Oceangate: NSA heeft toegang tot servers van internetgiganten

Het Watergate-schandaal verbleekt bij de datamining praktijken van de NSA. De inlichtingendienst heeft toegang tot de servers van Microsoft, Yahoo, Facebook, Skype en YouTube.

Uit een document in handen van de Washington Post blijkt dat de Amerikaanse inlichtingendienst National Security Agency (NSA) toegang heeft tot de centrale servers van negen internetgiganten. De dienst mag dataminen bij Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube en Apple. De dienst krijgt daardoor ongelimiteerde toegang tot audio-en videochats, foto’s, emails, verzonden documenten en verbindingsgegevens zoals tijd en locatie. Alle data die via de Amerikaanse servers verlopen, dus ook van niet-ingezetenen, kan daardoor onder de loep genomen worden.

Vrijwaring
Het project heeft de codenaam PRISM is in 2007 opgestart door George W. Bush die het mogelijk wilde maken om zonder gerechtelijk bevel mensen af te luisteren. Dit werd mogelijk onder de Protect America Act (2007) en een wet (FISA Amendments Act) die private bedrijven zoals Facebook vrijwaren van juridische acties zodra ze vrijwillig samenwerken met inlichtingendiensten.

PRISM was vooralsnog een publiek geheim, maar na de berichtgeving van de Washington Post is er gisteren een persverklaring gegeven. Daarin verdedigt James R. Clapper, directeur van de Nationale Inlichtingendienst, het project en hamert op het belang ervan voor de nationale veiligheid van Amerikanen. Hij hekelt de berichtgeving van de Washington Post. ‘De ongeautoriseerde verstrekking van informatie over dit belangrijke, en legale project, is afkeurenswaardig en brengt de beveiliging van Amerikanen in gevaar.’

 

Foto: Voorpaginanieuws van The GuardianInzage in telefoniegegevens Verizon

Gisteren onthulde The Guardian dat Verizon, de grootste telefoonmaatschappij van Amerika, in april een gerechtelijk bevel heeft gekregen om dagelijks miljoenen belgegevens van Verizon-klanten door te spelen aan de NSA. Het gaat dan om telefoniegegevens zoals telefoonnummers, maar ook de IMEI en IMSI-nummers. 

Journalisten afluisteren
De Amerikaanse president raakte eerder dit jaar in opspraak vanwege het aftappen van telefoniegegevens van journalisten. Het Amerikaanse ministerie van Justitie bleek meer dan twee maanden lang de zakelijke en privételefoonnummers van journalisten van Associated Press te hebben gemonitord. Zowel telefoons in het AP-hoofdkantoor in New York, bijkantoren in Washington en Hartford en vaste lijnen in het AP-kantoor in het Huis van Afgevaardigden werden getapt.