Occupy Wall Street is niet meer underground

2 Connecties
0 Bijdragen

De Amerikaanse filmmaker Michael Moore klaagde in de beginfase dat de mainstream media Occupy Wall Street negeerde. Inmiddels krijgt het protest de volle aandacht.

Het is een roerige tijd voor het – momenteel nog – machtigste land van de wereld. De Verenigde Staten verkeren in een crisis en politici kibbelen oneindig over de oplossing. Onder de bevolking ontstaat veel protest. Iedereen vindt dat het anders moet. Maar linkse geluiden worden niet genoeg gehoord door de mainstream media, meende Michael Moore. Over Occupy Wall Street zei de linkse documentairemaker twee weken geleden tegen MSNBC : “People are down on Wall Street right now holding a sit in and a camp in down there, virtually no news about this protest. This goes on with liberals and the left all the time, and it gets ignored. Fortunately, there are shows like yours and others who aren’t ignoring it, but it doesn’t mean that it isn’t happening and it will continue to happen.”

Underground
Het wereldwijde web was er vanaf de start in ieder geval wel als de kippen bij: weblogs deden verslag, Youtube-filmpjes doken op en social media lieten tientallen duizenden mensen van zich horen. Nederlandse dagbladen deden in de begindagen nog geen verslag van de bezetting van het financiële centrum. Er verschenen slechts enkele foto’s met onderschrift. Ook Amerikaanse broadcasters als CNN en Fox News waren niet erg gretig op het onderwerp.

De beweging begon ook niet groot voor Amerikaanse begrippen: ongeveer tweeduizend mensen zetten hun tenten op nabij het zakencentrum van New York. De politie was ter plekke en
verrichte 80 arrestaties. Door de brute behandeling van de politie doken er op internet allerlei filmpjes op en zo ontstond er nog veel meer rumoer op internet. Maar het animo in de straten zwakte af: na enkele dagen waren er nog maar 200 fanatiekelingen over op de plek der sensatie.

Het omslagpunt

De beweging hield zich echter staande en breidde uit in de tweede week. Het omslagpunt voor de Nederlandse media was afgelopen zaterdag toen 700 betogers werden aangehouden die een brug blokkeerde.  Vanaf dat moment kan niet meer worden gesteld dat de grote Nederlandse dagbladen Occupy Wall Street negeren.

‘700 arrestaties in New York na demonstraties’, werd er maandag gekopt in een persbericht van NRC Next. Ook Het Parool liet de toestand niet links liggen: ‘Protest in VS grijpt om zich heen’ stond er in de titel van een bericht. De Volkskrant kwam zelfs met een reportage over de demonstratie. Verderop in de week volgde de rest van de landelijke dagbladen, vaak zelfs met reportages van correspondenten ter plekke.

Ook in Amerika zelf heeft de beweging sinds deze week de weg naar de grote nieuwsinstituten als CNN, New York Times en Wall Street Journal weten te vinden. De protesten breiden nu uit naar meerdere steden. Obama en een topman van de Fed hebben van hun laten horen en tonen begrip voor de actievoerders. Ook Ben Bernanke zegt dat hij de boze menigte kan begrijpen. Occupy Wall Street is niet meer underground.