De Bitcoin-roof van de eeuw

Ruim 450 miljoen dollar aan Bitcoins werden er gehacked/geroofd bij het Japanse handelsplatform Mt. Gox. Het bedrijf heeft nu surseance van betaling aangevraagd.

De hack bij het Bitcoin-handelsplatform Mt. Gox zou zomaar kunnen dienen als filmscript voor Ocean’s 14. Alleen dan niet met charismatische bandieten als George Clooney en Brad Pitt in de hoofdrol, maar vooralsnog onbekende nerds die hun overval digitaal uitvoerden. De grootste Bitcoin-roof ter wereld bedraagt ruim 450 miljoen dollar. Volgens directeur Mark Karpeles zijn er hoogstwaarschijnlijk 750 duizend Bitcoins van klanten gestolen. Afgezet tegen de vrijdagmiddagkoers (d.d. 28 feb. 2014) betekent dat een diefstal van meer dan 400 miljoen dollar. Daarnaast zouden er 100 duizend Bitcoins ontvreemd zijn die in eigendom waren van het handelsplatform zelf. De totale roof bedraagt daarmee meer dan 450 miljoen dollar. De grote vraag is nu: whodunnit?

Technisch failliet

Vandaag maakte Karpeles bekend dat er surseance van betaling is aangevraagd voor het handelsplatform waar klanten Bitcoins konden kopen, verkopen en in bewaring geven. Het bedrijf is technisch failliet: tegen 6,5 miljard yen (46 miljoen euro) staan 3,8 miljard yen (27 miljoen euro) aan bezittingen. Directeur Mark Karpeles heeft op een persconferentie zijn excuses aangeboden. ‘There were weaknesses in the system. I’m truly sorry to have caused inconvenience.’ De Japanse minister van Financiën Taro Aso klinkt in Japanse media weinig verrast over de problemen bij Mt. Gox. ‘I didn’t think something like this would last for long. I thought it would collapse at some point.’ Hij denkt aan regulering van bitcoin. ‘Not everybody accepts it as a legitimate currency. And it’s unclear who should supervise it. Japan must do something about it.mark karpeles Foto: directeur Mark Karpeles (midden) tijdens de persconferentie Het in Tokio gevestigde Bitcoin-platform was toonaangevend, ongeveer 80 procent van de handel in bitcoins verliep via Mt. Gox. Vorig jaar mei werd de marktplaats nog onder vuur genomen door de Amerikaanse autoriteiten. De bankrekeningen werden bevroren omdat ze in Amerika niet voldeden aan anti-witwasrichtlijnen. Uit het gerechtelijk bevel bleek dat de Amerikaanse autoriteiten Mt. Gox verwijten dat het geen licentie heeft om te opereren als een geldwisselkantoor. In maart gaf het Financial Crimes Enforcement Network (FINCEN), de afdeling binnen het ministerie van financiën belast met witwassen en anti-terrorismefinanciering, al een richtlijn uit voor handelaars in digitale munteenheden. Deze moesten zich net als reguliere geldwisselkantoren registreren als ‘Money Services Businesses’ en zich aan anti-witwas regels houden.   Meer achtergronden over Bitcoin op Follow The Money: 'De luchtbel van enen en nullen' en 'Mysterie rond bitcoinbedenker opgelost?'