te laten. De Amerikaanse Tea Party, die het tegenovergestelde wil bereiken dan Occupy, is bijvoorbeeld wel al 20 jaar lang een begrip met een trouwe en actieve achterban.

Om zichzelf toch weer op de kaart te zetten, heeft Occupy een nieuwe actie gepland. Maandag gaan de ‘we are the 99 percent’-schreeuwers zich verzamelen op de New York Stock Exchange met als doel om het drukke ochtend uur te ontregelen. Dat laat een woordvoerster weten. Een woordvoerster? Exact. Dat duidt er wellicht op dat het ongeregeld zooitje van vorig jaar iets meer structuur heeft aangebracht. 

Ongeorganiseerd of niet: de grassroots-beweging wist vorige winter wel een internationaal protest te ontketenen door te beginnen met de bezetting van het financiële district te Manhattan, ook wel Wall Street. Niet alleen andere Amerikaanse steden volgde, maar ook in Europa kwamen er veel lokale protesten op gang, zoals in Amsterdam.

De occupy-beweging demonstreert tegen excessieve rijkdom en het huidige financiële systeem. Vooral bankiers zijn in hun ogen het kwaad. De beweging heeft veel mensen wakker geschud en bewustwording gecreëerd. Wanneer de Occupy-beweging een blijvende organisatie wil worden, zal het echter ook een oplossing moeten formuleren om activisten duurzaam aan zich te binden.